Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

kaabliotsija

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    kaabliotsija

    Hei!
    Uurin hetkel kaabliotsija hingeelu ning ei saa aru ühest pisikesest detailist. Kuidas puutub kaabli otsimisse sagedus? Kas pool reageerib kuidagi 50 Hz sagedusele( vv juhtme puhul)? (siiamaani arvasin, et asi on ikka elektromagnetväljas.. ?? :S).
    Kui keegi on nii ilus, tark ja osav ning oskab minu küsimusele vastata, siis miljon-triljon tänu talle .
    Päikest kõigile!

    #2
    võib ka nii olla et reageerib induktsioon voolule sellisel juhul saab otsida ainult tugevvoolu kaableid. kuid kas oled kindel et kõrgsagedus generaator puudub ehk on ikkagi kusgil kvarts mille sagedusega asi lahendatakse. mõlemad variandid on võimalikud.

    Comment


      #3
      nii, "murelik" teemaalgataja on mu õde, kellega ühe katuse all elame.
      mulle asi suht tume maa, aga kas ei piisaks idee järgi lihtsalt poolist (vahelduvvoolu-juhtme magnetväli indutseeriks seal emj) ning 50Hz ampermeetrist (mikroamprid vms)? Miskipärast õppejõud joonestas skeemile ka dioodi ja "vooluallika" (pingeallika pigem?). Miks seda dioodi vaja? Kas pingeallikas annab (reaalsele) dioodile ette tema V-A karakteristiku exp tõusu alguse pinge - ning kui sellele lisandub pooli emj, siis diood avaneb ning ahelat läbib suurem vool? Kas see on vajalik - kas täpsema ampermeetriga ei ajaks asja läbi?
      tegemist on ju niikuinii "testriga", mis annab vastuse lihtsalt +/- süsteemis - vastasel korral loeks ju mõõteriista asend juhtme suhtes väga palju (kuidas jõujooni lõikab).
      on mul õigus?

      väike illustreeriv joonis kah juurde (isegi kaks):
      ...varsti saavad juba passiivelementide nimed selgeks

      Comment


        #4
        Milles küsimus on võiks küsida. Selle skeemi peal paistab olevat midagi trafo taolist ja diood on skeemis ilmselt indutseeritud voolu alaldamiseks. Pingeallikas on asja huvitavamaks tegemise jaoks.
        Kui kuidagimoodi enam ei saa siis vaata manuali.

        Comment


          #5
          Variant on kasutada seda sama trafot,tundlikku helisagedusvõimendit ja kõrvaklappe.Trafo lähenemisel juhtmele tekib selles väike 50Hz vool mida on klappides kuulda tumeda urinana.Ainuke viga on see et juhe peab koormatud olema.ise olen seda võimalust kasutanud remondi ajal,et mitte juhet läbi puurida.Võtsin vana lampraadio trafo,kakkusin ühe poole E plekid välja ja panin teiselt poolt augutäiteks.Toimis päris edukalt.

          Comment


            #6
            Diod on selleks et alaldada mõõteriista jaoks signaal. kui kasutad vahelduvvoolu testrit, on tal selline juba sees. Mõõteriist niisama ei näita midagi.
            Tõenäoliselt on lihtsalt poolist ja detektorist/voltmeetrist vähe - tuimad! Võimendit oleks ka vaja. Eelkõneleja kirjeldatud meetod on samuti päris asjalik.

            Tööstuslikes seadmetes genereeritakse kaablisse (voolu alt maas!) impulsse ja neid siis kuulatakse mingi vastuvõtjaga.
            - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
            - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

            Comment


              #7
              Tegelikult on kaabliotsija seadmete komplekt kus on signaaligeneraator ja otsija ehk signaali vastuvõtja, mis on häälestatud saatja sahedusele. Vanad kaabliotsijad on enamasti analoogskeemiga kus kaabli trassi kindlaks tegemine käib kõrvaga kuulamises või osuti jälgimises. Uued seadmed sisaldavad mitut antenni, kasutavad kõrgeid generaatorisagedusi(levib paremini), sisaldavad protsessorit mis antennidest tulnud signaalide kaudu arvutades joonistab ekraanilekaabli trassi näitavaid noolekesi,pigiseb-vigiseb, näitab sügavust ja veel palju muudki. Uued seadmed oskavad tõepoolest 50 Hz sagedusdiapasoonis kaableid leida. Kindluse mõttes tasub tarvitada signaalgeneraatorit.

              Comment

              Working...
              X