Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

pime valgus

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

ma selgitn mida ma teha yritan

tahan teha sellist andurit mis siis nt kui tuli tööle panna toas siis nt relee sisse lylitax(nö vargavastane systeem:P aga noh kuna minu skeemid ei sobi siis äkki parandate mind ja soovitate midagi paremat sinna asemele kuna nagu midagi tahgaks valmis saada

Comment

kas midagi sellist kõlbaks ???

http://www.dcc.ttu.ee/Martin/vaja/valgus.jpg
      Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

:unsure: ausalt öeldes ei saa ma aru mis seal skeemil on ja mis asi kas see on mingi valgus takisti ve??? plegi nagu näind seda ja mis see 5v coil on ja siis see 10V VS1 ja mida see skeem yldse teeb siis ma nagu ei nää sellel asjal mingit mõtet kahjuks una nage see aint võtab midagi vatu ja vsjo rohkem midagi mingit mootorit\releed seal ei ole

Comment

Mäletad, sulle soovitati paari raamatut, kus tingmärgid ja põhitõed kirjas? Süvene enne natukene asjadesse, uuri skeemi natuke pikemalt ja mõtle kasvõi loogilise talupojamõistusega, enne kui lahmima hakkad.
          Kui töötab - ära näpi! (A.Ots)

Comment

Lausa naljakas juba
            no skeemielemete võiks jah nagu tunda, aga martinj skeem on ju nii lihtne, et seda mis seal on võiks nagu loogikaga võtta. "5v coil" on nagu relee mähis. "10V VS1" on siis nagu toiteallikas (patarei toiteplokk vms.). Ja skeem ju äärmiselt lihtne, kui tuba on pime on valgustakisti takistus väga suur, 10 kilooomise takisti takistus on selle kõrval tühiselt väike, selles olukorras transistori baas on põhimõtteliselt "ühendatud kokku" miinusega ja see on suletud (emitter-kollektorahela takistus on lõpmatult suur) ja relee mähisele langev pinge on nullilähedane, kogu toitepinge on transistoril ja vool kollektorahelas on tühiselt väike. Kui takistit valgusdada, selle takistus väheneb järsult, baasile tekib selle tagajärjel positiivne pinge ja see avaneb. (emitter-kollektorahela takistus muutub tühiselt väikeseks) ja toitepinge jääb relee mähisele mis tekitab mähises voolu ja relee rakendub. Ahelat R1 - R2 võib vaadelda kui potensiomeetrit ja skeemi töö tundmaõppimiseks võiks selle asendada potensiomeetriga, ning jälgida kollektorvoolu muutumist (testriga) vastavalt sellele kuidas keerata potensiomeetrit, katse tegemisel võib relee asendada näiteks 1 Kilo-oomise takistiga. (vool sel juhul max. 10 mA) ja pole ohtu et kõrvetad transistori maha. Voolu asemel võib jälgida ka kollektorahela koormustakistil olevat pinget ja koormuseks võib olla ka vabalt ka voltmeeter ise, sel juhul võib takisti ära jätta. Skeemis on ka diood, kindlasti tekkis küsimus milleks see on? See on induksioonvoolude mahasurumiseks. Nimelt pinge katkemisel, tekib relee mähises kõrgepingeimpulss mis võib kahjustada transistori. Kuna induksioonivool on vastupidine tööolukorras olevale voolule on seda lihtne lühistada dioodiga, mis on tööolukorras vastupingestatud.
            Kõik need asjad on kirjas eelnimetatud raamatutes ja nõustun eelkõnelejatega, ei ole mõtet pimeduses kobmbata, need lihtsad asjad tuleks enne midagi tegema hakkamist selgeks teha. Kui juba ohmi seadus selge ja tead kuidas töötab transistor, siis saad juba mõnedest asjadest aru.
            See skeem on lihtsaim varjant valguslüliti teostamiseks. Aga arvesta, et relee jääb rakendunuks vaid niikauaks kui on takisti valgustatud.
            ...

Comment

ei noh ma tean kuidas transistor töötab exja ja ma sain lõpiks ise ka aru ilma teie abita aga jah ma ple lihtsalt sellist asja näind nagu see "photoresistor" ja sellise nimega seda ka nagu jah tevalos ei ole äkki ytleks et nagu mis selle õige nimi on pärast saab neid raamatuid ka lugeda aga noh praegu vaja 4 referaati kirjutada nii et nendeks ple aega aga elektroonika see on tunnis vaja teha

Comment

Originally posted by bloody-orc@Apr 5 2004, 15:47
                ei noh ma tean kuidas transistor töötab exja ja ma sain lõpiks ise ka aru ilma teie abita aga jah ma ple lihtsalt sellist asja näind nagu see "photoresistor" ja sellise nimega seda ka nagu jah tevalos ei ole äkki ytleks et nagu mis selle õige nimi on pärast saab neid raamatuid ka lugeda aga noh praegu vaja 4 referaati kirjutada nii et nendeks ple aega aga elektroonika see on tunnis vaja teha
                Lähed tevalosse ja küsid fototakistit ja ongi kõik. Skeem peaks töötama mistahes fototakistiga, nii et otsusta hinna järgi milline võtta. Ja kui juhtub, et relee on rakendunud ka pimedas, siis vähenda R2 takistust kuni relee ennistub. Kuigi ei usu et selline asi juhtub.
                ...

Comment

kas keegi võiks selgitada, mida tähendab PIME VALGUS?

Comment

Working...
                  X