Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

transistori vaja arvutile

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

transistori vaja arvutile

Mul oleks vaja emaplaadile 3.3v stabiliseerimiseks transistori. Peaks mingi 15A kindlalt olema, sest jahutust pole talle ette nähtud. Aga ma ise kaalusin võimalust, et äkki on Tevalos kohe spets 3.3v stabikaid. Emaplaadil on pingestabilisaatori kivi ka läbi. Proovisin teha lihtsa stabiliseerimislülituse. Transistor tikkus minema väga kuumaks ning ma kardan, et võib üles öelda. Lihtsam oleks mingi spetsaalse stabikaga see teha, aga ma ei tea, milliseid võib Tevalost saada?

Oot. asi kisub segaseks. Mida sul siis vaja on? Transsi või integreeritud pingestabikat?
    See, et asi läheb kuumaks käibki asja juurde. Kui sul asi tarbib 15A 3.3V, siis ülejäänud pinge jääb ju sinna stabiva lülituse peale. Koos sellega ka võimsus. Kui näiteks 5V pealt stabid 3,3-le (?) siis jääb sinna kivi sees oleva transi või niisama transi peale 5-3,3=1,7V, vool on ikke 15A. Seega võimsus 1,7*25=42,5W.
    Ja selle võimsuse minema juhtimiseks peab olema mingi VÄÄÄÄGA suur radikas. Kui sul ilma radikata töötas, ei ole see võimsus küll üle paari vati. Seega vool nüüd küll ei ole üle ampri! Ja kui see niisama juba vastu peab, kruvi radikas külge ja las olla edasi... Või kruvi kuskile olemasoleva radika külge ISOLEERITULT. või korpuse. ja las olla.

Kusjuures see vool näitab maksimaalset voolu, mida kivi vastu peab. MITTE AGA maks. võimsust, mida ta minema suudab juhtida ilma radikata. Seda võimsust näitab ikke ainult selle jublaka suurus - õhuga kontaktis oleva välispinna suurus. Ilma radikata võid samamoodi ära küpsetada nii 15A kui 1A radika.

Ja kui ikke integraalset läheb vaja, võta ntx LM315, mis on muudetava pingega ja kannatab kuni 1A. Vaja on seda kivi ja kahte takistit pinge määramiseks. Täpsemalt vaata datasheedilt, mille leiad ntx guuglist.

Comment

Esiteks, kas emaplaat läks tööle, kui 3,3V peale lasid? Kui ei, pole vist sügavat mõtet edasi tinutada...
      15A suuruseid voole suudab ilma radikata reguleerida vaid impulsstabikas. Seal on transideks FET'id ntx NDS9410 vms. Need pindmontaazikorpuses transid suudavad kommuteerida isegi 30A ja ei soojene selle juures üldse!!! Põhjus ikka see, et nad on kas kinni või lahti, kusjuures avatud oleku takistus on 0,01 oomi kanti.
      Emaplaadil peaks olema mingid drosselid mahapõlenud stabika juures. See kinnitaks oletust, et kasutusel on impuls-stabikas.
      Mis selle põlenud kivi nimi oli?
      - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
      - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Emaplaat on muidu töökorras. Seda arvasin minagi, et seal mingi impulssstabikas käib, aga seda kivi ma ei suutnud Tevalost leida. Senimaani pole mingit analoogi ka leidnud.
        Kivi on SC1150 või SC1151 (http://www.semtech.com/pdf/sc1151.pdf). Põhimõtteliselt käiks ka mingi kindla pingega impulsstabikas. Aga mingit transi oleks vaja. Eelmised ütlesid ülesse, kuna arvatavasti kadusid tüürimisimpulsid ära. Pärast mõõtes oli igasuguste jumperite korral mingi pinge umbes 4v. Ma siis ehitasin lihtsa stabiliseerimis lülituse. Aga jah nii lihtsalt siiski ei saa. Kas Tevalos pole mingeid impulsstabikaid?

Comment

Vaata A-kaablist ja oomipoest ka (hetkel ei saa neid ise kätte, tudivad juba vä?) aga ilmselt on kõige tõenäolisem võimalus leida see kivi mõnelt vanalt katckiselt emmelt. Kontoritehnika Lammutuskoda on olemas, küsi.
          Muude juppidega asendades kaob ära pinge reguleerimise võimalus setupi kaudu
          - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
          - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Oomipoes ja A-kaablis pole sellist juppi. Aga äkki annab teha mõne teise impullsstabilisaatori kiviga, millel on kindel pinge. Või kuidas teha seda impulsstabikat?

Comment

Working...
            X