Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

LED heleduse reguleerimine

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

LED heleduse reguleerimine

Nikerdasin valmis ühe impulsstoitesüsteemi LED-idele et neist natuke suuremat voolu läbi tiristada (et suuremat valgusjõudu saada). Impulsi pikkust ei tea öelda, aga igatahes 30mA LEDid 110mA vooluga kahe päeva jooksul läbi ei kärsanud.
    Kuidagi aga ei õnnestu heledust reguleerida valgustundlikult. (pimedas on liiga hele)

Põhimõtteline skeem tehtud nii:
    http://ourworld.compuserve.com/homepages/B...den/555leds.gif

võin ka ainult ühte poolt skeemist kasutada.

või leidub kellegil mingit head skeemi (317?), millega äkki pinget reguleerida?
    või on parem juhttransside baasivoolu reguleerida läbi fototakisti?
    või reguleerida impulsi pikkust läbi fototaki (paraku see muudab sagedust, mis peab olema konstantne 60-70Hz)

Ootan siis häid lahendusi, mitte lihtsalt möla.

Aitähh!
    Kõik, mis on väljaspool loogikat ei pea olema tingimata võimatu.

Kas räägid keskmisest voolust või põlemise hetkel olevast voolust? Õige oleks rääkida keskmisest voolust.
    Kui sa väidad, et tänu impulssidele saad rohkem valgust kui alalisvooluga toites, siis ma arvan, et sa oled lugenud 1 aprilli artiklit (ainult minu arvamus, kui kellelgi teaduslik selgitus, siis võiks jagada teistegegi). Kuid heledust saad muuta küll, seda siis kas toitepinget muutes või impulsi pikkust muutes. Seda, et sagedus muutub, ei tohiks olla probleem, ledile ei ole sagedus oluline.

Lisan veel, et mul töötas 20 ma led 50 ma peal 2 aastat, siis põlesid mõlemad kuu vahega läbi.

Comment

Tee impulsi laius kitsamaks.
      Ehk nõndamoodi. võtad saehammaspinge ja annad komparaatori ühele sisendile. Teisele sisendile annad reguleerimispinge. ja väljundis oleva impulsi laius sõltub nüüd reguleerimispinge tasemest.

Ja lisan kah, et impulssidega suuremat heledust ei saa. Vahepeal ju led kustunud,kui alalisvoolu puhul põleb.
      Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

Originally posted by urmas78@Apr 19 2004, 08:22
        Kas räägid keskmisest voolust või põlemise hetkel olevast voolust? Õige oleks rääkida keskmisest voolust.
        Kui sa väidad, et tänu impulssidele saad rohkem valgust kui alalisvooluga toites, siis ma arvan, et sa oled lugenud 1 aprilli artiklit (ainult minu arvamus, kui kellelgi teaduslik selgitus, siis võiks jagada teistegegi). Kuid heledust saad muuta küll, seda siis kas toitepinget muutes või impulsi pikkust muutes. Seda, et sagedus muutub, ei tohiks olla probleem, ledile ei ole sagedus oluline.

Lisan veel, et mul töötas 20 ma led 50 ma peal 2 aastat, siis põlesid mõlemad kuu vahega läbi.
        põlemise hetkel vool 110mA
        sagedus on antud projekti puhul väga oluline.
        impulsid vajalikud ainult selleks et ei jõuaks nö. üle kuumeneda.
        pole küll mõõtnud, aga silmaga on näha et on tunduvalt heledam.
        Sama komplekt 20LED-i on otsetoitel kõrval (vooluga 35mA)

Projekti mõte on pigistada LED'st välja maksimaalne valgusjõud kuni läbipõlemiseni
        sagedus on valitud selline, mis annab silmale suhteliselt vastiku tunde, ehk valgus peab olema iga nurga alt märgatav.

Comment

Impulssvool siis 110ma, keskmine 55ma. Pane siis 55ma alalisvoolu peale, tulemus sama. Sama sellesmõttes, et heledus sama ja läbi põlevad sama suure tõenäosusega kunagi X aja järel. Ainult et lihtsam teostada.

Comment

Eee..tegelikult saab nii tõesti suurema heleduse. Silmal on ka teatav iners ja vilkumine jääb märkamata, suur vool annb aga suurema heleduse.
            Heledus (ja vool) sõltub pulsi laiusest. Seda saab sama sageduse juurs muuta mängides takkide nominaalidega. Saab panna 2 erinevat takki ,üks läbi dioodi et pulsi kestus oleks üks ja paus teine. Selle taki asendamisel fototakiga saab ehk ka valgse sujuvat reguleerimist teha. Jama selles et fototaki takistus on maru suur - võib-olla peab panema skeemi op-võimu mis võimendab fotodioodi pinget ja saadud signaaliga tõstab nt. tameri lävepinget (koib 5). Ei ole kindel et se nii tööle hakkab kuid proovida tasub. Ehk...
            - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
            - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Originally posted by urmas78@Apr 19 2004, 12:23
              Impulssvool siis 110ma, keskmine 55ma. Pane siis 55ma alalisvoolu peale, tulemus sama. Sama sellesmõttes, et heledus sama ja läbi põlevad sama suure tõenäosusega kunagi X aja järel. Ainult et lihtsam teostada.
              a kes ütles et surnud seis on sama pikk kui aktiivseis? on olemas ka teatav helendamiseks kuluv aeg ja kustumisaeg + veel silma iseäralikud muud omadused

on alati olemas ka takistist intelligentsemaid lahendusi

Comment

Pole küll taimeri peal kuid vaata seda skeemi. Lampide heledus juhitav just impulss-laiusmeetodil. Proovisin ise järgi ka - töötab küll. Lambi saab asendada LEDiga.
                Skeem ise ühest vanemast Radio ajakirjast.
                - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Originally posted by felch@Apr 19 2004, 17:52
                  Pole küll taimeri peal kuid vaata seda skeemi. Lampide heledus juhitav just impulss-laiusmeetodil. Proovisin ise järgi ka - töötab küll. Lambi saab asendada LEDiga.
                  Skeem ise ühest vanemast Radio ajakirjast.
                  suured tänud to:felch, aga sain asja lahendatud light to voltage konverteriga ja juhin trantside baasivoolu sellega

panin pirukasse muna - maitse tundub nagu oleks pirukasse pandud muna

Comment

Working...
                  X