Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Transistori kasutamine

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Transistori kasutamine

Oleks tarvis muusika signaali võimendada näiteks ledile. Ütleme et Led on 3V ja toide on ka 3V siis milliseid andmeid ma transisori puhul jälgima peaks? Ning mis juhtme peaks mis klemmile ühendama? Olen näind et ühendatakse signaali + keskmisele klemmile ning signaali - parempoolsele klemmile (juhul kui trans vaatab kirjadega minu poole). Sel juhul annan ledile + parempoolselt klemmilt ning miinus läheb toite miinusele. Seega on toite + vasakul klemmil.
    Teist lahendust olen kohand, et signaali + on hoopis vasakul, - paremal. toite + on keskmisel ja led ühendatakse parempoolsele klemmile.

Olen seda proovinud mitme transistoriga aga tulemus on null .

Ehk on keegi tark ja seletaks mulle ära, milles viga.
    Click image for larger version

Name:	tip 31.gif
Views:	1
Size:	7,7 KB
ID:	878779

Vs: Transistori kasutamine

See on lihtsalt üliloll lahendus, sest transistor võimendab ainult voolu mitte pinget. 3,5mm pistikust saad sa vb 2,5V mis on võibolla piisav, et põleks punane valgusdiood, sest nemad tahavad umbes sellist pinget. TIP31 on tavaline ränitranss lülitusteks... Internetist selliseid "skeeme" vaadates naera lihtsalt silmis pisarad...
    Sellise jama jaoks on vaja pingevõimendit base ja collectori vahele...Seegi oleneb transistori tüübist. Mõni väiksema toiteploki välja/ränitransistor sobib selleks ilusti ja neid lihtne leida..
    Selleks et sinu skeem töötaks on vaja sinna 3,5mm pistikusse lasta 12V AC helisignaal on vahelduvvool

Aga torka see 3,5mm ots võrku
    viimati muutis kasutaja imelik poiss; 19 June 2016, 22:56. Põhjus: Päris loll jutt.

Comment

2.5V on juba küll piisav, LED-i toidab ju lisatoide mitte audio signaal.

Ucemax, Ic ja Pc(kollektoril hajuv võimsus) on oluline.
      Tegelt kui pinge nii madal siis PC ja Ic ainult ja see on LED-i vool (10-15mA).

LEDile soovitan eeltakistit, pinge mille järgi takisti arvutada: Toitepinge-(Uled+Ucesat).

Asi saaks parem kui transistori baas eelpingestada.
      viimati muutis kasutaja Starfish; 20 June 2016, 00:05.
      http://hparchive.com/
      https://worldradiohistory.com/index.htm

Comment

Esmalt postitatud imelik poiss poolt Vaata postitust
        See on lihtsalt üliloll lahendus, sest transistor võimendab ainult voolu mitte pinget. 3,5mm pistikust saad sa vb 2,5V mis on võibolla piisav, et põleks punane valgusdiood, sest nemad tahavad umbes sellist pinget. TIP31 on tavaline ränitranss lülitusteks... Internetist selliseid "skeeme" vaadates naera lihtsalt silmis pisarad...
        Sellise jama jaoks on vaja pingevõimendit base ja collectori vahele...Seegi oleneb transistori tüübist. Mõni väiksema toiteploki välja/ränitransistor sobib selleks ilusti ja neid lihtne leida..
        Selleks et sinu skeem töötaks on vaja sinna 3,5mm pistikusse lasta 12V AC helisignaal on vahelduvvool

Aga torka see 3,5mm ots võrku
        Seda postitust lugedes tuleb silmist pisarad..

Comment

Võib-olla ei jätku lihtsalt toitepinget nelja LED-i ja transistori jaoks.
          Võta LED-(e) vähemaks ja arvuta sobiv eeltakisti. Mingi väike eeltakisti
          võiks ka nelja LED-i korral olla.
          viimati muutis kasutaja M.P.; 20 June 2016, 09:49. Põhjus: sulud

Comment

Ma kardan, et probleem on märgatavalt lihtsam, inimene pole veel selgeks saanud mõisteid: pnp, npn, baas, emitter, kollektor. Momendil igatahes tundub, et ühendamine toimub täiesti suvaliselt.

Comment

kui on juhend ja video (kust see pilt pärit on) siis asi võiks ju töötada, kui kasutada sama transistorit.
              Music LED Light Box: My original LED light cube got allot of reactions. Some of them where about making the LED's react to music. This did sound very interesting and I found some instructables on here. Unfortunately I found it very hard to understand those instructab…

Kui teema autoril mingi muu transistor siis tuleb jah ise A.S-i mainitud asjad selgeks teha.

Ja kui juba proovitud nii ja naapidi transistorit ühendada, siis arvatavasti on sealt see tööks vajalik suits juba välja tulnud.

Comment

Toide on 3v aga antud skeemis on kasutatud 12v ja ledid järjestikku.
                3v pealt jadaühendus ei toimi.
                Proovi kõigepealt üks led tööle saada, siis nuputa edasi.

Comment

Mõni nüüd arvab et ma päris tumm selle kohapealt olen. Mudugi tean mis on pnp ja npn. Pinne tean ka. Antud skeemi tõin näiteks kuidas on ühendused tehtud mitte et ma seda skeemi nüüd näpuga järgiks, loomulikult ei saa kolme voldise toitega panna tööle antud skeemil olevaid elemente.

Comment

Siin skeemil on LEDid rööpühenduses, aga võib asendada ka jadaühendusega. 12V toite jaoks tuleb takistid uuesti arvutada, et vool suureks ei läheks. Mikrofoni ja R1 pole vaja. Ka ei vaja see kahe transistoriga skeem suurt signaali, vilkumine hakkab juba natuke volüümi keerates. Muidugi võib Q2 ära jätta ja asemele panna sobiva takisti, konde läheb siis kahe takisti vahele transistori baasile.

Su algses skeemis pole sisendis kondensaatori puudumisel transistori tööpunkt skeemis määratud ja 3,5mm pistikust tulev signaal või mängija sisetakistus lööb transi üht- või teistpidi lukku ning vilgutamist ei toimu.
                    73lpiC3kCzI 1hz9KtdUAoU FHo6rXLHNTU
                    ATiP1pN4XeM

Comment

Esmalt postitatud Jagnar poolt Vaata postitust
                      Mõni nüüd arvab et ma päris tumm selle kohapealt olen. Mudugi tean mis on pnp ja npn. Pinne tean ka. Antud skeemi tõin näiteks kuidas on ühendused tehtud mitte et ma seda skeemi nüüd näpuga järgiks, loomulikult ei saa kolme voldise toitega panna tööle antud skeemil olevaid elemente.
                      Sry aga ma arvan et sa oled ikka päris tuhm, ära tee endale mingeid illusioone.
                      Alusta sellest mis transsi sa kasutad ja kas suudad kindlaks teha mis on mis jalg.
                      Kas sul on multimeeter millega transsi testida et seal suits veel sees oleks.
                      Kas toide on selline mis ledid läbi põletab või on miski voolu piirav omadus või on kogu pinge madalam kui ledi surmamiseks vaja? Kas ilma transita ledid üldse toimivad?
                      Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

No aga milles siis üldse probleem on, kui sa niigi hästi tead?
                        Olen näind et ühendatakse signaali + keskmisele klemmile ning signaali - parempoolsele klemmile (juhul kui trans vaatab kirjadega minu poole). Sel juhul annan ledile + parempoolselt klemmilt ning miinus läheb toite miinusele. Seega on toite + vasakul klemmil.
                        Teist lahendust olen kohand, et signaali + on hoopis vasakul, - paremal. toite + on keskmisel ja led ühendatakse parempoolsele klemmile.
                        Ma sellest tekstist järeldasin et sa ei tea päris täpselt mida sa teed. Sa ei tea isegi mis transistor sul on ja mida antud transistori jalad teevad.

Comment

Mis lõpptulemust teema algataja tahab saada? Kus seda tulemust kasutada on plaanis? Ja mis oleks see helisignaali allikas, millega oma tulevärki juhtida tahad? Võibolla oleks tollesse kohta kohe sobilikumat rakendust võimalik pakkuda..
                          Kui on soov lihtsalt makettplaadi peal ektroonikaskeemide koostamist ja nende tööpõhimõtet õppida, siis pole ka see "skeem" kõige parem alustamiseks. Lihtsalt ta paistab olevat alguse saanud samavõrra elektroonikakauge, kui Sa isegi, soovmõtlemisest. Ja tema näiva lihtsuse tõttu on teda erinevates keeltes kirjadega uuesti ja uuesti internetis kopeeritud ja mõnel puhul samuti kommenteeritud, et tegin aga ei tööta (või kehvalt töötab) - mis värk on?
                          Mingi kiiksu tõttu ei toimeta mul siia foorumisse postitades copi/paste funktsioon, seepärast ei tule mult illustreerivaid ja juhatavaid linke ja muud staffi, aga eks guugeldada oskab igaüks isegi.
                          Ja kui näiteks "värvimuusikat" mõnes rahvustevahelise suhtlemise keeles otsingumootorisse sisestada, siis peaks skeeme tulema miljoneid. Vaatasin põgusalt, et needki viimasel ajal valdavalt valgusdioodide peale üle kolinud. Muidugi tuleb ka see teema alguses esitatud skeemike. Tõttöelda arvasin, et tänasel päeval enam keegi selliseid asju ei ehitagi. Või kui, siis peab asi olema kindlasti digitaalne, arvutijuhitud ja videoga sünkroniseeritud jne, jne.. Ühesõnaga hoopis teine tase.
                          Nii umbes nelikümmend aastat tagasi piisas algajale tollal kasutada olnud "Kometa" makist, kolmest "taskulambipirnist" ja kõige primitiivsematest L/C filtritest, et maki üle keskmise helitugevuse (ja ega siis pubekas vaikselt kuulanudki!) juures saaks adekvaatselt toimiva "värvimuusika seadme". Polnud isegi välist toidet vaja.
                          viimati muutis kasutaja Plinn; 21 June 2016, 12:04.

Comment

Võta omale see: http://www.oomipood.ee/product/an688...-5-led-s&s=LED
                            Muidu sind rapitakse ära, või paned ise nööri kaela.
                            Erilahendused.
                            PS või mail.

Comment

Just, nõrganärvilised süüakse siin foorumis ära

Aga just see ongi selline mõnus lihtne skeem kust alustada et aru saada kuidas transs toimib, ei mingeid takisteid, 3,5mm august tuleb just paras nivoo mis võiks transi lahti teha. On küll oht ledid maha põletada aga kui voluumiga vaikselt peale anda siis vast natuke töötab.
                              Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

Working...
                              X