Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

12 voldise aku laadimine

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

12 voldise aku laadimine

Soetasin endale sellise 12 voldise ja 9.0Ah aku: https://www.oomipood.ee/en/product/p..._power_kingdom

Tekkis aga küsimus, et kas ma võin seda ikka laadida tavalise 12 voldise autoakulaadijaga. Olemas on umbes taoline laadija: http://www.hasmar.ee/files/Product/l...3854602406.jpg

Kas on oht akut ülelaadida? Kas ma peaksin laadija seieril silma peal hoidma ning täitumisel klemmid lahti ühendama?

Vs: 12 voldise aku laadimine

Täitumisel võib külge jätta. Jälgima peaks aga laadimise alustamisel, et laadimisvool liiga kõrge poleks. 9Ah sealed lead acid aku laadimisvool peaks vist 0.9A olema selline akule kõige sobilikum.

Nende akude laadimiseks on internetis saadaval voolu piiravad skeemid LM317T kivi baasil. Ise igatahes tegin viimati sellise valmis, aga kahe järjestikuse 7Ah aku jaoks.

Comment

Mina kasutan veebitermomeetrit jooksutava ruuteri "UPS" -ina 8 Ah akut, kahte dioodi ja ühte takistit.
      Üks diood on vajalik, et võrgutoite kadumisel pinge toiteplokile liiga ei teeks.
      Teine diood ja takisti on rööbiti, läbi takkisti jookseb 0,08 A vool, läbi dioodi jookseb vool siis kui võrgupinge kaob.
      Aku ostetu 2013 a veebruaris ja siiani töökorras.
      MINULE EI MEELDI KUI MÕNINGAD ISIKUD MINU POSTITUSI MUUDAVAD,
      KUI POSTITUS EI SOBI SIIS PALUKS SEE KUSTUTADA !

Comment

Esmalt postitatud katkine poolt Vaata postitust
        Nende akude laadimiseks on internetis saadaval voolu piiravad skeemid LM317T kivi baasil. Ise igatahes tegin viimati sellise valmis, aga kahe järjestikuse 7Ah aku jaoks.
        Tänud info eest. Vaatasin laadija pealt, et see annab välja 6A - ehk siis ilmselgelt liiga palju.

Kas pidasid silmas seda kivi?: https://www.oomipood.ee/en/product/l...1_2_37v_1_5a_4

Kui jah, siis mida täpsemalt peaks sellega tegema või kuidas seda ühendada. Tunnistan, et olen elektroonikas üsna võhik ja seega kuluks ülevaatlik õpetus ära.

Comment

Võid https://www.oomipood.ee/product/bat_...dega_max_600ma võtta, see on mõeldudki selliste akude laadimiseks. Selle võib pikemaks ajaks külge jätta, laadimisvool väheneb täis akuga nulli lähedale.

LM317 voolupiiraja või current limiter. Skeem väga lihtne, ainult LM317 ja üks takisti.

24 oomise takistiga on 50 mA, sul on vaja väiksemat takistit vastavalt soovitud voolule. Kuumenemise vältimiseks sobib 2W võimsushajutusega.
          73lpiC3kCzI 1hz9KtdUAoU FHo6rXLHNTU
          ATiP1pN4XeM

Comment

Esmalt postitatud Scott poolt Vaata postitust

LM317 voolupiiraja või current limiter. Skeem väga lihtne, ainult LM317 ja üks takisti.

24 oomise takistiga on 50 mA, sul on vaja väiksemat takistit vastavalt soovitud voolule. Kuumenemise vältimiseks sobib 2W võimsushajutusega.
            Kuna huvi, tinutuskolb ja aega on, siis katsetaks selle skeemiga. Kuhu täpsemalt see skeem vahele läheks? Kas olemasolevale akulaadijale? Mitu oomi annaks ca 1A? Mis asi on võimsushajutus ja kuhu see käib?

Comment

Esmalt postitatud Nielander poolt Vaata postitust
              Tänud info eest. Vaatasin laadija pealt, et see annab välja 6A - ehk siis ilmselgelt liiga palju.
              Üldiselt on taolistel laadijatel antud nimi vool suhteliselt optimistlik. Sellise voolu saamiseks peab aku väga suur ja tühi olema. See selleks, antud juhul kui tõesti kardad et see laadija teeb akule liiga-siis soovitan panna 21W tavalise sõiduauto suunatule pirni vahele. See piirab voolu kindlasti ära.
              Maailm oleks puhas ja süüta
              kui poleks õllejogurtit
              - Õ.Õ.

Comment

Esmalt postitatud Matis poolt Vaata postitust
                See selleks, antud juhul kui tõesti kardad et see laadija teeb akule liiga-siis soovitan panna 21W tavalise sõiduauto suunatule pirni vahele. See piirab voolu kindlasti ära.
                Et siis kaks laadija klemmi pirni külge ja sealt edasi akule?

Comment

Üks klemm ikka pirni külge, teine otse akule.
                  Aga mina ühendaks laadija otse aku külge, ei tohiks seal midagi paha juhtuda.

Comment

Alguses võiks ikka vaadata, jah, mis vooluga ta lisaskeemita üldse laadima hakkab.

Comment

Ja mis kõige tähtsam, tuleb piirata pinget, voolu piiramine on teisejärguline. Selline esimese posti akulaadija pole seda nägu et pinge piiraja peal oleks nii et BIG NO.

Aku peal isegi numbrid olemas palju volti talle meeldiks.
                      Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

Nüüd ma olen küll segaduses. Mõtlesin, et laadija pinge on pidev ja kõigile 12 voldistele akudele umbes sama.

Aku peal on kirjas, et:

Cycle use 14,5 - 14,9 V
                        Standby 13,6 - 13,8 V
                        Initial current 2,7A

Comment

Aku peal on kirjas, et:
                          Tore, et on kirjas. Nüüd on küsimus selles, et mida sinu akulaadija teha üritab: kas reguleerib pinget, kas reguleerib voolu, kas reguleerib neid mõlemaid, ei reguleeri midagi.

Comment

Esmalt postitatud elukaz poolt Vaata postitust
                            tuleb piirata pinget, voolu piiramine on teisejärguline.
                            Kui meil on järjestikune ahel: Laadija >> pirn 12V 21W >> laetav aku, siis see pirn piirab nii akule jõudvat pinget kui voolu. Lihtne ja töökindel lahendus.
                            Keegi pole targemaks muutunud sellest, et mind lolliks peab.

Comment

Nüüd ma olen küll segaduses. Mõtlesin, et laadija pinge on pidev ja kõigile 12 voldistele akudele umbes sama.

Aku peal on kirjas, et:

Cycle use 14,5 - 14,9 V
                              Standby 13,6 - 13,8 V
                              Initial current 2,7A
                              Jep nii ongi. Pinge täpsuse peale tuleb siis mõtlema hakata, kui tahta koguaeg laadijat aku küljes hoida. Lihtsalt täislaadimisel pole see (nii) oluline. Tundub et lubatud on kuni 2,7A laadimisvool, ise paneks lihtsalt selle aku näidatud laadijaga laadima. Kui tõesti laadimisvool kõvasti üle 3A läheb siis pirn vahele.
                              Pole mõtet lihtsaid asju nii keeruliseks ajada.
                              Maailm oleks puhas ja süüta
                              kui poleks õllejogurtit
                              - Õ.Õ.

Comment

Working...
                              X