Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Matka-päiksepaneeli väljundi stabiliseerimine

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Matka-päiksepaneeli väljundi stabiliseerimine

Ostsin kevadel pikemale matkale minnes kaasaskantava päiksepaneeli Goal Zero Nomad 7 https://www.goalzero.com/shop/foldab...7-solar-panel/
    Spec'i järgi "USB Port: 5V, up to 1A (5W max), regulated" peaks probleemideta piisama telefoni ja akupanga laadimiseks. Ka review'd olid palju lubavad.
    Reaalsus on see, et fikseerituna päiksega risti suudab telefoni 3000mAh aku laadida 90%, mis pole sugugi paha.

Probleem seisneb aga selles, et kõndides koti peale kinnitatult (isegi võimalikult päiksega risti) ei laadi. Ilmselt on asi voolu kõikumises, mis telefonile ja akupangale ei meeldi. Tundub, et nad ootavad stabiilsemat sisendvoolu.

Kas jagate minu arvamust?

Kui jah siis kas oleks lihtsat skeemi millega piirata paneeli voolu väljund ntx 500mA peale ja kõik mis on kõrgem kogutakse kondekasse (või kuhugi akusse?) ning kui paneeli vool langeb alla 500mA siis kompenseeritakse seda kogutust?

Varsti on uuele matkale minek ja matkal olles valgel ajal kohapeal ei passita. Tahaks et saaks laadida ka liikumise ajal.

Siin ka pilt paneeli enda "kontrollerist".
    Click image for larger version

Name:	IMG_20181030_215743-2.jpg
Views:	1
Size:	411,7 KB
ID:	882347
    Beers of Estonia

Vs: Matka päiksepaneeli väljundi stabiliseerimine

Vaheta akupank välja.
    Minu akupank võtab kõik vastu, mis talle antakse.
    Kahjuks enamus seadmeid ei ole nõus muutuva pinge korral laadima, ja kui sa näiteks kõnnid korra puu varjust läbi või käib pilv korraks päikse eest läbi ja laadimine katkeb.
    MINULE EI MEELDI KUI MÕNINGAD ISIKUD MINU POSTITUSI MUUDAVAD,
    KUI POSTITUS EI SOBI SIIS PALUKS SEE KUSTUTADA !

Comment

Kas väike 12 V aku puhvriks osutub liiga raskeks ballastiks ?

Teine variant on mingi akupank ära lõhkuda ja teha selle akule otse paneeli küljest laadimiselektroonika. Akupangast võtad siis toidet, millele vaja.
      Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

to klm:
        olen proovinud kahte akupanka, üks kvaliteetne Xiomi ja teine odav hiinakas 3,7V 18650 baasil. Kumbki neist ei tahtnud kõndides laadima jääda. Mis pank sul on?

to martinj:
        paneeli näitajad on "Open Circuit Voltage: 8-9V / 0,9-0,8A (7W)". Ei saa aru kuidas see 12V/0,3A väljund sealt saadakse. Kas see suudab 12V akut laadida?
        Akupanga lõhkumine või näiteks 3,7V 18650 2000mAh aku kasutamine tundub hea plaan. Selle laadimispinge on 4,2V.

Aga kas selle praeguse skeemi 5V pingeregulaatori ette suure mahtuvusega kondeka paigutamine ei aita hädast välja? Mis selle mõju oleks?
        Beers of Estonia

Comment

Jätame esimese küsimuse välja, arvasin, et on 12 V paneel, Aga siis 6V aku ?
          Pingeregulaatori ette kondensaator. Saab, aga arvuta selle võimalik mahtuvus välja. Usun, et see tuleb väga suur.
          Võibolla mitu superkondet jadamisi võiks toimida.
          Liitumakut tuleb alati laadida läbi kontrolleri, vastasel juhul saad paugu. Otse ei soovita päikeseelementi liitiumaku külge ühendada. Happeaku on veidi teine teema ja ega sellele ka ülelaadimine head ei tee.
          Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

Kondeka arvutus 5 sec päiksevaba puhvri jaoks:

C=I*t/U -> 0,5*5/8 = 0,3F

Kuna kondekast ei kasutata ära kõike (kuni 0V-ni) siis reaalselt võiks olla topelt mahtuvusega.

Kas tundub õige?
            Beers of Estonia

Comment

Ei tundu, pinge seal valemis peaks olema delta. Vastus kehtib kui soovid 5 sekundiga pinge langust kuni 8 volti.
              Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

See teeb siis 0,5*5/3=0,83F

Kuidas oleks kui ma panen kaks sellist jadamisi? https://www.oomipood.ee/product/buc_1f_1f_5_5v_20_7mm
                Võibolla isegi 2+2?
                Beers of Estonia

Comment

Või hoopis krona aku, see teeb faradites mitusada. Aint kas 500mA välja annab ei tea lubada. Võid mitu ka panna.
                  Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

Minu meelest on kogu see sistem, mis selle paneeli taga on, mäda.
                    Väikesest paneelist üritatakse kätte saada igasugu vajalikke asju, huvi tundmata, kas see paneelikene kõige sellega ka hakkama saab.
                    Ma arvan, et kogu see elektroonika tuleks sealt nahh.... saata ja ehitada selle paneeli parameetritega sobiv korralik MPPT kontroller, mis kõigepealt hoolitseb selle eest, et paneel oleks optimaalses reziimis, seejärel akude ja tarbijate eest.
                    Praegu tundub olukord risti vastupidine olevat.

Comment

USB laadimiste jälgimiseks on palju abi erinevatest USB "doktoritest" , aga kui tahad ka päikesepaneelidega tegeleda, siis soovitaks LCD ekraaniga mudeleid - Enamus on LED ekraaniga, aga LED numbreid on päikse käes raske lugeda.
                      MINULE EI MEELDI KUI MÕNINGAD ISIKUD MINU POSTITUSI MUUDAVAD,
                      KUI POSTITUS EI SOBI SIIS PALUKS SEE KUSTUTADA !

Comment

Värvilist lcd-d päikese käes ei ole nähtav. Oled nati näeb päikese käes, must-valge lcd on vist parim.
                        1F kondekas annab 0,5A voolu 2 sekundit ja selle aja jooksul langeb pinge 1V. See ei päästa eriti midagi. Uus ja päikesepaneeli jaoks mõeldud kontroller oleks ikka vajalik ja ka uus akulaadimine mis ei katkesta laadimist, muidu matkal ikka aku tühi. On võimalik et väike paneel ei tooda siiski piisavalt voolu et päevaga aku täis saaks ja vaja suurem paneel panna, suurematel tavaliselt ka teine pinge aga kui kontroller võimaldab siis vahet pole.

Comment

Uus kontroller oleks kahtlemata parim lahendus aga kahjuks enda elekroonika teadmised piirduvad sellega, et oskan skeemi põhjal trükkplaadi teha ning selle kokku joota. Kontrolleri projekteerimisega hakkama ei saa. Sellepärast uurisingi lihtsamat lahendust, mis natukenegi aitaks.
                          Eks ma googeldan edasi proovin leida mõne skeemi.
                          Beers of Estonia

Comment

MPPT kontrolleri unustan kohe ära.

Aga kui ma ühendan "Toitemoodul DC/DC step-down 4..35V/1.25..30V 15W LM2596S" otse paneeli külge, reguleerin 4.2V peale ning lasen sealt otse 18650 Li Ion akusse? Lisaks lihtne "LED + taksti" mis süttib kui aku on täis.

18650-st USB'sse maha laadimis moodul on mul olemas.
                            Beers of Estonia

Comment

Toiteblokk üritab saavutada väljundpinget ja tõmbab päikesepaneelil pinge nii alla kui jaksab. ühesõnaga päiksepaneelile jääb alati liiga väike pinge, mitte optimaalne. Seda et saada maks kasutegur kasutatakse päiksepaneeli kontrollerit mis oskab leida paneeli optimaalne pinge mille juures on saadav energia maksimum.
                              5v paneeli juures kasutaks ise TP4056 või MCP73871 taoliste kivide baasil tavalist laadijat. See ei tohiks olla tundlik pinge kadumisele. Mõnes poes on selliseid valmis plaadil müügil, usb pesaga.
                              Näide: https://www.oomipood.ee/product/lipo_128829_laadimismoodul_li_ion_lipo_akudele_1a_ usb_micro_b?q=usb lipo

viimati muutis kasutaja urmas78; 02 November 2018, 14:14.

Comment

Working...
                              X