Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Õhuniisuti hooldus

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Õhuniisuti hooldus

Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
    Ega sa maja elektriga ei küta vist?
    Ikka elektriga - kolme soojuspumba tänuväärse abiga . Praeguste kehvade jaani-ilmadega ei saa ahju kuigi tihedalt kütta - palavaks läheb elu kätte.

... külm aurusti peaks palju ökonoomsem tulema?
    Need "sokikuivatajad" nõuavad ju pidevat ja regulaarset filtrivahetust, mis mitte tingimata elektrist odavam ei tule. Ning päevaks, kui kõik tööl on, lükkan ma ta välja nii et tarbib ta suures osas öist elektrit.

Samas hakkab teatud puudus tekkima sellisest "tuimast nutipesast", millel oleks näiteks kummuti peale paigaldatav niiskusandur, mis seda keedupotti vastavalt (õiges kohas mõõdetud) toaniiskusele sisse ja välja lülitaks.
    Enne kui keegi nutikodu teemat soovitama hakkab, siis minu jaoks ei ole see variant - mul oleks vaja mingit lihtsat ühefunktsionaalset tükki, mitte mingit lego-konglomeraati, millest keegi pereliikmetest peale minu midagi ei jaga.

Comment

Ei ole neis mingit filtrit, selle ülesande täidab vesi, vahest nimetataksegi neid õhu pesijateks mitte otseselt niisutajateks.
      Tolm koguneb vette ja ei aurustu, ning selle viimase tilga saab kanalisatsiooni valada koos tolmuga.
      Parematel/kallimatel on niiskuse andur sisse ehitatud ja saab ise määrata millist niiskust hoiab ja vastavalt sellele reguleerib ventilaatori ja ketaste kiirust või jätab päris seisma.
      Sul on vaja midagi sellist: https://www.venta-airwasher.nl/en/hygrostat

Comment

Neid kuskil Eestis ka müüakse?
        viimati muutis kasutaja Scott; 23 December 2019, 06:20. Põhjus: enne tsitaat, seejärel oma jutt!!!

Comment

Ei ole neis mingit filtrit, selle ülesande täidab vesi, vahest nimetataksegi neid õhu pesijateks mitte otseselt niisutajateks.
          Õige, ning õhu läbi vee transportimiseks peab olema ventilaator, mis ilmselt müra tekitab enam kui mulle meeldib:

"Õhupuhasti on lihtne seade, mis koosneb ventilaatorist (või mitmest ventilaatorist) ja spetsiaalsetest filtritest. "

https://www.ohukuivatid.ee/ohupuhastid

On ka näiteks selline ketastega variant

, kuid minu elukogemuse põhjal see plastikust pöörlev ragament peaks kuuldavalt kägisema, mis jälle mulle ei meeldi.

Parematel/kallimatel on niiskuse andur sisse ehitatud ja saab ise määrata millist niiskust hoiab
          Mu senistel mudelitel (neid nüüd juba kolm olnud, neljas töös) ongi niiskuseandur sisseehitatud olnud, kuid mu sümpaatia selle lahenduse kohta on ajapikku kadunud - ta mõõdab niiskust mitte seal kohas, kus mul vaja.

Kui selline pesa oleks kaugaanduriga, oleks teema vägagi jumekas. Alternatiiviks oleks muidugi võtta sellise pesa korpus koos elektroonikaga ning panna ta kasvõi juhtme kaudu mingit kaugemal asuvat jõupesa juhtima.

Comment

Esmalt postitatud RLaa poolt Vaata postitust
            Neid kuskil Eestis ka müüakse?
            Vist mitte.

Esmalt postitatud madis64 poolt Vaata postitust
            Õige, ning õhu läbi vee transportimiseks peab olema ventilaator, mis ilmselt müra tekitab enam kui mulle meeldib:
            Selles on sul muidugi õigus, mul olemas oleval ongi see ainus puudus, et kõige suuremal kiirusel on müra üsna segav, seda aitab leevendad see, kui niisutusvõimsus on nii suur, et ei pea suuremal kiirusel töötama. Samas on nende energia kulu erinevus nii suur, et see väike müra ei ole kuigi suur probleem.

Esmalt postitatud madis64 poolt Vaata postitust
            Kui selline pesa oleks kaugaanduriga, oleks teema vägagi jumekas.
            Siis läheb asi ikkagi nutikoduks, kus on mingi kontroller ja sellel küljes andurid. Või midagi sellist http://shop.alkeemialabor.ee/hügrostaat-elektrooniline

Comment

Samas on nende energia kulu erinevus nii suur, et see väike müra ei ole kuigi suur probleem.
              Mul isiklikult on prioriteedid täpselt vastupidised - elukvaliteedi nimel maksan ma need mõnedkümned kilovatt-tunnid, mis talveperioodil kuluvad, lihtsalt kinni.

Siis läheb asi ikkagi nutikoduks, kus on mingi kontroller ja sellel küljes andurid.
              Ei lähe tingimata - kui osta kaks sellist pesa, ühe juhtimisosa ühendada juhtme abil teise jõuosaga, siis on tulemuseks üsnagi minu maitse järgi olev "tuim tükk".

Ainult hea oleks see - elutoakõlbulikuks disainituna - lihtsalt osta ilma ise selle peale aega kulutamata.

Lingil viidatule sarnane hügrostaat (S&P HIG) on mul juba üle kümne aasta duširuumis väljatõmbeventilaatorit juhtimas, teeb oma tööd vägagi hästi.

Comment

Ma leevendasin seda müra teise niisuti juurde hankimisega, enam ei ole vaja suurimal kiirusel töötada.

Comment

Millised nad sul siis on?

Edit:

Huvitav, kas ma otsin midagi sellist:

https://wattswater.eu/catalog/regulation-and-control/weather-dependent-and-remote-heating-control/radio-frequency-room-chrono-thermo-hygrostat-milux-hydrostat/

.
                  ..
                  viimati muutis kasutaja madis64; 22 December 2019, 11:33.

Comment

Üks on https://ventaestonia.ee/toode/comfort-plus-lw25-2/
                    teine on https://se.trotec.com/en/products-se...shers/aw-10-s/
                    Trotec on suurema niisutamse võimsusega ja vaiksem aga niiskuse hoidmise punkt on 50% RH ja pole muudetav, Vental on see muudetav 5% sammuga.

Comment

...aga niiskuse hoidmise punkt on 50% RH ja pole muudetav ...
                      50% juures (põrandatasemelt võetuna) kondenseerub mul juba vesi aknaraamide/-klaaside allservas - sellist aparaati juhiks küll väliselt.

Comment

Kui RH 50% juures kondenseerub vesi akendel (+3...+5C?), siis peaks esmajärjekorras korralikud aknad panema. Mul toas enamasti RH 40...45% ja aknad hakkasid higistama kui väljas -15...-20C.

Comment

Unustasin mainida, et kondenseerumine toimub siis kui kardinad akendel ees on ja sooja toaõhu vool akna sisepinnale (ehk akna kütmine) tõkestatud on.

Aknad on pakettaknad 90-te lõpust nii et neid ei viitsi küll vahetama hakata.

Comment

See akende vahetamine on jah üsna pika tasuvusajaga. Ma kunagi arvutasin, et kui keskmise 2 klaasiga paketi (Uw 1,4) asemel panna 3 klaasiga pakett (Uw 0,9) tuli tasuvusaeg kuskil 50 aastat, eeldusel, et vahetatakse kogu aken ja vanade eest raha ei saa.

Comment

Selle 50 aastaga mädanevad tänapäeva aknad juba eest ära, nii et tulu (praeguste energiahindade juures) sellest ettevõtmisest tõenäoliselt ei sünni.

Comment

Lisan siia ühe online kalkulaatori lingi.

Õhu temperatuuri, suhtelise niiskuse ja kastepunkti temperatuuri omavaheline sõltuvus on selle abil kenasti nähtav ja analüüsitav.
                                Keegi pole targemaks muutunud sellest, et mind lolliks peab.

Comment

Working...
                                X