Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Õhuniisuti hooldus

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Õhuniisuti hooldus

See ei oska niisutada, ainult kuivatada siis kui jahutus on töös, vähemalt kasutusjuhendi järgi.
    Sinu tahtmist on korrektselt võimalik realiseerida ikkagi ainult mingis nutikodu variandis.

Comment

Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
      ...ainult kuivatada siis kui jahutus on töös, vähemalt kasutusjuhendi järgi.
      Õigust räägid , otsingud jätkuvad...

Comment

Esmalt postitatud madis64 poolt Vaata postitust
        Õigust räägid , otsingud jätkuvad...
        Mul kadus natuke järg ära, mida sa siis nüüd ikkagi otsid? Targemat niisutajat?
        Ma ei saa hästi aru, mis probleemi sa sellega lahendad. Nagunii on vaja korra päevas või kahe päeva jooksul vett lisada. Ning minu kogemuse järgi on maja niiskusinerts piisavalt suur, et päevase täpsusega reageerimine on piisav, et hoida taset. Seega, kuna nagunii ei saa tegelikult käsitsi sekkumisest vabaks, siis on ju lihtsalt küsimus, kas täna panen käima või pole vaja. Ja otsust aitab teha näiteks selline igiliikur nähtaval kohal. Ma ise nii toimetan. Või ma mõtlen täitsa vales suunas sinu seisukohast?
        Toidan trolle!

Comment

Igiliikur käib osutiga.
          Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

Esmalt postitatud redart poolt Vaata postitust
            Mul kadus natuke järg ära, mida sa siis nüüd ikkagi otsid? Targemat niisutajat?
            Juhmi kontrollerit, mis juhiks juhmi niisutajat Need nutikoduvärgid on ainult friikidelt raha väljapetmiseks

Oma kogemusest väidan, et päevatäpsusega pole midagi peale hakata - kui mul toaniiskus langema hakkab, siis tuleb koju saabudes 3...4 tundi 400W võimsusega keeta, misjärel saab ööseks rahulikult poole võimsusega aparaadi tööle sättida.

Otsingute eesmärgiks on leida selline "kummutileasetatav" juhtmevaba toiteregulaator, mis katkestab toitepingeahela siseõhu seatud piirniiskuse saavutamisel.

Edit:

moi kirjutas "See ei oska niisutada, ainult kuivatada" - mõnikord on mul juhtmed pikad (ehk mõtted lõdvaks lastud), selle funktsionaalsuse pöörab ju ümber üks inverteeriv (solid state?) relee?
            viimati muutis kasutaja madis64; 23 December 2019, 22:06. Põhjus: täiendused

Comment

Juhmi kontrollerit, mis juhiks juhmi niisutajat

Oma kogemusest väidan, et päevatäpsusega pole midagi peale hakata - kui mul toaniiskus langema hakkab, siis tuleb koju saabudes 3...4 tundi 400W võimsusega keeta, misjärel saab ööseks rahulikult poole võimsusega aparaadi tööle sättida.
              Nojah. Ma ei eeldagi, et talvel ilma niisutamata saab ja ma ei ajasta niiskust ainult kodus olemise ajale. Kuskil teema alguses kirjutasin ka, aga pmst sõltuvalt välistemperatuurist on kas 1, 2 või 3 niisutit pidevalt töös ja kui väljas päriselt külmaks läheb, siis panen mõne kiiremale käigule. Kettaga Beureri õhupesurid. Mul on ventilatsioonil rootorsoojusvaheti, see toob natuke niiskust majja tagasi ka. Aga mul on ka puitseinad (-laed, -põrandad), mis ilmselt tekitavad natuke rohkem niiskusinertsi kui näiteks kips.

Nutikodu arhitektuurid keerlevad kõik rumalate andurite/täiturite ja mõnevõrra vähem rumala keskuse ümber. Ehk sellist lahendust, kus sul oleks rumal (loe: loodetavasti odav) niiskusandur ja rumal pistik ning nad omavahel oskaks mingeid otsuseid teha või isegi suhelda, ilmselt ei ole. On ka otse pilves olevad vidinad, nt sonoffi pistukud. Saad otse moblaäppiga juhtida ja taimereid tekitada jm. Aga teise anduri info põhjal ikka midagi teha ei saa. Aga nutikodu ei pea ilmtingimata kallis olema. Näiteks xiaomi hub paarkend tugrikut, niiskusandur sinna külge kusagil 10 ja pesa vist oli ka 10-20. Sellega saad oma sügeluse ära lahendada. Mul vedeleb xiaomi kraam algusest peale kui nad tulid, vist oma 3a. Vahest täidab mingeid "ülesandeid", aga palju otstarbeid ma talle leidnud pole. Kvaliteetne brand, kvaliteetne raud. Soft on kohati natuke kahtlasem. Aga muidugi suht hiinakeskne ja vahest loobib hieroglüüfe ka
              viimati muutis kasutaja Scott; 27 December 2019, 02:43. Põhjus: eelnevat postitust ei pea täielikult tsiteerima
              Toidan trolle!

Comment

moi kirjutas "See ei oska niisutada, ainult kuivatada" - mõnikord on mul juhtmed pikad (ehk mõtted lõdvaks lastud), selle funktsionaalsuse pöörab ju ümber üks inverteeriv (solid state?) relee?
                See vist pole nii lihtne antud aparaadiga. Sa pead ta enne jahutuse režiimi ajama ja siis hakkab ta kuivatama. Aparaadi kohta on nii vähe infot, et mina näiteks ei leidnudki tema küljes mingit väljundit või releed, mis oleks kuivatuse/niisutuse juhtimiseks, võibolla ta ainult piirab jahutamist kui niiksus liiga suureks läheb.
                viimati muutis kasutaja moi; 23 December 2019, 23:45.

Comment

redart, sa ei saa mu lähtepunktile üldsegi pihta.
                  Maja on minu jaoks selline infrastruktuur, mille iga oluline komponent peab - kuni asendamiseni - kestma 20...25 aastat.
                  Kogu see praegune nutimajandus on elueaga (põlvkonna kohta) alla 10 aasta, mis minu jaoks teeb sellega tegelemise mõttetuks - ma parem lülitan ise lampe (mille võimsus leedidega on taandatud <10W tasemele) ja avan aknaid, kui sellise jama peale oma raha (ja aega) kulutan.

Sellest, kuidas su rootoriga soojusvaheti väljuvast õhust niiskust majja tagastab, sooviks muidugi natuke täpsemalt teada - kui just kiirosmootilise protsessiga tegu ei ole, tundub väide väheusutavana.

Mis seintesse ja nende soojus-ning niiskusinertsisse puutub, siis mul EW aegne puitmaja, millelt kogemust üksjagu kümnendeid juba kogutud.

"kus sul oleks rumal (loe: loodetavasti odav) niiskusandur ja rumal pistik ning nad omavahel oskaks mingeid otsuseid teha või isegi suhelda, ilmselt ei ole" - kui sa oleksid mu eelmise postituse mõttega läbi lugenud, siis "ehk peaaegu juba oleks olemas". Kas just odav - ei tea, ma üldiselt pean kvaliteeti olulisemaks parameetriks.
                  viimati muutis kasutaja madis64; 23 December 2019, 23:32.

Comment

Aparaadi kohta on nii vähe infot, et mina näiteks ei leidnudki tema küljes mingit väljundit või releed, mis oleks kuivatuse/jahutuse juhtimiseks,
                    Mingi täitur peab tal olema, uurib, mõtleb, ehk tellib õppeotstarbel ära kunagi...

Comment

Sul on siis vaja midagi sellist. https://www.supplyhouse.com/Honeywel...ray-Humidistat
                      Välja mõeldud 50 aastat tagasi, kuna siiani müüakse, siis ilmselt kestab ka järgmised 50 aastat, raske Ameerika raud elavhõbeda lülitiga.

See raadio teel juhitav pole mu kõhutunde järgi ikka see mida sul vaja, kuigi otsene info peale kasutusjuhendi on selle kohta null.

Comment

Sul on siis vaja midagi sellist.
                        Ma ju kribasin eelnevalt, et mul sarnane HIG duširuumis jätkuvalt toimetab

Aga see eespoolviidatud juhtmevaba lahendus jääb ikkagi hinge kriipima ...

Comment

redart, sa ei saa mu lähtepunktile üldsegi pihta.
                          Maja on minu jaoks selline infrastruktuur, mille iga oluline komponent peab - kuni asendamiseni - kestma 20...25 aastat.
                          Kogu see praegune nutimajandus on elueaga (põlvkonna kohta) alla 10 aasta, mis minu jaoks teeb sellega tegelemise mõttetuks - ma parem lülitan ise lampe (mille võimsus leedidega on taandatud <10W tasemele) ja avan aknaid, kui sellise jama peale oma raha (ja aega) kulutan.
                          Selle kirjelduse peale ma saan veel vähem sellele pihta
                          Ok, saan aru, et maja olulised komponendid peavad kestma. Mõtlen ise samamoodi. Aga:
                          - Niisutid ei ole juba iseenesest sellised komponendid, nende eluiga on lühem. Lisaks igapäevane täitmisvajadus kasutusperioodil jne. Miks pagana päralt siis selle juhtimine peaks olema?
                          - Traadita tehnoloogiate (või üleüldse innovaatiliste tehnoloogiate elutsükkel on tõepoolest kaugelt liiga lühike. Aga kui see mul täna aitab elu mugavamaks teha ja ei maksa praktiliselt midagi võrreldes prognoositavalt pika elueaga lahendustega, miks pagan ma selle peaks enda elust välistama, kuna ma olen ennast piiranud 20a elutsükli nõudega? Välistades sellega ka võimaliku igapäevase mugavuse.
                          - Kui tõepoolest tahta pikaajaliselt toimivat ja igapäevast näppimist mitte vajavat lahendust, siis ma vaataks tsentraalsete niisutussüsteemide poole. Mis oskavad kõik ka soovitud niiskusreziimil püsida, nii et kõik mured lahendatud. Aga see on paraku teoreetiline jutt, praktikas ma olen neid uurinud päris põhjalikult ja paistab, et eramu jaoks sobivaid kompromissivabu lahendusi päriselt olemas ei ole.

Sellest, kuidas su rootoriga soojusvaheti väljuvast õhust niiskust majja tagastab, sooviks muidugi natuke täpsemalt teada - kui just kiirosmootilise protsessiga tegu ei ole, tundub väide väheusutavana.
                          Väidetavalt kõik rootorid seda mingil määral teevad (ma ei tea, mis selle "mingil määral" füüsikaline väärtus on), kui peaks oletama, siis tõenäoliselt tänu kondenseerumisele.
                          Toidan trolle!

Comment

Niisutid ei ole juba iseenesest sellised komponendid, nende eluiga on lühem.
                            Jah, kuid nad on monofunktsionaalsed "tuimad klotsid", mille asendamine "järgmise saadaolevaga" on lihtne ning sellega tuleb iga "täisealine" pereliige toime.

Lisaks igapäevane täitmisvajadus kasutusperioodil jne.
                            Sellest ei pääse jah, samuti nagu auto tankimisest ja kohvimasina täitmisest

Miks pagana päralt siis selle juhtimine peaks olema?
                            Minu jaoiks sellepärast, et ma mingil põhjusel kodust eemal olles ei saaks perelt telefonikõnet stiilis "mis paganat siin toimub?". Elukogemus ütleb, et Murphy seadused toimuvad jätkuvalt ning mis katki saab minna, see ka millalgi katki läheb ning pahatihti kõige ebasobivamal hetkel.

Traadita tehnoloogiate (või üleüldse innovaatiliste tehnoloogiate elutsükkel on tõepoolest kaugelt liiga lühike. Aga kui see mul täna aitab elu mugavamaks teha ja ei maksa praktiliselt midagi võrreldes prognoositavalt pika elueaga lahendustega, miks pagan ma selle peaks enda elust välistama, kuna ma olen ennast piiranud 20a elutsükli nõudega? Välistades sellega ka võimaliku igapäevase mugavuse.
                            Eks me igaüks näeme asju oma elukogemusest lähtuvalt - tänasel päeval oma kodus ei näe ma just mingit erilist "mugavust", mida see - ajutise iseloomuga - "nutindus" mulle pakkuda saaks. Viimaseid soojuspumpasid juhivad mul lapsed ka juba kaugelt telefoni kaudu ning vastavalt oma hetketujudele ja päevaplaanilisele kojusaabumisajale. Valgustuse võimsus on kahandatud ca 10 korda (võrreldes hõõglampide ajaga) nii et nende kustutamisega end vaevata puudub üldse mõte, õuevalgustust korraldavad "tuimad" liikumisandurid - nii et mis ebamugavus mind siis eriti kollitama peaks?

Kui tõepoolest tahta pikaajaliselt toimivat ja igapäevast näppimist mitte vajavat lahendust,
                            ...
                            Aga see on paraku teoreetiline jutt, praktikas ma olen neid uurinud päris põhjalikult ja paistab, et eramu jaoks sobivaid kompromissivabu lahendusi päriselt olemas ei ole.
                            Nõus.

Väidetavalt kõik rootorid seda mingil määral teevad (ma ei tea, mis selle "mingil määral" füüsikaline väärtus on), kui peaks oletama, siis tõenäoliselt tänu kondenseerumisele.
                            Siinkohal tuleb endale tuhka pähe raputada ja eneseharimislaiskusest tulenev viga sisse võtta - tundub jah, et mu teadmised antud teemal on "mõnevõrra aegunud"

Comment

Teevad jah kõik rootorid niiskuse tagastamist. On olemas ka spetsiaalsed hürgoskoopset materjali (mingi silikageeli tüüpi aine) sisaldavad rootorid, mis tagastavad rohkem kui tavaline rootorsoojustvaheti, reklaami järgi tagastavad need kuni 80% niiskusest, massi järgi arvestades.
                              viimati muutis kasutaja moi; 26 December 2019, 10:53.

Comment

...reklaami järgi tagastavad need kuni 80 niiskusest, massi järgi arvestades.
                                Kuna tegemist näib olevat permanentselt niiske keskkonnaga madalatel (võrreldes kuuma auruga õhuniisutajad) plusstemperatuuridel - siis kuidas sellises seadmes seenetamist-hallitamist välditakse?

Comment

Working...
                                X