Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Kodu automatiseerimine & X10

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #31
    Olen aru saanud, et uuematel on kontaktid lausa peal, plommitud on vaid mõõteosa.
    - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
    - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

    Comment


      #32
      sel voolutrafoga variandil üks eelis veel, kuna A/D muundur 4 sisendiga siis
      lihtne eraldi gruppe võtta. Kui uut maja teha või suurem remont, kasulik hästi kaugele mõelda, mina väga kaugele ei näinud ja nüüd tatistan. On olemas
      1wire hub ja natu loomingulist lähenemist ning selle peenikese juhtme saab ilusti
      paigaldada. See kadunud link siin http://www.simat.org.uk/
      sellel just mõõtmise asju ja üht- teist veel. 1wiret raadio peale panna ei oska midagi arvata, side peaks vist duplex olema ja kaldun arvama et paras lutika rautamine tuleb selle aretus.Võibolla juba midagi olemas.
      See HomeSeer soft toetab ka x10 ja nagu ma aru sain ei sega 1wire ja x10 teineteist, võimalused peaaegu piiramatud ja web access

      Comment


        #33
        Hea automaatika millega saab juhtida kõikvõimalikke asju kodus on National Instrumendi DAQ-kaart mis käib arvuti PCI-siini. Ise kasutan selle firma PCI-6229 kaarti ja Labview softi. Selle kaardi plussiks on 96-sisendi/väljundi olemasolu millest peaks piisama kõikvõimalike asjade juhtimiseks ja väga hea soft. Eesti neid kahjuks ei müüda aga Soomest saab lihtsalt tellida. Ise tinutasin digital output'idele releedest koosneva trükkplaadi juurde koos ULN2803 signaali võimendiga ja asi toimib väga hästi. Miinuseks on hind u.20000 koos kaablite ja terminali plokiga.

        Comment


          #34
          Vs: Kodu automatiseerimine & X10

          Esmalt postitatud felch poolt
          Saatja jäi pooleli sest minu arvates on X10 ... kuidagi poolik ja ürgne (aeglane).
          Ürgsusega peaaegu nõus, kuid kui aeglane ta siis reaalses kasutuses tundub? Kui arvestada, et sekundis on võimalik maksimaalselt edastada 50 bitti (1->0 või 0->1 üleminekut igas nullkohas) ja mingi üksikseadme veenmiseks läheb ca 2-3 baiti (start + house code + device code ja väärtus), siis peaks asi nagu jääma veel mõistlikkuse piiridesse (ca 0.3 sekundit) ?
          viimati muutis kasutaja Werewolf; 15 m 2006, 12:24. Põhjus: no reason
          WW

          Comment


            #35
            Vs: Kodu automatiseerimine & X10

            Ei, ühe käsu edastamiseks kulub ca 0.8 sekundit!!!
            - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
            - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

            Comment


              #36
              Vs: Kodu automatiseerimine & X10

              Muig, x10.ee koduleheküljel on FAQ, seal järgmine tekst:

              Kas X10 on aeglane ?

              Ei, X10 on elektriseadmete juhtimiseks piisavalt kiire. Moodulite reaktsiooniaeg on kuni 0,1s. Häirete (likvideeritavad) korral võib reaktsiooniaeg ulatuda kuni sekundini.
              ------
              See 0.1s tundub ikka väga üheksameetrine sekund. :-)
              Või siis on tegemist järjekordse reklaamtekstiga, kus jutt vale ei ole, aga päris õige ka mitte (mooduli reaktsiooniaeg kuni 0.1 s võib tähendada ka reageerimisaega peale käsu kättesaamist).

              Njah, üldiselt paneb mõtlema, et kas poleks võimalik saata nullpunktides üle korraga rohkem infot. Aastal 1975 või sealkandis, kui X10 välja töötati, polnud ehk võtta piisavalt kiireid kontrollereid ja nii ta jäi. Miskipärast on tunne, et praegu peaks saama vähemalt 4bitti + paarsuskontrolli sama ajavahemiku sisse suruda. Iseasi, et asi poleks küll enam standardikohane, kuid omaette endale nokitsedes pole sellel vist ka teab mis hirmolulist tähtsust.
              WW

              Comment


                #37
                Vs: Kodu automatiseerimine & X10

                See jutt on tõesti natuke ...reklaam. Ma ei mäleta enam täpset protokolli aga see tuli tõesti sekundi kanti. Asi on selles, et käsku peab edastama mitu korda ja moodul loeb need korrad kokku. Lisaks saadetakse maja ja toa aadressid ja käsk ka muidugi. Mooduli enda reaktsiooniaeg võiks küll olla kiirem kui 0,1s!
                Olen ka ise mõelnud proovida traadist rohkem inffi läbi suruda. Näiteks võiks katsetada faasimodulatsiooni või siis saata ühe poolperioodi jooksul mitu pulssi. Või kasutada mitut erinevat sagedust. Paha on see, et võrgus on hirkus hulk mahtuvuslikke vidinaid (impulsstoitekad) mis minu arusaama järgi signaali moonutavad. Päris X-10 kardab neid samuti.
                - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

                Comment


                  #38
                  Vs: Kodu automatiseerimine & X10

                  CeBUS on ka mingi variant, kiiruseks märgivad 7500 bit/sek, mis mängib signaali sageduse ja faasiga, standard on avalik, aga realisatioon ei ole just lihtne. Lisaks ühes venekeelses foorumis väidetakse, et CeBUS on häiretele veel tundlikum kui X10.
                  Üks huvitav kivi on Philipsil, TDA5051A, HAM (home automation modem), 600/1200 bitti sekundis, sisendid/väljundid protsessorikarvadega otse ühendamiseks (serial), teine ots mõningase liimiga notsu külge. 5V toide.
                  Hm. Datasheet sisaldab ka appnote-t. Paraku hinna ja saadavuse kohta infot ei oma.
                  viimati muutis kasutaja Werewolf; 15 m 2006, 18:55.
                  WW

                  Comment


                    #39
                    Vs: Kodu automatiseerimine & X10

                    Saab tellida küll: digikey.com-is on ta hinnax $4.39. Prooviks ära? Digikey kaupa on vahest vahendanud A-kaabel. Kui tahad ka, anna teada. Ehk tuleb kamba peale odavam.
                    - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                    - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

                    Comment


                      #40
                      Vs: Kodu automatiseerimine & X10

                      Paistab et antud isendit tehakse ainult so-16 kestas. Masendav, andke vana hea dip kosu maailmale tagasi :-)
                      Mis proovimisse puutub, siis.... kui võtmiseks läheb, siis oleks vist käsi küll. Digikey järgi vaadates oleks muidugi järgime hinnakukkumine 25 eksemplari pealt, samas ma kahtlen kas neid huvilisi nüüd nii palju ka kokku tuleb. Katsetamiseks võiks vast 3-4 tükki võtta, üle 300 krooni ei tahaks esialgu ehku peale magama panna. Eks hiljem ole näha mis saab.
                      Tõtt öelda mind häirib pisut tema suhteline kapriissus ja näljasus toite osas. Tööpinge vahemik on 4.75...5.25V, mahla imeb umbes 30mA. Lisaks tahab ta omaette kvartsi ka saada. Õnneks on viimasega küll nii, et tal on olemas FCLKOUT väljund, mida siis eeldatavasti saab protsessori väntamiseks ka tarvitada.

                      Samas tiksub kogu aeg pööningul mingi tüütav mõte, et tänapäeva kontrolleritega oleks ehk võimalik see kõik ühes kivis ära teha. Vähemalt teoreetiliselt. PWM on paljudel rauas olemas, komparaatorid kah nullpunkti detektimiseks, nii öelda dimmerdamise osa võiks nagu kogu koodist suhteliselt väikese osa hõlmata ja see toimuks väikese takkaaitamisega peaaegu ise. Kunagi möödunud sajandil sai proovitud atmeli AT89C2051-ga teha tarkvaralist dimmerit, sai isegi tööle, aga komistuskiviks osutus hirmus tahtmine DMX-512 kaudu korraga 6-t kanalit juhtida. AT89C2051-le sai küll maksimaalne lubatud kvarts kukile istutatud (24MHz), aga 51 arhitektuurile tüüpiliselt jagati kvartsi takt masinataktideks 12-ga maha. 6 kanali jaoks ei jätkunud :-)
                      Oli näha, et protsessori kiirus on poomisköieks. Eks DMX-512 genereeris kah õige himukalt UART-i katkestusi. Nii siis oligi, et enamasti istuti taimerikatkestuses, millele oli antud suurem prioriteet. Seal siis üritati kanalite heledusi paika arvutada, vahepeal aga ununes mõni DMX-i bait suures djnz-de rägastikus vahele, tulemuseks oli muidugi kogu kupatuse solvumine mõne aja pärast. Sai proovitud ka arvutamine katkestuse alt välja tuua, kus taimerikatkestus pani ainult lippu püsti ja arvutamine tehti main loop-is, see aga hakkas kanalite heledusega häirivalt vilgutama. Ilmselgelt jäi protsessori jõudlusest vajaka. 1 kanali jaoks jagus jõudu küll (tarkvaraline PWM, nullpunkti detektor komparaatoril ja DMX-512 vastuvõtt)

                      Tänapäeva kontrollerid saaks tarkvaralise PWM-i maha võtta.
                      Ainuke mõte mis sealt tasuks üle tuua, oli nullpunkti detektimine, kirjeldan mälu järgi, kuidas too tehtud oli. Asi oli lahendatud riistvaraliselt meelega üsna labaselt, komparaatori ühele sisendile mingi suvaline eelpinge, teisele sisendile üle dioodi ja takistitega jaguri sildalaldi pealt otse pulseeriv pinge peale (toite filtreerimise kondekas ja 7805 oli omakorda teisel pool dioodi). Nüüd tekkis olukord, kus komparaatori väljundis loksus pinge kah mitte mingi imelühikese impulsina nullpunktides, vaid lausa laialt nagu Emajõgi. Lükati püsti kusagil eelmise poolperioodi languse peal ja kukkus tagasi järgmise poolperioodi tõusul. Eeldus oli siis see, et ju nullpunkt sinna kahe komparaatoriloksu keskele jääb.
                      Taimeri katkestus genereeriti 256*100 korda sekundis (sellist katkestuste sagedust läks hiljem dimmerdamisel vaja).
                      Nullpunkti sealt sai kätte nii, et taimer pandi pedaale tallama, see pidi idee poolest genereerima 256 korda poolperioodi jooksul katkestuse. Iga katkestuse sees vaadati ka komparaatori väljundit. Nüüd kui komparaatori väljund muutus, pandi mingi loendur tiksuma. Katkestused jätkusid, mingil hetkel komparaatori väljund loksus endisesse asendisse tagasi, loendur pandi seisma. Saadud loenduri väärtus jagati kahega (registri paremale nihutamine käras selleks küll ja oli kiire ka). Vaat see saadud väärtus oli nullpunkti asukoht, millega siis pandi taimer sünkrosse. Aegajalt, umbes iga 100 tsükli (ehk 100 arvutusliku poolperioodi) takka käidi ja vaadati uuesti, et ega võrgusagedus pole vahepeal muutunud ja aeti eeltoodud meetodil taimer uuesti sünkrosse.

                      See selleks. Igatahes kummitab kolbas tüütu mõte, et tänapäeva kontrolleri jaoks oleks paras hammustada andmevahetuse protokoll. Dimmerdamine enam niisugune ressursinäljane tegevus ei ole.

                      Pikk jutt, öö ka. Padi.
                      viimati muutis kasutaja Werewolf; 16 m 2006, 00:42.
                      WW

                      Comment


                        #41
                        Vs: Kodu automatiseerimine & X10

                        Alati on võimalik mingit protokolli tarkvaraliselt lahti ja kokku dekodeerida. X-10 sai ju ka edukalt PICiga teha. Probleemiks olid välised asjad nagu filtrid. Nende voolutarve läks suureks ja ise võtsid ka piisavalt ruumi. Kui nüüd kogu muu pudi annab ajada espegiaalse kivi sisse, on minu arvates päris hästi.
                        Dimmerdamine on suhteliselt lihtne küsimus.
                        - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                        - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

                        Comment


                          #42
                          Vs: Kodu automatiseerimine & X10

                          Loen natuke selle espegiaalse kivi kohta veel. sci.electronics.design foorumis rahvas vigiseb teemal, et asi ei toimi hästi transformaatorita toite korral, saatmisel ulatab kivi voolutarve kuni 100mA-ni. Mingis vene foorumis jälle mainis keegi, et need TDA5051-d unustavad mõnikord carrieri genereerimise (sama nähtust täheldas keegi sakslane ka, tema jutt oli põhjalikum).
                          ST teeb ka analoogseid kive (ST7537) aga nendega majandamine on keerulisem ja lisaks maksavad nad topelt võrreldes TDA5051-ga.
                          Ühesõnaga, loen.
                          WW

                          Comment


                            #43
                            Vs: Kodu automatiseerimine & X10

                            Kui kellegil on huvi, siis mul on olemas paar TDA5051A ja sidestustrafot. Äraandmine on läbirääkimiste küsimus. (56800722)

                            Samas see on suht perspektiivitu tehnoloogia, eriti Euroopas. Euroopa powerline andmeside standardid (EN50056) on suht karmid ja neid tahetakse veel karmistada. Kiirused on madalad ja signaalid häirete kõrval väga nõrgad. Veel üks hea näide on Microsofti loobumine oma Scp protokolli arendamisest. Eks mingi nišitoote staatus sellistele asjadele jääb aga eriti vaimustuda pole mõtet.

                            Mingi perspektiiv on lairiba powerline andmesidel, mis on kaa kohutavalt odavaks muutunud (vähemalt suurtootjatele) . Soovitan tutvuda homeplug alliancega.

                            soovitan linke
                            http://www.microsoft.com/japan/windows/scp/default.mspx
                            http://www.hth.com/plm-24/plm-24.htm
                            http://www.itrancomm.com/

                            Comment


                              #44
                              Vs: Kodu automatiseerimine & X10

                              Kui aga mitte sihtida tootmisele vaid püüda arendada mingit oma protokolli? Eeliseks oleks ebastandartsus (tööstuslikud seadmed ja nende häkkijad) ei saa pihta.
                              - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                              - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

                              Comment

                              Working...
                              X