Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

kastmisseade

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

suurimad tänud...

küsisin küll asja, mis ei kuulu eriti selle foorumi teemade alla, aga

siiski sain, mis tahtsin.

tänud
    arvuti teeb seda mida sa tal käsid teha, mitte seda mida sa TAHAD, et ta teeks.

Comment

Vs: kastmisseade

Kaevan väga vana teema ülesse, kuid veel lollim oleks uus teha.

Põhimõte see, kasta ühte kasti (Üks kast, sees 6 taime). Ise mõtlen et panna sinna akvaariumi pump (pisikene, Eheimi oma nt). Kasutaks seda skeemi, ftp://ftp.arvutikasutaja.ee/rauakool.../piclaator.GIF kuid vähendaks PICis olevat aega mis ta töötama peaks. Siis lihtsalt iga õhtu nt vajutaks nuppu ja see laseb törtsaka vee taime potti. (Laiskus, ma lihtsalt unustan koguaeg ära et kasta ja vett tuua).

Või oleks lihtsamat või mõtekamat skeemi: Vajutus nupule-> Paneb pumba tööle-> Automaatselt lõpetab 10 sekundi pärast. Kuidas on kõige mõtekam seda teha?

PS! See on lihtsalt sportlik nikerdamise huvi.
      viimati muutis kasutaja andreas123; 22 m 2007, 18:03.
      Vaesel ajal on kärbes ka liha.

Comment

Kui juba PIC-i peale ehitada, siis oleks küll narr veel mingit nuppu vajutamas käia. Tee siis parem nii, et iga 24h tagant pumpab sutsaka vett näiteks. Või veel parem: ehita mulla niiskuse andur, mis vastavalt vajadusele vett juurde annab.

Comment

Kusjuures mulla niiskust saab mingi täpsusega määrata lihtsalt 2 elektroodiga. Eriti hea see variant vist pole aga ehk sobib.
          Kui väga suur soov, võin viiddatud artikli skeemi ja koodi ringi kohendada (220V on siis tabu, sa ju ei taha lillepotist särakat saad!). Anna täpsemad andmed: kaua kastmise pump peab töötama jne.
          PS. Neti otsin leidis ka mõned projektid.
          PS/1. Ühendatud anumat e süsteem on kõige töökindlam, soovitaks hoopis seda kasutada. Lisaks saab ehk füüsika tuttavamaks...
          - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
          - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Ütleme nii et tuumafüüsikat võiks isegi teha, kuid hetkel on asjal lihtsalt sportlik huvi.
            Ütleme nii, kui nt vett annaks iga 5 päeva tagant, ehk [120h tagant. Nägin kalake'se poes pumpa mis oli 150-300l/h (väga täpne eks) siis arvestaks nt 200l, 200/60(min)=ümmarguselt 3l minutis, kui umbes õige veekogus oleks 0.5l sellise aja kohta peaks käima 10sekundit. Samas võiks olla ka nupu võimalus et kui vajutada siis käiks 10 sekundit, juhul kui on mingi jama et pott läks katki vms. Kuid sellejaoks et ta siis jälle hakkaks otsast peale lugema pole mõtet vaeva näha, korra seinast välja kui just see asi lihtne pole progreda.

Pumpa kasutaksin seda, oli hästi pisikene.
            -Eheim Compact pump 1000
            -
            Võimsus 150-300 l/h
            -Max surve kõrgus 0,5 m
            -Hind 190 kr

Ma nüüd 120% kindel ei ole, kuid pump töötas vist 220V pealt. Seda peaks veel uurima kuid arvatavasti kus akvaariumile ikka 12/24V võetakse.

Kes arvab et ma eriti tropp olen et ma sellepärast sellise süsteemi teen siis olge mureta, tulevikus tahaks teha elutuppa ja rohkematele taimedele.

Felch, paluksin et Sa siis midagi välja nuputaksid.

Comment

Kui skeemile on lubatud olla võrgust eraldamata (et sa ei näpi seda töö ajal ja ei taha elektroodidega niiskust mõõta), piirdub skeemi muudatus vaid takisti R2 välja jätmisega. Ja isegi see pole ilmtingimata vajalik. Koodi tuleb ka muuta muidugi.
              Parem oleks teha toide trafoga. Võtad "seinakuubiku" ja paned tema väljundisse 7805 stabilisaatori koos kondedega. Saadud +5V läheb otse PICi toiteks. Algskeemist jäävad välja R1, C1 D1..D3, C2. Too R2 jääb ka ära muidugi. Sümistori otsad võtad skeemist lahti ja juhid teda üle optroni MOC3020. Sümistori tüüp on TIC226, BT137 vms. Põhimõtteliselt võid sümistori asendada releega. Siis tuleks teda draivida läbi puhverdava transi nt. BC547. Relee toite võtad enne 7805 stabikat ja relee mähisega vastusuunas paned kindlasti dioodi (1N4007 vms.) Peab selle üles joonistama või saad kirjeldusest aru?

Ah jaa, 1 nupp jääb samuti üle. Allesjäävaga võiks teha 24h taimeri nullimise.
              Seda veel, et akva pumbad käivad minu teada kõik 220V pealt. Vähemasti pole seni veel teistsuguseid näinud.
              - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
              - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Põhimõtteliselt kuidagi veeriksin välja kuid kuna ma ei ole oskustes nii kindel siis skeem paberil välja joonistatult toimiks paremini. Kui see just väga suur tüli ei oleks.

Trafoga, kuid millisega, saan aru juppide ja asjade tagaajamine on veel poolik, kuid teaks mis andmetega olema peaks saaksin ka ise otsida.

Sümistori asendada releega ei ole vist mõtet, jupid saadaval vist.

Selle nupuga 24h tunnise nullimise? Vabanda aga ma ei saanud täpselt aru mida Sa mõtlesid. Kell läheb siis 24h tagasi?

Asi läheb veel põnevamaks.

Comment

Mõtlesin seda et nupu vajutamisel saadetakse ports vett ja nullitakse taimer s.t. järgmine kastmine toimub 24h möödudes vajutamise hetkest. võib ka nii, et 1 nupp kastab ja ei tee muud ning teine nullib eelkirjeldatud moel taimeri (ja ei kasta?)
                  Eks ma joonistan siis skeemi...

Comment

Esmalt postitatud felch poolt
                    Mõtlesin seda et nupu vajutamisel saadetakse ports vett ja nullitakse taimer s.t. järgmine kastmine toimub 24h möödudes vajutamise hetkest. võib ka nii, et 1 nupp kastab ja ei tee muud ning teine nullib eelkirjeldatud moel taimeri (ja ei kasta?)
                    Eks ma joonistan siis skeemi...
                    Kahe nupu idee on hea ja sobiks. Kuid 24h möödudes ei ole vast väga hea, sest kui ma näen et mingil asjaolul on vett vaja ja siis vajutan nuppu, ning peale 24h veel paneb ühe törtsaka vett ära siis läheb paljuks. See peaks olema nii:

I nupp: Vajutan, tuleb vett ja läheb nulli. (Järgmine vesi tuleb 72h pärast)
                    II nupp: Vajutan, ei tule vett ja läheb nulli (kas manuaalne kastmine on toimunud vms) (Järgmine vesi tuleb 72h pärast)

Kuigi kui hakkan mõtlema siis hetkel Sa ütlesid 24h sellepärast, et üks foorumikasutaja mainis ühte päeva. Kuid nagu ma mõni post ülevamal pool kirjutasin nagu mul vaja oleks peaks ka nii toimima.

Comment

kõige lihtsam ajutine kastmine (paned üles ainult reisi ajaks ntx)
                      otsid kuskilt ühe tilguti (näiteks haiglast).
                      potile tilguti peale ja olemas :P (tilkumise kiirust saab ka reguleerida)
                      odav ja väga töökindel niikaua kuni vett jätkub

Comment

Aga kui Andreas rääkis et vajutad nuppu ja 10 sekki kastab ja lõpetab ära, siis selle jaoks oleks ju monoshot 555.

Comment

Kui nagu öeldi, PICutamiseks läheb siis minna kohe täismängule. Felch mõtles oma peas asja valmis vist, nüüd ootame ainult vastukaja.

Comment

Lihtsamatest viisidest tuleb mul kohe meelde üks vana hea nipp taimede automaatseks kastmiseks. Suur ämber keskele ja puuvillased pesunöörid ümberringi pottidesse. Nöörist peaks korralikult vett tulema. Rohkem kui villasest lõngast. Aga ma ei tea, kas sellist nööri enam kuskil müüakse. Jäme ja valge oli. Sai lillede juures muukski kasutada. Näiteks rippuva lillepotialuse punumiseks
                            Hiljuti avastasin, et ka kiuline vaskjuhe on hea kapillaarsusega. Idee paagis veetaset mõõta lõppes tilkumisega...

Comment

Skeem. Trafo annab koormamata umbes 12V. Rohkem, kui 1W võimsust vaja ei lähe.
                              Lisatud failid

Comment

Working...
                              X