Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Lihtlüliti skeem

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Lihtlüliti skeem

    Tere

    Veits piinlik on sellise asjaga nõu küsida aga mis parata (ja äkki on kellelegi veel abiks). Sattus ette selline veider lüliti mille skeemist ma aru ei saa. Äkki keegi oskab selgitada?
    Lülitisse sisse tuleb pruun, sinine, kollaroheline. Lülitist edasi lähevad samat värvi sooned.
    Triibulise maanduse juhtmega on lihtne - selle jaoks on pesas eraldi klemm kuhu need ühendada. Aga kuhu ülejäänud neli lähevad (sinised ja pruunid)?
    Tänud abi eest.

    #2
    Tere,

    küsida tuleb ikka, kui ise ei tea. Sellist lülitit nimetatakse veksellülitiks - saab yeha nt. valgustile kahest kohast lülitamist. Skeem põhjal näitab sisu ära: L1 alla tuleb toide ja vastavalt lüliti asendile läheb kas ühest või teisest välja. Vastavalt standardile peaks seal kasutama juba teiste värvidega juhtmeid-sinine ei tohiks faasi kanda, aga endale tehes saab mõnikord kasutatud olemasolevaid materjale. Muidugi peaks siis siniste juhtmete otsad musta rüüziga või teibiga üle katma, et uus mees, kes torkima tuleb, ellu jääks. Aga indikaatorlamp üldiselt aitab.

    Comment


      #3
      Asi on natuke segane kuna me ei tea kas seal peab olema tavaline lüliti või veksellüliti, see mis ma kirjutan kehtib tavalüliti korral kui ahelas on ainult üks lüliti.
      Lülitil on kolm klemmi(eelpoolkirjutaja juba mainis, et veksellüliti https://et.wikipedia.org/wiki/Veksell%C3%BCliti), L1 on tavaliselt see mille kaudu elekter tuleb ehk faas(tavaliselt Pruun, must või hall juhe), teised kaks noolt näitavad kuhu edasi läheb. Kui kõik on õigesti tehtud, siis sisse tulevad Pruun ehk faas, tema peaks minema lülitisse, ja välja minev Pruun läheb siis lüliti väljamineva klemmi külge. Sinised peab omavahel kokku ühendama ja Koro d omavahel. https://www.elektriprojekt.ee/wp-con...ID_K_RAUTA.pdf
      Kui seal aga on veksellülititega skeem st. üks lüliti ühes toaotsas ja teine teises ja mõlemast saab lambi põlema ja kustutada, on teema juba palju keerulisem.

      Comment


        #4
        Siin on mõned skeemid kuidas saab midagi vajalikku teha umbes sellise lülitiga

        Comment


          #5
          Kas see on olemasoleva lüliti asendamine või uue paigaldamine? Kui edasiminev juhe läheb valgustisse, siis sinised ka lüliti kõrval kokku ja sissetulev pruun L1 külge ning väljaminev pruun ükskõik kumma vaba klemmi külge.

          Comment


            #6
            Tänud vastuste eest. Tegemist on uue lülitiga valgusti jaoks. Vat sellest ma oma mõistusega aru ei saanudki, et tegemist on veksellülitiga. Mul kõige lihtlabasemat valgusti lülitit vaja aga ega seda ju taibanud vaadata poes mis tüüpi lülitiga tegemist (kui seal üldse kirjas oligi). Vaatasin, et IP44, parajalt väike ja sobib oma kohale - järelikult sobib. Tänud veelkord asjalike vastuste eest!

            Comment


              #7
              Nüüd on võimalik valida kumba pidi nuppudega lamp põleb ja kuidas on kustunud.

              Comment


                #8
                Tegin vanemleitnanti juhiste järgi ja töötabki! A.R. kommentaar peab ka paika. Algul töötas "valetpidi" aga tõstes väljuva pruuni teise vaba klemmi külge hakkas lüliti teistpidi tööle. Tänud veelkord.

                Comment

                Working...
                X