Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Vannitoa ja koridori elektri skeem

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vannitoa ja koridori elektri skeem

Tere elektrotehnikud,

olen algaja elektrihuviline. Tahtsin muuta oma vannitoa valgustust, aga arvan, et olen midagi valesti teinud ning otsustasin küsida nõu targematelt.

Lisatud pildi peal on minu nö elektriskeem vannitoast ja koridorist.

Vasakule poole jääb koridori valgustus. Paremale poole jääb vannitoa valgustus koos ventilaatoriga. Elektri juhtmed on mul veetud all toodud skeemi järgi: pruun joon tähistab pruuni juhet, kollane joon tähistab triipudega kollast juhet ja sinine juhe tähistab sinist juhet; ringikesed tähistavad ühenduse kohti. Suur ringikene, kus on keskel L L, tähistab lülitit, kus on kaks nuppu: üks on vannitoa jaoks, teine koridori jaoks. Vannitoa lüliti peaks ideaalis käima lülitama need kaks pirni ja otsas asuva ventilaatori. Viimane on mul praegu jäetud tühjaks nii skeemil kui reaalsuses.

Probleem on selles, et see elektri süsteem on mul kahel korral kaitsme välja löönud ja mõlemal korral ka vannitoa ühe pirni katki löönud (olen proovimiseks korraga ainult ühe pirni ühendanud). Koridori pirn töötab siiani korralikult. Kõiki ühendamise töid olen teinud täiesti ohutult. Kuidas peaksin need juhtmed ühendama, et lamp põleks korralikult?

Vabandan, et minu joonis pole just väga profesionaalne, kuid samas olen õnnelik, kui see kellelegi nalja valmistas. Olen tänulik nii sõimu kui ka abistavate kommentaaride eest!
    Lisatud failid

Vs: Vannitoa ja koridori elektri skeem

skeemi järgi on kõik korras

jooniseid siin hullemaidki nähtud...
    Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

Comment

Valgusallikas lööb läbiminnes, ka kaitsme välja, skeem on korras. Proovi erinevate frmade valgusallikaid(pirne). Või noh...kui 12V halogeenid, ilma trafota ühendada siis saab "pauku" iga lülitamisega.
      -

Comment

Proovi, kas lööb kaitsme välja ka ilma pirnideta, ilma ventilaatorita. Või noh, saab ka ilma paugutamata, lühist saad mõõta ka pingevabalt, ilma koormus(t)eta.
        Aeg on energiahulk, mis jääb põhjuse ja tagajärje vahele.

Comment

Aitäh vastuste eest!

Olen proovinud ühendada vannituppa ka tavalise elektripirni, mis sinna lambi pessa muidu ei sobi, siis põles korralikult, ei teinud pauku. Samuti olen proovinud ilma pirnideta ja ilma ventilaatorita, siis ka ei teinud pauku ega lülitanud kaitset välja. Pirnid, mis läbi lõi, olid K-Rautakeskost 50-sed pirnid, mis sinna pesasse sobisid, maksid u 20 eek tükk.

Comment

Kui sellel "pirnil" oli peal 50W ja 12V siis oli pauk väga õigel kohal. Seljuhul kas ostad sobiva võimsusega trafo vahele või vahetad välja 230V valgustite vastu.
            -

Comment

Aitäh veelkord vastuste eest!

Nüüd võib selle probleemi lahendatuks lugeda. Tuli välja, et olingi ostnud 12V-sed halogeenid. Proovisin 230V pirnidega, põlesid ilusasti, ei paukunud ja ka kaitse jäi sisse. Ei osanud neid V-sid ostmisel algul vaadatagi.

Comment

Hmm. Kas võrgupingelistel ja madalapingelistel halogeenidel soklid erinevad polnud? Või on erandeid?

Comment

Jah, olid erinevad, seega pidin lisaks uutele halogeenidele ka uued soklid ostma. Kuid õnneks ei olnud kaotus väga suur, tükk maksis 25 eeku.

Comment

Teemat lugedes tekkis huvi, et kuidas oleks õigem vooluring ehitada. L-lüliti-tarbija-N või L-tarbija-lüliti-N
                    Kumba pidi tavaliselt valgustus tehakse ja kas on üldse sellel mingi vahe kumba pidi teha?

Comment

kaine mõistus ütleb, et katkestatakse ikka faas maa suhtes, sest maad võib kogemata mujalt kah saada ja siis on valusad tagajäjed kiired tulema.

Comment

Working...
                      X