Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Rikkevoolukaitsme kasutamise nõue

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Rikkevoolukaitsme kasutamise nõue

Tervist
    Olen natuke segaduses selle RVK kasutamisega. Nagu aru olen saanud sätestab selle mingi IEE XXXXXX määrus, mis pole tavakodanikule kättesaadav.
    Segadusse ajas mind tegelikult see, et osad elektri paigaldamisega tegelevad ettevõtted kinnitavad et RVK´d nõutakse kõikidele eluruumide (loomulikult niisketele ruumidel, kuid ka magamistubadele jne.) pistikupesadele, aga teised pole vastavast nõudest kuulnudki. See nõue olevat nõustunud selle aasta esimesel poolel.
    Niisis... olekski palve, et äkki keegi oskab mulle natuke selgitada asja.

Vs: Rikkevoolukaitsme kasutamise nõue

Mitte xxx määrus vaid Eesti standard EVS-HD 60364-4-41:2007 ja on kättesaadav.

Comment

Kättesaadav on tasuta raamatukogus ja raha eest Standardikeskusest.

Aga miks Eestis kehtivaid standardeid, mis on mittetulundusorganisatsiooni poolt koostatud, ei ole tasuta internetis, sellest aru ei saa. Eesti seadused, võiks samuti ju kah paari raamatukogu riiulisse suruda ja ülejäänuid, ainult raha eest müüa?
      -

Comment

Siin on tõsine probleem: üks tuttav seletas, et standardid ei ole kohustuslikud ja EVS ärib neid raha eest. Samas on rida kohustuslikke akte, mis PEAVAD olema VABALT saadaval. Kunagi kaklesin EE-ga ja võtsin hiljem raamatukogust kõik need EESKIRJAD
        (mis peaks olema kohustuslikud: seega vabad) ja tegin endale koopiad. Need muidugi täienevad pidevalt , aga on minu jaoks aktuaalsuse kaotanud.
        Tegelikkuses (juba ohutuse mõttes) peaks asjad hoobilt ja vabalt saada olema.

Comment

Olen ka piisavalt kaa asjaga tegelenud ja pole ausalt veel kuulnud, et kõik ruumid peavad olema rikkevoolu all.....Ei tahaks küll seda uskuda, hetkel ei saa uurida ka asja, kuna paar nädalat töö juurest kaugel.Paaris minule teadaolevas firmas ei teata sellest nõudest küll midagi.

Comment

Ise olen kaa pannud kõik liinid RVK-te taha nii enda majale kui võõrale. No ega see paar RVK lisaks kedagi nüüd nii vaeseks kaa tee. Küll aga näitab ära tarvitite isolatsiooni olukorra.
            Kui väljas voolu vaja tarvitada võib pikenduse välja visata suvalisest pistikupesast.
            Vaja majas midagi ümber ehitada, saab voolu lähemast harutoosist.

Comment

Kärbitud tsitaat standardist EVS-HD 60364-4-41:2007 Madalpingelised elektripaigaldised. Osa 4-41: Kaitseviisid. Kaitse elektrilöögi eest:
              Vahelduvvoolujuhistikes tuleb lisakaitse... rikkevoolukaitseaparaadi abil ette näha....pistikupesadele nimivooluga enimalt 20A, mis on ette nähtud üldkasutuseks tavaisikute poolt. Erandi võib teha ... pistikupesade puhul, mida kasutatakse elektrialaisikute või ohuteadlike isikute järelvalve all, nt. mõnes kaubandus- või tööstuspaigaldises.
              Standardi muudab kohustuslikuks:https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=12817985

Comment

Esmalt postitatud orav poolt
                No ega see paar RVK lisaks kedagi nüüd nii vaeseks kaa tee.
                Ma arvan samuti et ega see kedagi vaeseks ei tee, ehituse või remondi juures on muud kulutused kordades suuremad, aga mõnele inimesele on raske selgeks teha, et inimelu on hindamatu. Tahtsingi lihtsalt teada, et millistel ettevõtetel siis õigus on lõppude lõpuks :P
                Suured tänud kõigile kes vaevusid vastama... sain palju targemaks jälle.
                inimene õpib kuni elab ja vastupidi ;P

Samas jäi silma et seadus on väga huvitavalt sõnastatud. Selle järgi jääb mulje, et kui elektrik ehitab endale maja ei ole RVK´d vaja. Kõik ju teavad et elekter omasid ei puutu.

Kõike head.

Comment

Esmalt postitatud visitor poolt
                  ... Samas jäi silma et seadus on väga huvitavalt sõnastatud. Selle järgi jääb mulje, et kui elektrik ehitab endale maja ei ole RVK´d vaja. Kõik ju teavad et elekter omasid ei puutu...
                  Kui pädevusega elektrik on andnud majaehitusel vastavatele dokumentidele oma allkirja, siis EE-d ei huvita nii väga, kuidas süsteem ehitatud on. EE ju siis ei vastuta, küll aga see pädevusega elektrik.
                  Maandus aga peab vastama nõuetele ja seda kontrollib EE spets seadmega ning mööndusi ei tehta, muidu luba ei anta.

Comment

Esmalt postitatud saformo poolt
                    ... Maandus aga peab vastama nõuetele ja seda kontrollib EE spets seadmega ning mööndusi ei tehta, muidu luba ei anta.
                    ?
                    See spets seade on klienditeenindaja silm, mis vaatab, et vastav blankett, oleks täidetud.
                    Elektripaigaldise kontrollib elektriliselt üle, ikkaga litsentsi omav mõõdistaja. Heakskiidu inimene vaatab visuaalselt, kas objekt, paberid ja mõõtetulemused on korras ja annab heakskiidutunnistuse.
                    Aga see seadus on jah natuke lahtiseks jäetud - just teine märkus, punktis 411.3.3
                    -

Comment

Võibolla veidi Offtopic aga kas ma olen õigesti arusaanud, et kortermaja korteri elektrit ei pea paigaldama sertifitseeritud elektirk.
                      Samuti ei ole kohustuslik elektri projekt.
                      Kuidas ka muidu seletada asjaolu, et elektrimaterjale võib suvaline inimene suvalisest ehituspoest osta.

Maja puhul on teine teema. Maja ei võeta enne vastu, kui on elektriprojektil allkiri all. Siis alles EE lülitab elektri sisse.
                      Aga kui tegu on korteriga, siis ühendumispunktiks on voolumõõtja ja peale seda toimuv on juba korteriomaniku enda otsustada.

Parandage mind viidates konkreetsetele õigusaktidele, kui ma millegist valesti olen aru saanud.

PS mina olen rikkevoolukaitsme poolt. Ainult et neid peab siis rohkem kui üks olema. Ilgelt ebameeldiv on, kui kogu maja ja kõik pistikupesad välja lükkatakse, kui kuskil isolatsioon lekib. Siis tekib veel lisaks elektrilöögi ohule ka pimedas surnukskukkumise oht.

Comment

"Võibolla veidi Offtopic aga kas ma olen õigesti arusaanud, et kortermaja korteri elektrit ei pea paigaldama sertifitseeritud elektirk.
                        Samuti ei ole kohustuslik elektri projekt."
                        - oled valesti aru saanud.

"Kuidas ka muidu seletada asjaolu, et elektrimaterjale võib suvaline inimene suvalisest ehituspoest osta."
                        - kas varustaja/autojuht, peaks olema A või B pädevusega?

"Maja puhul on teine teema. Maja ei võeta enne vastu, kui on elektriprojektil allkiri all. Siis alles EE lülitab elektri sisse."
                        - elektriprojekt ja teostusdokumentatsioon, on erinevad asjad

"Aga kui tegu on korteriga, siis ühendumispunktiks on voolumõõtja ja peale seda toimuv on juba korteriomaniku enda otsustada."
                        - elektripaigaldis on elektripaigaldis ja see peab vastama nõuetele. Kui korteriomanik, ostab uue korteri majas, kus korter on mõõdistamata ja üleandmata siis tuleks see arendajalt välja "peksta".
                        -

Comment

Esmalt postitatud matik poolt
                          PS mina olen rikkevoolukaitsme poolt. Ainult et neid peab siis rohkem kui üks olema. Ilgelt ebameeldiv on, kui kogu maja ja kõik pistikupesad välja lükkatakse, kui kuskil isolatsioon lekib. Siis tekib veel lisaks elektrilöögi ohule ka pimedas surnukskukkumise oht.
                          Valgustuse (välja arvatud ruumid, mis sisaldavad vanne või/ja dušše) puhul pole rikkevoolukaitse kohustuslik.

Comment

Esmalt postitatud matik poolt
                            Võibolla veidi Offtopic aga kas ma olen õigesti arusaanud, et kortermaja korteri elektrit ei pea paigaldama sertifitseeritud elektirk.
                            Samuti ei ole kohustuslik elektri projekt.
                            Kuidas ka muidu seletada asjaolu, et elektrimaterjale võib suvaline inimene suvalisest ehituspoest osta.

Maja puhul on teine teema. Maja ei võeta enne vastu, kui on elektriprojektil allkiri all. Siis alles EE lülitab elektri sisse.
                            Aga kui tegu on korteriga, siis ühendumispunktiks on voolumõõtja ja peale seda toimuv on juba korteriomaniku enda otsustada.

Parandage mind viidates konkreetsetele õigusaktidele, kui ma millegist valesti olen aru saanud.

EE lülitab toite peale, kui sul korralik maandus olemas on ja muu teda suht ei koti. sai aastat neli viis tagasi paigaldatud liitumise jaoks kaabel postist maja peakilpi. kilpi sai esialgselt ainult peakaitse, ja maanduse ning nulli latid kuhu siis peakaabel otse külge. käis tüüp, mõõtis maanduse üle, kribas paberi ja EE vend tuli kohale ja pani kaabli posti küljes olevasse kilpi. kogu moos. ei mingit projekti ega nõuetele vastavuse kontrollimist va maandus. sellest järeldades saan ühendada sinna peakaitsme järgi mida ja kuidas iganes...
                            plaanis siiski projekt asjale teha. muuks vb nii väga oluline polekski, aga kindlustusele lähevad igasugu paberid palju korda.

rikkevoolukaitsmed muidugi gruppidele eraldi. pole nende hind ka nii müstiline, et seda teha ei jõuaks.
                            Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

Comment

Nende asjadega on väga segane värk. Tegin maja installatsiooni, alates välisseinast. EE poolt oli kilp paigaldatud ja ka läbi seina tulevate kaablitega ühendatud. Isolatsioon pudenes kohe küljest. Majas ei olnud ühtki maandust. Enamus voolust oli laiali veetud 0,75 pikendustega. Kasutusel oli kõik tehnika, alates elektripliidist. Kilp oli pandud kevadel ja ka maja, järgi lülitatud. Paar aastat tagasi oli maja ostetud ja siiani nii voolu kasutatud. Imestan, et see hoone üldse veel alles oli ja kas müügi- ostu korral ei peaks ka mingit EE allkirja paberitel olema. Ja te veel räägite lekkevoolust.

Comment

Working...
                              X