Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Luminofoor või külmkatood?

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Luminofoor või külmkatood?

Olukord järgmine: vaja lahendada lokaalne valgustus 12V aku baasil. Voolu ei saa kulutada enam kui 1A, ledid oleks liiga kallid ja liiga punktvalgusallikad. Variandid on kasutada inverteriga luminofoortorusid (auto kandelampe) või valgeid külmkatoode, näiteks selliseid. Füüsiliselt oleks nad üsna samas ja sobivas mõõdus, u. 30 +/- cm torud. Hinnaskaala ka mõlemal suht sama.

Küsimus on, kas kellelgi on nende heleduse suhtes võrdluskogemust? Külmkatoodi juures on heleduseks märgitud 15000 luksi, on see reaalne number? Kuidas seda mõõdetakse, mis kauguselt? Luminofoorlamp annab u. 150 luksi 0,5 m kauguselt mõõdetuna.
    Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

Vs: Luminofoor või külmkatood?

Ei ole kahjuks võrdluskogemust, aga terminitega saab tutvuda kasvõi ELFA Factsheet lehtedel. Tegelikkus on oluliselt karmim: see, mis tundub numbrite järgi suurepärane, võib Su silmis osutuda täisõnnetuseks. Olen ise korduvalt hädas olnud ja pole mingit head nõu
    näha. Nii LED-id, kui lahendus/luminofoorlambid on diskreetse/hõreda kiirgusspektriga.
    Inimese silm on aga harjunud pideva (päike, hõõglamp) spektriga.
    Siin kohtuvad otstarbekus/kokkuhoid ja normaalne nägemine/mugavus.
    Raske juhus.

Comment

Külmkatoodi pole saada suurte võimsustega, kuid sinu jaoks võimsuse poolt peaksid veel sobima.
      Luminofoore on saada 12 V, ma ei tea kas eestis on võimalik?
      Muidu luminofoor peaks valgusviljakuse poolest tiba parem olema kui külmkatood, kuigi külmkatood on parem hõõglambist.

Comment

12V luminofoore leida ei ole keeruline, näiteks see variant. Selline lamp andis mõõtmisel 150 luksi 0,5m kauguselt.
        Suht samade mõõtmetega 12V külmkatoodi saadavusest oli eespool juba juttu. Kahjuks pole omal seda olemas, et heleduse mõõtmisi läbi viia. Kui kellelgi oleks valge tooniga 30 cm külmkatoodlamp ja huvi võrdleva mõõtmise läbiviimiseks (Tartu kandis), siis luksmeeter oleks minu poolt.

Edit: asi oleks palju lihtsamalt lahendatav näiteks selliste asjadega. Keegi on neid 12V variante Eestis kuskil saadaval näinud?
        viimati muutis kasutaja GU50; 14 October 2008, 13:14.
        Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

Comment

Irf, ma ehitasin hiljuti ühe driveri, asendasin 3 tikutopsi suuruse PCB 1/2 tikutopsi suurusega. Mina rahul, 15W lambi toitis ilusti ära. 3xPCB-d üle kuna oli sobiv tükk ja pärast poleks sellega midagi teha olnud siis tegin 4 tk. Juppid on ka olemas kõigile va traffo mida on 1. Tiksub asi 300kHz kandis seega ei usu et vilkumine näha oleks. Max power mille 8W säästukasse sisse lasin oli ligi 20W siis vajas asi alles see pisike asi jahtust. Mõte on lihtne. sagedus gene 555 näol, inverter+deadtimegene, Hbridge driver FAN7832 näol, H bridge 2xSI4410 näol, L et siinuse moodi asja teha, C et mahutuv takistus oleks voolu piiramiseks, Trafo et pinge up kuskil 300V kanti, kummagis kõrgepinge mähise otsas 12V pinge mis läbi kondede kütte niitidele. 555 sagedus määrab ära voolu, millest omakorda sõltub võimsus, toite lülitamisel kütavad 2 mähist kütte niite läbi kondede, kui lamp süttib pinge kukub 60V kanti enam kütteniite ei köeta. Ainuke puudus on et lambi heledus sõltub pingest. Kui huvi kokku joota võta messis ühendust siis saad skeemi ja kõik, ei viitsi mujale praega riputama hakata neid.
          Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
          1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
          2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

Probleem päevakorrast maas, lahendatud Osrami valikus leidunud 12V/11W E27 sokliga säästupirniga. Toimetab väga kenasti, igal juhul valgust annab subjektiivselt tajudes oluliselt rohkem kui tuli kahest inverteriga toidetavast 5W luminofoortorust. Voolutarvidus on 150mA võrra luminofooridest (560 mA) suurem, mõõdetuna soojenenud lambil u. 710 mA (väiksem siiski kui Osrami infolehel olev 1A) andes lambi koguvõimsuseks 8,52W.

Ja need ülal viidatud külmkatoodtorud - need sobivad ainult efektvalguseks, pole mõtet üritada nendega ruumi valgustada.

Comment

Natuke offtopic, aga kas on hea mõte kasutada E27 soklit 12V pirnidel? Asi lõhnab pauguohu järgi.

Comment

E27 sokliga on minu mäletamist mööda toodetud 12V ja 36V pirne juba hõõglampide algusaegadest peale. Kasutatud on neid näiteks töökodade kandelampides ja mujal, kus vajadus turvalise elektripinge järele. Jämedamast traadist hõõgniit on ka palju vastupidavam raputustele. Tänapäeval on sellised pirnid mõnevõrra unarusse jäänud, kuid midagi erakordset 12V ja E27 sokli seoses küll pole. Ja kui 12V säästupirnil oleks mingi erisokkel, näiteks E17, siis oleks sellise saadavus pigem probleem. Praegu ei olnud mingit küsimust pirnile sokli soetamisega. Pirni pakendil on ka väga selgelt kirjas, et ei sobi 220V pingele, samuti see et keskelektrood peaks olema "+" ja keermeosa "-".

Comment

Working...
                X