Kui see on Sinu esimene külastus, siis tutvu
palun korduma kippuvate küsimustega klikates selleks ülal asetseval lingil. Enne uue postituse lisamist pead Sa registreeruma.
Postituste lugemiseks vali meelepärane foorum allpool olevast nimekirjast.
Teade
Collapse
Foorumi reeglid.
Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
Mul läks kauem, pidin pastakat otsima et skeem ümber joonistada. R/3 tundus algul liiga lihtne....
Ma ei hakka siiski tudengeid peedistama...enne kui sääraseid ülesandeid kohe peale vaadates ei lahenda
- Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
- Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!
....
Ma ei hakka siiski tudengeid peedistama...enne kui sääraseid ülesandeid kohe peale vaadates ei lahenda
Noh, ajugümnastika on ju alati kasulik. Inimesega juba ongi nii et kui mingi kehaosa või organ vähevõitu rakendust saab, jääb ta areng kängu... Ja kes ütles, et kõik ülesanded peaks kiiresti lahendatavad olema... Edukamatele võib vabalt ka keerukamaid ülesandeid pakkuda, ega see paha ei tee kui inimene peale äralahendamist rõõmu tunneb.
Omalt poolt pakuks tudengite jaoks veel ühe lisaks.
6-oomistest traadijuppidest on tehtud õhuline kuup, ainult 12 serva ongi. Mitu oomi oleks takistus, kui seda mõõta sellise kuubi diagonaaltippude vahelt?
Elektroonika töötab suitsu baasil.
Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.
Noojah, nüüdsel ajal aitab välja internet ja hea "googeldamise" oskus.
Kui juba teemaväliseks jutuks läks, siis...
Siinkohal ootaks selgitust, miks just 4,89Ω ja mitte 5Ω.
Tegelikult on see peastlahendamise ülesanne, kui on ära taibatud* et takistuse mõõtmisel tekkinud võrdsete potentsiaalidega punktid (kuubi tipud) võib omavahel lühistada, ilma et see mõõtetulemust muudaks ja seejärel saamegi sellest ekvivalentskeemi (seal võiks muidugi ühenduspunktid ka olla) peastlahendamiseks. Pildid siis viimasena toodud lingi teemast:
* - võib ju eelnevalt (kui alguses kuup üle mõistuse on) mõned abiülesanded anda, et isetaipamine tekiks. Jällegi selle avastamisrõõmu jaoks (pole ju kusagil öeldud et õppimine igav või tüütu peaks olema), näiteks sellised kogutakistuse arvutamise skeemid:
1) Punktide A ja B vahel on jadamisi takistid 2Ω ja 4Ω, samade punktide vahel veel ka teine samasugune ahel. Arvutada takistus A ja B vahel.
2) Punktist A lähtuvad kaks 2-oomist takistit, mis on omavahel rööbiti ühendatud. Nendest edasi punktini B kaks 4-oomist rööbiti ühendatud takistit. Arvutada takistus A ja B vahel.
Küsimus - miks on mõlema vastused ühesugused? Kui ei oska vastata, anname uued abiülesanded - mõlema eelmise ülesande takistitele uued väärtused (noh, näiteks kõikide 2-oomiste asemele 3Ω ja 4-oomiste asemele 5Ω)... ja jälle arvutama. Seejärel sama küsimus.
Aga see oleks vist juba "peedistamine"? Või ei oleks?
Elektroonika töötab suitsu baasil.
Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.
Sarnane ülesanne oli silda lülitatud võrdsete takistitega. Küsime voolu silla õlgade vahel. Polegi vaja arvutada et vastata - vool on null.
See kuup on mul tööl olemas. Hea mänguasi!
- Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
- Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!
Sarnane ülesanne oli silda lülitatud võrdsete takistitega. Küsime voolu silla õlgade vahel. Polegi vaja arvutada et vastata - vool on null.
See kuup on mul tööl olemas. Hea mänguasi!
Selline ülesanne oli ka hiljuti 1961. aastal eelolümpiaadil.
Üks noor tudeng oli meil koolis praktikal ja seletas sedasama silla tasakaalu.
Et need sama potentsiaaliga punktid võib kokku ühendada.
(Pärast oli ta meie kursuse juhendaja ja nüüd vana kolleeg Ets).
Kui siin kuubi puhul vaadata, siis need kolm punkti,
tipust lähtuvate takistite teised otsad on sümeetrilised ja ka sama potentsiaaliga.
Ühendame need kokku.
Saame 3 takistit rööpi, 6 takistit rööpi ja jälle 3 takistit rööpi.
seega siis R/3 + R/6 +R/3 = 2R/6+ R/6 + 2R/6 = 5R/6
peaks juhtme poolilt maha kerima.
Mis teha kui füüsika ei meenu õigeaegselt.
Kui poest testri patareisid ostsin, tulid seal põlevad kaitsmed jutuks
ja üks mees rääkis sama lugu, et metalltrumlil olev toitejuhe ajas südamiku kuumaks.
Arutasime seda edasi-tagasi käimist,
saime kokkuleppele, et trafol 110+110 ei tohi vastupidi ühendada.
Aga selle trummli osas arvasime lõpuks et on vaja proovida.
Võibolla omab keegi numbrilisi andmeid sellisest olukorrast?
Selle trummliga pole muud kui juhe ei jahtu piisavalt kui ta sedasi keras on, mingeid induktiivsusi ja magneetimist pole mõtet taga ajada.
Ma väga vaikselt sosistan, et keegi ei kuuleks:
ma arvan ka nii, aga Inimese Usu vastu jutuga kindlasti ei saa.
Plaanin proovi
naela, kahe mähise, alalisvoolu ja kompassinõelaga.
Sokutaks selle füüsikapäevade demode hulka.
Meil ju müüdimurdmist pole.
Aga nagu teada on 400Hz lai alalisvool sest
osstsillograafi ekraanil on lai sirge joon.
Vot nii. Eksperimentaator.
Comment