Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Elekter aiamajja

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Elekter aiamajja

Esmalt postitatud A.R. poolt Vaata postitust
    Ma oletan et talvel oli seal vesi ja see külmus, paisus ja sikutas.
    Toru ots oli posti peal püsti, kaabel see ja plasteliin ümber topitud aga ju ta sai sisse.
    Aastatega.

Ehitamise ajal oli post õnneks meie kooperatiivi arvel.
    Sai sinna otsa ronida ja allatulek kinni naelutada.
    Nüüd on post EE oma ja plaanib ümber kukkumist.
    Aga see on juba nende probleem.
    Naabrimehel lõhkus jää kunagi torus ka mingi kaabli samamoodi ära. Sul oli kaabel sügaval ka, madalamal võibolla sellist probleemi pole, mine tea.

Comment

Sellega kas FI võib omal maal võib ei või kaevata on veidrad lood küll. Näha on et Tartus võib. Mõnedes kohtades võib isegi 70cm sügavuseni ilma loata. Mõnedes kohtades aga lubatakse FI'l vaid siis seda teha kui krundil ei asu kolmandate isikute tehnovõrke... Küsimus on et mis need olla saavad - EE elekter tuleb elumajani, ongi kolmanda isiku tehnovõrk. Naabrimehe el liin läheb sinu maast läbi - jälle on.
      Aga mõned omavalitsused ei tolereeri isekaevamist mitte üks raas, ole sa omal maal, olgu sul kolmandate tehnovõrgud servituudiga kaitstud vms. Mul kogemused tundub et just rohkem viimastega kel käsi pikalt ees kui labidaga üle õue patseerid...
      Kaeva aga rahus, nagunii teevad seda kõik kes vajalikuks peavad. Aga pane maakaabel. Minul on 6m ilma millegita 30cm peal, auto sissesõit käib üle ja seda miskit 12 aastat julgelt juba. Kaablipealne on kaetud tee-ehitusest tekkinud asfaltist latakatega, vahed kruusaga täidetud ja peab kenasti. Varsti läheb ca 80 meetrit veel maasse.
      Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
      Konfutsius

Comment

Esmalt postitatud Ufonaut21 poolt Vaata postitust
        Paar aastat tagasi sai isegi sama asjaga tegeletud. Sai renoveeritud kõrvalhoone elektrisüsteemi ja ka vanad õhuliinid asendatud "maakaabliga". Kuna õige maakaabel oli päris krõbeda hinnaga, siis ostsin tavalise valge 5 soonelise kaabli. Kaabli panin täies pikkuses kõrisse ja kahe maja vahel veel tsingitud metalltorusse, et mõni kodanik (näiteks mina) labidaga seda läbi ei saaks kaevata...
        See ongi põhiargument, et õige asja hind on krõbe ja hakatakse alternatiive otsima. Alternatiive otsides, otsitakse ja leitakse põhjendusi, miks alternatiiv on isegi parem, kui õige asi. Üldiselt mõttetu jahvatamine sellel teemal, kui inimene on eesmärgiks seadnud odavuse, mitte kvaliteedi ja ohutuse.
        Aeg on energiahulk, mis jääb põhjuse ja tagajärje vahele.

Comment

paar a tagasi kaevasime naisega solgitoru kraavi oma vastsoetatud majas (mina labidaga, naine löökvasaraga ) vaatasime, et näe kivi keset kraavi, sai siis suristatud niikaua, kuni naine värisedes pots maha kukkus - EE majjatulev kaabel oli asbest toru sees, plaanide peal pidi hoopis teisest kohast tulema. Lube meil ei olnud Aga jah, kollane toru on tähtis. Vähemalt naisel tervis jäi alles, vedas ikka hullumoodi.

Comment

Esmalt postitatud Tikk poolt Vaata postitust
            See ongi põhiargument, et õige asja hind on krõbe ja hakatakse alternatiive otsima. Alternatiive otsides, otsitakse ja leitakse põhjendusi, miks alternatiiv on isegi parem, kui õige asi. Üldiselt mõttetu jahvatamine sellel teemal, kui inimene on eesmärgiks seadnud odavuse, mitte kvaliteedi ja ohutuse.
            Ma pole ju väitnud et alternatiiv parem on, vaid poole odavam oli. Ma küll ei väidaks, et ohutus ja kvaliteet kehvem on, iseasi kaua selline maakaabel vastu peab. Õige kaabel peab ehk aastakümneid, minu aretus võibolla mitte, eks aeg näitab. Kuna mul kaabel nii madalal on, siis pole probleem seda ka üles võtta ja uuega asendada. Ise ajaks isegi maakaabli kõrisse ja seejärel veel metalltorusse, olgugi, et seda võiks puhtalt masse kaevata. Olen isegi näinud kui tavalist kaablit on puhtalt maasse kaevatud ja pole temaga seal aastate jooksul midagi juhtunud, kuid sellist asja ise ei teeks ega soovitaks kellelgi teha.
            viimati muutis kasutaja Ufonaut21; 19 m 2010, 10:59.

Comment

Sellise tavalise Keila kaabli puhul ma muretseks hoopis näriliste pärast.
              Jutu järgi pidi olema närilisekindel aga vist on neil ka oma gurmaanid olemas.

Keldris on 3 korda kaabel täiesti puhtaks näritud. Sooned päris paljad.
              Kui nad seda pärast kilpi ja rikkevoolukaitset teevad, jääb vast midagi alles.
              Kui aga võetakse ette sissetulev kaabel siis võiks tulemus olla hulga hullem.
              Kaabel jookseb laes aga seintes läbiminekute juures leidub selliseid "seisu- ja närimiskoht".

Selle tegelase vastu ei aita ka plastiktoru.
              Huvitav kas mutid ja vesirotid ka kaableid närivad?

Comment

Esmalt postitatud A.R. poolt Vaata postitust
                Sellise tavalise Keila kaabli puhul ma muretseks hoopis näriliste pärast.
                Jutu järgi pidi olema närilisekindel aga vist on neil ka oma gurmaanid olemas.
                * * *
                Selle tegelase vastu ei aita ka plastiktoru.
                Rotid. Aitab raudtorusse torkamine.
                Keegi pole targemaks muutunud sellest, et mind lolliks peab.

Comment

Esmalt postitatud Ufonaut21 poolt Vaata postitust
                  Ma pole ju väitnud et alternatiiv parem on, vaid poole odavam oli. Ma küll ei väidaks, et ohutus ja kvaliteet kehvem on, iseasi kaua selline maakaabel vastu peab. Õige kaabel peab ehk aastakümneid, minu aretus võibolla mitte, eks aeg näitab. Kuna mul kaabel nii madalal on, siis pole probleem seda ka üles võtta ja uuega asendada. Ise ajaks isegi maakaabli kõrisse ja seejärel veel metalltorusse, olgugi, et seda võiks puhtalt masse kaevata. Olen isegi näinud kui tavalist kaablit on puhtalt maasse kaevatud ja pole temaga seal aastate jooksul midagi juhtunud, kuid sellist asja ise ei teeks ega soovitaks kellelgi teha.
                  Seda situatsiooni, kus inimene arvab, et ta elab suvilas 2 aastat ja pärast liigub mujale ja sellega seoses, pidades silmas odavust, kasutab paigaldises selleks mittesobivaid kaableid, nimetaksin ma nikerdamiseks. On ju teada vanasõna, et ajutine paigaldis on igavene. Risk, mille inimene võtab, jääb tema oma õlule. Maakaabli kõrisse-torusse paigaldamine on soovituslik, kuid mitte nõutav.

Comment

Lõbus lugemine ... teemaalgataja pole siiani märkinud plaanitava kaabli pikkust.

Tõenäoliselt sobib NYY-J 3x2.5, kaabli enda ohutuse pärast see kolasesse kõrisse ja 0.7m sügavusele, kollane maakaablilint 0.3m kõrgusele ning korralikud teostusjoonised.
                    Standartselt tehes, väheneb ka risk, et oma naine sinna paari aastapärast ära sureb kui seda murumätta all olevat aiavoolikut läheb labidaga sügama...
                    Kulu ~50 eeku meeter (koos kõmmiga) + kaevamisrõõm. Aiamajaakesse üks rikkekas ja üks B10 kaitse. Peakilpi B10 kaitse ... kaabli kaitsmine on antud juhul, suurema prioriteediga kui selektiivsuse tagamine. No kõik oleneb lühisvooludest...
                    -

Comment

Esmalt postitatud marcor1 poolt Vaata postitust
                      Lõbus lugemine ... teemaalgataja pole siiani märkinud plaanitava kaabli pikkust.

Tõenäoliselt sobib NYY-J 3x2.5, kaabli enda ohutuse pärast see kolasesse kõrisse ja 0.7m sügavusele, kollane maakaablilint 0.3m kõrgusele ning korralikud teostusjoonised.
                      Standartselt tehes, väheneb ka risk, et oma naine sinna paari aastapärast ära sureb kui seda murumätta all olevat aiavoolikut läheb labidaga sügama...
                      Kulu ~50 eeku meeter (koos kõmmiga) + kaevamisrõõm. Aiamajaakesse üks rikkekas ja üks B10 kaitse. Peakilpi B10 kaitse ... kaabli kaitsmine on antud juhul, suurema prioriteediga kui selektiivsuse tagamine. No kõik oleneb lühisvooludest...
                      Reaalselt on lugu selline, mitte tõenäoline, kui inspektor tuleb paigaldist üle vaatama, siis maa sees PPJ, MMJ, NYM ei sobi. Kui ehitad suvilat soode ja rabade keskel ja omal maal võid omal vastutusel kasvõi Cat5-ga installi teha.

Comment

Üldiselt need tänapäeva nõuded on ka sellised nagu nad on, aga väga tähtis ongi, et ohutus oleks tagatud. Vene ajal pandi õhust ja maa seest mida aga kätte sattus ja vastu pidasid need aretused palju aastaid, kui oli korralikult tehtud. Ei olnud kellelgi maakaablit ega rikkevoolu kaitset. Tänapäeval on nii kaitsmed, kui ka kaablid kordades paremad ja ei usu mina, et need kehvemini vastu peavad, kui viitsid korralikult paigaldada. Samamoodi ei garanteeri keegi, et sul maakaabel 100 aastat vastu peab. Sellega sama oht, et katkeb ära või kui liiga madalal on, siis kaevad labidaga läbi. Maakaabli isolatsioon on lihtsalt tugevam. PPJ kaablit on lubatud välja paigaldada, järelikult ilmastik talle probleeme ei valmista, aga maasse seda tõesti paigaldada ei tohiks. Nikerdamiseks nimetaks ma seda, kui leiad kuurist jupi vana alumiinium juhet ja üritad sellega midagi teha, veelparem tõesti cat5-ega installi teha
                        viimati muutis kasutaja Ufonaut21; 19 m 2010, 17:50.

Comment

Päris nukker on vaadata, kuidas elektrikud ja elektroonikud vaidlevad vale asja üle.
                          Maakaabli saab samuti labidaga läbi lükata lõdvalt, point on selles, et MCMK kaablil on PEN ümber kaabli (nagu tv kaabli varjestus).
                          Seega labidat sisse lüües lühistad PEN ja faasi, mille tagajärjel peaks automaat rakenduma ja elekter üritab minna ikka lühimat maad mööda.
                          Must isolatsioon annab lihtsalt kindluse, et see päikese käes 2 aastaga ära ei murene. Mehhaanilist kindlust ilma vastava kõrita ei tasu loota.
                          Selles MCMK point ongi, et keegi surma ei saaks.

Comment

Musta NYY kaablit mis maasse käib on kah kahte sorti, ühel on PEN nagu tavalisel kaablil kollarohelisega, teisel on varjesukana ümber N ja L soone võta nüüd kinni, olen mõlemat paigaldanud. Tegelikult on nii, et kui paned 50-se kollase kõri(mida on ka kahekihilist tugevamat olemas) siis võid ju sinna lihtsalt NYM-i või PPJ-i kah sisse tõmmata, jätad toruotsad nii et saad alati kaableid seal sees liigutada ja juurde tõmmata. Asi mutt.

Comment

Esmalt postitatud prelude poolt Vaata postitust
                              ... Tegelikult on nii, et kui paned 50-se kollase kõri(mida on ka kahekihilist tugevamat olemas) siis võid ju sinna lihtsalt NYM-i või PPJ-i kah sisse tõmmata, jätad toruotsad nii et saad alati kaableid seal sees liigutada ja juurde tõmmata. Asi mutt.
                              Kas te oskate viidata, kus on konkreetselt kirjas, et PPJ isolatsiooniga kaablit tohib kõris maasse paigaldada?

Comment

Esmalt postitatud erxxx poolt Vaata postitust
                                Päris nukker on vaadata, kuidas elektrikud ja elektroonikud vaidlevad vale asja üle.
                                Maakaabli saab samuti labidaga läbi lükata lõdvalt, point on selles, et MCMK kaablil on PEN ümber kaabli (nagu tv kaabli varjestus).
                                Seega labidat sisse lüües lühistad PEN ja faasi, mille tagajärjel peaks automaat rakenduma ja elekter üritab minna ikka lühimat maad mööda.
                                Must isolatsioon annab lihtsalt kindluse, et see päikese käes 2 aastaga ära ei murene. Mehhaanilist kindlust ilma vastava kõrita ei tasu loota.
                                Selles MCMK point ongi, et keegi surma ei saaks.
                                Kas olete kindel, et PPJ ja MCMK vahe on ainult koaksiaalselt paikneva juhi olemasolu/mitteolemasolu ?. Kahtlustan, et põhiisolatsioonimaterjal on natuke teine. Kui muidu ei usu, siis lugege: www.draka.ee -st MCMK ja PPJ kaabite paigaldustingimuste kohta.
                                viimati muutis kasutaja Tikk; 20 m 2010, 19:19.

Comment

Working...
                                X