Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

maja elekter 220V kolm faasi ja 0 on lahti

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: maja elekter 220V kolm faasi ja 0 on lahti

Võib ka tuua piltliku näite, kuidas teoorias asi toimib:

Ütleme, seisavad kolm meest ja kolmnurgas, teevad köievedu. Igalt mehelt jookseb seega köis kolmnurga keskpunkti, triibutatud köis, numbrid peal nagu mõõdulint.
    Iga mehe köis keskpunktini on 230 mingit ühikut pikk (nagu 220V) ja iga mehe kaugus teineteisest on 400 ühikut pikk (nagu 400V).
    kolmiku keskpunktis on köied seotud kokku ja ühendatud kindlalt maaga (mis on nagu N)

Mehed tirivad ühtlaselt siis köite kespunkt (N) püsib paigal, olenemata kas on lisaks maa küljes või ei.
    Kui üks mees tõmbab kõvemini ja kui keskpunkt on kindlalt maaküljes siis nullpunkt ei muutu, vaid üks köis läheb järjest pingumale, suurema koormuse alla, suurema pinge tõttu võib köis venida järgi, ehk algse 230 märgi asemel vöib olla keskpunktini 220 märki.
    Kui üks mees tõmbab liiga kõvasti, kõvemini kui köie tugevus lubab (nagu automaatkaitsme maksimumväärtus) siis köis katkeb ja seal osas enam köiepinget pole; kui on kokkuleppeline/seotud reeglistik, kus lepitud kokku ühe köie katkemisel lasevad ka teised kohe lahti, siis katkevad ülekoormusel kõik köied (nagu 3 faasiline automaatkaitse).

Nüüd, kui köite keskpunkt (teoreetiline 0 ehk N) lasta maaküljest lahti ja mehed hakkavad erinevalt tirima või järgi andma, siis köite keskpunkt hakkab maa keskpunkti suhtes "ujuma"; ning nii mitme ühiku võrra kui ujub kuhugi poole, niimitme suhte-ühiku võrra on on keskpunki (N) kaugus maa keskpunktist (PE).

Lekkevoolu ... on kaitsamaks... ... seadmed...
    Ehk; ma ei väsi ka lõputult kordamast; on mõeldud seadmete ette ühendamiseks. Ehk juba maandatud või maandussoont või maanduskontuuri omava seadme sees tekib lekkevool, mis sõna otseses mõttes võib lekkida otse või kaudselt juba maandatud korpusesse (samas, ma ei jaga seda rikkevoolu mõistet antud kontekstis; pauguga korpusesse pole 30mA) ja kaitse lülitub välja. Kui minna faasijuhiga otsekontakti, on 30mA suurus eluohtlikuse piirilt kõvasti suurem ja kui veab, siis on hästi...
    Nühi põllukivi palju tahad, teemantit tast ikka ei saa

Comment

Kui endal surma saada ei õnnestu sellisel juhul, siis tarbijaid võib nulli kadumine ikkagi läbi kõrvetada. Põhimõtteliselt jäävad tarbijad ju kahe faasi vahele. Teoorias ma seda seletama ei hakka, kuid tuttaval kõrbes teler ja ja veel mingi väike tarbija aga radikas jäi ellu.

Comment

Esmalt postitatud erku poolt Vaata postitust
        Võib ka tuua piltliku näite, kuidas teoorias asi toimib:
        Ütleme, seisavad kolm meest ja kolmnurgas, teevad köievedu. Igalt mehelt jookseb seega köis kolmnurga keskpunkti, triibutatud köis, numbrid peal nagu mõõdulint.
        Kena näide. Võiks ollakaseletus mis juhtub siis kui kolmas mees loobub ja lahkub.
        (Kaks tarbijat kahe faasi vahel.)

Ehk; ma ei väsi ka lõputult kordamast; on mõeldud seadmete ette ühendamiseks. Ehk juba maandatud või maandussoont või maanduskontuuri omava seadme sees tekib lekkevool, mis sõna otseses mõttes võib lekkida otse või kaudselt juba maandatud korpusesse (samas, ma ei jaga seda rikkevoolu mõistet antud kontekstis; pauguga korpusesse pole 30mA) ja kaitse lülitub välja. Kui minna faasijuhiga otsekontakti, on 30mA suurus eluohtlikuse piirilt kõvasti suurem ja kui veab, siis on hästi...

ja

päris nii ei arva.

... Rikkevoolukaitselüliti ehk rikkevoolukaitse on kaitse, mis on dimensioneeritud eelkõike inimeste, ka elektripaigaldistes püsivalt viibivate loomade kaitseks nendele eluohtliku elektrivoolu eest ...

Aga kui sellist, katkenud NULLIga voolukontuuri vaadata siis siin
        on täiesti legaalselt ehitatud tapamasin.
        Mingit 50 mA ohutut piiri siin ei jälgita ja rikkevoolu kaitse ei aita.

Mingit kontakti FAASI juhtmega pole vaja.
        Sisteem pingestab kõik korpused.
        Vali millist tahad. Tapmiseks sobivad kõik.

Seaduse arusaam: Otsing rikkevoolu mõistet ei tunne.

§ 17. Elektritöö ja lihtne elektritöö
        3) rikkevoolukaitselüliti rakendumise kontrollimine, sisse- ja väljalülitamine;

On see kõik või on kuskil veel midagi?

Comment

Esmalt postitatud A.R. poolt Vaata postitust
          Veel üks võimalus enese kaitsmiseks on potentsiaaliühtlustus. Kõik mis juhib ja on võimalusel pingestuv ühendatakse elektriliselt kokku. Elektrikud ja santehnikus seda ei taha lubada aga maitse asi.
          Mis mõttes ei taha lubada?
          Selle kaitseviisi nimi on lisapotentsiaaliühtlustus. Kõik juhtivad torustikud ja muud kõrvalised juhtivad osad tuleb omavahel ühendada ja maandada.

Comment

Siis tuleb santehnik keldrist ja kirub mis jõuab et
            lõikasin just toru pooleks ja sain hirmsa löögi.

Ühes üleeelmises selleteemalises jutus oli just selline kurtmine.
            Lihtsalt meenus see lugu.

Teine kord on meeles kui kolm elektrikut ja nende ülemus meie maja nurga juures vaidlesid
            kas panna null ja maa kokku või mitte. Käisin paar tundi linna, tulin tagasi, ikka vaidlesid.
            Ma ei teagi kuidas lõpuks jäi.

Homme teen "väikese maa" ja kui selle suhtes maanduse või nulli pinge tõuseb
            lasen rikkevoolukaitsme käima.
            Olen seda lubanud teha juba mitu aastat.

Mina isiklikult eelistan ka kõik koos lahendust.
            Ainult et mul on vesi plastiktorudes. Peab pealt ära vasetama.
            Aga kõik õpetused on sellest kuidas vaske ära võtta.

Comment

Jh see on keeruline systeem aga rikkevoolu kaitse aitaks. Masinatel on sees 350V varistorid kaitsemaa suhtes. Kui nyyd kõrgem pinge juhtub siis juhtitakse RVK-st osa voolu mööda ja see lendab välja.
              Paraku selle jura eest tuleks EE-le vasta pead anda. Kaitsemaa peab korralik olema. Hetkel tundub et neutraal enne PEN latti juba katkenud, maandus kehv ja siis ujub neutraal ja sellega kaitsemaandus kaasa.
              See on nagu eriti ohtlik. Kui seda ära parandada ei suvatseta siis kaitsemaa lahti yhendada ja kui muud pole siis tõesti veetoru mis peab aga kindlasti maa all olema ja kindlasti ka koos sellega RVK. See tagab et yle 30mA sinna torru ei jookse. Siis jääb aega EE-d peksta. Ajutiste olude parandamiseks mõni 3F vana keevitustrahvo ja tähtyhenduses tähe keskpunkt neutraaliga. Aga jh neutraal on katkenud ja see tuleks korda teha. Näinud sama lugu ava maandus oli korralik, neutraal oli paar talu liinipealt edasi katkenud, tuli EE-d peksta.
              Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
              1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
              2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

kolm elektrikut ja nende ülemus meie maja nurga juures vaidlesid kas panna null ja maa kokku või mitte
                Null ja maa pannakse kokku juba alajaamas ja vaielda võisid nad selle üle, kas majas need lahutada ning siis kaitsejuht maandada või mitte.

Comment

Järjekordselt palju õpetliku lugemist... (eriti abiks oli seadusega tutvumine)
                  Kõige tähtsam esimeseks: rendi maja millest jutt asub Poolas seega ükskord kus EE tõesti asjal kaasa rääkida ei saa... süüdistaks küll hea meelega
                  Ütleme kui ennem suhtusin "kerge üskõiksusega" selle kolmada otsa olemasolusse pistiku pesas (ja ka õigesti ühendamisse) kui maja endale rendiks vaatasin siis peale seda ergastavat kogemust võtan järgmine kord multimeetri kaasa! Ikka jube nõme on surma saada nõusi masinasse pannes.

Inimestel ikka kippub meelest ära minema et Elekter ON OHTLIK. Eks samas on ka peidetud asja teine pool, et ehitamise järgus ei planeerita ka mõstlike kulusi elektriku peale - vaid mees kes juhtmed ära tõmabab on küllalt. Igaljuhul olen rõõmus et olen elus ja proovin edaspidi ikka teiste vigadest õppida.

Rahaline kahju oli päris tõsine
                  nõudepesumasin, arvuti toitekas, gaasi keskütte elektroonika(ise-enesest oskaks selle korda teha aga ei taha vastustust võtta masina eest kus on elekter ja gaas!), 30" delli monitor ja terve hunnik impuls toitekaid.
                  Kaspar

Comment

...
                    päris nii ei arva.
                    ...
                    Mis ma ütlen; õnneks pole seda mina kirjutanud ka...
                    Tont seda teab, kas on vaja väikeses Eestis vahet teha sõnadel mis on rike ja mis leke.

Aga, on ka: This article is copied from an article on Wikipedia:
                    ja loeme et:

In the United States, the National Electrical Code requires GFCI devices intended to protect people to interrupt the circuit if the leakage current exceeds a range of 4–6 mA of current (the trip setting is typically 5 mA) within 25 ms. A GFCI device which protects equipment (not people) is allowed to trip as high as 30 mA of current; this is known as an Equipment Protective Device (EPD). In Europe, the commonly used RCDs have trip currents of 10–300 mA.

Ehk nagu aru saada võib, on eurooplaste voolu taluvus kõvasti kõrgem või on elukindlustus kõvasti odavam; mine võta kinni.
                    Nühi põllukivi palju tahad, teemantit tast ikka ei saa

Comment

Alajaam alajaamaks.
                      Sealt tuleb majani 4 traati.
                      Korraliku maja poolt tuleb 5 traati.

Kui see kollaroheline pista maha, siis nulli purunemisel inimesed ei saa surma.
                      Kui nad panna kokku siis võivad saada.
                      Aga see "maa" ei olegi nii lihtne. 5 oomi tahab üsna palju vardaid.
                      FI-s saime 5 kätte.

Seda juttu kuulas Füüsika Instituudis EE spetsialisti suust umbes sadakond inimest.
                      Kui minu jutt tundub valelik, mine ja küsi näiteks Jaak Aaviksoolt.
                      Tema oli ka seal "õppusel".

Comment

Aga tähtis pole see et inimesed surma saavad
                        tähtis on et ülemustel oleks ette näidata allkiri et nemad pole süüdi.

Seda juttu kuulas Füüsika Instituudis EE spetsialisti suust umbes sadakond inimest.
                        Kui minu jutt tundub valelik, mine ja küsi näiteks Jaak Aaviksoolt.
                        Tema oli ka seal "õppusel".
                        Viis punkti A.R.-le ! Aplaus minu poolt Eesti tegelikkuse valgustamise eest !

Comment

Working...
                        X