Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Sagedusmuundur ja 2 elektrimootorit

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Re: Vs: Sagedusmuundur ja 2 elektrimootorit.

Esmalt postitatud ddig poolt Vaata postitust
    Kui on vaja väga täpset positsioneerimist, siis servosüsteemile mõistlikku alternatiivi üldjuhul ei ole.
    Mina olen oma asjad saanud sammmootoritega ära aetud.
    Nii lihtne et igaüks saab hakkama.

Aga siin tuleb vist võimsuse probleem.
    Teil jutud kW-dest, minul oli rohkem tegu kN/mm.

Comment

Esmalt postitatud A.R. poolt Vaata postitust
      Mina olen oma asjad saanud sammmootoritega ära aetud.
      Nii lihtne et igaüks saab hakkama.

Aga siin tuleb vist võimsuse probleem.
      Teil jutud kW-dest, minul oli rohkem tegu kN/mm.
      Aga sammmootorid ja servod ongi ju samad asjad
      MINULE EI MEELDI KUI MÕNINGAD ISIKUD MINU POSTITUSI MUUDAVAD,
      KUI POSTITUS EI SOBI SIIS PALUKS SEE KUSTUTADA !

Comment

Esmalt postitatud klm poolt Vaata postitust
        Sarnasused on olemas, kuid servo on ikka valgusaastake edasi stepperiga võrreldes

Samal teemal leiab ohtralt lugemist:

Comment

Esmalt postitatud klm poolt Vaata postitust
          Võibolla ongi. Mõlemad algavad S tähega.

Siin mingid mehed räägivadet servo on alaisvoolumootor,
          millel on küljes asukoha määramise seade ja tagasisidega juhtskeem, mis "vedrutab" soovitud koha ümber.

Sammootoril on magnetid ja mähised mida siis vooluga saab nõkshaaval keerata.
          Steperile võib, aga ei pea enkoderit lisama.
          Loed sammud ära, tead kus oled.
          Vaja on ainult alguses alguses olla.

Öelda et see on sama on vast natuke liiast. Aga mõlemad liigutavad midagi.

Sarnasused on olemas, kuid servo on
          ikka valgusaastake edasi stepperiga võrreldes
          Kas selles mõttes et mootori juhtimine on palju keerulisem ja maksab rohkem?
          viimati muutis kasutaja Scott; 21 August 2012, 07:50. Põhjus: kokku

Comment

Vs: Sagedusmuundur ja 2 elektrimootorit

Uuema aja servomootorid on enamasti vahelduvvoolu mootorid, põhiline erinevus stepperi ja servo vahel on rootori pooluspaaride arvus ja tagasisides.
            Tööpõhimõtte on mõlemal sama - vahelduvvoolu sünkroonmootor.

PS. Jutt käib muidugi suuremate tööstuslike mootorite kohta, mudeliehituses on nad jah päris erinevad asjad.
            Eeldasin miskipärast et teised saavad foorumi nime lugedes aru, millest jutt.
            viimati muutis kasutaja klm; 21 August 2012, 10:25. Põhjus: Täpsustus

Comment

Kas selles mõttes et mootori juhtimine on palju keerulisem ja maksab rohkem?
              Siin ilmselt tuleks eristada asjahuviliste kasutatavat ja elektroonikaseadmetesse integreeritud tehnikat tööstusliku otstarbega seadmetest. Minu kogemused piirduvad paraku vaid tööstuslike stepper- ja servomootoritega ning sisuliselt võib öelda, et steppermootoreid tänapäeval enam eriti ei kasutata.

Praktikas on servo eelisteks kompaktsus, kiirus ja positsioneerimistäpsus.

Comment

Siin ilmselt tuleks eristada asjahuviliste kasutatavat ja elektroonikaseadmetesse integreeritud tehnikat tööstusliku otstarbega seadmetest. Minu kogemused piirduvad paraku vaid tööstuslike stepper- ja servomootoritega ning sisuliselt võib öelda, et steppermootoreid tänapäeval enam eriti ei kasutata.

Praktikas on servo eelisteks kompaktsus, kiirus ja positsioneerimistäpsus.

Minu praktika on olnud viimasel ajal seotud Jaapani mõõteriistadega. Uuemad aasta vanad. Kromatograafid, spektomeetrid, aatomabsorbsioon, C analüsaatorid. Need paar tootjat kelle sedmete hooldaja olin, kasutasid küll ohtralt sammmootoreid. Näiteks preparaatide ettevalmistusosas, mis oli mõeldud USA jaoks, selline robotilaadne sõlm, oli 5 väikest steperit. (Tuli neid seal korra häälestada ja põhjalikumalt tutvuda).

Samas Ülikooli poiste mannekeenid olid servomootorite peal. Kinkisid mulle proovimiseks paar tükki.
                Ainult et nende vindid olid natuke lühikesed.
                Kaalus ja gabariidis erilist vahet polnud, steperi juhtimine tundus minule isiklikult otse arvutist lihtsam.

Stepper paistab olevat puhas digitaal, servo natuke analoogi poole.
                Aga minu arvamus võib olla ka kallutatud nende 30 aasta poolt,
                kui on saanud sammmootoritele omajagu elektroonikat tehtud ja programme kirjutatud.

Servo eeliseks on tema liikumise mõõteseade. Aga kes keelab seda lisamast sammmootorile?
                Kontrollida et sm tõesti astus sammu ja neid samme lugeda
                on vast natuke lihtsam kui mõõta täpselt absoluutset asukohta.
                Aga saab nii ja saab naa.
                ____
                See sagedusmuunduri asi tundus natuke müstiline ja seepärast sai küsitud.
                400 Hz ja 50 Hz mootorid olid ikka kõvasti erinevad. Siin aga kõik ühes pundis koos. Huvitav.

Comment

?
                  Servo eeliseks on tema liikumise mõõteseade. Aga kes keelab seda lisamast sammmootorile?
                  Kontrollida et sm tõesti astus sammu ja neid samme lugeda
                  on vast natuke lihtsam kui mõõta täpselt absoluutset asukohta.
                  Kas võib olla, et siinkohal on meie peamiseks erinevuseks kasutaja vaatepunkt - sina ilmselt vaatad stepper-/servosüsteemi projekteerija seisukohalt (?) mina vaatan kasutaja (automaatiku) seisukohalt. Ehk siis mina ei proovi analüüsida seda, millised signaalid ja karakteristikud eksisteerivad ajami ja mootori vahel, vaid mina hindan seda, mida mootori ja ajami komplekt suudab minu etteantud parameetritega ära teha?

Comment

?
                    Kas võib olla, et siinkohal on meie peamiseks erinevuseks kasutaja vaatepunkt - sina ilmselt vaatad stepper-/servosüsteemi projekteerija seisukohalt (?) mina vaatan kasutaja (automaatiku) seisukohalt. Ehk siis mina ei proovi analüüsida seda, millised signaalid ja karakteristikud eksisteerivad ajami ja mootori vahel, vaid mina hindan seda, mida mootori ja ajami komplekt suudab minu etteantud parameetritega ära teha?
                    Vast ka nii et Saatus annab sinu kätte midagi ja sina pead suutma sellega midagi ära teha.

85. oli inimestel tahtmine saada Apple 2, aga osta ei saa. Said osta koos trükkplaatide freespingiga.
                    Pinki neil vaja polnud, saime omale. Arvutit juures pole, ei tööta. Ja siis kombineerid sinna juurde arvuti.
                    Ja siis kasutad. (See ei olnud siin naljajutt, nii ta oli.)

Või siis osteti kaks metallifreespinki, aga need ei tööta.
                    "Kas te oskate panna käima?"
                    Ei tea, proovime. Kuu läheb mööd, käivad.
                    Ülemus: "Kena, nüüd on teil aeg hakata ka tööd tegema."
                    Nii see töötegemine käib.

Aga neid Jaapani riistu on Eestis omajagu. Kui midagi oli, pidid saama korda.
                    Tont seda aru saab oled sa kasutaja või kasutamise õpetaja.
                    Istud juures ja teed täpselt samu liigutusi.
                    Lõpuks kirjutad ca 200 allkirja ja otsuse et
                    "Riist vastab kõigile tingimustele."

Comment

Veidike pildimaterjali kah.
                      Servomootor:

Ja selle juhtplokk on selline:

Lisaks on vaja veel toiteplokki.

Comment

Huvitav, harjadega DC mootoreid kutsutakse ka servomootoriteks. Vanemad pingid kõik DC mootorite peal. Manualides jms ka kirjas SERVO MOTOR.
                        Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
                        1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
                        2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

Nimetus "servo" ei defineeri mitte mootori tööpõhimõtet, vaid selle juhtimist.
                          Kui mootori ja juhtahela vahel on tagasiside mootori kiiruse ja/või asendi kohta ja juhtahel suudab vastavat parameetrit ka hoida ja muuta vastavalt juhtsignaalidele, siis võib seda nimetada servo süsteemiks olenemata mootori ehitusest.

Comment

Working...
                          X