Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Elektrikilp ja nõuded

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Elektrikilp ja nõuded

Küsimused kilbi koostamise kohta.
    1. Mitu juhet tohib kaitsme väljundkontakti alla keerata?
    2. Kui faasi laialijaotamiseks latti kasutada ei saa/taha, siis millise kaabliga on lubatud faasid laiali jagada? Mis ristlõige, kas peab olema mitmekiuline, kas peab kasutama hülssi, kas peab värvikodeeringut kasutama?
    3. Sarnane eelmisele, millega tohib neutraali ringi vedada? Mul on 2 3f rvk-d pluss 5 1f rvk/kaitsme kombot ja seega neid erinevaid neutraale juba omajagu. (Kui sellele kompotile lisaks mõelda programmkell jms, siis selgub põhjus miks 3f lattidega eriti midagi teha pole.)

Siiani olen talupojatarkusega hakkama saanud, ise sõltuvalt kilbi suurusest 2,5 või 4mm ristlõikega jäiga juhtmega vajalikud ühendused teinud, vajadusel ka sama klemmi alla mitu sama ristlõikega juhet pingutades. Aga seekord vaja pabereid ja kasutusluba, ning nõuded lähevad järjest hullemaks, sestap tahaks lisaks hästi tegemisele ka jokk teha
    Kus vaja kaitsme taga liinil mitu kaablit ühendada, kasutasin läbipaistvat wagot ja jätsin klemmid hästi nähtavasse ja ligipääsetavasse kohta. Selle üle diskussiooni ei oota, tean ka "EE ringkirjast, mis räägib et wago suure vooluga hakkab ajas probleeme tekitama".

Edit: ehk oleks pidanud ka kohe mainima, et peakaitse on 3 x 20A ja üle 3 x 25 pole plaanis suurendada.
    viimati muutis kasutaja redart; 12 m 2014, 00:15.
    Toidan trolle!

Vs: Elektrikilp ja nõuded

Lisa oma kompotti 2-e "faasilisi" (f+N) kamme ja 3faasi kamme, millelt 4p rvk neutraali kohalt, võtad haru maha.
    Kaabli ristlõike valid peakaitsme järgi. 6ruutu on 20A puhul varuga (kiud+hülsid). Ideeliselt peaks värvikodeeringut kasutama - praktikas on värviline kiud ka müügil.
    Harutoosi wagod pole serditud kilbividinad ... samas on täiesti olemas kilpi sobivaid, din liistule kinnituvaid vedruklemme.
    Kohad kus 3f neutraalid on, kruvi korralikult kinni - siis on elu ilusam.
    Kammiotsad, numbrid, klepsud, särgid-värgi.
    Ning paberid sellele kompotile, teeb ikka koolitatud kokk.
    -

Comment

Esmalt postitatud redart poolt Vaata postitust
      Siiani olen talupojatarkusega hakkama saanud ... peakaitse on 3 x 20A ja üle 3 x 25 pole plaanis suurendada.
      Kuidas ainult talupojatarkusega kasutusluba s.t. nõuetekohasuse tunnistust saab? Üle 32A kilpi ei tohi nii või teisiti ise teha.

Comment

Vanemleitnant:
        Ainult talupojatarkusega toimetades pole kasutusluba vaja olnud, need on juba ekspluatatsioonis asjade parendused olnud. Nüüd on olukord teine, uus ehitis, suurem kilp, suuremad voolud ja pabereid vaja. Teen niipalju ära kui ise saan ja oskan. Pakkumised mille elektrikutelt sain olid pigem kallipoolsed ja mul juhtimisi oli see aeg et ise kaablid vedada. Ülevaatus ning mõõtmised tulevad ikka paberitega persoonilt (huvi korral tallinna regioonis on oodatud ka sellesisulised kommertsiaalsed ettepanekud). Sellepärast nüüd uuringi kuidas tuleks teha, et ei peaks ringi tegema.

marcor1:
        4 ruutu on 20 ampri puhul ju samuti korraliku varuga?
        Sellesse punkti jõudsin vahepeal ise mediteerides samuti, et 3f kamme saan siiski suht palju kasutada, kui klemme maha lõikan (ja kohati niisama ka). Säästab nokitsemise vaeva.
        Din liistu kontaktide jaoks kahjuks ei ole enam ruumi Ostsin küll suurima kilbi mis üldehituspoes silma jäi ja mul karkassisammu vahele ära mahub (48) ja võtsin külje pealt lisakohad ka kasutusele.
        Küsimused, millele mul siiski vastust pole:
        Kas 4mm jäik on näiteks rvk nulliväljundi ja nullilati vahel ok, või pean sinna 6mm panema?
        Kas kaks väljundit kaitsmest on ok jäiga puhul?
        Kas kaks pehmet 6mm kaitsme august on ok? Kas pean nad mõlemad samasse suurema läbimõõduga hülssi suruma?
        Toidan trolle!

Comment

Esmalt postitatud vanemleitnant poolt Vaata postitust
          Kuidas ainult talupojatarkusega kasutusluba s.t. nõuetekohasuse tunnistust saab? Üle 32A kilpi ei tohi nii või teisiti ise teha.
          Oskad vahest viidata, kus see maagiline üle 32A, isevalmistamise puhul, must - valgel kirjas ka on? Olen varemgi kuulnud, kuid tahaks nagu ise veenduda.
          Aeg on energiahulk, mis jääb põhjuse ja tagajärje vahele.

Comment

See 32A peaks olema max peakaitsme suurus tavalisele indiviidile, kui rohkem tahad, pead juurde ostma ja siis peaks olema iga kuu ka ampritasu. Vähemalt varem nii oli.

Comment

to redart:
              külasta hästivarustatud elektrimaterialide poode - on ka hülsid kahele juhtmele. Ning kui väga hää tahtmine ja aega on, siis saad ju katkestemata, viia faasijuhi pealülitist, mitme kaitsme alla.
              Eramu kilp on 20A, 48 moodulit ja jääb kitsaks ... see on juba projekteerija/kaablivedaja võhiklikus.
              -

Comment

Aga redart, kuidas on sinu kilbis maandustakistusega? See võib olla =< 30 oomi.

Comment

Esmalt postitatud saformo poolt Vaata postitust
                  Aga redart, kuidas on sinu kilbis maandustakistusega? See võib olla =< 30 oomi.
                  Saad selle standardi ka tuua?
                  Ning arvestades mõõtemetoodikat siis peaks uus maandus, ikka vähem olema kui tahad "paberite järgi" 30 kirja saada.
                  -

Comment

Maandustakistus selgub, kui mõõdetakse. Seda tagama on mõeldud ca 30 meetrit 16mm vaske, mis on maetud savipinnasesse pooleteist meetri sügavusele. Kui nüüd puhtalt maandustakistusest rääkida, siis ma arvan, et selle annaks tegelikult välja ka liitumiskilbis olev maandus, kuna kilp on mööda 4g16 AXPK-d umbes 25 meetri kaugusel.
                    Aga keegi ei taha miskipärast küsimustele otse vastata. Kas kaitsme klemmile kahe sama jämeda jäiga juhtme ühendamine on tolereeritud?

Kaitsmete arv on minu enda soovidest tingitud. Mul on ka õues suhteliselt palju voolu (kuur, kasvuhoone, autoparkla, terrassi IP küte) ning garaasis. Loomulikult on õue vool eraldi rvk taga. Lisaks on eraldi rvkd kodu toimimise seisukohast olulistel asjadel nagu kütte- ja vent seadmed, püsikohaga arvutid. Võin rahulikult eemal viibida ja tean, et kui ka mõni seade sureb või kass juhtmeid närib, ei oota mind ees läbikülmunud kodu vms anomaaliad. Või et kui ma garaasis v õues midagi toimetan ja rvk rakendan, ei jookse pesumasinal programm hunnikusse. Elementaarne mugavus. Paar positsiooni on varuks, et kui mõni õuerakendus vajab tulevikus 3f peale minekut. Näiteks võimsam laadimisjaam elektriautole. Lisan illustratsiooniks ka kilbi "ilupildi".

Click image for larger version

Name:	Capture.PNG
Views:	1
Size:	36,6 KB
ID:	867780
                    Toidan trolle!

Comment

Esmalt postitatud redart poolt Vaata postitust
                      rvkd kodu toimimise seisukohast olulistel asjadel nagu kütte- ja vent seadmed ... kass juhtmeid närib, ei oota mind ees läbikülmunud kodu vms anomaaliad. Või et kui ma garaasis v õues midagi toimetan ja rvk rakendan
                      RVK funktsioonist üldse on sul ilmselt vale arusaam. Kütte ja ventseadmed peaks olema ilma rvk-ta. RVK on mõeldud inimeste ennetava lisakaitsena, mitte isolatsioonirikkel toimuva otsepuute kaitseks. Nüüd on sul justnimelt vastupidi, et kui kass juhtmeid närib, on kodu läbikülmunud ja kass elus, mitte vastupidi.
                      Ja mis loogika järgi on kaitsete tunnusjooned? Kuumutusseadmetel - pliidid, ahjud kerised võiks olla B.

Comment

...tõepoolest - pool kilpi on täis kaitsmeid, mis pole peamajaga seotud. Ilmselt 2 kilpi oleks mõistlikum olnud - nö PJK ja JK "elamu".
                        Lihtsalt olen näinud projekte, kus on nö "igaksjuhuks", pandud peldiku valgusele eraldi kaitse jms.
                        RVK ... noh nii ja naa. Mina näiteks panin endal kõik rikkekate taha - maal elavad sellised hallid, hammastega, mõttetud elajad.
                        -

Comment

Esmalt postitatud Tikk poolt Vaata postitust
                          kus see maagiline üle 32A, isevalmistamise puhul, must - valgel kirjas ka on
                          See on hea küsimus, endal oli ka vanast ajast meeles, nüüd hakksin uurima, ei olegi nii lihtne see asi. Tegelikult "ise" tähendab ka loomulikult elektriala isikut mitte igaüht. Valmistada võib tõesti ise, ainult et üle 32A peab "tunnistuse" andma labor, alla 32A pole mõõtelaboti pabereid vaja. Praegu siis selline versioon asjast.
                          Esmalt postitatud saformo poolt Vaata postitust
                          kuidas on sinu kilbis maandustakistusega? See võib olla =< 30 oomi.
                          Tarbijate (kordus)maanduse takistus ei ole TN süsteemi puhul ammuilma normeeritud.

Comment

Esmalt postitatud vanemleitnant poolt Vaata postitust
                            RVK funktsioonist üldse on sul ilmselt vale arusaam. Kütte ja ventseadmed peaks olema ilma rvk-ta. RVK on mõeldud inimeste ennetava lisakaitsena, mitte isolatsioonirikkel toimuva otsepuute kaitseks. Nüüd on sul justnimelt vastupidi, et kui kass juhtmeid närib, on kodu läbikülmunud ja kass elus, mitte vastupidi.
                            Ja mis loogika järgi on kaitsete tunnusjooned? Kuumutusseadmetel - pliidid, ahjud kerised võiks olla B.
                            Kirjutades kiirustasin. Loomulikult ei ole vendil ega maaküttel rvkd. Pikem jutt oleks olnud, et sise ja välis rvk-d ning veel paar voolu suhtes nõudlikumat tarbijat mis eeldavad rvk-d on eraldatud ning samuti on eraldatud olulised mitte rvk taga olevad seadmed. Lisatud pildilt paistab see tegelikult silma ka, aga sealt vaatasid ainult kaitsmete tunnusjooni.

Kuna suuremat abi ma siit teemast ei saanud aga keerab ära tavapäraseks targutamiseks, siis minupoolest võib nüüd lukku või kustu või kuhu iganes selle keerata.
                            Toidan trolle!

Comment

Kui nüüd puhtalt maandustakistusest rääkida, siis ma arvan, et selle annaks tegelikult välja ka liitumiskilbis olev maandus
                              Liitumiskilbis oleva maanduse külge oma maja maandust ühendada ei tohi.

ise sõltuvalt kilbi suurusest 2,5 või 4mm ristlõikega jäiga juhtmega vajalikud ühendused teinud
                              Kilbi sees olev kaitselülitite vaheline montaaz peab tehtud olema vähemalt 6mm ristlõikega juhtmega.
                              Vana helitehnika remont Pärnus

Comment

Working...
                              X