Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Kas Li-ION ja Li-po akudel on mingi põhimõtteline vahe?

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Kas Li-ION ja Li-po akudel on mingi põhimõtteline vahe?

Tere, huvitaks siis, Li-Ion ja Li-Po akude vahe, on neil mingit põhimõtteliselt vahet?

Küsimus pigem ajendatud sellest, et mul on Li-ION akuga Nokia 8110, kahjuks pole leidnud sinna sobivaid akuelmeente.
    Küll aga leidsin sellised
    http://www.oomipood.ee/product/tme_a...h-leads-cables
    Need mahuksid sinna aku korpusesse, nüüd tekibki küsimus, kas ma tohin sinna panna Li-Po, kui ettenähtud on Li-ION ?
    On sel mingit ohtu või midagi, mida peaks silmas pidama?
    Akul on kaitseelektroonika, mis on arvestatud Li-ION-ga ja mahutavusega 400mAh, uued akud oleks aga Li-Po ja mahutavusega 250 mAh.

Kumb neist akudest üldse on ohutum?
    viimati muutis kasutaja klemmikas; 15 m 2015, 10:49.

Vs: Kas Li-ION ja Li-po akudel on mingi põhimõtteline vahe?

Loe kõigest lähemalt siit:

Comment

Keegi nähtavasti ei taha väga vastustust võtta, et midagi soovitada..."isetehtud" akuplokid pauku ennegi teinud.
      Li-Ion ja Li-Po akudel ei ole laadimises erilist vahet. Tähtis, et elemendi laadimispinge ei ületaks 4,20V ja kui element
      on mingil põhjusel tühjenenud alla 2,5 voldi, siis ei tohi teda "tugeva" vooluga laadida. "Tugeva" all pean silmas voolu ca 0,5C,
      ehk siis 250mAh aku puhul 125mA.
      Need 2 asja: ülelaadimine ja liiga tühja aku laadimine ongi peamised ohu põhjustajad.

Mis puutub O-poe elementidesse, siis nendel juba kaitselülitus küljes. Tavaliselt kaitseb see ülepinge eest (4,20...4,25V), lülib elemendi
      ahelast välja, kui selle klemmpinge langeb alla 2,5...2,75V ja kaitseb ka lühise eest. Kõik oleks nagu korras...seda enam, et Li-Po elemendid
      kannatavad tugevama vooluga laadimist, kui Li-Ion. Samuti kannatavad nad tugevamat voolu tühjakslaadimisel kuid peavad seejuures vastu lühemat aega.
      Tsüklite arv väiksem. Nii et antud juhul võiks 250mAh elemente 400mAh asemel kasutada küll.
      Üsna levinud on, et mobiili laadimise süsteem ei annagi akule täit lõpp-pinget ja lülib varem välja, kui min. pinge saavutatud. See kõik ohutuse mõttes.

Ise, kui hakkaksin selliseid katseid tegema, mõõdaksin pidevalt Li-Po elemendil pinget. Nii laadimise, kui tühjendamise ajal. Pidev kontroll. Ei jäta elemente sellises olukorras
      omapäi, et "käin korra ära, mis ikka juhtub". Ettevaatus pole liigne, ma arvan.
      Kui mõni pinge ületab või langeb alla lubatu, katkestan laadimise-tühjendamise. Kui kõik normis, hakkan akusid kasutama.
      viimati muutis kasutaja sebastian; 15 m 2015, 17:12.

Comment

Esmalt postitatud sebastian poolt Vaata postitust
        Li-Ion ja Li-Po akudel ei ole laadimises erilist vahet.
        Mul on küll laadijal Li-Po akudele oma laadimise reziim. Ilmselt mingi vahe ikka on.

Comment

Esmalt postitatud Kkert poolt Vaata postitust
          Mul on küll laadijal Li-Po akudele oma laadimise reziim. Ilmselt mingi vahe ikka on.
          Ka minu laadijal (iCharger206B) on Li-Ion ja Li-Po jaoks erinevad režiimid. Laadimise lõpp-pinge vastavalt 4,10V ja 4,20V.
          Kui aga vaadata laadimise logi, selgub, et kõik on tegelikult sama. Vanemaid Li-Ion elemente laeti ohutuse mõttes pingeni 4,10 volti.
          Ilmselt sellest ka laadija erinevad režiimid.
          Tänapäeval on Li-Ion max. pinge enamasti 4,20V ja mõningatel elementidel ka 4,30-4,35V (LG ICR18650D1, Samsung ICR18650-30A jt.)

Konkreetselt Nokia 8110 laadimist ei tunne, aga minu teada on akus nö lisatakisti e. pull down resistor, mis teatab mobiilile missuguse (NiMH või Li-Ion) akuga tegemist.
          Vastavalt sellele sätitakse ka laadimisrežiim. Täpsemalt ei oska öelda...

Nagu juba enne mainisin, oleks kasulik siiski mõõta, missuguse pingeni mobiil kavatseb laadida.

Comment

8110-t on keerukas testida, kuigi hädapärast saaks.
            Kui aga ükskord Nokia 5110ga laadisin liitiumakut ja mõõtsin pinget, siis lõpetas midagi 4,x voldiga, aga minu arust vähem, kui 4,1V ja kindlasti vähem, kui 4,2V.
            Kumb, see pinge suhtes tundlikum on Li-ION või Li-Po? Kumb lubab pinge kõrgemale lasta?
            Igal juhul tahaksin telefoni originaallaadimist kasutada küll.
            Kordan ka igaks juhuks üle ,et antud telefoni lähevad kaks akut järjestikku, nii on tehases ettenähtud.
            Ja kui keegi aru ei saanud, siis kasutangi akut, mis on kohe Li-ION lihtsalt elemendid tuksis ja tahan asendada uutega.
            Ise ma olen laadinud osad liitiumakud nii 4,24V ku ika 4,30 V ja elektroonika ei ole laadimist ära lõpetanud.
            Küll aga ühel akul katkestas elektroonika ükskord ära.
            Kuia ma õigesti mäletan, siis kunagi Ericsson T28s aku kaitseelektroonika mul lõpetas ka ise vist ära, kui ma tollal veel ei teadnud seda liitiumiasja mingi 14 aastat tagasi.

Comment

Esmalt postitatud klemmikas poolt Vaata postitust
              Ise ma olen laadinud osad liitiumakud nii 4,24V ku ika 4,30 V
              Ma isiklikult ei tahaks küll läheduses olla

Comment

Li-Ion elementidel on tavaliselt ventiil, mis liigse rõhu välja laseb. Li-Po kipub jälle paksuks minema, kuna jäika korpust tal pole.
                Esimesed, kui kaitseahelata, võivad näiteks veekindla taskulambi torupommiks muuta, teine kangutab mobiili tagakaane lahti, enne kui susisema hakkab ja tuld sülitab.
                Laadimise graafik: http://www.batteryuniversity.com/_im...t/lithium2.jpg
                räägib laadimise-tühejendamise tsüklite arvu muutusest. See minu meelest juba ise piisav argument, miks ülepingega mitte laadida. Ise olen küll tavalisi elemente 4,35V-ni laadinud, muidugi kontrollitud eksperimendi korras.
                Pole miskit juhtunud. See muidugi ei tähenda, et mõni "hiina" element kunagi üllatusi ei valmistaks. Jama toodetakse lihtsalt uskumatult palju, elementides puuduvad ventiilid,
                kaitseahelad ei rakendu õigel ajal või ei rakendu üldse või on lihtsalt katkestuses jne. Kõik see sodi mis mitmetes tehastes toodetakse (ja tihti markeeritakse ka mahutavus suuremaks), tuleb ju kuidagi odavalt maha müüa..

Li-Po elemente peetakse justkui ohlikumaks. Tõenäoliselt sellest, et lubatud laadimise-tühjendamise voolud oluliselt tugemad (näit. mudelismis).
                Kuidas olukord mobiilide akudes, ei oska öelda.

Kui Li-Ion/LiPo elemendid järjestikku, siis moodustab akuelektroonika balansseeritud laadimise. Seepärast õige mõlemit elementi otse nende klemmidelt mõõta, et neid laetaks ikka ühtmoodi.
                Sama elektroonika peab ka selle eest hoolitsema, et ühe elemendi tühjenemisel piirpingeni lülituks välja kogu akuplokk.

Nii et konkreetset vastus, kumb ohutum, ei tea öelda. Pigem siiski jääda õigete pingete juurde, mida tootja on soovitanud ja mitte osta kahtlaselt odavaid elemente.
                viimati muutis kasutaja sebastian; 16 m 2015, 17:50.

Comment

Ma tahangi mobiili originaallaadimisega neid laadida.
                  Ja midagi muud sinna sisse ei mahu, kui need Li-Po -d.
                  igal juhul sellises olukorras oleks õnneks topeltkaitse, mobiili akukorpuse trükkplaat, pluss kummagi elemendi enda kaitseplokk, samuti telefoni enda automaatne laadimine, mis peaks siis kolmas olema, kuigi ma ei tea mille järgi telefon lõpetab, võibolla kaitseelektroonika kuidagi annab märku, ei oska öelda.
                  Ma saadan neile küsimuse ka, akude mõõtudega, vaatan, mis vastavad.

Comment

Working...
                  X