Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Võrgupinge kontroll

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Võrgupinge kontroll

Eile kella 10.30 ajal käis kaugemal pauk ja vool kadus ära. Lähedal asuv tootmine jäi seisma ja kõik jäi vait. 5 min pärast üritati mitu korda voolu tagasi lülitada. Lõpuks jäi. Mul hakkas köögis miski pausidega hädakisa tegema ja siis jäi vait.
    See kisaja oli mikrolaineahi, mis jäigi pärast täiesti tummaks. Mõõtsin siis võrgupinget, esmalt maja kilbis ja siis postikilbis. Üks faas oli 230V, teine 165V ja kolmas 65V. Ja nii see jäi. Ma ei tea küll kui kauaks, aga ma lülitasin oma kilbi peaautomaadi välja. Mingit teadet mulle ka ei saadetud - nagu ikka.

TV ja muu selline tehnika on mul kaitstud ülepingete eest varistoridega. Kaitse on tööstuslik ja ühekordse rakendusega. Pärast rakendust tuleb uus paigaldada.
    Nende katkestuste pärast on tulnud aegade jooksul päris palju elektroonikat remontida nii omal kui teistel. Enamus tänapäeva seadmeid on ilmpulsstoitega ja madalama pingekorral suureneb vool. Kui see ületab lubatud väärtust, siis lähevadki seadmed suure tõenäosusega rikki.

Peab vist hakkama ise ehitama sellist kaitset, mis kõrgema ja madalama pinge korral lülitab kõik 3 faasi välja. Kontrollib, kui õiged pinged taastuvad, siis lülitab viivisega sisse tagasi. Majas võiks teha ka ühe faasi kaupa, siis jääks osa tarbijaid töösse. Kolmefaasilised mootorid on mul juba eelnevalt kaitstud ja saavad eraldi toite.

Vs: Võrgupinge kontroll

See tähendab seda, et üks faasidest lekib, aga alajaama automaatika ei tööta! Haljaid õhufiidreid sisendis pole juba näinud. Võib juhtuda ka see, et "neutraal" sattub ühe faasi pinge ehk faasvõrdsus jookseb paigast kõvasti ära! Seega avaldusega Elektrilevisse ja kindlustusse! Kas kordusmaandus on?

Comment

Otsese varalise kahjunõude menetluse alustamiseks tuleb Eesti Energiale esitada kahjunõude avaldus
      Ilmselt provotseerib audiofiilia aja jooksul retrofiilse modernofoobia arengut.

Comment

Esmalt postitatud rainadov poolt Vaata postitust
        Kas kordusmaandus on?
        On ja väga korralikult tehtud. Enne oli veel vana posti juures ka. Kui liinipostid ükshaaval ära mädanesid, ümber kukkusid ja uued pandi, siis enam ei maandatud. Hea, et mul oli posti juurde jäetud kaablivaru (minu maakaabel), muidu oleks teise kohta paigaldatud posti tõttu ka kaablit jätkatud - sain veel õigel ajal jaole. Töö tehti kõige külmemal ajal talvel. Pump külmus seetõttu tookord lõhki, ehkki on automaatika ja soojendus. Paar päeva elektrita sai saatuslikuks. Tuli jälle ise remontida.

See varaline kahju on 2 otsaga asi. Kõigepealt pead seadme viima remonti (vähemalt 2 linnaskäiku).
        Sealt saad ekspertarvamuse, mille vastus pole teada. Seejärel esitad ostsutšeki ja amortisatsioon võetakse maha. See järelejääv summa ei kata isegi sõidukulusidki, närvikulust rääkimata. Kui remondisumma on üle jääkväärtuse, siis seadet ei remondita.

Sama lugu oli mul abikaasa autoga. Auto on küll vana ja palju sõitnud, kuid tehniliselt korras – s.t., et ülevaatused läbib puhtalt.
        Autol oli vahetatud palju uusi osi (1000Eur vähemalt), mootor seibideks võetud ja kiirendas paremini kui uuemad ja suurema kubatuuriga. Õli ei olnud vaja lisada jne.
        Autole põrutati tagant sisse otse politsei kõrval. Vaidlusi polnud, süüdlane võttis süü omaks. Kindlustus pakkus auto eest vähem kui 4 uut rehvi, mis olid just paigaldatud. Ja auto muidugi neile. 1,5 kuud ekspertiisi, vaidlusi, kirjavahetust, seadustele viitamist, LKF edasikaebamist ja siis alles asi lahenes …
        viimati muutis kasutaja Svago; 25 m 2017, 16:35.

Comment

Varistorid suudavad äraseedida ainult väga-väga lühiajalise ülepinge impulsi. Pikema puhul sulavad ka nemad, koos traadiotsas olnud tarbijaga! Kui enne jõuab rakenduda kaitseautomaat on OK! Nähtud ka seda jama mõlemit pidi!
          viimati muutis kasutaja Scott; 25 m 2017, 21:09. Põhjus: eelnevat postitust ei pea tsiteerima

Comment

Esmalt postitatud rainadov poolt Vaata postitust
            ; Varistorid suudavad äraseedida ainult väga-väga lühiajalise ülepinge impulsi. Pikema puhul sulavad ka nemad, koos traadiotsas olnud tarbijaga!
            Lähevadki oma väikese võimsuse pärast lühisesse ja automaat rakendub. Automaadid on ikka kiiremat sorti ja õige vooluga.
            Ilmselt teen nüüd elektroonilise - paralleelne kiire sümmistor ja alapinge jaoks tuleb panna mõned komparaatorid ja paar loogikat. Toide tuleb väikeselt akult, ilmselt valvesüsteemi omalt, vaja on ainult 12V kontaktorit või 3 eraldi releed.

Muidu kui kodus pole, võib varsti maja asemel leida söehunniku ja püstise korstna.
            viimati muutis kasutaja Scott; 25 m 2017, 21:10. Põhjus: ei pea kõike täielikult tsiteerima

Comment

Esmalt postitatud Svago poolt Vaata postitust
              Ilmselt teen nüüd elektroonilise - paralleelne kiire sümistor ja alapinge jaoks tuleb panna mõned komparaatorid ja paar loogikat. Toide tuleb väikeselt akult, ilmselt valvesüsteemi omalt, vaja on ainult 12V kontaktorit või 3 eraldi releed.
              Kui need asjad ära teed, ei maksa Sinule enam keegi midagi, muidu kui on liigpingepiirik paigaldatut, maksavad väga ilusti kõik kinni, kui on avaldus õigeaegselt esitatud.
              viimati muutis kasutaja Scott; 25 m 2017, 21:11. Põhjus: ei pea kõike täielikult tsiteerima
              Ilmselt provotseerib audiofiilia aja jooksul retrofiilse modernofoobia arengut.

Comment

Vääramatu jõud – tugev tuul puhus pärast mitmendat korda ka viimase 60-ndate läbimädanenud liiniposti ümber.(see käis selle varajasema talvise olukorra kohta)

Päris huvitavaid asju tehakse: https://geektimes.ru/company/lamptest/blog/285480/

J
                ura kui palju: https://www.elektrilevi.ee/-/doc/6305157/kliendile/kahjude_hyvitamise_pohimotted.pdf

viimati muutis kasutaja Svago; 26 m 2017, 14:04.

Comment

Ilus asjake, nii andmetelt kui ka "rauas"! Kui suure raha eest meil teda müüakse, kui üldse müüakse? Tehakse ja toodetakse kõike. Olin tehases ja läksin oma töölauaga tehase UPS-i peale, sest selle pinge oli tõesti "sin". Võrgupingest ma ei hakka rääkima. Sest see ei kannatanud kriitikat! Lähedal kusagil oli mingi suurevõimsusega muundur, mis oma tööga võrgupinge keeras sinna, kus päike ei paista! Võib heietada, et nii ei tohi ja peab sedamoodi, aga ... kel jõud, sel õigus. Tõde pole mõtet otsida!

Comment

Ülepinge kaitsme suhtes ei maksa muretseda – mul on neid 3 astet. Elektrikilpe on 3tk., kõige lähemal postikilbist on garaaži oma. Sealses kilbis on mul 2 esimest astet ja TV ees on veel kolmas. Viimane sai kunagi väga ammu ostetud Soomest. Aga ükski neist alapinge eest ju ei kaitse ja ise üle pole ka mõõtnud.

Mõtlesin erinevate lahenduste peale. Releede ja viivisega variant on kõige suurema energiatarbimisega aasta lõikes. Kõige väiksema tarbimisega ja odavaim oleks ülepinge kaitseks 2 türistoriga variant (ühe faasi kohta), mis ooterežiimis võtaks kõige vähem energiat (praktiliselt ei võtakski).
                    Nende lülitamisel rakenduks automaat. Skeemi saaks täiustada ja sama toimuks ka alapinge korral, lisanduks min energiakulu.
                    Türistore ei saa kasutada kiire variandina, kuna kaugloetav voolumõõtja tekitab häireid – tüürahelas peab seetõttu kasutama RC integreerivat ahelat, mis tekitab viivise. Ma olen alati sagedusmuunduri ees kasutanud võrguhäirete vastu filtrit. Huvitav, et mõõtjate paigaldusel seda varianti ei kasutatud. Pidin ju häirete tõttu loobuma seina sees olevatest valgusregulaatoritest ja 2 TV ette ehitama toitefiltrid.

Türistoride valikul tuleb tähelepanu pöörata lisaks voolule ka pingele. Kui arvestada, et on võimalus ka nulli ja faasi kokkupuutumisele näiteks tuulega, siis peab see olema üle 600V - parem varuna veelgi rohkem 800V…1000V. siis on ka lekkevool väiksem.

Paha poleks ka 24/7 faasipingete monitooring. Muidu on nagu parklaavarii - keegi oskamatu tagurdas sisse ja tõmbas uttu ..
                    Enamus TV-d remontida tahtjaid ei küsinud kunagi, et milles viga oli.

Näiteks oli kohaliku internetiga probleeme – mul on see „pulgaga“ variant. Järgmisel päeval tuli telefoni SMS, kus vabandati põhjustatud ebameeldivuste pärast. (kusjuures telefoni ja interneti operaator on mul levi tõttu erinevad). Valurahaks pakuti, et järgmine kuu on tasuta ja saan ka soovi korral tasuta paketti vahetada. Kui seoses avariiga tekkisid majanduskahjud, siis paluti ühendust võtta.
                    Konkurents on väga hea asi – nii hinna kui suhtumise pärast.

Lihtne ülepinge kaitse: защита от перенапряжения http://kazus.ru/shemes/showpage/0/596/1.html
                    viimati muutis kasutaja Svago; 27 m 2017, 14:53.

Comment

Sain ka ahju korda. Üks transistor oli läbi ja rada katkestuses. 65V-ga on vooluimpulsid ajaliselt pikemad ja praktiliselt radikata transistor kuumenes üle. Väljundpinge langes ja protsessor tõstis hädakisa. Lõpuks läks transistor lühisesse ja peenike voolurada põles ühest kohast katkestusse.
                      Selline on minu arusaamine asjast.
                      Esialgu toimetab edasi - ta pole eriti palju vatti saanud toidu soojendamisel – max pool tundi nädalas 2 min kaupa.

Vaatasin tööstuslikke ja netis olevate pinge kontrollreleede näitajaid ning mõningate skeeme. Jäin ikka oma esimese idee juurde.

Kontrollseade koosneb Op (K1401UD2A). See on lääne LM324 analoog, toide on ainult teistpidi. Need Op on keraamilises korpuses, rombiga markeeringuga ja väga hea töökindlusega. Sama firma UD1 töötas väga hästi ka Lada kommutaatorites ja pole elus kumbagi vahetanud: Küll olen rikkis LM324 vahetanud nende vastu – viimane oli näiteks õue liikumisanduriga tulelülitis.
                      Op kasutan komparaatorina - 4 tk. 2 on ülepinge jaoks ja 2 alapinge jaoks. 2 kasutan LED-ga indikatsiooniks ja 2 kontaktori juhtimiseks. Summaatorina ja inverterina kasutan loogikat. Lõpus on 2 elementi sisenditega paralleelselt ja saan kasutada 2 darlingtoni KT972a juhtimiseks. Mõlemad on kontaktori mähise maa ahelas. Esimene on ühendatud otse mähisega ja teine läbi takisti. Nii saan kontaktori jätta tööle rakendusvoolust väiksema hoidevooluga. Kontaktorina kasutan lennunduses kasutatud hermeetilist väikest TKD. Neid on olemas 10..50A kontaktivooluga. Mähise nominaalne pinge on passi järgi +27V. Kuid olen kasutanud neid +15V ja paljud töötavad ka +12V. Olen 10A-seid kasutanud näiteks pumba automaatikas jäätumise vastu, et hoida soojustatud kambris +2°C. Sama lahendus on juurikakeldri termoregulaatoris, et hoida väga külmal ajal +2°C…4°C. Automaatika ja kontaktor töötavad probleemideta üle 35 aasta. Küttekehadeks on Termo õliradikad. Üks neist on vajanud korra vahetust.
                      Toide ja võrdluspinge tuleb kahe mähisega 15V väikeselt trafolt. Üks toidab releed, Op ahela stabilisaatorit ja teiselt võtan läbi poolperioodaldi mõõtepinge. Mõõtepinget saan reguleerida 2 potega üks min ja teine max jaoks. Algselt reguleerin autotrafoga ja siis saab LED järgi vaadata, et võrguhäired ei segaks. Vajadusel saan piire nihutada (avardada). Op väljundeid saab kasutada ka monitooringuks – registreerides üle ja alapinged, võib ka otse pinget jälgida läbi kolmanda poteka. Kunagi kasutasin selleks aeglast paberiga isekirjutajat, tänapäeval on võimalusi rohkem. Näiteks mõni vana ja kasutu arvuti jne.
                      viimati muutis kasutaja Svago; 29 m 2017, 10:42. Põhjus: lisa

Comment

Selliste probleemide osaliseks ärahoidmiseks on kõige lihtsam kasutada ooterežiimi asemel eraldi võrgulülitit. Mul on näiteks TV ja antennivõimendi kaitseks kasutatud lisaks varistoridega ülepingekaitsmele raadiosignaaliga puldiga lülitit. Voolukatkestuse puhul ja ka enamus aega on TV väljalülitatud olekus. Kui lülitusseade peaks rikki minema, siis see pole nii kallis. Varem kasutasin tavalist lülitit – aga inimene armastab ju mugavust.

Mõnel juhul pole see aga kahjuks võimalik – näiteks külmik ja mikrolaineahi. Viimane vajab alati pärast voolukatkestust kellaaja seadmist. Külmik on veelgi kummalisem – mul on selline kaasaegne kontrolleri ja sagedusmuunduriga variant. Pärast voolu mitmekordset sisse-välja lülitust, nagu tavaliselt voolukatkestuse puhul on, jääb see pooleks päevaks täiesti tummaks. Esimene kord olin täielikus paanikas, kuid siis ärkab ellu ja toimetab edasi. Selle ajaga piim veel hapuks ei lähe – kapi isolatsioon on hea.

Kui ollakse kodunt kauem eemal, näiteks puhkuse ajal, siis oleks hea enamuse tarbijate väljalülitamine selleks eraldi mõeldud automaadist – ainult kõik vajalik jääks sisse. Sama ka veevärgi peakraaniga.

Comment

Mul on maasoojuspumba toiteahelas tööstuslik moodul.Kontrollib nii alumist kui ülemist pinget (saad ise määrata madalama ja kõrgema pingeväärtuse mille ületamisel lülitatakse toide välja).Samuti saab aru faaside järjestusest (oluline 3F mootorite puhul) ja mõne faasi puudumisest.
                          Vana helitehnika remont Pärnus

Comment

Ma tahtsin sellist, mis käib mõningate tarbijate ette ja on ühefaasiline (mitte DIN liistule). Vaatasin ka tööstuslike parameetreid ja leidsin, et teen ise sellised, millega jään rahule. Kõik tarbijad ei karda ju alapinget. Ja selle korduva sisse-väja prõmmimise kõrvaldan ma pika viivisega. K561 loogika pakub selleks lihtsad võimalused. Ma kardan, et muidu võib järgmine olla külmik. Esialgses silme ees olnud lahenduses on vaid 2 korpust – Op + loogika. Töö käigus teen võib-olla keerulisemaks.
                            Eks ma pean olema tänulik, et nüüd on lahtiste liinitraatide asemel kaabel ja probleeme kordades vähem. Teinekord on paharetiks hoopis hooletud ehitajad.
                            3F mootorid on juba kaitstud ja treipingil on kogu automaatika uuendatud - jäid alles vaid üksikud komponendid, mis kõlbavad ka tänapäeval.
                            viimati muutis kasutaja Svago; 03 m 2017, 12:21.

Comment

Ja selle korduva sisse-väja prõmmimise kõrvaldan ma pika viivisega.
                              See minu klots ei prõmmi sisse-välja. Kui võrgupinge parameetrid ei ole sobivad, siis see klots lülitab tarbijad välja. Sisse pead ise uuesti lülitama.
                              viimati muutis kasutaja Scott; 03 m 2017, 20:53. Põhjus: punkti või koma järel käib sõnade vahel TÜHIK, ilma on tekst puntras koos
                              Vana helitehnika remont Pärnus

Comment

Working...
                              X