Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Elektri lülitamise nõuded ja ohutus

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Elektri lülitamise nõuded ja ohutus

Nii, sellist klemmliistu leian küll, neid mul erineva jämedusega kodus võtta.
    Kuid, kui ühendan sinna vase ja alumiiniumi, kas pean nad siis üksteise vastu puutumast hoidma?

Comment

Väga õige! Pildilt on ka näha kuumusekahjustusi. Ehk siis alu kontakt pole olnud piisav ja vajab igal juhul sekkumist. Al puhul oleks väga soovitatav kasutada sellist klemmliistu, millel on kruvi all vaheleht, mis ei lase kruvil Al soont vigastada.
      viimati muutis kasutaja Scott; 17 m 2019, 21:17. Põhjus: eelnevat ei pea täielikult tsiteerima
      Aeg on energiahulk, mis jääb põhjuse ja tagajärje vahele.

Comment

Jah, ma võtsin selle ühe lati küljest lahti ja see loksus, sellel klemmliistul pean ka hakkama ilmselt alumiiniumi kruvi üle keerama, mingite aastate peale?

Comment

See pilt on üsna kõhedust tekitav, muidugi pool Eestimaad on selliseid täis. Kas maja peakilbist ei ole siiski võimalik uut 3-soonelist kaablit boilerile ja sellele pistikupesale vedada?

Comment

See oleks meeletu töö, ei tahaks tõesti nii suurt tööd ette võtta, ei ole head kohta, kust seda vedada.
            Isa on selle kilbi teinud ja ta tegelikult jagab elektrit, aga eks ta teeb ka mõne asja üle jala, eriti nüüd, kui tal mõistus enam see pole.
            Selles kilbis selles mõttes midagi hullu ei ole, kuna ma teen sinna boileri ja pistikupesa ühendused korralikult.
            Ma ikka isoleerin faasi ära, panen ilusti automaadid ja nagu näete, uurin ka, millega ühendada.
            Automaatide jaoks paigaldan ka lati.

Ma olen selliste ohutusalaste asjade puhul ülemõtleja natuke, seetõttu ka tõsiselt suhtun.
            Muidugi meeldiks mullegi uus kaabel vedada kilbist, aga hetkel ei kannata seda teha.
            Mulle meeldiks kogu majja uued vaskkaablid ja kolmesoonelised, aga see oleks ikka meeletult suur projekt.

Niipalju, kui mina tean, peaks siinsed alumiiniumkaablid ikkagi korralikud olema.
            viimati muutis kasutaja klemmikas; 17 m 2019, 11:18.

Comment

Tegelikult pole vaja asja nii keeruliseks ajada. Võimalusel paigalda uus kaabel alates ligemast elektrikilbist. 3G2,5mm2 näiteks, ette 16A kaitseautomaat ja rikkevoolukaitselüliti. Või kasuta kombivarianti (kui kilbis ruumi pole, aga on natuke kallim, samas vähem ehitamist). Aga üldiselt soovitan, et leia elektrik, kes asja jagab ja saad parima tulemuse. Näiteks ei saa ma ise aru selle vahekilbi otstarbest? Boileril on on ju termokaitse vahel, mis reguleerib sisse-välja lülitamist. Muidugi erandjuhud võivad alati olla...
              viimati muutis kasutaja Scott; 17 m 2019, 21:18. Põhjus: eelnevat postitust ei pea täielikult tsiteerima

Comment

Lähim koht ongi teises maja otsas ja tegemist on kivimajaga ja kaablile ligi ei pääse eriti lihtsalt.

Isa kunagi selle kilbi sinna pani ja ta võib ju olla.
                Sinna sisse tuleval faasil on peakilbis ees vene 25A automaat.
                Kuna see automaat on boileri ja katlamas oleva 5-7m kaabli jaoks liiga võimas, siis panen boileri jaoks omakorda ette 10A automaadi, kuna ma tahan, et asi oleks ohutu.
                Sama kaabli külge läheb ka pistikupesa, aga selle jaoks omakorda 10A automaat, kuna ma tahan, et asi oleks ohutu.

Selles mõttes on see kilp hea, sinna on hea ühendusi teha ja automaate panna.
                Ja vana boileriga oli sinna vaja ka seda releed, eks see oli ka üks põhjus ilmselt.
                Vanasti oli seal suurem plekist kilp, aga ise vahetas ära.
                Ilmselt tuleb sinna kilpi veel üks automaat, kui viitsin edasi ehitada, sest kõrval ruumile on ka vaja natuke elektrit ühendada.
                Kuid see automaat, hakkab juba teisest kaablist elektrit võtma.
                katlamajja tuleb sisse pinu alimiiniumkaableid ja mõni vaskkaabel.

Comment

Tee, mis sa teed, aga mõtle enne hästi läbi, mida sul vaja on. Hetkel tundub, et kuskil tare teises otsas on õnnetu alu-kaabel, millest hakatakse edasi aretama saekaatrit. Vabandust, kui mu mõtteviis on vale.
                  viimati muutis kasutaja Scott; 17 m 2019, 21:19. Põhjus: eelnevat postitust ei pea täielikult tsiteerima

Comment

See alumiiniumkaabel on aastaid toitnud 4kW boilerit ja niipalju, kui mina tean on siin majas olevad alumiinkumkaablid ise ikkagi korralikud.
                    Iseasi on ühenduste väsimine, mis on alumiiniumile omane.
                    viimati muutis kasutaja klemmikas; 17 m 2019, 20:35.

Comment

Ise vedasin kõigile tarbijatele uue vaskkaabli. Alu jäi vaid laelampidele sest sinna oli tõesti raske märkamatult uus kaablit vedada. Loodan et led lamp oma väikese koormusega saab aluga hakkama ja ei pane ka midagi põlema. Aga boiler vajab suurt voolu. Kui teed endale siis see on koht kus tasuks mõelda labidale või millele iganes et vask kohale saada.
                      Vanades mõõteriistades on olnud klemme mis sobiks alule, oli minul vanade alu juhtmete vahel selliseid, samuti isa tehtud kunagi. Nüüd enam pole ja tunnen end kindlamalt, kuigi hea ühendus aluga ikka toimib. Peaasi et valget värvi klemm, alu ja vask lahus, mida suurem metallosa seda parem jahutus sest alu ühendus ikka kipub soojenema.

Comment

Samas, kui alumiiniumkaabel on piisavalt jäme ja isolatsioon terve ei tohiks ju mingit ohtu olla?
                        Edasi on lihtsalt korralik ühendus.

Labidaga ei saa ma siin midagi vedada, kiviseinad ja paneelidest lased ning kuumad keskkütte torud.
                        Ilmselgelt vastu keskkütte toru ma ei tahaks kaablit panna.

Comment

4kW ongi juba liig sellisele alukaablile. Arvatavasti on see alu 2,5mm2. Vanad standardid (GOST), ei tundnudgi väiksemat, aga reaalsuses.... Kui nüüd selle alukaabli ees on arvatavasti punase ja valge nupuga AP 20, siis kaitse kaablile on olematu. Ja kui aastaid on selllest kaablist 4kW tarbimine läbi käinud, siis on ju selge, et see kaabel on amortiseerunud. Vaja on uut.

Comment

Kilbi pildilt nägid ise seda neutraali, kust see läbi on käinud, faas on kehvemini nähtav.
                            Isa sõnul pidi see kaabel kenasti 4kW kannatama, kui seda tema käest küsisin võibolla aasta paar tagasi.
                            Neutraalil on kasutusel kaks soont, ära seda unusta, ilmselt faasil ka.
                            viimati muutis kasutaja klemmikas; 17 m 2019, 20:35.

Comment

Kõik ongi korras, seni kui maja maha põleb.
                              viimati muutis kasutaja Scott; 17 m 2019, 21:20. Põhjus: eelnevat ei pea täielikult tsiteerima

Comment

Click image for larger version

Name:	P3170001 (2).jpg
Views:	1
Size:	501,6 KB
ID:	871742

Comment

Working...
                                X