Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

230V elekter katkestuste ajaks?

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

230V elekter katkestuste ajaks?

Palun kirjutage häid mõtteid kuidas teil on lahendatud elektritoide katkestuste ajaks ja mis on olnud max aeg tagavaratoitelt?

Kõige lihtsam ja levinum on ilmselt tavaline generaator. Edasi upsid, akud, inverterid, paneelid, elektriautod jne. Generaator ei pruugi käivituda, akud võivad olla tühjad, kallid jne. Kas oleks mõte näiteks auto pealt inverterit jooksutada ajutiselt? Või hoopis mingi suurem teisaldatav akupank vms. Elektriauto akut garaaži ei tahaks.

Kui tihti ja kui pikad katkestused sul on olnud? Ma ei mäleta viimase 20 aasta jooksul üle paaritunnist katkestust ja neid ei ole ka päris iga aasta olnud.

Comment

Viimane pikim oli 16h. Tavaliselt 2-3h pea iga kord, kui tuul kõvemini puhub või on äike. Mingi puu kukub liini peale ja "korras". Tiheasustustes asi kindlasti parem, aga mulle ei meeldi tiheasustused muudel põhjustel.

Comment

Eks see sõltub ka sellest, kui suurt koormust on vaja toita.
        Mul igavuse peletamiseks aku ja inverter, käsitsi lülitamisega.
        Elektrist suurem mure on vee kadumine.

Comment

Pane päikese paneelid katusele, akud ja süsteem mis akusid laeb kas päikesest või siis kui odav elekter on ja kasutab akusid siis kui elekter kallis on või teda üldse ei ole. Mõistliku tarbimise ja õige aku mahtuvuse juures peab 24H vastu küll.
          Kallis on ehitada aga teoreetiliselt tasub ennast kunagi ära.

Comment

Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
            Pane päikese paneelid katusele, ..
            just oli kõvasti üle kuu aja mul paneelides täielik vaikus, mitte emmigi ei olnud saadaval, täitsa 0-ring kohe, süsteemi omatarve oli suurem kui ööpäevane tulu.
            Ja siis oli paar päeva päikest ja siis jälle vaikus majas.
            Nüüd hetkel vebr alul hoiab ise ennast üleval ja saad reaalselt kontrollida kas lambid ja kõik on töökorras.. aga võtta tarbimist pole sealt sisuliselt essugi.

Talvel peab midagi paremat olema kui paneelid.. kui võrgu katkestusi on karta.

Nühi põllukivi palju tahad, teemantit tast ikka ei saa

Comment

Suurem probleem ongi sügis kuni kevad, kui on pime ja külm. Tuuliku jaoks ruumi pole. Tarbmine on talvel 30-50kWh ööpäevas, aga katkestuse ajal saab ajutiselt optimeerida.

@a1 mis akut ja mis inverterit kasutad? Ma mõtlen osta vist mingi "akujaama" nt https://www.anker.com/eu-en/products/a1780 Sellele saab veel lisaaku juurde panna.

Comment

Kui sa akusid kalliks pead, kuidas sa seda Ankerit kalliks ei pea?
                Suurte Lion akude hea hind on umbes 1kWh/100 eur või natuke kallim.

Comment

Esmalt postitatud erku poolt Vaata postitust
                  just oli kõvasti üle kuu aja mul paneelides täielik vaikus, mitte emmigi ei olnud saadaval, täitsa 0-ring kohe, süsteemi omatarve oli suurem kui ööpäevane tulu.
                  Ja siis oli paar päeva päikest ja siis jälle vaikus majas.
                  Nüüd hetkel vebr alul hoiab ise ennast üleval ja saad reaalselt kontrollida kas lambid ja kõik on töökorras.. aga võtta tarbimist pole sealt sisuliselt essugi.

Talvel peab midagi paremat olema kui paneelid.. kui võrgu katkestusi on karta.

Saadaval on ikka, aga sinu konkreetne kooslus ilmselt ei võimalda kätte saada seda vähest. Detsember-jaanuar on muidu jah need kuud kus on paneelist vähe saada, aga sellegipoolest on see võimalik. Paneelide juures on selline mõiste nagu "overpanelling", maakeeli siis paneelivõimsuse üledimensioneerimine, millega tuleks arvestada meie oludes, paneelid peaksid olema asendi poolest liigutatavad - ma ei pea silmas just träkkerit, aga et saaks vajadusel korrigeerida ning siin on üks moment mida olen märganud - paneele peab saama keerata vertikaalist peaaegu horisontaali. Just praegu on see huvitaval kombel aktuaalne. Nimelt, lume pind töötab peegeldina ja samas et lumi ei jääks paneelide peale varjama, tuleb need lumesaju (ja jäävihma!) ohu tekkides vertikaali keerata. Kui aga lund ei ole, aga on pilvisus, siis on kasulikm just peaaegu horisontaalseks keerata, sest nii saab kasutada nn halo efekti, st pilvede heledust. Ümbrus loeb, sest üldiselt kõik see mis ei haagi endale lund külge, on tumedam ja taha midagi peegeldada, seepärast on otse taevasse vaatav paneel efektiivsem.

Siit edasi tuleb juba inverterite temaatika, mis, kas ja kuidas. Ja akudemaailm. Ma ei väida et selle kõigega saabki kodu toimida 100% off-gridis, aga kulu märgatavalt vähendada saab ja ms seal salata, võimalus investeerida akudesse määrab selle protsendi.
                  Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                  Konfutsius

Comment

Esmalt postitatud stosoorok poolt Vaata postitust
                    Palun kirjutage häid mõtteid kuidas teil on lahendatud elektritoide katkestuste ajaks ja mis on olnud max aeg tagavaratoitelt?

Kõige lihtsam ja levinum on ilmselt tavaline generaator. Edasi upsid, akud, inverterid, paneelid, elektriautod jne. Generaator ei pruugi käivituda, akud võivad olla tühjad, kallid jne. Kas oleks mõte näiteks auto pealt inverterit jooksutada ajutiselt? Või hoopis mingi suurem teisaldatav akupank vms. Elektriauto akut garaaži ei tahaks.
                    Generaator on mõistagi suht põhjusega kõige levinuim vahend ajutiste katkete puhuks. Perfektne ta küll pole, ka pole ta sugugi odav pidamise mõttes, sest kütusekulu määrab oma. Akupank on järgmine variant, aga variantide võrdlemiseks oleks hea täpsustada millist võimsust minimaalselt on vaja katta, maksimaalset me vist ei pea vaatama kui jutt ongi ütleme paaritunnistest katketest. Tavaauto generaatorina kasutamine on ka nii ja naa - esiteks, mis mootor oma tühikäigu kuluks pakub, teiseks kas miinimumtarbe nõuded on võimalik üldse auto generaatorilt katta. Peame ju võtma gene pakutavast maha auto kulu (tuled peal, lisandub el.vent mingil hetkel), inverteri omatarbe ja seejärel saame midagi stepslisse surada. Ma puusalt pakun, et kui 1F tarbimine katke ajal ületab 1kW piiri, siis autot generaatorina ei ole mõistlik kasutada, auto tervise huvides vähemalt.

Tark oleks luua elektrikilpi reservtoitelüliti (RTL), parem kui automaatne, akupangaga koostöös on selline mugav asi, toimib märkamatult. On üks asi mida seejuures tähele panna - kas tavaolukorras on 3F tarbijaid. Kui on ja need peavadki olema, siis peab RTL olema selline kus kommuteeritaksegi ainult 3F süsteemi. Kui aga selliseid tarbijaid pole aktiivselt, siis saab kasutada lahendust, kus RLE liidab reservtoite ajaks kolm faasi üheks, mis võimaldab hakkama saada 1F reservtoitega, ilma et olemasolevat 3F süsteemi muutma peaks. Kas seda võimalust kasutada, sõltubki nüüd miinumnõuetest. Ja see miinimum suunab ka sobivale valikule, millega see energia tekitada. Kui jutt jääb 3F juurde, siis on esmane valik küll generaator. 1F puhul on nii ja naa - ka akupank on ilmselt realistlik võimalus.

Päikesepark on selline asi, mida tuleb planeerida ikka pidevkasutuseks, ja reservtoiteallikana tuleb vaadelda siis EE võrku, generaatorit. Teema on keerulisem kui võib pealtnäha paista, aga pikas plaanis aktuaalseks muutuv.
                    Konfutsius

Comment

@a1 mis akut ja mis inverterit kasutad?
                      Mul on vanad 12V pliiakud 4 tk ja seal taga 48->230 konverter. Käsijuhtimisega.

Aga päikesepaneelidest talvel abi ei ole.
                      45 kraadi ja otse lõunasse - ei tooda mitte midagi ja juba pikemat aega, paneelid on lund täis.
                      4x300W on seinal, 2 edelasse ja 2 loodesse ja nende taga oli hetkel tarbija 5W.
                      Talvistes oludes tulekski paneelid püsti seinale panna, sest muidu on nad lund täis.
                      Mingi nurkade muutmine on ulme, servomootorite toitmiseks vajalikku voolu ei ole.

Comment

Esmalt postitatud a1 poolt Vaata postitust

Talvistes oludes tulekski paneelid püsti seinale panna, sest muidu on nad lund täis.
                        Mingi nurkade muutmine on ulme, servomootorite toitmiseks vajalikku voolu ei ole.
                        Mul on nad siiski maaraamil, mitte seinal, ja nurki korrigeerin käsitsi. Vertikaalis pole vahet, kas see teostub seinal või iseseisvalt. Suvisel ajal ei saa vertikaalsest seinast vajalikku kätte, eriti kui installitud võimsust palju pole. See mõnikord möödaminnes nurka sättida ei võta tükki küljest.
                        Konfutsius

Comment

Tundub, et peale käsitsi reguleerimise pole paremat võimalust.
                          hambaravi seadmed, hambaravi turbiin

Comment

moi, ma kirj, et võivad olla kallid. Kordades kallim, kui genekas, aga see jällegi müriseb jõhkralt.

a1, mul on samuti 12V vanad VRLA-d, mõtlesin uued osta, aga targem oleks minna juba LiFePo4 peale. Li-Ion ei taha.

OSX, oskad soovitada mingit automaatset RTL-i? Kas seda ei võiks teha tavalise kontaktoriga?

Kui nüüd minna ikkagi paneelid + inverter + akud teed, siis vaatasin Victron Energy vidinaid:
                            inverter 5000VA ~800€
                            shunt akudele ~300€
                            LAN kontroller ~250€
                            hiinakas 1kWh 48V aku ~1000€
                            hiinakas ~500W paneel ~90€/tk

Ikkagi päris kallid need asjad. Moodulitest ise aku kokku panna tuleks muidugi odavam. ~1500€ maksev 2kWh ja 2,4kW akujaam ei tundugi niii kallis.

Comment

hiinakas 1kWh 48V aku ~1000€ ....
                              Ikkagi päris kallid need asjad. Moodulitest ise aku kokku panna tuleks muidugi odavam. ~1500€ maksev 2kWh ja 2,4kW akujaam ei tundugi niii kallis.
                              See 1kWh 1000 eur on väga kallis, ma hiljuti ostsin muuks otstarbeks ühe hiina LiFePo4 1,28 kWh aku 160 eur, hulgi saaks veel odavamalt. Kuigi see oli 12V, seda enam paneb imestama 48V 1kWh hind.

Comment

Working...
                              X