Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

230V elekter katkestuste ajaks?

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Esmalt postitatud stosoorok poolt Vaata postitust
    OSX, oskad soovitada mingit automaatset RTL-i? Kas seda ei võiks teha tavalise kontaktoriga?
    Ega seda polegi kõige lihtsam soovitada. Teadamata on ju taustsüsteem, kuhu see asi panna, millega teda juhitakse, võibolla on vaja viiteaegu rakendada jne. Kindlast saan öelda et kontaktoritega saab seda teha, aga ma ei soovita. Sama ka SSR ehk Solid State Relay kohta. Lülituselement peab olema selline, et rikke korral ei saaks kokku faas ja alternatiivfaas, see peab olema välditud. Kontaktori lisaklemmide puhul võib tekkida olukord kus kontaktide voolutaluvus ei ole võrdne põhikontaktidega, lisaks kontaktori tegelik lülituskiirus võib olla probleemne.
    Ma olen kasutanud Geya W2R-100 seeria RTL'i (100A per kontakt), aga praegu on mul hoopis 30A jõureleed faasidel, mida juhin oma loogikaga. On kasutusel viited, on võimsuste jaotamised. Tulemus peab olema ja ongi et seadmed ei tajuks olulist pingekatkestust, tundlikud asjad lähevad ju STBY peale kui midagigi valesti tundub. Lülitused toimuvad alla 10mS ajaga, Geya puhul oli see ilmselt 30mS kandis ja leidus probleeme. Praegu kui süsteem ise majandab, mina ega seadmed ei märka et mingi muutus toimus. Saab viia süsteemi puhtalt on-line UPSi imiteerivaks, lihtsalt arvuti asemel on terve maja taga , see on siis see mode kuidas ma saabuvat veebruarirevolustiooni vastu võtan. Aga saab ka nii et on päike, läheb tarbimine sinna, kui ei siis tagasi EE võrku, ümberlülituse hetk on valitud nii et PV pealt lahkudes tehakse väike eellaadimine PV pealt kuniks saab, hommikul jätkatakse millal saab.
    Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
    Konfutsius

Comment

Kui nüüd vene võrgust lahti ühendatakse, siis mida teha juhul kui ei saa olla oma seadmete lähedal?

Kodus tõmban tundliku elektroonika seinast välja.
      Mul garaazis aga on konditsioneer, mis ruumi temperatuuri hoiab 18 kraadi juures.

Kas on targem see välja tõmmata seinast ülepinge puhuks?
      Ega need lollid seal elektrilevis ja mujal ise ka ei tea, mis siin juhtuma hakkab.

Olen nädal aega kaugel eemal, seega ei saa vahepeal ka kontrollima tulla ega midagi.

Comment

Esmalt postitatud Elektrik poolt Vaata postitust
        välja tõmmata seinast ülepinge puhuks ... lollid seal elektrilevis ja mujal ise ka ei tea
        Sina oled ainus tark oma soojuspumbaga ja kõik elektriala asjatundjad on lollid? Tõmba välja muidugi. Mis põhjusel peaks ülepinge tekkima, kui üldse siis tõenäolisem on katkestus mõneks ajaks.

Comment

Esmalt postitatud Elektrik poolt Vaata postitust
          Kas on targem see välja tõmmata seinast ülepinge puhuks?
          Jah.
          Iseasi, et mingit ülepinget suure tõenäosusega ei tule.
          Tuleb sageduse tavapärasest suurem ujumine, aga ma ei kujuta hästi ette, kas seda märkavad näiteks 50Hz sünkrooni tarvitavad kellad või teravkõrvadest makihoolikud, kel toonvõlli mootor istub otse 50Hz küljes.
          (Omaette teema, miks on vaja garaazis +18C hoida)

Comment

Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
            See 1kWh 1000 eur on väga kallis, ma hiljuti ostsin muuks otstarbeks ühe hiina LiFePo4 1,28 kWh aku 160 eur, hulgi saaks veel odavamalt. Kuigi see oli 12V, seda enam paneb imestama 48V 1kWh hind.
            Jah, vaatasin Eesti kaupmeeste hindasid. Euroopast saab odavamalt, Hiinast saab vist veel odavamalt. Tee reklaami kust sellise hinnaga saab.

Comment

Mina ostsin https://www.amazon.de/ suvel. Praegu vaatasin on ka 139 eur eest pakkuda ainult transportida ei taheta Eestisse. Siis oli mingi eri pakkumine ja transport oli tasuta Eestisse.
              viimati muutis kasutaja moi; 08 February 2025, 10:03.

Comment

Kui paneelid ja püstipaigutust jms taga ajada ja kui juba maaraamile plaan, ehk siis pigem panna juba need kahepoolsed paneelid ja püstisesse asendisse maaraamile või aia asemele? Esiteks saab ruumisäästu ja teiseks talvel parema toodangu, suvel küll veidi vähem, ent suvel nagunii hind madal ja võrkumüük küsitav, samas omatarbeks saab siiski küll ja veel.
                otsija

Comment

Mul ka talvel nad horisontaalis. Aga mõned päevad (siiski enamus päevad "pimedal ajal") oli päeval pimedam ja pilves kui jaanipäeva öösel ilma pilvisuseta.
                  Omatarve; et saada stabiilset 12V ja 230V PP-desse on seadmed vahel ja need söövad üksjagu... ja ma neid paneele massiliselt pole pand ka..
                  Eks see raha lugemise koht ka.. palju sa sinna matad ja palju ja mida sa konkreetselt saada tahad (sama nagu see elektriauto teema- et mis see kilomeetri hind siis tegelikult tuleb)

Mina saan kevadest sügiseni garaazis ja töökojas tööd teha nii et valgus on prii ning kasud on kokkuvõttes sees (kasutatav träni on odav).
                  Pinnuks on silmas talv ja hetkel näen ainult minituulikute võimalust, kui neile tellida 2x pikemad labad külge (selline lisa on olemas).
                  Ja tegelt, enne ei tea, kui esimine on üleval ja siis saab näppude peal kokku arvestada, kas astusin ämbrisse või mitte.

Kui ükskord jõuab asi ka selleni, et hakkame ülesriputatud asjade W pealt riigile kümnist maksma, sest kellegil jääb raha taskusse saamata.. vot siis enam ei tea.

Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
                  ..et rikke korral ei saaks kokku faas ja alternatiivfaas, see peab olema välditud. Kontaktori lisaklemmide ..
                  Ma olen kasutanud sellisteks puhkudeks (mitte küll sinna rakendusse, aga muudesse) nö "triger releesi", ma ei tea mis nende õige nimi on.
                  Mul on neid erinevaid, väikeseid, suuri joodetavaid ja ka selliseid mis käivad DIN liistule; või siis mälurelee, nagu me nimetame.
                  Hea asi, mida voolu-/pingekadu ei mõjuta, ta on ikka samas asendis kuhu viimati lülitati.

E:
                  Võibolla on kellegile abi; hoian just peos: Finderit, sellist: "Link"
                  Töötab nagu triger ja voolukadu tema asendit ei morjenda; lisaboonusena on võimalus ka lülitada käsitsi sisse ja välja, kui kõik ülejäänud süsteem on juba TÄPE`s või PUPU`s .
                  viimati muutis kasutaja erku; 08 February 2025, 14:01.
                  Nühi põllukivi palju tahad, teemantit tast ikka ei saa

Comment

Mul on nii seatud, et "failure" korral tagastub süsteem võrgutarbimisse, seepärast see trigerrelee ei sobi mulle. Lisaks, kui PV toodab, võib seda mõnda releed ka vabalt toita, kuid kui PV ära kukub, siis EE võrgus olles ei lisandu lihtsalt olemasolule kulusid. Geya on ka sisuliselt see trigerrelee, kus positsioonis olemine ei tarbi energait, aga prioriteedi "kuulamine" tarbib. Sellega saab ise valida, mis see prioriteet on. Mulle sobis releedel lahendus paremini. Aga nn targa kodu lahendustesse on see releetüüp küll sobiv, sama teeb ju smartpistikutes see "last state mode", kus pistik pinge saabudes läheb reziimi mis viimati enne pingekadu oli. Üks moment on - kui trigerreel säilib valitud asendis ühendus ka pingevabalt, siis smartpistikus see nii ei ole, ühendus on katkestatud igal juhul.

Kui ma kuulan nende juttu kes on proovinud neid 3kW klassi tuulikuid, siis ega nad mingit akussepandavat tulemust ei ole saanud. Mis on olematu tootlikkuse taga, on ilmselt nõrgad magnetid, nõrgad mähised, sobimatu elektroonika. See pagana kõrguste asi ka - kui mingi tinglik nähtus annab 200m kõrgusel 1kW siis 10m peal jääb sellest järele ca 150W heal juhul, see on valemitega saadud tulemus, mitte praktika. Mingi (puu)gaasi generaator oleks alternatiivina põnevam lugu.
                    viimati muutis kasutaja OSX; 08 February 2025, 14:35.
                    Konfutsius

Comment

Esmalt postitatud a1 poolt Vaata postitust
                      Tuleb sageduse tavapärasest suurem ujumine, aga ma ei kujuta hästi ette, kas seda märkavad näiteks 50Hz sünkrooni tarvitavad kellad või teravkõrvadest makihoolikud, kel toonvõlli mootor istub otse 50Hz küljes.
                      Probleemiks võib kujuneda ka Hamondi elektriorel - selle sünkroonmootor ajab ringi heli tekitavaid rattaid, kuhu siis helipead klahvidega juurde surutakse. Kui sagedus on parajasti 49,6 Hz siis on pill "vägagi häälest ära".
                      viimati muutis kasutaja klm; 08 February 2025, 17:55.
                      MINULE EI MEELDI KUI MÕNINGAD ISIKUD MINU POSTITUSI MUUDAVAD,
                      KUI POSTITUS EI SOBI SIIS PALUKS SEE KUSTUTADA !

Comment

.. kes on proovinud neid 3kW klassi tuulikuid, siis ega nad mingit akussepandavat tulemust ei ole saanud. Mis on olematu tootlikkuse taga, on ilmselt nõrgad magnetid,
                        Me kunagi arvutasdime välja, et mis on see piir, kui otseveoga tuulikust üldse mingit kasumlikkust hakata saama. Ja saime, et 3-faasilisel peab "lamelliarv" olema vähemalt 72, et midagigi saada.
                        Muidu need mere-jahituulikud on tugevas tuules ja seal on sagedusd üksjagu kõrgemad, nii et enam-vähem ; aga sisemaal siiski jah..
                        Mõte.. kui agregaadi nagu "päris muidu" kätte saab ja see rahuldaks tavaoludes juba süsteemi omatarve, oleks alustuseks hää küll.

Comment

Esmalt postitatud erku poolt Vaata postitust
                          Mõte.. kui agregaadi nagu "päris muidu" kätte saab ja see rahuldaks tavaoludes juba süsteemi omatarve, oleks alustuseks hää küll.
                          Generaatorina saab kasutada surnud enkoodriga suuremat servomootorit.
                          Teed labadele tsentrifugaal jõuga töötava labade nurga muutja ja saadud vägagi muutuva sagedusega ja pingega vooluga küttad uputatud küttetakistiga vett.

MINULE EI MEELDI KUI MÕNINGAD ISIKUD MINU POSTITUSI MUUDAVAD,
                          KUI POSTITUS EI SOBI SIIS PALUKS SEE KUSTUTADA !

Comment

Mis suuruses see omatarve olla võib? Näiteks suht poppide 10,2kW hübriidinverterite omatarve passi järgi on 61W. Kas selline omatarve?

Konfutsius

Comment

Mis suuruses see omatarve olla võib?..
                              Vanamalli väike siinusinverter+ LED-id lülitites + avariivalgustid + välituled liikumisanduritega jne pudi-padi..releekesed ja muu.. nii et 2-3A vahele jääb 12V pea-akult.​

Esmalt postitatud klm poolt Vaata postitust
                              Generaatorina saab kasutada surnud enkoodriga suuremat servomootorit...
                              Saab.., aga pooluste arv on niivõrd madal, et sisuliselt on asi suht kasutu, kui ta teeb sul tarbega ja otseveoga 50-200rpm (sest sisemaal on ikka suht olematu keskmine tuulekiirus ja eriti talvel pakasega).

Comment

Vanamalli väike siinusinverter+ LED-id lülitites + avariivalgustid + välituled liikumisanduritega jne pudi-padi..releekesed ja muu.. nii et 2-3A vahele jääb 12V pea-akult.​
                                See teeb siis umbes pisukese varuga ca 50W. Nendest hiina vurridest ei saadud isegi tugeva tuulega seda kätte...

Konfutsius

Comment

Working...
                                X