Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Kuidas käitada soojuspumpa päikesepaneelidelt?

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Kuidas käitada soojuspumpa päikesepaneelidelt?

Kuna siin kurdetakse foorumi vähese aktiivsuse pärast ja samas tsiteerides klassikuid "Mõte tekkis panna ...", siis siinkohal palun lahkelt arendavaid ja samas lihtsalt teostatavaid ideid soojuspumba käitamiseks päikesepaneelilt. Kuna ma ei viitsi reha peal tammuda, siis olen nõus välja kannatama idee otsese ja argumenteeritud kriitika ning alternatiivsed suunised.

Olemas eeldused:
    Soojuspump omatarbega ca 1kW, täpsemalt hetkel ei tea, aga saab mõõta.
    Päikesepaneelid, ca 220V, 1,5kW.
    Akupakk 48V. Ah teadmata, aku vanusest eeldatavalt ei vasta enam sildile.
    Modifitseeritud siinuse inverter (või kuidas seda odavaimat nimetatakse), uhke kirja järgi 2kW, reaalsus ilmselt /3.

Pooleli jäänud mõttekäigud:
    Kaasaegse soojuspumba skeem, ehk kas nad on võimelised töötama alalispingega?
    Kas on võimelised töötama suvalise inverteri taga, puhverdades akudega?

Lugesin välja, et pump on võimeline töötama elektrikatkestustega, ehk siis läheb ise uuesti tööle, kui vool taastub. Välise taimeriga testitud - toimib, aga kas see ka pikas perspektiivis on hea?
    Nutijuhtimist ei ole, vajadusel saaks tellida lisapuldi ja sinna sisse pugeda ON/OFF käsutamiseks.

Et mitte liiga palju ümber ehitada on kõige mõtekam soojuspump inverteri taha ühendada ja siis töötab nii kaua kui päiksest+akust saab piisava võimsuse kätte. Kui ei saa ehk inverter või mingi muu kontroller (midagi peab sellises süteemis veel olema mis jagab kuhu paneelide toodang suunata ja milla akusid laadida) lülitab välja. Pumbal ei ole sellest lülitamisets midagi kui seda väga tihedalt (kümneid kordi tunnis) ei tehta. Probleem võib olla aga inverteri võimsuses. Soojuspump tarbib käivitamisel mitmekordsele (3-10 korda, olenevalt pumbast) tavatööolukorrale vastavat voolu. Tõenäoliselt lööb see 1 kW pump 2 kW inverteri häiresse.

Comment

Igasugu inverterid on saatanast! Kui kodus panna päikese/tuule abil akupank 24+24V siis saab juba korraliku tümakaga helisüsteemi. 12/24V telekaid on saada. Kui pesumasinal loobuda elektriga soojendamisest, siis mootorit 24V-ga käitada oleks OK. Sooja vett saab maakodus ahjust. Arvuti jaoks on mõttetu ajada 12/24 üles ja siis jälle alla. Vast on juba toiteplokke? Soojuspumbale käiks kah 24V mootor, pealegi ei pea see olema stabiilsekiirusega. Võimalusi on veel. Arvestades, et energiafirmaga edasi-tagasi elektrimäng võib olla lausa kahjulik siis on mõtekas jääda autonoomseks.

Comment

Esmalt postitatud Shele poolt Vaata postitust
        Igasugu inverterid on saatanast! Kui kodus panna päikese/tuule abil akupank 24+24V siis saab juba korraliku tümakaga helisüsteemi. 12/24V telekaid on saada.
        ma olen ka vaadanud et nii oleks õigem.

Comment

Kompressor vist kokku keevitatud et mootorit niisama ei vaheta?

Muidu offgrid inverter pv>aku>ac230 võiks toimida.
          Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

Kui mootor on ilma softstardita, siis reaalselt 0,8-1kW inverteri tõmbab 1kW mootor kohe kindlasti kooma, mida ka moi ütles. Mul on näiteks topeltkompressoritega külmik, kui ta normaaljuhul tarbib 300+W, siis käivituskoormus on kuhugi 1,6kW kanti kui mõlemad korraga sisse lülituvad.

Eelnimetatud ahel "pv-aku-ac230" on tegelikult ainus arukas meetod, mida ehitada. Loomulikult, need mõtted et vältida igasugu pingemuundamisi, on ju akadeemiliselt õiged, aga reaalis väga ebapraktilised ära teha. Mõelge - mida madalam on pinge, seda rohkem on vaja voolu et sama töö ära teha ning need relatiivselt jämedad juhtmed tuleb ju ka tarbijateni vedada, mis toob taas kaod juhtmes jne. Vahelduvana või vähemalt n.ö. kõrgepingelise DC'na transportida on kohasem.

Asi mis mulle jäi siin segaseks, on teemaalgataja infokild "päiksesepaneelid 220V, 1,5kW", On see siis stringipinge, see 220V? STC või NOCT korral?

Ahelas "pv-aku" peaks olema vahel soovitavalt hübriidinverter, kui akupank on 48V siis algavad nende võimsused kusagilt 4,2kW kandist. Ja siin on vaja jälgida kuidas on andmed võimsuse kohta avaldatud, kui silt on selline et kW ja VA võimsused on erinevad, tuleks eelistada sellist kus need numbrid on ühesugused. Nendel saab enamvähem sildivõimsuse ka kätte, need millel on erinevad, on reaalne võimsus väiksemast väärtusest veelgi väiksem, kas just 1/2 aga piisavalt väiksem. PV kontrolleri tüüp 48V korral on ainult MPPT, lihtsam PWM selles pingeklassis ei ole üldiselt teemaks.

Nende nn autoinerteritega on see probleem, et neil reeglina ei ole väljundpinge kuigi hästi kontrollitud, see kukub märgatavalt kui koormus ligineb kuhugi poole kanti reaalsest nimivõimsusest, kui ilma või minimaalse koormusega on see 230V, siis see 1kW isend võib olla 600W juures juba kukkunud 210V piirkonda, mis võib põhjustada tõrkeid tarbijates. Nii et seda tuleks vältida. Kui vähegi võimalik, siis eelistada siinuselist väljundit.

Nutijuhtimiseks saab kasutada smartpistikuid või Sonoff'i valikust midagi, ilmselt saab selle momendiga mõningast kokkuhoidu tekitada.
            Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
            Konfutsius

Comment

Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
              Kui mootor on ilma softstardita, siis reaalselt 0,8-1kW inverteri tõmbab 1kW mootor kohe kindlasti kooma.
              Softstart võib ka muunduril olla, ja ei kõigu see väljundpinge suurt mida, pigem suurtel võimsustel on aku see mis alapinge kaitse rakendab.

Ja taolises rakenduses on suurem hüsterees vajalik kui tavaline muundur pakub, muidu paneel laeb 1% juurde ja pump tõmbab korraks käima, ja tekivad sellised lühikesed tsüklid kus pump oma tööd veel tegema ei hakka. Või siis taimer.
              Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

Õhksoojuspumbale, ma pakuks, sobiks väga hästi lisaks täiesti mitteelektriline abiline.
                Päikesekollektor nimelt. Saaks tõesta selle õhu tempi, millest toda soojust välja imetakse.

Comment

Esmalt postitatud Shele poolt Vaata postitust
                  Soojuspump, mille komoressor käib DC mootoriga (aga mis pingega?)​
                  Väljavõte samast dokumendist:

SPECIFICATIONS
                  TYPE (COOL&HEAT INVERTER) (COOL&HEAT INVERTER)
                  INDOOR UNIT AWYZ14LBC AWYZ18LBC
                  OUTDOOR UNIT AOYZ14LBC AOYZ18LBC
                  COOLING CAPACITY( ) : Range (kW) 4.2 (0.9~5.3) 5.2 (0.9~5.9)
                  HEATING CAPACITY( ) : Range (kW) 6.0 (0.9~9.1) 6.7 (0.9~9.7)
                  POWER SOURCE (V) 230
                  FREQUENCY (Hz) 50
                  RUNNING CURRENT (A)
                  COOLING 4.5
                  5.9 7.2
                  1.35 (0.09~2.95) 1.63 (0.09~3.20)
                  6.9
                  HEATING
                  INPUT WATTS (kW)
                  COOLING 1.02 (0.09~1.75) 1.58 (0.09~2.00)
                  HEATING
                  EER (kW/kW)
                  COOLING 4.12 3.29
                  4.44 4.11
                  2.8
                  HEATING
                  MOISTURE REMOVAL 2.1
                  AIR CIRCULATION-Hi (m3/hr) 850 850​
                  Keegi pole targemaks muutunud sellest, et mind lolliks peab.

Comment

manuaalid räägivad kõik ise juttu
                    This document contains specifications, diagrams, and troubleshooting information for a split type room air conditioner. It includes specifications for indoor and outdoor units like cooling/heating capacity. It lists compatible indoor and outdoor unit models. Diagrams show the refrigerant system and indoor/outdoor unit dimensions. Troubleshooting sections provide error codes, descriptions and unit responses to help diagnose issues.

siin on kirjas et mootor on sagedusmuunduriga kolmefaasiline.

Comment

Esmalt postitatud elukaz poolt Vaata postitust

Softstart võib ka muunduril olla
                      Mul on läbi käinud 500W-6kW autoinverterid, mitte üks ei ole hoidnud pingeid piisavalt paigal, PV inverterid saavad sellega märksa paremini hakkama.

Mulle pole ilma softstardita muundurit ette sattunudki sel kümnendil. Aga see variant tähendaks, et pumpa käivitatakse muunduriga, see ei ole talle tegelikult tervislik. Suurte võimsuste korral kui aku mingit kaitset rakendab, on tegu BMS'iga ja inverter kui selline saab väga haiget (ma räägin hetkel PV inverterist, mitte auto omast). Kui BMS katkestab suurel võimsusel ehk alapinge tekkides akuahela, siis lendab inverteril DC moodul ja sellist asja ei tohi lasta juhtuda, inverter tuleb seadistada oma cut-off'i tegema aku BMS'i rakenduspingest paar volti kõrgemal. PV inverterid ei kannata aku ootamatut süsteemist lahkumist. Mainitud 1% kõikumiste ja akude oma elu mõjude vähendamiseks ongi arukas panna nimelt hübriidinverter, mis vajaduse tekkides võtab stepslist puuduva juurde ja jääb ära see tsükliline protsess ning kõik on elus ja ilus.​
                      Konfutsius

Comment

DC 4 pole. Click image for larger version

Name:	Screenshot 2025-04-24 at 15-07-37 12_AWYZ14_18LBC_Instruction.pdf - Fujitsu_AWYZ14LBC_Service_instruktioner.pdf.png
Views:	87
Size:	16,3 KB
ID:	1134073

Comment

Click image for larger version

Name:	pv.jpg
Views:	41
Size:	9,3 KB
ID:	1134078
                          so. mingi suvaline hetk paneelide väljundil.
                          Huvitav oleks teada, mis on soojuspumba klemmide taga - dioodsild? Või on siiski vahelduvvool vajalik.
                          Otse paneelist toita tundub kahtlane, sest seda saaks rakendada ilmselt ainult pilvitu ilmaga - igasugune puhver puudub.
                          Ma saan aru, et hübriidinverter oleks suht hea asi, aga Elektrilevi võrguga sidumisel, tuleb see registreerida, vahetada voolumõõtja jne. Seda isegi juhul, kui ma ei plaani midagi võrgu poole müüa.

Comment

Esmalt postitatud a1 poolt Vaata postitust
                            Ma saan aru, et hübriidinverter oleks suht hea asi, aga Elektrilevi võrguga sidumisel, tuleb see registreerida, vahetada voolumõõtja jne. Seda isegi juhul, kui ma ei plaani midagi võrgu poole müüa.
                            Ei. Ei tule midagi registreerida, aga tuleb veenduda et inverter tõepoolest midagi võrku tagasi ei annaks (olulisel määral). Mul on kaks korda käidud Elektrilevi poolt silma peal hoidmas, viimati sai ligi pool tundi arutletud millised on nende vaated asjadele.

Konfutsius

Comment

Working...
                            X