Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Pliivaba jootmine - paratamatu tulevik

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

enda kasutuseks saab õnneks pliitina venemaalt ( :
    Transistor - Seadeldis, mis kaitseb sulavkaitset läbipõlemise eest.
    Ostan Goldstar MODEL 760 Ressiiveri. Ükskõik, mis seisus.

Comment

Vs: Pliivaba jootmine - paratamatu tulevik

Üle ültse olen ma trantsistorite jootmisel kasutant seda nippi, et radiaator sügav külma oodata mõned tunnid ja lälle välja kuni külm on. Radiaatori paned joodetava asja külge ja lasete käija tinutage kas või ahjuroobiga, rikkumis oht väiksem mina olen nii teinud, väiksemate kiipide jaoks võib kasutada külmutatud liha kilekotis suruda vastu kiipi ja hakkate tinutama. Kui õigesti teete on see nipp lolli kindel.
      Vahetada 350W lampvõimendi jääksoojust Kaja Kallase elektrimolekulide vastu.

Comment

Esmalt postitatud RaunoK poolt
        Üle ültse olen ma trantsistorite jootmisel kasutant seda nippi, et radiaator sügav külma oodata mõned tunnid ja lälle välja kuni külm on.
        Kus ikka mõnedel nupp lõikab, mida sööd/kaifid?
        Kuulsin raadiost saadet, kus Siberisse deporteeritud rääkisid oma sealsetest töökogemustest. Elektriliini postid lükati maasse raiutud auku, auk valati vett täis ja lasti külmuda. Ilmselt pole sealmaal oodata kliima soojenemist...
        Aga asjast: olen kuulnud väidet, et pliivaba tina talub vibratsiooni tunduvalt halvemini kui tavaline. See peaks tekitama probleeme lennukite/autode/laevade jne elektroonikas. Mida teised teavad?
        - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
        - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Nakkumine tundub küll palju kõvem olevat.
          If you think education is expensive, try ignorance.

Comment

Vibratsiooni kohta ei oska öelda, kuid arvan et uuemad pliivabad on paremad - arendustöö ju käib.
            Kui plaat on puhas ja temperatuur õige (320-350kraadi) siis ei ole mingit probleemi. Jootekohad tulevad veidi hallikamad kuid külmjooteid siiski ei meenuta. Minu arust on ainuke kummaline asi see, et pliiga tina müüakse rahulikult poodides edasi. Võiks ära koristada.
            Need kes siin pliivaba tina vastu kisavad ei oska ilmselt lihtsalt joota. Ühtegi mikroskeemi ega transsi pole ma veel jootmisel ära kärsatanud ja ei kavatse seda teha ka, samas ei kasuta mingeid jääkülmi lihatükke ega radikaid. Lihtsam on viletsal detailil jalad puhtaks teha.
            RoHS kivi ei tähenda ainult jooteprotsessi sobivust vaid ka seda et korpuses ja jalgades ei ole RoHS mittesobivaid materjale.

Comment

Kellegil pliivaba jootetinaga -30..-40 temperatuuridel kogemusi on? Kui juhtub mingi specsheet olema, siis link oleks väga abiks.

Comment

Kogemus puudub, kuid selle omandamine on kavas

Sõltuvalt korpusest (pliijoodisel on 100x suurem creep factor) on pliivaba joodise vastupidavus termilisele tsüklile suurem, kui pliijoodisel ( http://www.amkor.com/products/notes_...Whitepaper.pdf )

Osa kogemusest saab maha vehkida olemasolevate seadmete pealt

Siemensi XT55 on ette nähtud töötamiseks temperatuurivahemikus -20 ... +70 kraadi, hoiustada lubatakse temperatuurivahemikus -40 ... +85 kraadi.

Külmas on antimoni sisaldav pliivaba joodis vastupidavam, väidetavalt vähemalt sama hea, kui pliijoodis.

Comment

Üldiselt juttu tina sulamite külmataluvusest:
                  http://www.indium.com/drlasky/files/...r0723Final.pdf
                  http://www.smartgroup.org/pdf/tinpest.pdf

SnCu0.5 sulami kohta:
                  http://tinyurl.com/2jhsjj

Comment

On keegi kasutanud indiumi-tina sulamit jootmiseks? Kirjanduse järgi sulam 50/50 peaks olema sulamistemperatuuriga 118-125. Peaks olema igati hea peenemateks remonttöödeks. Ja kust seda saada?

Comment

-252 kraadi Celsiuse järgi: http://www.kester.com/en-US/document...0Soldering.pdf

Sn95Sb05 tina müüb näiteks Mouser, tõsi küll, ainult 2.4mm läbimõõdus.

Comment

Mõni on kohe nii osav siis, et transsi jootes tuleb see enne külmkappi pista. Ise ei ole selle peale veel tulnudki, kuigi pole selleks ka vajadust tekkinud, vähemalt ei ole selle taha ühegi transi/kivi töölehakkamine takerdunud, see jääb ikka mujale kinni. Ja selles osas vaidleks vastu, et suurem kuumus midagi neile kividele teeks sest aastaid tagasi jootekoolitusel sai korduvalt peale-maha meetodeid kasutatud ja hiljem olen neilt makettidelt kive maha võtnud kasutamiseks-probleemi ei näe, sest niipalju kui kasutanud olen on kõik töökorras olnud. Kirjutatud andmed, et 3 seci ja mite üle-bulshit, ka 10 sec ei ole hävitav tavakivide juures, ehk ülipeenete prosede juures? Näide niisugune, sai vahetatud välja 144 koivaga PQFP FPGA ja seda kirvemeetodil plaati alt kuumutades 2kw kuumapuhuriga, temp.i täpselt ei mäleta kuid oli seal 350 kandis või üle. Kui vana rikkis kivi lahti oli sulanud siis see maha ja uus asemele (seda muidu ei kuumutanud nii intensiivselt aga kord sai proovitud ja kivi eriti karmilt kuumutatud ning probleeme küll ei ilmnenud. Praaki leidub igal pool ja enamus niisugustest kividest hävib just ebaõige käsitsemise korral staatilise laengu tõttu või saab sellest teenäitaja hilisematele tekkida võivatele probleemidele.
                        Kas ROHS parem on kui pliiga vanem süsteem, eks äriliste põhimõtete kohaselt ole ta kindlasti parem, kasutaja jaoks ei muutu eriti midagi, ehk vähesel määral töövõtted.

Comment

Working...
                        X