Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

teeme ise koduste vahenditega PCB

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: teeme ise koduste vahenditega PCB

Esmalt postitatud rüperaal poolt
    ma panin pool pakki raud kolm kloriidi aga plaat kohe üldse ei söövitu ära!
    On esinenud mõistatuslik nähtus et värske söövituslahus üldse ei söövita.
    Põhjuseks on olnud küllastunud lahus (osa pulbrist on jäänud lahustumata
    segamisanuma põhja). Sealt kasutamiseks valatud lahusele
    sorts vett juurde - ja hakkab tööle...
    Elektroonika töötab suitsu baasil.
    Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
    Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Olen kasutanud radade märkimiseks korrektorit - see valge mögin rullikuga. Siis veel klaasivärvi, mida tasub peale kanda sulega. Augud on loomulikult varem valmis puuritud ja raudkloriidi lahusesse, osad elektroonikud räägivad, et tuleb asetada lahuse peale, et siis vasekiht langeb ise alla. Aga teised jälle eelistavad hoida lahuse põhjas trükkplaati ja aegajalt solgutada lahust, et vasekiht pealt settiks. Aega läheb söövitamiseks ca 15 minutit. Lahuse olen teinud ca 1 osa pulbrit ja 3 osa vett või natuke lahjem ja võimalikult soe vesi, hästi võimas hõõglamp hoiab ka temperatuuri hästi üleval.
      Mida punk on liitnud, ärgu Tisko lahutagu

Comment

Ma sõõvitasin enda esimese PCB plaadi lämmastikhappes sest polnud teadlik raud3kloriidist ega ka ammooniumperkloraadist, rääkimata naatriumperkloraadist, rajad olid kaetud epoksüülvaiguga(see kraam millest põrandaid valatakse ). Raibe ajas korralikult haisu kuid väheke kuumutatud hape sõi vaske isuga. Plaadist tuli 180W Rms võim.
        Wtf?

Comment

Aga mina kasutan nüüd söövitamiseks sellist looma:
          http://ggg.dyn.ee/~eggy/galerii/sp_index.php?dir=./Aretused/PCB%20Akva
          Kulutusteks läks ainult 105eeku mingi kõige odavama pumba eest, 30raha 2m voolikut, 80 raha 20W akva soojendi[liiga nõrk, kasutage võimsamaid]. Pleksid olid kodus olemas, silikoon oli ka siiski kodus olemas..avastasin selle muidugi silikooni püstolist PÄRAST uue tuubi ostmist. Lahuseks see samune Tevalost saadav söövituspulber[oranž pakk]. Pole veel seda kasutada kahjuks jõudin...eks lähipäevil näib, kui hea see tegelikult on.

Comment

Olen hädas POSITIV 20-ga. Kas teil on ka sellist nn. jama olnud et lakk tõmbab pihustamisel plaadi peal tilka (möödub tükk aega enne kui laiali valgub ja ka siis veel väga ebaühtlase paksusega valgub ), arvasin et plaat rasvane, olgugi et olin juba eelnevalt puhastanud nii füüsiliselt kui keemiliselt, puhastasin uuesti küll seebiveega, piiritusega kuid sama nali.
            Ja kui paksult on optimaalne lakikiht (värvuse järgi) plaadile pihustamiseks soovituslik?
            Niisiis, sain kuidagiviisi plaadi ära kaetud (omast arust värvuse järgi hinnates suhteliselt ebaühtlase paksusega), edasi kuivatasin el. radika peal u. 20min 70-100 kraadi juures, säritasin 400W UV lambiga 2 min. ja ilmutama, kuid tabas uus häda! Ilmutades sain oma algse plaadi (TÜHJA) alla minuti ajaga tagasi, trükipilti nägin vaid korraks! Ilmutiks kasutasin vee-seebikivi lahust (ise arvan et kange sai). Oskab keegi öelda palju on 7grammi mahuliselt seebikivi pulbrit? Ja mis värvi peab pilt jääma peale ilmutust.

Comment

Lohuta ennast sellega, et Positiviga ei saagi mingit asja. Kasuta valmislakiga toorikut, säästad raha ja närve. Samuti osta valmis ilmutit, mitte ära kasuta naatriumhüdroksiidi.

Comment

jh, kui raha on võib kogemuste omandamise ära jätta, ja nu kui tõesti ei viitsi võib juba tellida. Aga kui on aega siis võiks kogemused omandada ja jätta raha oma taskusse. Aga ok, niipalju siis et säriaeg on sul liiga pikk, kohe ikka LIIGA pikk, ma säritan 6-2 minta, mul on 2,5 mm klaasplaat, ja lambiks on mul 15W selleks mõeldud lamp mis ostetud tevalost, kaugus kuskil 20cm (ple kaugemale vajadust olnud panna kuna plaadid väiksed olnud). Siis see et kiled peavad olema toppelt ja tumedus põhjas, või kui on hea printer saad yhe kile 2 x läbi lasta. Lakki ära kuivata valguse käes, ma ei tea mix aga siiski kui kuumutada valguse käes siis pärast lahustub kõik, kui jahtunud on siis võib valguse käes olla. Ma lakkisin nii et panin plaadi põrandale ajalehtedele ja siis õrn kiht lakki peale nii et plaat kaetud oleks , kaugus plaadist pihustamisel kuskil 30cm. Ja see et ta natukeseks sul naq lainetama lakk jääb pole tähtis, peaasi et pärast laiali valgub, aga puhasta pind atsetooniga.Ja lakitud plaat pane kohe kuskile kaldu, siis jookseb yleliigne lakk alla serva, mis kyl raiskab tiba plaati, aga kiht tuleb yhtlane, ja tevalo juhises on viga, laki kihi paksus ei ole mingi valemiga 6mm, lihtsalt et õrn kiht peal on, kui selline hele siis vali ka aeg lyhem, ja ise kasutasin ka NaOH lahust aga see oli tunduvalt lahjem kui see mis laki kasutusjuhendis on, yx poole lahjem vähemalt.
                Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
                1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
                2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

Pakun universaalilmutit tutvumise eesmärgil siin teemas sõna võtnutele väikeses koguses tasuta.

Pakkumine kehtib kaks nädalat.
                  If you think education is expensive, try ignorance.

Comment

Kodanikud, julgemalt, tegemist on tõesti väärt ilmutiga!

Sõltumatust allikast pärit reklaam:

Krt univeraalilmuti on ikka hea kraam küll! Isegi säritamine ei pea megatäpne olema; 1 - 4 minutit Megaluumenist saadud 300W lambiga on pea sama resultaadiga. 0.65 mm karvaintervalliga klotsid tulevad ilusti välja, varsti proovin ka 0.5 mm.

P.S. Ma rohkem ei spämmi siis, kui huvi pole, siis pole...
                    If you think education is expensive, try ignorance.

Comment

Ise olen trükkplaadid teinud nii.
                      Slaidi(lüümiku) kilele laserprinteriga pilt peale. Kile tekstoliidile, nii et tahm vastu vaske, paberileht vahele ja kuuma triikrauaga hoolikalt nühkida mõnda aega. Kui tundub igati tihedalt plaadi küljes olema, siis kile maha ning prinditud rajad jäävad kenasti järgi. Hetkel ei mäleta, kuidas parem oli.. kas kile kuumalt või jahtunult maha tõmmata. Aa, see sõltus konkreetsest printerist ka.
                      Pärast markeriga tahmarajad veel üle joonistada. Jääb vastupidavam.
                      Naatriumpersulfaadi lahuse olen teinud emaileeritud plekkkaussi, mille asetanud elektripliidile ja üritanud temperatuuri ~50 kraadi ringis hoida. Lahus: vist umbes 2 teelusikat pulbrit 100ml vee kohta.
                      Trükkplaati aegajalt ümber pöörata, et mõlemalt küljelt enamvähem ühtlaselt võtaks. Lisaks lusika või kausi endaga vahest vedelikku liigutades.
                      Tihti jäävad õhumullid peale ja nende alt ei taha vask kaduda, siis abiks antud kohta millegi teravaga nühkida, sööbib kiirelt.
                      Üldiselt olen 15-20 minutiga vasest lahti saanud.

Samamoodi kilega saab väga edukalt hiljem plaadi komponendipoolele kirjasid kanda. Jääb tunduvalt paremini peale kui vasele ning markerit ei vaja.

Seda veel, et ühte A4 kilet saab kasutada päris mitmeid kordi.

Mõned pildid ka asja illustreerimiseks.
                      Veits viletsad on, aga leidsin ainult moblaga tehtud.

Comment

Nii nagu esimeses postituses kirjas on, st laserprinteriga paberile jne, saab teha küll. Printer tuleks muidugi võimalikult tumedat pilti trükkima panna (darkness põhja) ja trükkida peegelpildis. Siis kuuma triikrauaga otse plaadile, millel augud sees ja vask puhas, paber veega maha hõõruda ja söövitusse. Ma ei tea, kas saab nii peen ja täpne nagu lakiga mängides, aga kiiremini saab küll. Paberi eelis kile ees on see, et kile ei võta nii hästi tahma külge ega lase pärast lahti; rajad jäävad hägused, siis peab jah markeriga üle tegema ja asi kaotab mõtte.

Huvitav oleks proovida trükiplaati otse laserprinterist läbi lasta. Õhemat sorti plaadi ja enamvähem otse läbilaskmist võimaldava printeri puhul ei tohiks see ju päris võimatu olla .

Comment

Lakiga saab ikka palju kiiremalt kui seda paberit nyhkides. Kui lakitud plaat siis 10 minta ja valmis, enamus sellest ajast säriaeg, võimsama lambiga saab kiiremini. ma seda paberi (paljude erinevate) asja kunagi proovinud ja see on jama. Ilmutiks NaOH lahus, estkost sain seda 5 L (65%) mingi 100 eega eest, jätkub terveks eluks ilmutamisteks. Algul tahab harjumist et saada hea ilmuti kontsentratsioon. See 7g/l juhendis on vääga palju, on vaja tunduvalt vähem. alustuseks, soovitan võtta mingi paksemate radatega plaat ja siis ilmutada lisades mingi väikse mõõtetopsiga juurde kuni säritatud osa hakkab lahustuma.
                          Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
                          1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
                          2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

Laserprinteri ja triikraua meetodist sobib paberiks ideaalselt koolilastele müüdav raamatupaber. Selline pruunikas, aga üks külg on kaetud õhukese kilega. Müüakse küll rullis, aga väljalõikamise vaev tasub ära.
                            Peale laserprinterist läbilaskmist peab ettevaatlikult paberiga ümber käima, kuna kile peal olevad raja tulevad näpuga puudutades maha. Peale triikimist saab paberi täiesti puhtalt maha tõmmata. Ei ole vaja jahutada, vees leotamist.
                            viimati muutis kasutaja nax; 31 August 2006, 22:30.

Comment

oled ise proovinud? kust poest seda kiletatud pruuni paberit saab? mul siin ainult ilma kileta "vanapaber" samaotstarbeline. Mõni pilt töökäigust?

Comment

olen proovinud. Tulemus väga korralik. Müüakse Tiimaris. Rulli hind 14.50. Meenutab jõupaberit, aga teine külg on kilejas.Tavalisest jõupaberist tunduvalt õhem.
                                viimati muutis kasutaja nax; 31 August 2006, 22:44.

Comment

Working...
                                X