Mingil põhjusel eile õhtul hakkasin mõtlema, kas saaks trafole kerida mähised alumiiniumteibist, mida müüakse poes. Teoreetiliselt peaks asi olema võimalik, kui iga ringi peal mingi teine mitteelektrit juhtiv teip panna aluteibi vahele? Ja kui palju on vaskmähistel eeliseid alumiiniummähiste ees?
Teade
Collapse
Foorumi reeglid.
Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less
Trafole alumiiniumteibist mähised
Collapse
X
-
Vs: Trafole alumiiniumteibist mähised
Alumiiniumi eelised - juhtivuse erikaal kõvasti väiksem, juhtivuse erimaksumus kõvasti väiksem.
Airbusi uus lennuk pidi kõvasti alumiiniumjuhtmeid kasutama.
Alumiiniumi probleemid: ebaühtlase koormuse korral (kuumenemine-jahtumine) hakkab struktuur halvenema. Seega keevituse jaoks hästi ei sobi.
Ja ühendustega on ka jama.
Comment
-
Mul peaks olema kusagil ka vaskplekki, aga mitte "teipi". Vasest peaks siis parema asja saama, jah? Alumiiniumi külge saab ju vasktraati joota, vähemalt mul on mingitmoodi see õnnestunud.
Aga miks pole see "lehtmetalli" kasutamine trafodes nii levinud, kui traadi kasutamine?
Comment
-
seevastu madalapingelise sekundaari puhul on asine lahendus.
lehtmetall on ilmselt kallim ja mitte nii universaalne, sellest ka see vähene levik trafodes. traati saab ju suvatrafosse kerida, aga plekki kitsamasse avasse ei topi ja laiemasse avasse kaotab asi mõtte.
kuidas see alumiiniumi külge vase jootmine toimus? oleks huvitatud selle teostusest.
Comment
-
Olen kohanud suuremates ATPdes sellist vaskfooliumiga lahendust(30A ja üle).Alumiiniumi saab joota, kull aaga mitte jootepastaga.Selleks on spets jootevedelik ning ultraheli jootekolbe...Netist on kirjandust selle kohta olemas(ka Radio ajakirjades).The difference between genius and idiot?! Genius has its limits...
Vaja võimendit? Selleks on PS nupp!
Projektide pildid
Lamptehnikast eesti ja vene keeles:
http://parsek.yf.ttu.ee/~felc/index_files/Page675.htm
Comment
-
Nii harva, kui vaja alumiiniumit joota, kasutan vanaaegsest pesuseebist ja soolhappest keedetud pastat ja "tavalist" jootetina. Mingis vanas eestikeelses raamatus oli õpetus, kuidas seda kupatada. Sellega olen saanud parima tulemuse. Olen ka proovinud vana nippi, nühkides mineraalõli kihi all ägedalt koviotsaga. Ei saanud mina seda nõksu kätte. Vahel isegi võttis hädapärast tina külge aga ühendus jäi nigel.
Kunagi sai laenatud ja proovitud vene jootevedelikku. See oli küll hää aga kuna see pidavat kole mürgine olema (sisaldas vist liitiumi) ja väga harva vaja, siis ei hakanud selle hankimisega oma pead vaevama.
Paarkümmend aastat tagasi sai militaristide käest hangitud potsikutäis pulbrilist alumiiniumi räbustit ja giljotiiniga lõigatud joodiseriba. Joodis on vägev, nõuab ainult suuremat kolbi, sest sulamistemperatuur kõrge. Räbustist ei saanud sotti. Ei sula eriti, haiseb jootes parafiini järele ja ei lahustu ka milleski. Vähemalt mina proovisin igasugu vedelikega segada ja midagi ei juhtunud selle neetud pulbriga. Niisama pulbri sees sussutades ei taha jootmine eriti õnnestuda. Lisaks teeb kolviotsa koledasti mustaks. Nii mul ripubki siis töö juures selle mitukümmend aastat vana retsepti järgi isekeedetud pasta abil kokku joodetud alumiinium- ja vasktraadi jupp, millega olen mõned inimesed välja vihastanud. Nemad teadsid täpselt, et see pole võimalik ja siis torkan mina sellise näitliku õppevahendi nina alla. Terve päev rikutud!Harjutamine teeb harjutajaks.
Comment
-
Olen kuulnud et alumiiniumi katmiseks tina-plii joodisega (et selle koha külge siis kasvõi vasktraat joota) aitab väike kogus liiva ja räbustiks on kampol. Kolviotsaga (mis joodisega kaetud) hõõrutakse vajalikku kohta, liivaterad kampoli sees on abrassiivsed ja eemaldavad pinnalt alumiiniumoksiidi. Just oksiid pidavat olema põhjuseks, miks joodis alumiiniumi külge kinni ei jää. Kunagi vist isegi katsetasin seda nippi, kõige edukam tookord ei saanud, võib-olla vajab veidi rohkem harjutamist...Elektroonika töötab suitsu baasil.
Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.
Comment
Comment