Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Vaese mehe trükkplaat

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #46
    Vs: Vaese mehe trükkplaat

    Plaaditeema jätkuks vast sobib ka see kuidas plaadi joonis teha-ilmselt põrkub nii mõnigi kokku probleemiga, et alati ei ole sobivat joonist mujalt võtta kui tuleb see ise kujundada.
    Üks võimalus näit. on kasutada vastavat tarkvara, erinevaid programme on palju, igaüks leiab omale sobiva juba ise...
    Mina kasutan Eaglet ja selle võimalustega senini rahul, need võimalused ilmselt rahuldavad vajadusi veel pikka aega .

    Aga, ka selle joonise isetegemisel on võimalus alt minna.
    Näit. kui on tegu kahepoolse plaadiga siis mina olen jooniseid alati kindluse mõttes säilitanud .pdf formaadis, need on hea kuhugi CD nurgale kõrvetada või mälupulgale mõnikümmend mega nende tarbeks eraldada, kunagi ei tea mis uss arvuti oma meelevalda võib võtta . Nii, kindluse mõttes on parem säilitada vajalikud joonised mitmes eri paigas.
    Aga asja juures kõige olulisem on vast see, et .pdf joonise kasutamine on küsitava väärtusega-nimelt viimase plaadiga tegin vea just .pdf kasutades ja plaat sai mõni protsent väiksem kui pidi. Seega saan oma kogemustepagasisse lisada veel sellegi tähelepanuvea, maru tüütu on üht ja sama asja kaks korda teha...
    Seega olgu see siis algajale näiteks, kel pole veel mitmeaastast plaadikujundaja kogemust , et millest tuleks hoiduda.
    -superradical-

    Comment


      #47
      Re: Vs: Vaese mehe trükkplaat

      selle PDF'i kohapealt. arvatavasti printisid välja "fit to page" vmt asja kasutades. mina olen siiamaani just PDF'i kasutades saanud alati 100% täpse tulemuse. kõik zoomid ja fitid ja centrimised maha võtta siis tuleb väga OK tulemus. Eagle uuemad versioonid kõrvetasid minu mäletamist mööda neid PDF'e ise ka, varem kasutasin eraldi PDF printerit selleks.

      ja PDF'i staadiumi läbivad mul kõik plaadijoonised, sest printer ei asu tööarvuti küljes ja miskipärast sellega ka läbi võrgu suhelda ei soovi.

      Comment


        #48
        Vs: Re: Vs: Vaese mehe trükkplaat

        Esmalt postitatud bloody-orc poolt
        Eagle uuemad versioonid kõrvetasid minu mäletamist mööda neid PDF'e ise ka, varem kasutasin eraldi PDF printerit selleks.
        Teevad küll, kui võtad skeemi ette ja valid print siis avaneb kohe võimalus see asi ka pdf-na salvestada, otse Eaglest printides on joonis sama nagu .pdf, pole sel eesmärgil uurinud ja võrrelnud, et kas on mingitki erinevust.
        Igaljuhul sain näpunäite täna-eks kui solgutamine on (ilmselt homme hommikul ) siis saan proovida, kas toimib .
        -superradical-

        Comment


          #49
          Vs: Re: Vs: Vaese mehe trükkplaat

          Panen teod sinna kus mu suu on. Tegin enda poolt viidatud video järgi trükkplaadi. Ostsin poest 10 eeki eest lehe läikivat fotopaberit. Lõikasin neljaks (A6 on väikseim mõõt, mida laserprinter sööb) ja printisin Eaglega trükkplaadi peale. Kandsin trükkplaadile üle kasutades triikrauda. Erinevalt siin soovitatust ei andnud eksperimendid kiirelt jahutamisega mingit positiivset efekti, lausa vastupidi. Mina sain järgides video juhiseid just paberi kuumas vees kenasti ligunema. Külmemas vees see paber lihtsalt ei vetti.
          Oluline täiendus tehnoloogias oli saadud plaadi parandamine laserikilega. Selleks trükkisin A6 kilele sama skeemi uuesti. Kilet on olemasoleva plaadi peale võimalik täpselt paigutada. Selle kile lasin triikrauaga uuesti üle ning eemaldasin kuumalt! Kile annab edasi heal juhul pool toonerist aga sellest piisab, et paberi tehnoloogial sisse jäänud defektid oluliselt parandada.

          Pildid:



          http://no.spam.ee/~tonu/MMA7455L-03.JPG on näide kui halvasti tuli sama asi üle sinist kilet kasutades. Tekst on täiesti katki.

          Edasi tegin peedist pesumasinale trumlit. Nimelt tinutasin selle LGA-14 korpuses kivi talle peale kasutades ainult 2KW ehituspuhurit. Panin tinatükid niimoodi plaadi peale:

          Oluline osa on ka kruustangidel. Katsed näitasid, et plaadi külgi tuleb jahutada, muidu koorub vask servast lahti enne kui keskosa korralikult kuumaks läheb. Nüüd on tagatud, et keskosa läheb enne kuumaks kui serv. Puhuriga lasin 1KW, 350 kraadi režiimis ülevalt täpselt keskelt vaikselt allapoole tulles. Muidu puhus tinatükid enne minema kui need sulama hakkasid. Üleliigne tina läks üldjuhul eraldi klompi ja lükkasin sellised moodustised pintsetiotsaga üle serva kuni nad vedelad olid.

          Keerulisim osa oli kivi sulatina sisse vajutamine:

          Antud juhul oleks abiks kui miski rakis hoiaks kivi nurkadest õige koha peal vms. Mina tegin käsitsi (käed värisevad jms jamad) aga sain ikka paika. Esimesel katsel I2C otsas kivi vastas aga andis imelikke vastuseid:

          I2C siini juhtmete lühendamine aitas:

          Töötab!

          Pean veel oluliseks märkida, et antud kivi on läbinud enne mitu luhtunud katset teda puhuriga peale joota ning seega saanud ilgelt vatti. Kuigi see on ainueksemplar ärge tulge ütlema, et nii ei saa

          Comment


            #50
            Re: Vaese mehe trükkplaat

            ...lahe katsetus....Kui nüüd ajaliselt võrrelda, kumb tuleb kiirem, kas puhuriga kivi peale jootes, või tinutuskolviga jootes jalg jalalt?
            It works better if you plug it in

            Comment


              #51
              Vs: Re: Vaese mehe trükkplaat

              Jalad on kõhu all. Kuidas sa neid seal tinutad?

              Comment


                #52
                Vs: Re: Vaese mehe trükkplaat

                Esmalt postitatud tonuonu poolt Vaata postitust
                Jalad on kõhu all. Kuidas sa neid seal tinutad?
                sry...ei näinud korralikult. See pilt, kus kivi peal, oli veidi udune, tundus nagu oleksid väiksed jalakesed. Sellisel juhul on tõesti kasulik sellist jootmisviisi kasutada.
                It works better if you plug it in

                Comment


                  #53
                  Vs: Re: Vaese mehe trükkplaat

                  Ma juba lootsin, et saan miski uue nipi teada. Päriselt ka . Iga päev selle teemaga ei tegele siis ikka loodad....

                  Comment


                    #54
                    Vs: Vaese mehe trükkplaat

                    No selle plaadijutu kohta mina ütlen niipalju: Ei ole ilmselt kõike mis kirjutasin läbi lugenud-meie tegemise protseduurid ja vahendid erinevad.
                    Näit. tavaline kile mida laseriga kasutan, sellega just nii, et kiire jahutamine ja see tuleb praktiliselt ise lahti ja rajad jäävad plaadile, õrn pruun toon jääb radade kohtadele vaid kilele. Võimalik, et sõltub ka printerist.
                    Igaljuhul ma ei tea, võib vaielda ka, anyway iga nädal viimasel ajal teinud neid plaate, kui ära jagada päevade peale siis selle aasta päevadesse mahub praeguse seisuga u. 3 plaati päeva kohta. Mõõdud erinevad*** siiani ei ole keegi ütelnud, et oleks kehvasti tehtud.
                    See tegemine sõltub täiesti tegemise kannatlikkusest ka, tegin PQFP208 testiks ja ilus sai, seega saaks tavakilega ka seda teha-pole vajadust senini olnud, samas nõuab kannatlikust, öösel hea teha , rahulik siis. Arvestades, et proseplaatidel ei pea olema paks vask, 17u piisab siis seda enam-ei ole nii suurt ohtu, et läbi sööks kusagilt. Tegin suvel juhuslikust plaadist SMD jaoks, suur tühi ala oli -ei täitnud ära, pärast nägin hullu vaeva, et see vask sealt maha saada, oli julmalt paks, miski 0,2mm või sin na kanti. Ühel tükil eemaldasin mehaaniliselt, näppudega seda igaljuhul katki rebida ei suutnud, jube paks oli ja tugev. Aga tahm püsis ja plaat sai ikka hea, läbi ei söönud kusagilt.

                    Seega: kogemused, metoodika, jne - kõik see on individuaalne. Sepatööd ka igaüks ei tee.

                    Selle kuumutamise kohta njah. kivi tootjad peavad oma jootmise eeskirjades silmas suurtootmist, tööstusseadmed, seal on oluline suur töökindlus ja kui juba komponent jama on siis...?
                    Ma arvan, et üks kodanik võib ka vast midagi rääkida, kui ma tööl olin siis ega need kivid nii õrnad ei olnud, sai kuumutatud ükskord testiks, mingi 2minutit soojendasin puhuriga, pärast töötas ilusti, vaatasin algul, et mis värk on...et 3 seki ju lubatud umbes, et kuidas seda nii pikalt üldse kuumutatakse siis sai ise ka proovitud ja ei olnudki asi nii hull. Pm. jootes tuleb niikaua kuumutada kuni kinni on, ega ta ikka nii õrnake ei ole et kohe ära sulab, ülemäära muidugi ei ole mõtet-see on asjatu risk kui töökindlust ikka ootad.
                    -superradical-

                    Comment


                      #55
                      Vs: Vaese mehe trükkplaat

                      Rose sulamist, küsin ka siit.
                      Tiigi elektroonika müüb kotikese graanuleid üsna odavalt.
                      Aga kas keegi teab kuidas teda plaadile kanda?
                      Proovisin kampoliga, ei jookse.
                      Proovisin pastaga, ei jookse.
                      Katsetan vees, triikraual. Pole see.

                      Vanasti olid kõik plaadid (korralikud) Rosega kaetud ja montaaž oli hulga lihtsam.

                      On siin veel mõni vanema põlve plaaditegija?

                      Comment


                        #56
                        Vs: Vaese mehe trükkplaat

                        Esmalt postitatud A.R. poolt Vaata postitust
                        Vanasti olid kõik plaadid (korralikud) Rosega kaetud ja montaaž oli hulga lihtsam.
                        TPI eksperimentaalis tehti taguripidi triikraual. Näpitsatega hoidsid plaati kinni ja ajasid sulami vatigatükiga laiali. Kas nad kastutasid kampoli-piirituse segu või miskit muud seda ma kahjuks ei mäleta. Mis sulam neil oli seda kah kahjuks ei mäleta. Kui kallis see sulam Tiigi poes on? Kui väga kallis pole äkki saaksid kuidagi mulle TLN toimetada.
                        Kolakoguja

                        Comment


                          #57
                          Vs: Vaese mehe trükkplaat

                          Esmalt postitatud pupsik46 poolt Vaata postitust
                          TPI eksperimentaalis tehti taguripidi triikraual.
                          Näpitsatega hoidsid plaati kinni ja ajasid sulami vatigatükiga laiali.
                          Katsusin tiikraual. Ühe tikuga hõõrusin teisega hoidsin.
                          Kampoli sulatasin. Piirituses on ilmselt parem. Polnud laiali jooksmist. Nagu tina puhtal pinnal.
                          Kas nad kastutasid kampoli-piirituse segu või miskit muud seda ma kahjuks ei mäleta.
                          Mis sulam neil oli seda kah kahjuks ei mäleta.
                          Rose on seal 98 C juures Wood on 60 C juures.
                          Rosega neid tehti.
                          Woodi tellisid füüsikud paar kilo. Nii tädi ütles.
                          Rose oli kotikestes kohapeal.

                          Kui kallis see sulam Tiigi poes on?
                          Tikutops oli kümmekond krooni.
                          Kui väga kallis pole äkki saaksid kuidagi mulle TLN toimetada.
                          Järgmise nädala lõpus olen Kiili kandis.
                          Võin jätta sinna ringile Bensiinijaama kui teisiti kokku ei lepi.

                          Lähen vaatan kas seal Tiigis VEEL on.

                          Comment


                            #58
                            Vs: Vaese mehe trükkplaat

                            Esmalt postitatud A.R. poolt Vaata postitust
                            Rose sulamist, küsin ka siit.
                            Tiigi elektroonika müüb kotikese graanuleid üsna odavalt.
                            Aga kas keegi teab kuidas teda plaadile kanda?
                            Pole ise teinud aga kunagi VGT-st mäletan, et sulam oli kuumutusvannis, peal oli glütseriin, plaat kasteti sisse ja välja tõmmati kummikaabitsa vahelt läbi, et kiht oleks õhuke. NB! Tervistkahjustav (Bi)

                            Comment


                              #59
                              Vs: Vaese mehe trükkplaat




                              Aga seal poes maksis ta mitte kümmekond vaid 39 krooni kotike.
                              Kaalus 50 g.

                              Vot sellised lood.

                              Comment


                                #60
                                Vs: Vaese mehe trükkplaat

                                On vähe asju mis nii energiliselt tõukuvad kui see hõbevalge sulametall nime ga Rose sulam ja vaskplaat.
                                Vast ainult vesi ja võikile.

                                Midagi on mäda.

                                Comment

                                Working...
                                X