Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Suvilasse vedelkütusega ahi

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Suvilasse vedelkütusega ahi

maidor -> Mul on lihtsalt mingit kütteõli praegu palju tasuta käes. Ei tea, kas on masuut.

Väga kahtlane, ilmselt muutub see agregaat üsna ruttu seest rögapoti sarnaseks...
    Allkiri.

Comment

Täna tegin elektriskeemi valmis. Väikese modifikatsioonina lülitab termolüliti süüte välja, kui kolle kuum on, sellega võidab üle poole voolutugevusest. Leegi kustudes jahtub termolüliti maha ning lülitab süüte uuesti peale. Kui töökindel see on, saame veel näha, aga proovida ju võib. Ega akut suvilas ka lõputult ei jätku ning uut "mahla" tuleb alles päikese tõustes.
      Igatahes, tegin asjale "kuiva" testi, st. ilma gaasita ja kõik töötas veatult. Solenoid kipub soojaks minema, on see normaalne?
      Allkiri.

Comment

Probleemina näen mina seda, kui gaasi pealevool lakkab ajutiselt, kolle kustub ja jahtub, vahepeal on gaasi pealevool taastunud, aga süüdet pole. Paku mis nüüd toimuma hakkab, kui süüde tuleb ühel hetkel tagasi sellesse gaasipilve, mis on ümber ahju kogunenud? Safety first!

Süüde muide ei tarbi palju voolu. See umbes 1 sädeimpulss sekundis ampsab 1,5A korraks, kuid enamuse aega on süüde vakka. Süüte pealt ma ei tihka küll seda viimast kokku hoida, suurem aku abiks?

Gaasiklapi solenoidile pane 1,5 oomi takisti jadasse, säästad veel oluliselt voolukulus. Või rakenda miskit stepdown muundurit, see solenoid püsib avatuna kenasti ka 10V juures.
        Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

Comment

Esmalt postitatud vax poolt Vaata postitust
          maidor -> Mul on lihtsalt mingit kütteõli praegu palju tasuta käes. Ei tea, kas on masuut.

Väga kahtlane, ilmselt muutub see agregaat üsna ruttu seest rögapoti sarnaseks...
          Sain selgust, et mul on paarsada liitrit masuuti tasuta käes ja vist saaks seda tasuta veelgi juurde. Netist masuudi katelde kohta miskit eriti ei leia. Otsin siis veel.

Comment

Kui masuut, siis on see tavalisel temperatuuril üsnagi paks ollus.
            Masuudiküttega aurukatelde automaatikaga olen kunagi tegelenud.
            Sellest ajast mäletan et masuudimahutis oli sees omaette küte, et
            seda üldse vedelaks ja voolama saada. Sealset temperatuuri ei mäleta
            enam, kuid netis räägitakse temperatuuridest 60...115 kraadi C.
            Elektroonika töötab suitsu baasil.
            Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
            Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Nii, esimesed katsetused tehtud. Hetkel pole veel väljalasketoru valmis, panin väljalaskeava ja seina vahele paar kihti fooliumi, lihtsalt et proovida ja et seina ära ei kõrvetaks. Kohe alguses selgus, et olin termolüliti ühendanud valesti, kuumaga ei hakka see kvartspulk mitte suruma lülitile, vaid hoopis ümbritsev metalltoru pikeneb ja seega pulga ots eemaldub.
              Üldiselt võib öelda, et kõik toimib väga hästi. Leek on stabiilne, tekitades muide päris kõva mühinat. Säde lülitub peale kümmekond sekundit välja, järeljahutus töötab kuni kolle on vaevalt leige, andes päris suure osa kütmisest. Kolde südamik hõõgub punakalt ja küttevõimsus on üsna hea. Hinnanguliselt parem, kui elektrilisel soojapuhuril. 24-ruuduse toa temperatuur tõusis 18 kraadilt 21 peale u. 3 minutiga, peale seda tõusis temperatuur veel paar kraadi, kuni kolle maha jahtus.
              Mõningad kitsaskohad on ka. Nimelt alati ei sütti gaas põlemiskambris meeldiva popsatusega, vahel käib ikka korralik pauk ära, nii et foolium lendas kus kurat sealt eest.
              Praegu ootan laserlõikusest väljalaske flantsi, kui see käes, saan väljalaske läbi seina viia. Ehk leeveneb ka paugu probleem sellega. Kui ei, siis peab välisseinale auto summuti paigaldama.
              Allkiri.

Comment

ZAZ-i ja analoogiliste ahjude küttevõimsus on 2kW ringis, aga kuna õhk soojendatakse kõrgema temperatuurini kui harjumuspäraste elektriliste kütteseadmetega, siis tundub justkui võimsus suurem. Paugu ärastamiseks on paar võimalust, mis on praktikas end õigustanud. Võib proovida pikendada gaasiklapi ja kolde otsiku vahelist ühendust, isegi kuni meetrini. Lülitada gaasiklapp lahti viivitusega, peale ventilaatori käivitamist, et kolle oleks enne gaasi peale tulemist läbi puhutud. 10 sekundit viivet on siin paras.
                Ahju kohinate-mühinate pärast on mõttekas kollet pidada ruumist väljaspool. Eks ta üks reaktiivi sugulane ole.
                Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

Comment

Allkiri.

Comment

Sealse gaasiklapi sees on 0,6mm Al traat. Teame, et magnetvälja tugevus sõltub voolust ja keerdude arvust. Voolu määrab ära traadi takistus Alumiinium on paras takistustraat. Ma panin sinna mahuliselt 1/3 võrra vähem 0,3mm vasktraati. Voolutarve kukkus umbes 2x. Magnetvälja tugevust ei mõõtnud, aga pool suutis paar M10x40mm polti rohkem südamikus kinni hoida. Kuna ma kasutasin CNC pingis kus ta enamus aega sisselylitatud ja ümbritsev temp võis kuni 50C olla, soojenes see klapp umbes 120C-ni originaalis. Peale ringimähkimist jäi sinna 50 kanti. Ei tundunud ohutu seepärast ringi ka mähkisin. See oli 24V klapp 1/2" yhendusega.

Muide vaatasin videot ja ei tundu ohutu et see asi sul puitkonstruktsiooni peale puhub. Originaalis sel katlal mingid 90 kraadi põlved, väljalaskele oleks võinud selle külge panna ja vastu põrandat puhuma. Soe läheb nimelt kolinal lae alla. Eriti veel kui temp nii kõrge et asi hõõgub.
                    viimati muutis kasutaja Scott; 20 July 2013, 08:36. Põhjus: kokku
                    Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
                    1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
                    2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

Ilmselt on see ajutine setup, testimiseks? Ikkagi jään oma soovituse juurde: paigaldada seade väljapoole hoonet, puhuma sooja värsket õhku sisse. Müra on vähem, ruum soojeneb ülerõhu all ühtlasemalt ja heitgaaside probleemi pole. Müra vastu on võimalik rakendada läbi seina sooja tuues ka mürasummutit.
                      Elektrilise poole pealt soovitaks termolüliti sillata kondekaga (0,47uF/250V+ või nii), sädelemise vältimiseks. Klemmide sädelemisest johtuv särin lülitamise hetkel on isegi videos kuulda.

Esmalt postitatud murphy poolt Vaata postitust
                      Kuna ma kasutasin CNC pingis kus ta enamus aega sisselylitatud ja ümbritsev temp võis kuni 50C olla, soojenes see klapp umbes 120C-ni originaalis. Peale ringimähkimist jäi sinna 50 kanti.
                      Kui ei viitsi mähkida, siis 1,5 oomi takisti solenoidiga jadas lahendab ka edukalt kuumenemise probleemi. Solenoid tõmbub nimipingest märksa madalama pingega. Veel peenem oleks kasutada stepdown inverterit ja timmida pinge klapil minimaalseks, millega see töötab. See vähendab ka üldist voolukulu.

p.s. no ja ohutus muidugi ennekõike jne...
                      viimati muutis kasutaja Scott; 22 July 2013, 07:33. Põhjus: kokku

Comment

Ajutine jah, väljalase ja põlemisõhk käivad edaspidi läbi seina torude kaudu ja väljundisse tuleb 90 kraadi põlv.
                        Termolülitile peab ilmselt kondeka lisama, järeljahutuse lõpus rakendub see päris aegamisi, mis paneb relee täristama.
                        Allkiri.

Comment

Ajutine jah, väljalase ja põlemisõhk käivad edaspidi läbi seina torude kaudu ja väljundisse tuleb 90 kraadi põlv.
                          Kui juhtumisi on jäänud kahe silma vahele (ilmselt küll ei ole, aga): väljalaske- ja kolde põlemise õhuvõtu torude pikkused on sarnastele ahjudele limiteeritud. Konkreetsemad juhised maksimaalsete lubatavate torupikkuste ja seejuures vajalike läbimõõtude kohta siit. Kui teha liiga pikad ühendused, siis ahi hakkab tõrkuma, proovitud.

Ja ikkagi soovitaks vähemalt proovida võrrelda, kuidas on ruumi õhu kvaliteet tsirkuleeriva õhuvooluga kütmisel ja värskeõhu pealepuhuva süsteemiga kütmisel. Olen katsetanud mõlemat varianti ja hingamisõhk on ikka võrratult parem soojendatud värske õhu pealevooluga. Samuti jaguneb soojus paremini, kui ruumis on kerge ülerõhk - ei teki külmasid nurkasid jne. Mõningane kütusekulu erinevus ei õigusta halba õhukvaliteeti ruumis.
                          Teiseks, ahju lärmi ruumis sees ei ole hea kaua kuulata, kuulmiskahjustus on peagi külas. Kuulmiskahjustused kipuvad olema pöördumatud.

Comment

Sulle ikka meeldib vaielda
                            Allkiri.

Comment

Sulle ikka meeldib vaielda
                              Minu väidete taga on 3 talve praktika ja sama pikk arendustöö ahjukese kallal. Kusjuures ma ei vaidle, vaid jagan kogemusi. Ja mulle meeldib optimeerida igasugu tehnikat. Eks tubli leiutaja jõuab (või ei jõua) optimaalseni oma kogemuste kaudu, kuigi mõistuspärane oleks õppida teiste kogemustest/vigadest.
                              Muide, ka algselt mõeldud kasutuskohas autos on selle ahju peamine töörežiim värske õhu soojendamine, mitte vana õhu tsirkuleerimine. Tsirkuleeritav õhk läppub kiiresti, väheneb hapnikutase ja tõuseb niiskuse hulk. Kuna soojal õhul on kombeks kippuda pagema ruumi pragudest, eriti ruumi ülemises osas, siis vältimatult tuleb asemele soojendamata külm õhk, altpoolt. Soojus jaguneb ebaühtlaselt, eriti nurgad kipuvad jääma külmaks, sest asendusõhk tuleb tõenäoliselt just nurkade pragudest. Samas ei ole selline õhuvahetus ka nii suur, et õhk ei läppuks.
                              Optimaalne on ikkagi puhuda ruumi sisse eelsoojendatud värsket õhku, tekitada ruumis väike ülerõhk. See elimineerib külmad nurgad jmt. Siis pole vaja leiutada ka väljalaske- ja põlemisõhu torustikke, piisab ühest soojaõhu sisseviigust. Sellele soojaõhu sisseviigule võib paigaldada ka ventilatsioonitorustiku kuumakindla mürasummuti, teemas olen seda varem viidanud. Külm välisõhk on üldiselt üsna kuiv, seega soojendatud välisõhu ruumi sissepuhumine ei tekita ebameeldivat liigniiskuse tunnet.

Comment

Samas ma kahtlustan, et miinuskraadidega on selline välisõhu ülessoojendamine suhteliselt tühi töö.
                                Allkiri.

Comment

Working...
                                X