Hiie Hinrikuse artikkel Postimehes:
Teade
Collapse
Foorumi reeglid.
Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less
Mobiilide kiirguse mõjudest.
Collapse
X
-
Vs: Mobiilide kiirguse mõjudest.
Nüüd tuleb pikk jutt!
Igasugune elektromagnetkiirgus on bioloogilisele organismile suhteliselt kahjulik. Kõik oleneb mõju ajast, intensiivsusest(see sõltub võimsusest) ja sagedusest. Arvestades seda, et mobla sagedus on ~900[MHz], lainepikkusega ~30[cm] ja et väljatugevus kukub ekponentimööda kaugenedes kiirgusallikast juba esimese ¼ lainepikkuse kaugusel (~7-8[cm]) järsult ja tunduvalt, on mobla 2[W] võimsuse kiirgus tõesti väike. Aga ta on meie „kolule“siiski piisavalt lähedal! Olen elus kokku puutunud reaalsete, suuremate võmsuste ja kiirgusallikatega. Samas elan veel, oma ligi 60 aastaga! J Peale õpinguid olin praktikal raadiojaamas(-des), kus võimsus antennis oli 2 [MW], seda õnneks pikalainealal.Pisemad(?) saatjad olid ainult 200[kW] ja lühilainealal. Ka antenniväljak erinevate antennidega, oli mõõtmetega ~10x10[km] ja loomulikult võõrastele suletud. Aga ... ümbruskonna memmed, armastasid vaatamata kõigele, seal seenel-marjul käia. Nende peletamiseks jooksid mööda perimeetrit hundikoerad, kelle liikumisvabadust piirati trossidega perimeetri sisekülgedel. Trosside külge koerad kinnitati kaelarihmaküljes oleva 3-4[m] nahkrihma- ja terasrõngaga. Pealegi nahkrihm ja ka kaelarihm olid jupitatud portselanist antenniisolaatoritega !!! Töötab ju ka tross seal hea vastuvõtuantennina. Vaatamata kõikidele abinõudele ... need koerad pidasid suhtelises jooksuvabaduses vastu 1-1,5 aastat! :-( On mõtlemisainet! Mina hoian ennast igasugustest tugevatest kiirgusallikatest eemale. Ei erine ju radioaktiivne gammakiirgus ülejäänud elektromagnetkiirgusest muu pooles kui ainult sagedus. Gammakiirgust me kardame, aga muud elektromagnetkiirgust ... on tobe mittekarta! Bioloogilises keskkonnas (polariseeritud molekulidega kolloidses segus) see kiirgus sumbub,neeldub, pöördudes soojuseks. Sama toimub ju ka mikrolaine ahjus! Mulle ei meeldi, kui mind keedetaksae-küpsetatakse elusast peast! Ka krematooriumis on liiga palav! Kui siin on inimesi, keda on ravitud elektriravis, põskkoopa soojendamisega, siis teadmiseks, et seal on sagedus ~54[MHz], (praktiliselt ULL sagedus) ja võimsus ~5[W]. Samas mikrolaineahjus on magnetroni võimsus ~700-800[W] ja sagedus 2,4[GHz]. Kuumutab ja küpsetab üsna ruttu! Nüüd füüsikast. Sageduse suurenedes suureneb välja intensiivsus, aga väheneb bioloogilisse kihti tungimise sügavus. Kõik on suhteline! Lokaatorist, mida teenindasin, kiirgas 4-5 [GHz] juures võimsust impulsis ~600[kW], aga see kiirgus „jookseb“ tänu torni-masti kõrgusele ja suundantennile üle pea, pealegi on lähitsoonid saatjas väljakiirgamisele suletud (lokaator „teab“ kuhu ta kiirgab ja magnetron on sellele alale lukustatud)! Aga ikkagi!!! Parem karta kui kahetseda. Oluline mõjufaktor on kiirgusväljas viibimise aeg! Me üldjuhul ei lobise moblaga eriti palju. Ka on meie organism taastumisvõimeline. Samas hoidun kindlalt kõrva juurde kinnitatud saatejaamast, sest see on pidevas kontaktis taskus oleva „moblaga“! Kuigi selle juures on tegemist küll ainult mõnekümne millivatiga ja gigahertsides sagedusega, aga ... ajafaktor on pidev! Jälle ei jäämuud muud öelda, kui et valik on igaühe oma teha!
Olen tänulik kui keegi redigeerib-täiendab minu lühiselgitusi. Kirjutasin need „lambist“, koondudes kunagistest loengutest saadule ja ei uurinud raamatuid. Kindlasti on paremaid selgitusi võimalik saada radioloogia õpikutest.
On asju, mida peab teadma une pealt!
Mõnda asja tuleb meeles hoida pidevalt,nagu ka seda, et ... meie 50[Hz], ~220[V] võrguelekter on ohutu puutumiseni!
Enne puutumist ei tunne midagi ja peale puutumist võib juhtuda, et kunagi enam ei tunne midagi!
Samas mittepuutumine ei välista tulekahju.
Põhiline on kaitsta lühendit ILO! Inimesed, loomad, omand!
Aitäh nendele, kes viitsisid lugeda!
Comment
-
kiirgust tuleb igal juhul karta.vene kroonu ajast(olin õhutõrjes RS operaator) tuleb meelde kuidas meil üks joodik igal võimalusel püüdis paari kilomeetri kaugusele poodi lipata.lõpuks tüütas see nii ära et komandör lubas järgmisel korral antennid maha keerata ja ta kitsa kiirega üles otsida.eelnevalt jutustas suitsupausidel lugusid kuidas keegi juustest ilma jäi,või veel hullem,isarõõmudest.noh,pluss veel jutud praetud partidest ja hanedest mis aeg ajalt olevat taevast alla sadanud.
loo moraal?ei kartnud see joodik ei ülemusi,peavahti saatmist ega füüsilist selgitamist.
aga kiirgust kartis.sel ajal kui antennid olid mäe otsas ei julenud ta enam kordagi pudeli järgi minna.
nii et võta kinni,kas on kiirgus ohtlik või hoopiski kasulik.
Comment
-
Oli juhus olla 3 aastat Tbilissis nn PVO mõõtelaboris.
Kõige muu hulgas käisime korra mõõtmas ka Kutaissi lennuvälja radarite kiirgusvõimsust.
Meelde jäi kõrgusmõõtja kontroll.
Kiir keerati nii vastu maad kui andis ja mõõtmine toimus ca 1 km kaugusel töökoja juures.
Kiirgusnorme enam ei mäleta (1964.) aga sellest arvutati kohe lubatud tsoonis viibimise aeg.
Seal maas oli see kuskil 1 tund lubatud.
Siis ronisin veoauto kasti ja seal oli see "lubatud" aeg 10 min.
Lokaatori kõrval keskkomandopunktis oli kõik aknad kaetud peene metallvõrguga.
Seal "väljas" helendas päevavalgustoru päris ilusti.
Võrgu sees kiirgust ei avastanud. Ei lambi ega mõõtjaga.
Seal väljas oli "keelatud" ajaga ala.
Pulssvõimsus oli seal lokaatoril suur
aga pulss oli kuskil 1-10 (?) uSek ja kordus kas 1 kHz (või 800 Hz).
Ja kiiri oli 5?
Täpselt enam ei mäleta
Kui Ülikooli raamatukogu kohal oli raadiosegaja
siis Tähe tänavas ka kõik tänavalaternad põlesid.
-
Esmalt postitatud cyrix poolt Vaata postitustPäris kõike ei tasuks igaks juhuks uskuda, mis ajaleht kirjutabKeegi pole targemaks muutunud sellest, et mind lolliks peab.
Comment
-
Esmalt postitatud vasaraonu poolt Vaata postitustAjaleht kirjutab SELLEST.
Keegi võiks ka selle mobla kiirguse nii enamvähem ametlikult ära mõõta.
Või kardetakse et siis mõne müügiedu kahaneb?
Comment
-
Veidi OT, aga kui ma hoian sülearvutit vaid süles, mitte laual, mõjub see mu munadele ka laastavalt? Laual lihtsalt kuumeneb liiast, süles saan hoida nii, et alt õhk ligi pääseb.Ma ei soovitaks teile woofrit ega subwoofrit, nendega on endal ainult kurvad kogemused. Kui vähegi finantsi on, siis soetage endale supakas. Mul mängib supakas juba 3 aastat, seevastu lasin subwoofri nädalaga läbi ja woofer pidas 1 kuu.
Comment
-
Esmalt postitatud kreeklane poolt Vaata postitustkiirgust tuleb igal juhul karta.vene kroonu ajast...
Aga kuidas on lood tänapäeva radaritega? Need peaksid ka üpris kenasti kiirgama?
Comment
-
Esmalt postitatud tiidu93 poolt Vaata postitustAga kuidas on lood tänapäeva radaritega? Need peaksid ka üpris kenasti kiirgama?
Comment
-
Esmalt postitatud cyrix poolt Vaata postitustJah, teisel lugemisel tundus asjalikum artikkel. Esimesel korral vaid sirvisin ja siis paistis selline nutt ja hala "jälle tapetakse meie lapsi kurjade mobiilifirmade poolt".
See nutt ja hala tundub olema vastukaaluks justkui "hea" mobiilifirma omaniku suust.
Olgem ausad - maailmas on palju igasuguseid vähkkasvajaid mis arstide sõnul tingitud ei-millestki. Keegi ei ole seda süviti uurinud ka - need kes sooviks uurida ei oma selleks lihtsalt vahendeid ja kui süü hakkab viima teatud suure raha ketrajateni siis püütakse igal võimalusel uurimistegevus peatada või vaigistada.
Just oli paar nädalat tagasi arutelu kõrgsageduskiirguse kahjulikkuse teemal, vestluskaaslasega rääkides hakkas jälle pähe tekkima mõte, et mis oleks kui... paraku - kui oleks, kahjuks ei ole, muidu oleks huvitav uurida seda - kindel on see, et pikaajaline küpsetamine isegi nõrgas kiirgusväljas ei ole inimorganismile kasulik, nuta või naera.
Siin teemas 2-3 asjalikku posti mida huvitav lugeda.
Ei ole isiklikult selle ajastu inimene kuid lugusid teenindava parsonali suust, et kuidas suurevõimsuseliste kiirgusallikate lähedal küpsenud tiivuliste jäänuseid kohati ei ole üldse haruldased.
Päris "paranoia" see lugu kohe kindlasti ei ole.-superradical-
Comment
Comment