Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Telefoni laadimine

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Telefoni laadimine

    Hommik, väikene küsimärk on õhus, mul on Nokia telefon, sellele on olemas niiöelda peenikese otsaga laadijatest 500mA variant ja ka 1000mA. Kas voolupiiramine jääbki laadija hooleks, st 500mA laadijal kukub tühja akuga telefoni korral lihtsalt pinge 5V allapoole niipalju kui tarvis, lihtsalt voolutugevus ei tõuse üle 500mA, 1000mA laadijaga sama teema? Ja kui nõnda on asi lahendatud, kas siis USB-st laadides on asi samamoodi lahendatud, et koormab USB maha lihtsalt? Või on ikka telefonis endas ka mingisugune voolupiiramisahel? Ei saa laadijat lahti ka kakkuda, muidu vaataks järgi kohe, niisiis teadjamad mehed ehk keegi oskab valgustada ses osas natuke?
    otsija

    #2
    Vs: Telefoni laadimine

    Telefon peaks ise sättima laadimisvoolu ja pinget. Laadija on lihtsalt loll toiteplokk.
    500mA laadija võib natuke kauem laadida lihtsalt.

    Comment


      #3
      Vs: Telefoni laadimine

      USB-d ta minu teada maha ei koorma, sest piirang 500mA on ainult ühe pesa jaoks. See muidugi ei tähenda, et kui üht pesa emaplaadilt jaotatakse mitmeks (USB HUB), saaks kohe ka rohkem voolu.
      Ehk siis teisest emaplaadi USB-st saab samuti 500mA.
      Laadimisvoolu ja -pinget piiratakse ikka telefonis. Kui telefon laeb oma akut kuni 800mA-ga, siis näiteks 500mA toiteka puhul on ka laadimisvool vastav.
      Võib sinna sättida ka 2A "lühisvooluga" laadija (pinge peab muidugi sobima), aga akut laetakse ikka 800mA-ga.

      edit: USB2 specs arvab, et sealt peab saama kuni 500mA voolu, kui säilib veel pinge 5V (+-5%). Tugevama vooluga ilmselt kukub ka pinge. Millal ja kui palju, pole küll julgenud proovida.
      viimati muutis kasutaja sebastian; 08 m 2014, 16:36.

      Comment


        #4
        Vs: Telefoni laadimine

        Esmalt postitatud otsija poolt Vaata postitust
        kas siis USB-st laadides on asi samamoodi lahendatud, et koormab USB maha lihtsalt? Või on ikka telefonis endas ka mingisugune voolupiiramisahel?
        Lugemist.

        Veel lugemist.

        USB kaudu laadimiseks töötati välja uus standard.
        Keegi pole targemaks muutunud sellest, et mind lolliks peab.

        Comment


          #5
          Vs: Telefoni laadimine

          Selge pilt, kavatsen nimelt 2 x 1,2V 5Ah akudest sellise niiöelda kaasaskantava laadija "tekitada" . Katsetasin vähe 1V to 5V pingemuunduri kallal, kavatsen nagunii USB kaudu seda laadimist teostada, seega väljundpinge lihtsalt 5V peale seada, voolupiiramise ka igaks juhuks sinna 500mA tuuri(kuigi USB puhul seda vist vaja ei lähegi tegelikult, kui kasutegurit liigselt mõjutama peaks, siis jätan vist ära) väljundisse ning peakski sobima. Hetkel olen mõelnud push pull tüüpi muunduriga pinge ülesse ajada, kasuteguri saan kusagil 75% kanti, buck boost tüüpi muunduriga pinget tõsta viiekordselt vist eriti ei ole mõistlik ja kas üldse nii palju suudab tõstagi, samas leidsin midagi sellist, huvitav mis tüüpi muundamine seal toimub? Peale vaadates tundub küll, et lihtlabane "buck boost", kirjas ka nagu oleks seal aga mis selle kasutegur olla võib, see juba iseküsimus. Kui kellegil veel ideid pakkuda 1V-5V muundamise osas, võimalikult lihtsalt ja hea kasuteguriga, siis huviga loeks vastuseid.
          otsija

          Comment


            #6
            Vs: Telefoni laadimine

            Ise nii aru saanud, et 1->5V muunduri kasutegur osutub päris viletsaks ja head sellist on raske teha. Pinge lihtsalt nii madal, et igasugu pooljuhtide pingelangud hakkavad segama. Hoopis lihtsam 2->5V puhul.

            Comment


              #7
              Vs: Telefoni laadimine

              FET-ide sisetakistused päris väikesed, mul suht keskpärased 0,095 ohm sisetakistusega, 4A voolutugevuse korral läheks nendel soojuseks ideaalsel lülitamisel 0,15W kõigest, mis poleks tegelikult hullu midagi, alaldamisel väljundis dioodidele jääb umbes sama kadu(kasutan kaht mähist keskväljavõttega ja kahte dioodi). 0,3W seega kadunud pooljuhtidele kõigest. Paraku TL494 jaoks tuleb pinge veidi kõrgemale ajada ja see klots ise koos FET-ide mahtuvusliku lülitamisega tarbib samuti 0,2-0,3W, siis veel väikesed kaod mähistes, kuigi seal on primaaris mõni tiir ainult ümber pöidlaotsa suuruse drosseli ja sekundaaris 10, aga eks FET-ide lülitamisel tekivad väikesed kaod, eriti kui pulsilaius peaks üle paarikümne protsendi kahanema, siis kipub asi effektiivsust kaotama, ideaalne kasutegur, kui tagasisideta täismõõdus ristkülik peale lasta, samas mähised mul nõnda keritud, et 1,2V ligidal eriti pulsilaiust koomale ei tõmmatagi.
              otsija

              Comment


                #8
                Vs: Telefoni laadimine

                Saad ehk ideid: http://www.jonathankimball.com/pdf/l...boost_PESC.pdf

                Comment

                Working...
                X