Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

infrapuna mastid

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    infrapuna mastid

    tere! igast mõtteid tekib ja mõtlesin et midagi võiks teostada ka. Tahaks ehitada vanast läptopist (486 käkk) iseliikuva muruniiduki. Tehniliselt võiks see nii välja näha et aia nurkades on (vähemalt 3) masti ja igaüks genereerib kindlat signaali/sagedust infrapuna ribalaiusel. Läptopis on kõik progetud turbopascal 7.0-ga / DOS-is. infrapuna vastuvõtu võiks teha IgorPlugiga (sama teema mis arvuti puldiga juhtimisel, COM porti). DOS-ile ka siis igorplug olemas, tavalise puldi korral saab panna emuleerima klaviatuuri nuppude vajutusi. Muruniiduki peal siis käiks ringi selline radari moodi asi pisikese piluga nii et kui ta seal pöörleb siis kui vaatevälja jääb yks postidest siis arvuti saab teada mis posti "nägi" ja arvutab X ja Y nurga järgi. Ringi võiks ajada steppermootoriga et kindlalt teada mis nurga all on.

    Ühesõnaga on vaja skeemi mis genereerib igale postile (infrapuna dioodile) oma sageduse/signaali et siis arvutis oleks näha umbes nii et nüüd "vajutatakse" nuppu A ja nüüd nuppu B...
    Mis kulub helitehnika juures kõige rohkem?
    * Toitelüüdid
    * Kõlari kummilõdvik
    * Elekter
    * Kõrvad
    * Naabri närvid

    #2
    Idee oleks vist patenti väärt .
    Üks seik paneb küll mõtlema: infrapunakiirgurid peavad postidel olema piisavalt võimsad, mingite IR-valgusdioodidega asja ei lahenda. Samas oma võimsuse juures ka piisavalt kiire reageerimisega, et need mingil sagedusel genereerimist lihtsalt "põlemisena" ei võtaks. Siis veel see, et häirekindlus peab hea olema...jookseb mõni kass oma "sooja kerega" mööda, niiduk määrab XY koordinaadid ja kukub teda taga ajama .

    Comment


      #3
      V6ib olla oleks parem pügatavate murulappide piirimaile kaevata kaabel (ei pea eriti sügaval olema) kuhu juhtida k6rgsageduslik signaal. Muruniidukil oleks peal väike antenn, v6imendi ja tone detector kivi, mis kindlaksmääratud sageduse avastamisel omal väljundi k6rgeks ajab. Niimoodi saaks niiduk aru kui platsi piiri ületama hakkab. Niitmine toimuks lihtsalt (s6idab otse kuni kaablini teeb 90 kraadi pöörde näiteks vasakule s6idab kerepikkuse v6rra edasi ja uuesti 90 kraadi pööre ja nii edasi kuni muru niidetud. V6i kaevata muru alla kaabel nendesse kohatadesse kus niiduk s6itma peab ja panna niiduk signaali järgima

      Comment


        #4
        otot.. see on hoopis parem: http://www.convict.lu/Jeunes/beacon.htm
        Mis kulub helitehnika juures kõige rohkem?
        * Toitelüüdid
        * Kõlari kummilõdvik
        * Elekter
        * Kõrvad
        * Naabri närvid

        Comment


          #5
          Välioludes tekivad sul ultraheliga probleemid, eriti just tuulise ilmaga ja suurte vahekauguste korral.

          Comment


            #6
            Koduloom ei kiirga infrapuna (enamik vähemasti ei kiirga ). Iga mast võib genereerida erinevat koodi, nii saab neid eristada. Mastist kauguse arvutamine läheb ikka keeruliseks Kaabli idee on ilmselt parem.
            - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
            - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

            Comment


              #7
              Mastidest kauguse arvutamine ei ole sugugi keeruline. Mastide omavaheline kaugus on ju teada, edasi on trigonomeetria.

              Aga sa hakkad valest otsast - juhtimine on kõige pisem mure, kõigepealt tegele mehhaanikaosaga.

              Comment


                #8
                Koduloom ei kiirga infrapuna (enamik vähemasti ei kiirga ).
                Alati kiirgavad ja peamiselt just püsisoojased isendid...kassid-koerad oma kõrge kehatemperatuuriga eriti. See on ju põhimõte mille varal IR-kaamerad töötavad...tundlikud infrapunasele kiirgusele. Lainepikkus on muidugi varieeruv.
                Võibolla pole nüüd väga oluline, kuid lähedalt mööduv nõrgalt kiirgav objekt võib segada kaugemal ja tugevalt kiirgavaid "poste"...sellest just häirekindluse teema.
                Ka otsenähtavus on IR puhul oluline, kaabliidee tundub tõesti reaalsem olema.

                Comment


                  #9
                  üks asi veel mis infrapunaga meelde tuli, kas on keegi kasutanud girderit koos igorplugiga ja vaadanud , mis läbu sensor m6nikord tugevas päikesepaistes välja annab. Muidugi annab kasutada igasuguseid sirme ja kodeeringut, (signaal peab vastama kindlale sagedusele jne) jne.

                  Comment


                    #10
                    kolmnurkse asetuse korral ei ole tegelikult mastide kaugust vaja masinale selgeks teha, ta saab ju nurkade järgi oma asukoha teada ja sellest peaks piisama.
                    ma olen mehhaanikas pigem tugevam, kui elektroonikas, aga sellegipoolest kaldun nõustuma, et juhtimine on väiksem probleem
                    Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

                    Comment


                      #11
                      Vaadanud ei ole aga päiskese käes ei peaks Girderi vastuvõtja midagi välja andma. Tal ju sees kandevlaine demodulaator (38kHz) ja päikese kiirgus peaks olema modulatsioonita... vist
                      Samal põhjusel ei tekita koduloom vastuvõtja väljundis signaaali (peale signaali kadumise - tuleb kiire ette).
                      PIR-liikumisanduritel on minu teada teine lainepikkus, tavaline IR (900 nm) jääb neile nägemata. Selles võin ka eksida, prandage teadjamad,

                      Kuidas KARUTEC mõtles navigeerida lihtsalt erinevat digikoodi välja kiirgavate mastide vahel? Signaali amplituudi järgi? Tavalised IR-vastuvõtjad hoiavad ju oma väljundsignaali üsna kenasti konstantsena, ei lase kaugusest sõltuda.
                      Kui teha nüüd tõesti pöörlev vastuvõtja (või panna mitu silma), saaks vist nurkasid välja arvutada, nii plaanisidki?
                      - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                      - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

                      Comment


                        #12
                        Aga kui ehitada iseliikuvale niidukile niidetud ja niitmata pinda eristav sensor, mis jälgib, et teatud kindla laiusega riba niiduki servas püsiks niidetud alas ja kui niitmata ala enam ei leita, ongi töö tehtud ja OFF?
                        Esimese välisringi teeks leiutaja ise juhendamise mõttes (targad masinad saavad kohe inimesest aru) ja ülejäänud aja võib pealt vaadata ja masinat kiita . Kuna nii jääb ära geograafiline sõltuvus, siis sobiks see ükskõik missugusele takistusteta (puudeta, põõsasteta jne) ja siledale muruplatsile.

                        Keegi ehitas sügaval vene ajal elektroonilise rohu kasvamise mõõdiku, et teada saada mis kella-ajal ööpäevas peale väetamist/kastmist kasvu juurde tuli.

                        Comment


                          #13
                          Veel variant niiduk varustada tundlike lülititega ja niidetav ala piirata näiteks nööriga. Kihutab vastu nööri, annab lüliti käskluse ümber pöörduda kuni siis järgmise piirdeni.
                          Midagi taolist esitleti kusagil põllumajandustehnika näitusel (Türil kui ma ei eksi), töötas päikesepatareidega ja vuras iseseisvalt ringi, kuni plats puhas. Sellist muidugi võpsikusse ei saada aga eks pidi iga päev niitma, et pikk rohi liiga ei teeks...ja seda kõike muidugi selge ilmaga.
                          Autoaku peale tõsta ja toimetab terve päeva, kui vaja. Pääseb piirdest välja tõmbab muidugi lillepeenrad ka siledaks .

                          Comment


                            #14
                            See maaaluse kaabliga idee paistab hetkel mulle kõige parem. Mastidega on see jama, et need peaksid olema nähtavad peaaegu koguaeg süsteemile. Seega aitaks ta küll tühja aia korral, kuid põõsaste jms värgi korral jääks varju ja võiks segaseks minna. Samas kaabliga ei tohiks seda juhtuda ja ka leviala ei ole probleem, sest kaugus kaablist on alati sobiv. Samuti saab panna kaabliga keerulisemaid piire, et niiduk midagi olulist ei üritaks maha niita, st vastu põõsast koguaeg sõita jne. Nöörid jms värk on liiga ebakindel ja seda nööri sobivale kõrgusele pingutada on suht võimatu... ja kui üle nööri sõidab, siis on ka jama.

                            Muidugi tuleks mõelda turvalisusele ja panna ümber niiduki mingi rõngas vms, mida puudutades ükskõik kust poolt asi seisma jäetaks. Samuti tuleks panna koodi sisse maksimaalne liikumiskaugus, mida asi võib ette võtta ilma piire puudutamata - st kui ta peaks üle piiri sõitma, siis ehk jääb enne seisma, kui täitsa ära kaob. Andurid peaksid olema ka muidugi topelt (nii ees kui taga vms)... st kui eesmise anduriga piiri tunneb, siis käitub vastavalt sellele; kui tagumise anduriga piiri tunneb, siis on jama ja kas eesmisega jäi signaal tundmata või leidis mingi eriti nõmeda sisenurga üles.

                            Comment


                              #15
                              Pidasin silmas jah nurkade arvutamist pöörleva vastuvõtja abil.

                              Comment

                              Working...
                              X