Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

ultrasonic range meter

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

ultrasonic range meter

Tervist.

Oleks vaja ehitada mingisugust sonar rangefinderit. Olen uurinud kõiksuguseid skeeme nii siin kui Googelis, kuid kõik on erinevad.

Tahaks siis sellist, kus seda saatjat söödetakse 555'ga pidevalt 40kHz ja siis vastu võtmine toimub pici'ga.

kasutada on sellised mõõtmisvõimalused:
    *pulsi pikkuse mõõtmine
    *pulside arvu lugemine mingi aja jooksul
    *adc väärtuse saamine

hea oleks, kui suhe kauguse ja loetava väärtuse vahel oleks lineaarne, siis on kauguse arvutamine kergem (muidu võib natuke raskusi tekkida).

on kellelgi pakkuda mõnda head skeemi.

VAlmis moodulit ei taha selle pärast, et need maksavad hingehinda. ise ehitades saaks sama raha eest 3 tk teha.

siin saaks ju niimoodi toimida, et 555 lülitatakse piciga tööle. Seejärel hakkab pic aega võtma, kui kaua kulub helil tagasi jõudmiseks. Niimoodi teostatakse näiteks 10 mõõtmist, mõõtmistulemused liidetakse ja jagatakse 10-ga. Arvatavasti peaks olema ka mingi timeout,juhuks kui sensor näiteks taevasse suunata. Kuna 555 vajab stabiilse tööreziimi saavutamiseks vist veidi aega, siis peaks asja lahendama niimoodi, et 555 genereerib konstantselt 40KHz ristkülikut, ent väljund läheb AND lülisse, juhul kui piciga andi teine pool pingestada jõuab signaal ka loogikaelemendi väljundisse ja sealt edasi võimendisse piezoelementi jne.

Kaugust on arvutada juba lihtne, tuleb teada heli levimise kiirust. (Kiirus/aeg)/2=kaugus.

Comment

PIC ise saab ka ristkülikimpulssi toota.

Comment

Ma ei soovitaks kasutada aritmeetilist keskmist, pigem võiks võtta histogrammi keskmise ehk siis tulemus, mis oli kõige enam esinenud ning mille ümber on suurim parv tulemusi. Keskmisega võib tekkida olukord, kus üks väga p*** tulemus nihutab kogu tulemuse metsa poole.

Comment

eintsius Postitatud Täna, 12:20
            PIC ise saab ka ristkülikimpulssi toota. 
          suudab küll ent siis saaks väärtuslikku programmiaega millegi muu vajalikuga tegelemiseks kasutada (antud hetkel peaks pic nii ristkülikut genereerima kui ka aega mõõtma). 555 asemel võiks kasutada näiteks pici riistvaralist pwm moodulit, mis siiski esineb ainult veidi suurematel isenditel.

Comment

see PWM on ka kasutada mul(vähemalt kivil on see olemas), kui dsee teeb muu softi aeglasemaks, selle pärast tahan just 555'ga hakkama saada.

Aga kas oskab keegi kirjutada mulle täpsemalt, kuidas see softi verk käib ja ka mingi kindla skeemi äkki välja pakkuda, mille järgi siis see asi omale valmis modelleerida.

Comment

Rauas PWM ei tee asja mitte aeglasemaks. Annad talle sageduse ette ja edasi käib ise! Ja 1 kivi jälle vähem.
              - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
              - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

ok. ma võin ju seda kasutada ka kui te ytlete, et see softi aeglasemaks ei tee. kuid ikkagi, sooviks skeemi saada, mille järgi siis vaikselt alustama hakata. millegagi genereerin talle seda 40kHz ja siis mingi võimendi vastuvõtjale. ja siis veel seda "idee softi", mille järgi ma aru saaks kuidas see verk käib yleyldse.

Kuidas on tehtud need ultrasonic modulid, milel on ainult 3 pini: gnd, v+ ja out, kus tsaadetakse mulle välja pulsse, mille pikkust ma mõõdan või millede arvu ma loendan (ei mäleta kumb oli). Mis skeemi seal kasutatakse?

Comment

giyf

Comment

giyf- lahe lyhend. läks 3 minutit välja mõtlemiseks mis see olla võib.
                    igatahes leidsin mingi sellise skeemi

Kas see töötab?
                    Kui jah, siis peale pici vahetust millist softi ma kasutan. Et nagu mis stepid tuleb läbida.
                    *Pulseout pin21
                    *mis nyyd
                    *debug(saadame arvutisse alguses)

oskab keegi aidata?

Comment

Mina prooviks esialgu originaalkoodiga - kuidas töötab jne. Arvutit küll vaja ei ole.
                      Mõnevõrra pisem PIC võiks tõesti olla, 877 on liiga vinge selle jaoks.
                      Oma koodi kirjutamiseks võib olla tarvis ujupunkt arvutuste library-d aga selle leiab netist.
                      Mida asi lõpuks tegema hakkab, kus kasutad? Robotis?
                      - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                      - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

asi läheb jah roboti ette.
                        Originaalkoodi mul ei ole(seal polnud lkihtsalt).
                        ja arvutit tahan kasutada selleks, et see on kõige lihtsam käsk info teada saamiseks. Mul käib progremine vähe teisiti, sest ei kasuta pici vaid preproged pici (picaxe'i) ja seal on arvutiga suhtlemiseks käsk debug, millega saadetakse arvutisse käik variabelid (15tk).
                        aga mille järgi ma neid arvutusi leda võin googelist? mida ma otsima peaks? ultra sonic range meter calculation?

Comment

Working...
                        X