Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Pulse generator ja muu

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Pulse generator ja muu

Tere!

Mul tekkis selline küsimus, kas seda skeemi:

saaks ümber ehitada nii, et panen skeemi 9,5V sisse ja LED'idesse läheks kah 9,5 volti (ma ei hakka muidugi LED'isse 9,5V laskma ). Kuna R3 piirab voolu LED'i jaoks kas seda võib ära jätta, et saavutada eelpool kirjeldatut?

Ette tänades, Silver

Ei, ei saa ära jätta sest selle ahela kaudu tekibki võnkumine. Kui 470 oomi taki lühistad, võnkumist ei teki.
    - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
    - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Originally posted by Silver@Sep 2 2005, 20:05
      kas....saaks ümber ehitada nii, et panen skeemi 9,5V sisse ja LED'idesse läheks kah 9,5 volti (ma ei hakka muidugi LED'isse 9,5V laskma)
      Kollektori koormus peab ikka jääma, muidu ei saa vajalikku positiivset tagasisidet võnkumiseks.
      Ilmselt töötab sama skeem ka 9,5V toitepingel (sellised skeemid pole kriitilised toitepinge suhtes), aga avatud transistoril tekib ka pingelang, mille võrra kollektori või emitteri ahelas olevale koormusele vähem pinget jääb. Millest selline vastuoluline soov lasta/mitte lasta LED-i(de?)le selline pinge? Tegelikult võib proovida valgusdioodi ka kollektoritakistiga jadamisi panna, LED-i voolu piirama ikka peab, kui ei soovi läbi kõrvetada...
      Elektroonika töötab suitsu baasil.
      Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
      Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Originally posted by fre@Sep 2 2005, 21:22
        Millest selline vastuoluline soov lasta/mitte lasta LED-i(de?)le selline pinge?
        Ma piiran küll takistiga LED'i pinget, ent takisti peab tulema peale seda skeemi. Seda see tõttu, et ma tahan teha LED'i vooluringi ümberlülitatava- pidev põlemine või vilkumine. LED'id lähevad kasti sisse ja mitu tükki erinevad. Kuna nad on erinevad peavad neil ju erinevad takistid kah olema. St ma ei saa nendel ühtselt pinged madalamks teha- ma pean takistid kasti sisse panema ja kõigile erinevad. Pideva põlemisega lasen ma 9,5V järelikult oleks kõige lihtsam kui vilkumisel tuleb pinge samuti 9,5V, sest siis ei pea ma eraldi vooluringi juurde tegema. Keeruline jutt küll, aga ma loodan, et saate mu mõttest aru.

Comment

Originally posted by Silver@Sep 2 2005, 21:58
          Ma piiran küll takistiga LED'i pinget, ent takisti peab tulema peale seda skeemi.
          Piiratakse voolu. Pingelang töötaval LED-il tekib erinev sõltuvalt tema tüübist (värvusest, õigemini kasutatud keemilistest ühenditest) ja sõltub üsna vähe läbivast voolust.
          Sellisel vajadusel tuleks funktsioonid lahutada - vilkumist tekitav generaator (ilma LED-ita) ja selle järele transistor(id) valgusdioode tüürima. Baasiahelas oleks ka baasivoolu piirav takisti, LED oma piiramistakistiga kollektoriahelas. Juhttransistori baasi võib ka emitteriga lühistada (lüliti baasi ja emitteri vahele), et valgusdiood oleks kustunud sõltumata juhtgeneraatori seisundist. Pannes sellise lüliti kollektori ja emitteri vahele, saame LED-i pidevalt põlema. Muidugi on kõikvõimalikke teisi loogika lahendusi... Ja piirame ikka voolusid sealjuures, et midagi läbi ei kõrvetaks...

Comment

NE555 maksab kümme krooni. Selle raha eest teeb ta multivibraatorit, töötab 9.5 voldi pealt, ja vilgutab kümmet valgusdioodi.
            If you think education is expensive, try ignorance.

Comment

See talub kuni 200mA, mul on vaja maksimaalselt 24 LED'i (kokku ca 600mA) tööle panna.

Comment

Kui on samasuguseid led'isid, siis pane neid jadamisi, umbes poole kuni kolmveerandi toitepinge jagu. (9,5V pealt toites siis näiteks 3 või 4 led'i gruppi ja siis igale grupile üks eeltakisti.) Grupi voolutarve on ikka sama mis ühe led'i oma selles grupis, võidad voolus kohe mitmekordselt.

Comment

See on väga hea mõte! Tänud Digitalile!

Ma leidsin sellise skeemi. Mis väärtustega need komponendid olla võiksid? Võiks vilkuda kord sekundis või kiiremini.

Comment

Originally posted by Silver@Sep 3 2005, 12:42
                    Mis väärtustega need komponendid olla võiksid? Võiks vilkuda kord sekundis või kiiremini.
                    Neid saab arvutada, LM555 'datasheet'il on selline skeem isegi antud ja vastav valem ka juures:
                    Kood:
                          1,44
                    f = ------------------
                       (R1 + 2R2) x C

Comment

Kõik väärtused on siis faratides/oomides ja vastus siis mitu korda sekundis vilgub?

Kui võtta R1 800Ohm, R2 7,3Ohm ja C1 1000uF siis peaks vilkuma ca 1,77 korda sekundis? h34r:

Comment

See on kiiremini kui sa tahtsid (1* või aeglasemalt). Arvesta ka sellega et kivile ei sobi igasugused nominaalid vaid ainult teatud vahemikus. 1000uF on natuke kahtlane (suur). Parem oleks jääda mingi 10..100uF juurde ja takid ka vastavalt suuremad valida.
                        Asi selles et kondet tühjendab pin 7 kaudu kivi sisemine transs. 1000uF tühjenemise vool võib olla liigaa suur ja transi maha põletada. Uuri andmelehte!
                        - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                        - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

See on kiiremini kui sa tahtsid (1* või aeglasemalt).
                          Ma tahtsin 1 kord sekundis või kiiremini.

Sel juhul R1 10Kohm, R2 7,3Ohm ja C1 100uF?

Comment

Nii suur takistite erinevus antud juhul pole hea, kuna kondensaator laadub takistite R1 + R2 kaudu ja tühjeneb ainult R2 kaudu, poolperioodid tulevad liiga erinevad. LED-e vilgutada oleks hea enam-vähem sarnaste süttinud/kustunud oleku aegadega. Soovitaks takisteid vahemikku 10k...1M, siis ei tule C mahtuvus väga suur...

Comment

soovitaks r1=10k r2=1k c1=10uF

kasuta seda: http://ourworld.compuserve.com/homep...Bowden/555.htm

Comment

Working...
                              X