Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Lühise tester

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Lühise tester

Maru mõnus asi on osadel testritel selline funktsioon, kus väga väikse takistuse puhul tester piiksub.

Kuna minu testril sellist funktsionaalsust pole, siis mõtlesin ehitada selle ise. Skeem ja juhised on siin: http://www.talkingelectronics.com/Projects...uityTester.html

Häda on aga selles et panin asja kokku, kuid helisid ma sealt kostma ei saa. Esimese asjana kahtlustasin pieso elementi, mis oli pärit mingi mänguasja seest. Sai siis uus ostetud aga ikka vaikus. Uue pieso andmed: BeStar (BPT-23c), datasheet'i ma ei leidnud, kuid välimuse ja mõningate andmete puhul üsna sarnane sellega. Müüja ütles et selle tööpinge on vist 30V. Ise arvasin, et see peaks ikkagi tähendama Max 30V.

Testriga mõõtsin, pieso peale jõuab u. 5.2V vahelduv pinget.

Esimene küsimus olekski, et kas ta ei hakka tööle sellepärast et pinge piesol on liiga väike?

aga kas pieso ei tee mitte mingit häält? proovi mingi kõlari jupiga(arvutis teeb kõledat piiksu), kas sellega töötab. piesole proovi ka kusagilt vahelduvat sisse saata kui on võimalik ilma skeemita.

Comment

Ei pieso ei tee mingit häält. Proovisin ka arvuti PC kõlariga ja ka see ei teinud mingit häält. Torgates ta (PC kõlar) korraks 3V DC pihta ragises ta vähe ja vahest andis mingit tooni välja.

Äkki tasub pieso katsetamiseks teha erildi multivibraator nagu ma LED vilgutile tegin. Skeemi panen siis samad konded, mis lühise testri skeemis?

Ahjaa, midagi on ikka nihu. Pinge piesol on kogu aeg 5,2 V AC sõltumata sellest kas Probe ja Ground Lead on koos või lahku.

Comment

kontrolli tarnsse. kas on õiget pidi, kas on kuumad?

edit:

multivibrast on ka kasu. saad teada, kui palju su pieso ikkagi tahab ja kas yldse on töövõimeline.

Comment

Kui alalispingega juba krõpsu teeb, siis vahelduvaga peab laulma. Sama soovitus - skeemi ja montaaži hoolega võrrelda.
          Kui sisend ära lühistada, kas siis Q2 baasile tekib pinge 0,5-0,7V (oleneb, millise testriga mõõta)? Kui ei siis kas Q1 kollektori lahtijootmisel hakkab pinisema?
          Harjutamine teeb harjutajaks.

Comment

http://www.salvats.lv//items.php?cat...fset=0&lang=lv
            vali siit mingi nimetus,aga selline, mis 3v pealt tööle läheb.
            teiseks,need summerid jagunevad kaheks.ühed on sisseehitatud generaatoriga,teised ilma.nii et alguses pead otsustama,et kumb läheb.see mis sa ostsid hakkab kiunuma alles 30v pealt.

Comment

Lähed Tevalosse, küsid kolmevoldist isekarjuvat sireeni.
              Annavad. Maksab mingi 20 raha.
              Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

see on jah kõige parem lahendus. ostad omale buzzeri, yhendad selle patakaga ja lülitina kasutad kahte probi. paned mingi poteka ka et helitugevust regullida ja ongi valmis. pole ei transidega ega suure skeemiga jamamist. saad odavamalt ka valmis

Comment

Okei . Aga ma tahaks ikkagi sellist varianti et pieso kisaks vaid siis kui mõõdetava objekti takistus on väiksem või võrdne kui 50 Ohm. Sel juhul peab ikka mingi transs skeemi jääma ma arvan. Kahjuks pole mul mingit ette kujutust kuidas see skeem väljanäeks.

Comment

kuna mul nii palju kogemusi pole et kindlalt öelda, siis ei pruugi see nii töötada. aga mina arvan, et võib kõik skeemist älja võtta peale sele esimese transi ja nende dioodide. siis peaks selle 50 oom i ka kätte saama.

edit: mõtlesin kõike, mis skeemis Q1'st paremale jääb e. siis Q1,Q3, konded ja need takid.

Comment

bloody-orc, ei toiminud nii. Niikui pinge peale andsin pinises pieso ja kui mõõte otsad kokku panin, oli pinin väga vaikne. Pieso ühendasin täpselt samasse kohta, kus on 100k takisti (selle jätsin ära).

Proovisin ka nii: pieso punane juhe 100k takisti ja Q1 vahele ning must ots maha. Ka ei toiminud.

Üks variant oleks muidugi kõik asjad jadamisi panna: pieso, patarei, takisti ja mõõteotsad aga siis ei saa 50Ohm piiri.

Huvitav mis nende kolme dioodi eesmärk üldsegi seal skeemis on?

Comment

Q1 on lülitiks.algolekus on transistor avatud ja pinge kollektoril madal.kui nüüd otste vaheline takistus on väike,siis transistor sulgub ja generaator(Q2/Q3)läheb käima.
                        teoreetiliselt,kui kasutada 3v generaatoriga piezot,võiks Q2/Q3 ära jätta ja piezo lülitada Q1 kollektori ja üldjuhtme vahele.

Comment

Working...
                        X