Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

555 tsirkuut

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    555 tsirkuut

    Tere!

    Vaja nati abi, mille keskmeks on ajakonstandi tarbeks 555 timer.

    Vaja ahel ehitada: hetkeks tekib 5V (mingi konkreetne LED syttib), selle tulemusena hakkab taimer tiksuma ja 4 seki pärast hakkab yks teine LED põlema ja põleb mingi 1minut. Siis kustub.
    Kui aga esimene led on sytitatud mingiks pikemaks ajaks, siis selle syttimishetkest alates 4 seki pärast süttib teine ja jääb põlema. Kui esimene led kustub, põleb teine veel selle minuti.

    Probleemiks just see kaheastmelisus: 4 seki pärast peale sisendisse "1" saabumist väljundisse "1" saata ja pärast sisendis "1" kadumist veel minut aega väljundis "1" hoida.
    Ja teiseks: kui sisendisse see "1" saabub hetkeks, siis ikka see 4 seki ja 1 min.

    Äkki oskate aidata.
    Pole probleemi, kui peaks kasutaba ka kahte 555 kivi.


    Tänud!

    #2
    Et 555 lülitub ümber koos impulsi saabumisega ning antud juhul on vaja saada kahte viivitust, siis on tõenäoliselt vajalik kasutada kahte taimerit. Peaks sobima 556 (võtab vähem ruumi ning on odavam kahest 555-st ning toide on ühine).

    Et probleem hakkas mind huvitama, kuid praegu ei suuda piisavalt keskenduda sellele, siis võib-olla suudan ehk lahenduse homseks leida. Peale vaadates tundub, et on vaja, kas lisaks loogikalülitusi või diferentseerivat lüli, aga pead ei julge selle eest anda.
    Öeldakse: "Esialgsed operatsioonilised testid olid ebaveenvad..."
    Seejuures mõeldakse: "Pauk käis, kui sisse lülitasime..."

    Comment


      #3
      sobib kahe timeriga vabalt, äkki viicid tõesti nuputada?!

      Comment


        #4
        Simuleerimise või katsetamisega kontrollimata näeks asja järgmiselt.

        LED-i tüüriks läbi RS-trigeri. S-sisendisse annaks impulsi läbi 4 s viivituse ning R-sisendisse läbi minutilise viivitusega taimeri.

        Et 555 väljundisse saada 0 --> 1, on vajalik anda sellele käivituseks 1 --> 0. Lähtudes ülesande püstitusest, on vaja sinna lisaks NOT-elementi. NOT ja 555/4s 2. väljaviigu vahele veel diferentseeriv lüli, et lülitus reageeriks ainult oleku muutusele.

        Ise olen kasutanud 555 monostabiilsel lülitusel järgmist dif-lüli: sisendi ette kondensaator ning mõlemad kondensaatori klemmid läbi takistite toitesse ("pull-up resistor").

        555/1min käivituseks signaal OR-elemendi väljundist, samuti läbi eelpoolkirjeldatud lüli. OR sisenditesse signaalid 555/4s väljundist ning nn "algsest" signaalist (nüüd juba ilma inverteerimiseta).

        Et lülitus vajab ainult ühte NOT- ning ühte OR-elementi, tuleb ehk odavam, kui need koostada transistor- ning dioodloogika põhjal. Samas, viitsimata küll loogikatabeleid uurida, ei välista, et neid elemente ei saa koostada ühetüübiliste loogikaelementide kombineerimisel (ehk siis piisab ühest mitme loogikaelemendiga integraallülitusest). RS-triger tuleb kindlasti odavam integraallülitusena.

        Takistite ning kondensaatorite väärtusi igaks juhuks ei anna, kuid need peaks jääma vastavalt 10...100 kilo-oomi ning piko-/nanofaradite piiresse. Paraku ei ole kindel, kas kirjeldatud diferentseeriv lüli töötab, kui eelneva elemendi juhtivus ei võimalda selle ühendust (pärisuunalise juhtivusega) 0-potentsiaaliga (dioodloogika&#33.

        Juhul, kui nüüd see seletus veidigi arusaadav oli, siis soovitaks veidi oodata, ise kah asi läbi mõelda ning sellest vigu otsida. Samuti ei teeks paha oodata ära ka mõned "praegu-veel-kõrvalseisja" võimalikud tulevased kommentaarid.

        Lihtsamat võimalust ei suutnud leida (äkki on siiski olemas...). Nagu eelnevalt öeldud, ise kogu lülitust realiseerinud ei ole, küll aga üksikuid osi sellest.
        Öeldakse: "Esialgsed operatsioonilised testid olid ebaveenvad..."
        Seejuures mõeldakse: "Pauk käis, kui sisse lülitasime..."

        Comment

        Working...
        X