Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Ketiõlitaja sagedusmuundur

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Ketiõlitaja sagedusmuundur

    Olen elektroonikast väheke eemalolev aga küsin siiski. Kuidas teha ketiõlitaja impulssjuhtimist sõltuvana tsikli kiirusandurist (väljundimpulsi sagedus Y manuaalselt muudetav sõltuvana sisendimpulsi sagedusest X).
    Ostsin sellise pumba nagu Hawke oileril on (1 tilk õli 1x12v impulsi kohta) aga sooviks teha ka elektroonilise juhtimise mis võtaks impulsi otse käigukastis olevast kiirusandurist (spidoka impulsi juhe). Seni olen proovinud 555 trigeriga ajaliselt muudetavana teha aga läbisõidust sõltuvana tundub parem.

    Sisuliselt on vaja impulss sagedusega X muuta impulsiks sagedusega Y seda siis manuaalselt juhtides võimalikult laias ulatuses (näiteks pöördpotekaga).

    Ette tänades!

    #2
    mikrokontroller ja programm. Kui tahad potekat sisendiks, siis paned selle a/d muundurisse ja sealt saad näiteks 8 või 10 bit täpsusega poteka asukoha. Koodist siis mingi sagedusmõõtja printsiibil loed sisendi pulsside sagedust ja genereerid väljundisse pulsse. Enamasti on mikrokontrolleritel riistvaraline PWM osa sees, mis saab ise vastava konfi järel hakkama sobiva sagedusega pulsside tegemisega. Sobib mistahes pisem mikrokontroller, millel on a/d muundi. Näiteks ATTiny13.

    Comment


      #3
      Kas sellise aja trigeriga ei oleks võimalik lahendada? Sisendimpulss lükkab trigeri kella edasi sagedusega x mis muutub ja väljundisse genereeritakse impulss esimesest sisendimpulsist sõltuvana näiteks 1 minut hiljem aga triger töötab vaid siis kui saab sisendimpulsse. Kas triger saab aega edsi lugeda vaid siis kui saab sisendimpulsse (saab toidet ja jätab vana väärtuse mällu)?

      Mida arvate?

      Comment


        #4
        Jaga käigukastist saadud impulsid 4060 kiviga. Vastavalt jalalt võtad väljundipulsi, millega tüürid FET-i. FET-i ga tilgutajat. Väljundsagedus sõltub sisendsagedusest. Manuaalselt muutmiseks kasutad ümberlültit, millega valid mitme kivi väljundi vahel. Kui releele jääb impulss lühikeseks, tuleb veel üks transs ja kondekas mängu võtta. See oli vaid üks mõte.

        Comment


          #5
          ehk saad sealt miskit abi..
          siit

          Comment


            #6
            trigerite hulgaga saad jagada lihtsalt ainult kahe astmetega, natuke lisaloogikat juurde pannes ainult täisarvudega(näiteks viimase arvu detekteerimisega, st kõigi viimase järgu "1" bittide kokku andimisega ja siis selle signaaliga trigerilt J-sisendid maha lülitades et järgmisel taktil K=1 signaaliga triger nullida). Potest niisama lihtsalt ümberkonfigureeritavust ei anna teha; lihtne on ümber lülitada kahe astmete vahel (valida erinev järk), märksa rohkem kraami läheb vaja kui teha terve hulk viimase koodi detektoreid ja nende vahel ringi lülitada...

            Kontroller oleks siin märksa lihtsam lahendus, kogu funktsionaalsus on softis, jagada saad mistahes sagedusega, trigerite koloonia ning komparaatorite jaoks and-elementide koloonia asemel saab hakkama ühe kiviga.

            ivari lingil on ka kusjuures attiny mikrokontroller. natuke võiks selle realisatsiooni koha pealt nuriseda - nuppude debounce oleks võinud teha ka softis, mitte rauas. Samuti oleks saanud inverteri koha pealt märksa kokku hoida, kui tagasiside asemel oleks viinud lihtsalt mõlema transi otsad kontrollerile ja siis teinud talle softis PWM'i - ükskõik kas siis kontrollerisse sisseehitatud kahe kanaliga PWM moodulit ära kasutades või lihtsalt koodis mõnda aega neid pinne kordamööda lülitades.

            Comment


              #7
              CD4059 üks kavalatest jaguritest, mille jagamistegurist peaks piisama enam kui küllaga. Väljundpulss küll vist liiga lühike millegi tilgutamiseks aga seda annab ju näiteks 555-ga "pikemaks venitada".
              Selline mõte tuli vanu PLL-idega mässamise aegu meelde tuletades.
              PIC-i ja AVR-i fännid hakkavad nüüd jälle vanduma.
              Harjutamine teeb harjutajaks.

              Comment


                #8
                See 555 trigeriga asjandus töötab, kuid vaja oleks ikka läbisõidust ja ilmastikuoludest sõltuvat pumba juhtimist
                Leidsin sellise koha:http://www.mccoi.de/
                Tevalost jubinaid otsides vastavat kivi ei leidnud, vihmasensorit samuti mitte.
                Oskate soovitada alternatiive?

                Comment


                  #9
                  jällegi üks ATTiny kontroller. skeem ja kood tundub seal olemasolevat - seega ainult kokku panemise vaev. Mina ise kasutan PonyProg programmaatorit, selle riistvara on äärmiselt lihtne ja skeem ka ponyprogi lehel olemas. Programm siiani ka kenasti töötanud, välja arvatud kõige uuemate AVR'ide tugi (ATMega88 näiteks)...
                  ATTiny2313 on küll täitsa tevalos olemas.
                  Vihmasensor on ju lihtsalt sellise kujuga plaat, kus on kaks kammi teineteisega vaheliti. Kui märjaks saab, siis vesi juhib selle peal elektrit ja mõõtesüsteem saab aru. Selle teed ka ise.

                  Comment


                    #10
                    Tere!

                    Sais siis selline asjandus tellitud:
                    www.mccoi.de
                    Tellisin ka programeerimiseks vajaliku AVR-ISP
                    http://www.mccoi.de/at90s2313_data.pdf

                    See kivi oli eelprogrammeeritud, kõik toimib.
                    Asi on selles, et kui ühendada sisendimpulssi tsikli enda spidoka andur, loeb see 73 impulssi ühe ratta pöörde kohta, eelprogrameeritud kivil aga on programm, mis loeb 1 impusi ühe ratta pöörde kohta.
                    Proovisin ProgPonyt aga ausalt öeldes ei saa mitte mõhkugi sellest numbrijadast aru.
                    Ehk aitab keegi ümberprogrameerida.

                    Comment


                      #11
                      tõmbad atmeli kodukalt AVR Studio nimelise programmi. Sellega parandad assembleri ära ja kompileerid sellest omale uue hex-faili. Ponyprogiga loed uue hex-faili ja lased sisse. Hex faili enda muutmine on juba reverse engineering ja kui asm on olemas, siis seda pole mõtet torkida.

                      Comment


                        #12
                        Tänud sulle Digital,
                        see asm-ist .hex faili tegemine oligi puudu.
                        Proovin ja katsetan, Ponyprog juba toimib B-)

                        Comment

                        Working...
                        X