Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Trükiplaadi valmistamine freesimise teel

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Trükiplaadi valmistamine freesimise teel

Töötan frees-graveerpingi operaatorina ja mõni aeg tagasi tekkis huvi proovida graveerida trükiplaati. Enda ja elektrikust sõbra hinnangul oli tulemus täitsa tip-top.

Küsimus foorumi rahvale: :huh: millise elektrit mitte juhtiva värvi või ainega kaetakse peale freesimist trükiplaadid (nt rohelised, pruunid jne) päriselt tootmises? Arvan, et nii võiks teha päris arvestatavaid plaate.

Kui kellelgi huvi, siis võin lähemal ajal tehtust ka mingi pildi ülesse sättida.
    Tõde on moes (y)

see roheline on jootemask ja materjal on miski klaaskiu ja epoksüliimi segu vms

Comment

Siin on paar pilti esimese katsena tetud trükiplaadist.

http://www.zone.ee/marks99/plaat1.jpg
      http://www.zone.ee/marks99/plaat2.jpg

oodatud teemakohased kommentaarid
      Tõde on moes (y)

Comment

lingid ei taha töödata... ü'd on sees...

Comment

Ilus töö.
          See frees lubab vist ühtlasi ka plaadist augu läbi lasta?
          Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

Seda rohelist katet tehakse lamineerimise ja fotokeemilise meetodiga. Üldiselt ei ole seda protoplaatide juures tarvis.
            Btw. arvestatavate plaatide tegemiseks on vaja veel läbivasetamist ja siiditrükki.

Kuidas frees muidu vastu peab ? Kasutad silindrilist ?

Häid linke: www.lpkf.de ja http://proto.volta.ee

Comment

kas sellist asja õnnestub ka koduste vahenditega teha (ei pea nii hea tulemus olema)?
              trelli otsa mingi lõiketera?

Comment

Originally posted by KaruTEC@Mar 19 2006, 21:11
                Seda rohelist katet tehakse lamineerimise ja fotokeemilise meetodiga. Üldiselt ei ole seda protoplaatide juures tarvis.
                Btw. arvestatavate plaatide tegemiseks on vaja veel läbivasetamist ja siiditrükki.

Kuidas frees muidu vastu peab ? Kasutad silindrilist ?

Häid linke: www.lpkf.de ja http://proto.volta.ee
                Muidu on pingid küllaltki sarnased, aga arvestades seda et minu masina töölauaks on 1500x3000 , teevad härrad KaruTECis täpsuse poolest kõrgema pilotaaži tööd. Auke saan puurida möendusega, et minimaalne puuri läbimõõt on 1mm. Graveerimisel kasutan Belini graveerimisterasid ( http://www.zone.ee/marks99/terad.jpg ), mis otsast suhtkoht nõelaks teritatud. vastupidavus on minu meelest täitsa okei. Leidub ka üks püramiidi kujuline teemant-tera, millega samuti katset võiks teha.

Pean tõdema, et võrdlust spetsiaalsete masinatega minu pink trükiplaatide valmistamise seisukohalt ei kannata. Küll aga peaksin hakkama saama täpsusega +/- 0.1 mm.
                Igatahes tänu huvitavate linkide eest

btw: trelliga nühkerdamist ma küll kellelegi ei soovitaks pigem siis juba mõni keemiline meetod, millest pool foorumit kubiseb.
                Tõde on moes (y)

Comment

Kas oled äkki nõus tegema ka raha eest vajalike radadega trükkplaati. Ja mis hinnaga kui kahepoolne. Trükkplaat ise mingi 80x120mm

Comment

Originally posted by sahtel@Mar 19 2006, 23:07
                    Kas oled äkki nõus tegema ka raha eest vajalike radadega trükkplaati. Ja mis hinnaga kui kahepoolne. Trükkplaat ise mingi 80x120mm
                    Võin proovida teha küll. pöördun ps-i.
                    Tõde on moes (y)

Comment

Originally posted by nuuskur@Mar 19 2006, 17:36
                      Küsimus foorumi rahvale: :huh: millise elektrit mitte juhtiva värvi või ainega kaetakse peale freesimist trükiplaadid (nt rohelised, pruunid jne) päriselt tootmises? Arvan, et nii võiks teha päris arvestatavaid plaate.
                      kas v2rvimisel on praktiline v22rtus ka voi tehakse seda vaid ilu p2rast? Ning sellest ei saa ma ka p2ris h2sti aru, et kui sa n2iteks teed mone pcb ja teed sisse rajad, siis kas sa taidad need rajad mingi elektrit juhtiva materjaliga 2ra voi j22b see tellija tooks? Ning veel seda, et kas pcb kaetakse pealt mingi lakiga (n2iteks kui enda graafikakaarti vaatan, siis on tal rajad justkui kerge kihi all)?

muidu v2lja n2gid kyll ilusad

Comment

Originally posted by m4rtin@Mar 20 2006, 00:51
                        (n2iteks kui enda graafikakaarti vaatan, siis on tal rajad justkui kerge kihi all)?
                        see kerge kiht on lakk enamus (vist küll kõik) plaadid lakitakse üle.

Comment

Originally posted by m4rtin@Mar 20 2006, 02:51
                          Ning sellest ei saa ma ka p2ris h2sti aru, et kui sa n2iteks teed mone pcb ja teed sisse rajad, siis kas sa taidad need rajad mingi elektrit juhtiva materjaliga 2ra voi j22b see tellija tooks?

pcb-all mõtled just seda graveeritud trükiplaati? Ma ei saa aru, mida sa mõtled. Kui vaatad minu tehtud plaati, siis just vasest rajad on graveeringuga eraldatud muust vasekihist. Alles jäävadki juhtivad rajad ja täita ei ole vaja enam midagi. Ainult üle lakkida, et ta elektriliselt isoleerida ja kaitsta.
                          Tõde on moes (y)

Comment

Ole ettevaatlik klaastekstoliidi tolmuga, see on VÄGA kahjulik, võid saada kopsuturse vms. Kuid oletan et su pingil on korralik äratõmme otse lõiketeralt.

Milliseid faile su pink sööb ? Küsin seetõttu, et vahel võib ette tulla projekte kus minu vaene A4 väikseks jääb - suured LED paneelid jms - ning siis võiksime koostööd teha.

Veel soovitus: kui valmistad plaati raha eest, siis arvuta enda jaoks meetrihind. See võib olla ebameeldivalt kõrge, kuid parem seda teada kui hiljem avastada et kahjumiga teed. Huvitav oleks teada, mitu meetrit sul tera kestab. Kui viitsid, proovi. Ise pakuks lambist et 10-20m.

Comment

Originally posted by KaruTEC@Mar 20 2006, 11:29
                              Ole ettevaatlik klaastekstoliidi tolmuga, see on VÄGA kahjulik, võid saada kopsuturse vms. Kuid oletan et su pingil on korralik äratõmme otse lõiketeralt.

Milliseid faile su pink sööb ? Küsin seetõttu, et vahel võib ette tulla projekte kus minu vaene A4 väikseks jääb - suured LED paneelid jms - ning siis võiksime koostööd teha.

Veel soovitus: kui valmistad plaati raha eest, siis arvuta enda jaoks meetrihind. See võib olla ebameeldivalt kõrge, kuid parem seda teada kui hiljem avastada et kahjumiga teed. Huvitav oleks teada, mitu meetrit sul tera kestab. Kui viitsid, proovi. Ise pakuks lambist et 10-20m.
                              Pink ise tarbib mul ainult G koodi Aga arvuti saab hakkama enamuse vektorgraafika failidega. cdr.dxf.ai.eps.valikuliselt pdf jne.jne. Samuti on mul üks Wizard, mis saab hakkama mõne rastergraafika failiga, kui on tegemist KAHE värvi ja väga selge kontuuriga. Milliste laiemalt levinud failidega sul kokkupuutumist on ?
                              Koostöö on üks äri edu saladusi See teema on arutamist väärt.

Kuna olen praeguseks graveerinud 2 trükiplaadikest :P siis tera kestuse kohta ma midagi täpsemat veel öelda ei oska jah. Samas, oma siiras süüdimatuses uhasin ma graveerides terale peale emulsiooni joa (õli+vesi). Ei usu, et see midagi plaadile endale halba teeb, pärast kenasti piiritusega puhtaks, ja tera vastupidavuse seisukohalt peaks ta kindlasti hästi mõjuma. Lisaks sellele on Gravexis vahva mees, kes ikka lahke suhtumisega terad uuesti teravaks on nõus käiama B-)
                              Tõde on moes (y)

Comment

Working...
                              X