Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Transistor lüliti.

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Transistor lüliti.

Tere!
    Mul tekkis probleem. Ma ei saa eriit täpselt detailidesse laskuda, aga oleks vaja sellist seadet mis töötaks nagu relee, et kui vool tuleb ühest otsast sisse siis lülitub ümber.
    Aga mul on vaja sellist seadet mis lülituks ümber juba umbes 1V juures. Relee jääb seega ära ja tuleb transistorite poole pöörduda. Parim lahendus oleks siis selline, et kui pinge kasvab üle 0.5V siis kohe ühendatakse 9V patarei teise ahelasse. Et nagu kui ühest otsast tuleb vool sisse siis mingis paralleelses ahelas hakkab 9V jooksma, ma ei tea kas on piisavalt arusaadav, aga küsige kui arusaamatu midagi on.

Ardi.

Vs: Transistor lüliti.

No transistoriga peaks sedasi saama,et lased baasi ja emitteri vahele selle pinge. Ehk siis npn tüübi korral emitterisse - ja baasi +.Aga seda ma küll täpselt ei tea ütelda,kas päris 0,5 või 1V juures transs avaneb.Tundlikust tõstmiseks tuleks koostada ntx npn ja pnp tyypi transsidest lülitus(nimetati vist darlingtoni lülituseks,kindel pole,sest ma kõigest nn amatöör). MIda täpsemalt teha tahad.
    otsija

Comment

Komparaator (LM339 nt.) seda pinget mõõtma ja trans või vajadusel trans+relee väljundisse.

Comment

Esmalt postitatud otsija poolt
        (nimetati vist darlingtoni lülituseks,kindel pole,sest ma kõigest nn amatöör).

On olemas spetsiaalsed transistorid, milles on kaks transistorit ühendatud nii nagu skeemil näha. Niipalju kui mina olen aru saanud, peaksid nad välimuselt olema veidi kõrgemad tavalistest. Neid peaks saama teha ka kahest tavalisest transistorist?

Comment

OKei saan täpsustada veel nii palju. Kui mingi allikas hakkab järsku andma ntx 0.5V siis ma tahan sellel hetkel lambi põlema saada, soovitatavalt peaks lambi toide olema 9V Aga 4.5 võiks ka piisata vms.

Äkki saaks täpsema skeemi, ega ma ka teab mis tegija pole, olen vaid puust ja punaselt ette tehtud skeemide järgi projekte teinud.

Comment

Esmalt postitatud denry12 poolt

On olemas spetsiaalsed transistorid, milles on kaks transistorit ühendatud nii nagu skeemil näha. Niipalju kui mina olen aru saanud, peaksid nad välimuselt olema veidi kõrgemad tavalistest. Neid peaks saama teha ka kahest tavalisest transistorist?
            Ei ma mõtlesin sellist nn liittransistorit,kus tr1 oleks pnp antud lülituses siis.Kogu see liittranss "muutub" sellisel juhul pnp tüüpi transiks.St emitterist saab pnp tüübi kollektor ja kollektorist siis emitter.JA sealjuures tundlikkus kasvab(kunagi ladusin neid naljapärast kokku ning siis selgus katse käigus).
            otsija

Comment

seega 2 transi on ainsad komponendid mida vajan?

Comment

Einoh sa räägi parem,kuskohast sul see 0,5V tuleb ja mitu mA seal on.Emitteri Baasi vahele tuleks ikka takk ka panna nii 47k vms ja baasi ja sinu toiteallika(0,5V) vahele ka jadamisi takk(nii 1k ,sõltuvalt kui kõrgeks su sellel 0,5V ahelal pinge max tõusta võib).Aga ikkagi tahaks teada,milleks sul seda vaja teha on??Siis saab paremini asjale pihta ja selgusele,et kas üldse töötaks selline lahendus.
                otsija

Comment

Okei, terve stoory on siis selline. Tahan telefoni kasutada päästikuna, et kui mobiil heliseb ühendatakse vooluahel. Ma üritasin asjale läheneda mehhaanilise külje pealt, kuid ma ei olnud kordagi veendunud et kas ahel on ühenduses või mitte ja umbes 50% kordadel seda ei juhtunud. Ühendasin siis väikese mikromootori juhtmete otsa ja see vedas kontaktid kokku, kuid mitte just väga edukalt ja mitte alati.

Comment

Esmalt postitatud served poolt
                    Okei, terve stoory on siis selline. Tahan telefoni kasutada päästikuna, et kui mobiil heliseb ühendatakse vooluahel. Ma üritasin asjale läheneda mehhaanilise külje pealt, kuid ma ei olnud kordagi veendunud et kas ahel on ühenduses või mitte ja umbes 50% kordadel seda ei juhtunud. Ühendasin siis väikese mikromootori juhtmete otsa ja see vedas kontaktid kokku, kuid mitte just väga edukalt ja mitte alati.
                    Ot ma ei saanud päris hästi aru,et kuskohast sa selle 0,5V ümberlüliyuseks võtad??Kas nn vibra mootori klemmidelt või või kust?
                    otsija

Comment

Tundub, et siin hakatakse miskit raadio teel õhku laskma.
                      0,5V on ränitransistori jaoks vähevõitu. Kui mõni 25 aastat vana germaaniumtransistor näppu satub, siis sellega mängiks välja. Vene omadest mõni МП-tüüpi näiteks. Kuigi minu meelest oli veel mõne aasta taguses ELFA kataloogis näpuotsatäis Ge-transse.
                      Harjutamine teeb harjutajaks.

Comment

Kas keegi joonistaks kuidas seda teha saab, kui mul on MP111 transistor

Comment

http://beta.album.ee/node/10049583/50043587 proovi sellist lülitust.Ise sain tundlikkuse nii suureks(kolme transilisel lülituses),et lülitasin transsi isegi sedasi,et panin sinna kylge tavalise valgusdioodi ning dioodile siis õrna valgust suunates avanes transistor.Diood andis siis miskit 10 mV pinget ning sellest siis piisas.
                          otsija

Comment

Teen proovi.

Tegu pole millegi õhkulaskmisega. See on lihtsalt 1 eksperiment garaašis olevate tulede kontrollimiseks (kas põlevad või mitte)

Comment

Working...
                            X