Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Vajan nõuannet - miks transistor ei avane?

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vajan nõuannet - miks transistor ei avane?

Tere!

Mul on ilmselt kõige lihtsam võimalik skeem, mis tõttu on natuke piinlik nõu küsida, aga...

Selline lihtne skeem on, mõeldud on se auto kütusepihusti juhtimiseks.
    Asi siis selles, et transistor ei avane korralikult, kuna baas-emitter pinge on liiga väike.

Skeem: http://www.tevalo.ee/foorum/attachme...1&d=1188231565

R2 takistuse vähendamine tõstab küll selles harus pinget, aga mitte piisavalt (alla 40 oomi hakkab see potensiomeeter juba suitsema...). Üle 0,75 voldi ei saa ma seda mingi nipiga, aga vaja oleks vähemalt 1,6 V

Ühesõnaga - mis ma tegema peaks?
    Lisatud failid

Vs: Vajan nõuannet - miks transistor ei avane?

Kõigepealt - transistori avanemisest saame rääkida siis kui ta töötaks
    võtmerežiimis (lülitirežiimis, avatud/suletud), see aga on emitterjärguri
    skeem ja emitterile peabki tekkima umb. 0,7 V võrra (lihtsa ränitransistori
    puhul, liittransistoriga võib ka topelt niipalju olla) baasile antud pingest
    madalam pinge. Kui palju see pihusti pinget peab saama ja kuskohast
    see skeem pärineb?
    viimati muutis kasutaja fre; 27 August 2007, 20:26.
    Elektroonika töötab suitsu baasil.
    Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
    Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Skeem on kodukootud, ent leidsin hiljuti kogemata netist analoogilise näite:

Ja lehekülg kust ma selle leidsin :http://www.faqs.org/docs/electric/Semi/SEMI_4.html - vaja umbes poole peale alla skrollida.

Pihusti töötab 12V peal ja saab toite autoakult.

Kui mu transistor töötab vales reziimis, mis ma siis ümber peaksin tõstma et ta õiges reziimis tööle hakkaks?

Comment

Kui pihusti töötab 12 voldiga, siis pane ta otse aku klemmi külge. Mis on trantsi mõte?

See skeem on stabiilsema pinge tekitamiseks, stabika pinge - 0,7 volti, esimeses skeemis oli stabikas 5,1 volti, seega väljuv pinge peaks olema 4,4 volti.

Palju ampreid läheb pihustile?

Comment

Skeemi point on selles, et saaks pihustit arvutiga juhtida - tegu katseseadmega. See, mille ma skeemile lihtsalt lülitina märkisin, on tegelikult optoisolaator mille teine pool on arvutiga ühendatud.

Pihustit sai kunagi mõõdetud, vool oli mäletamist mööda ca 4,4A. Transistori valulävi on 10A.

P.S. Vaatan, et joonistasin lüliti kogemata pisut valesse kohta - see peab lülitama ainult baasi poole minevat haru ja mitte kogu skeemi...
          viimati muutis kasutaja vdp; 27 August 2007, 21:19.

Comment

Stabikas viska skeemist välja.
            trantsi (mitte liittrantsi) vooluvõimendus on umbes 30 korda, 4 A väljundi korral peab baasil olema 100ma, mis on ilmselgelt palju opaka jaoks. Vaja lisada veel üks trants või kasutada liittrantsi. Mis trantsiga katsetasid?

Comment

Mõttekas oleks emitterjärguri asemele üldse transistorvõti panna,
              tähendab, koormus kollektoriahelasse. Et pihusti on üht otsa pidi
              juba ilmselt ühendatud autokerega, siis peaks ka pihustit juhtiv
              jõutransistor olema hoopis p-n-p juhtivusega. Selle emitter siis
              saab ühenduse aku plussilt ja kollektoriahelas on koormuseks
              pihusti. Ilmselt on tegemist induktiivse koormusega, seepärast
              peaks sellega rööbiti veel vastupingestatud diood ka kaitseks
              võimalike pingeimpulsside vastu olema.
              Võtmerežiimis transistori baasivooluks (avatud olek) arvestatakse
              tavaliselt 1/10 ... 1/20 kollektorivoolust. Mõistlik oleks sinna selleks
              jõutransistoriks isegi juba liittransistor valida, siis vajalik baasivool
              ehk ainult 1/100 kollektorivoolust. Arvata võib et ka sellist voolu
              veel optopaariga otse ei tüüri, siis tuleks üks lisatransistor veel...
              Muidugi on mõeldav skeem natuke moodsamal elemendibaasil,
              aga käeharjutuseks on vast tavalisemad detailid sobivamad...
              Elektroonika töötab suitsu baasil.
              Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
              Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Pihustid ei ole alati ühe otsaga keresse ühendatud. Võib ka nii olla, et saavad akult 12V ühele otsale ja teist otsa juhitakse ajus (maandatakse) vastavate imulssidega. Kui optoisolaatorisse võtta ajust signaal, siis tuleb sellega arvestada.
                Eraldi katseseadmega (impulsid arvutist) pole see muidugi oluline.

Comment

Nii, leidsin aega selle asjaga jälle pisut tegeleda.

Täpsustaks mõnda asja:
                  1) jah, pihusti on induktiivkoormus, tegu on solenoidiga
                  2) kogu see kupatus ei ole autoga kuidagi ühendatud. Pihustit juhtiv signaal antakse optoisolaatorile lauaarvutist.

Aga talitasin nõuannete järgi ja tegin skeemi ümber, nagu jooniselt näha, ja asendasin senise transistori darlingtoniga BD651. Kui pihustit läbib 5A, siis on vool baasil 50mA - seda on täpselt sama palju, kui mu optoisolaator (joonisel asendatud lülitiga S1) maksimaalselt talub.

Aga probleem ikka sama - transistor ei avane, kuna baas-emitter pinge on liiga madal (alla voldi). Vaja oleks see saada vahemikku 2,5 ... 5 V, mida ma selleks tegema pean? Nagu juba mainitud, takistust R2 ei saa vähendada kuna see on juba niigi madal.
                  Lisatud failid
                  viimati muutis kasutaja vdp; 24 September 2007, 00:12.

Comment

Transi B-E pinge ei saa tõusta üle 0,7V( Darlingtoni puhul 1,6V). Kui ta seda teeb, on transs tuksis. Sinu transi võimendustegur on min 750, seega peaks igal juhul asja ära tüürima. Äkki on transs katki või ikkagi mingi näpukas skeemis (šunteeeriv diood tagurpidi vms)?
                    Muide, optronist ei ole kasulik maks. voolu läbi kütta!
                    - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                    - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

optron on samuti oma võimendusega. see tähendab palju ühest otsast voolu tekitad, mingi teguriga saad teisest otsast voolu kätte. 50ma võib olla palju optroni jaoks. Anna täpne skeem mida tegid muidu raske aru saada.

Comment

Nii, tegin siis sellise joonise, kus optoisolaator ka peal on.
                        Lisatud failid

Comment

Kui ühendada optroni kollektor BD651-e kollektoriga? Võib ka kasutada ULN-tüüpi puhvrit transi asemel - isegi kaitsedioodid on sees olemas. Ja lõpuks võib ka nii ühendada:
                          Lisatud failid
                          - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                          - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

50 oomi takisti ja arvutisse? Mis porti? Üldjuhul ei anna arvuti dataots kunagi nii suurt voolu välja! Voolu vaja võimendada, nagu felch soovitas.

Comment

Port on LPT, kui asja tööle saan, proovin võibolla USB peale ümber ehitada - siis saab igasuguse läptopiga kasutada. Selle 50oomi võtsin ma mingisuguse enda vana joonise peal, tegelikult on mul sinna vist mingi muu väärtus timmitud (õhtul kodus võin üle mõõta) - aga see pole ka oluline, kuna see osa skeemist töötab nagu peab. Ja hetkel ma katsetan niikuinii skeemiga, kus optoisolaatori asemel on tavaline lüliti.

Proovisin ka Felchi pakutud skeemi, sellel on sama probleem - võimsam transistor (BD651) lihtsalt ei avane. Transistor BC557 töötab nii, nagu peab. Kurat, ma ei saa aru milles asi - tegemist on ju kõige lihtsama transistor switchi õpikunäitega. Üks mu elektri alal pisut pädevam sõber vaatas ka peale, ega saanud aru milles probleem on. Vigases transistoris ei saa ka asi olla, olen seda korduvalt vahetanud. Asendasin huvi pärast pihusti ja dioodi 12V lambikesega, aga vahet pole - samamoodi ei tööta. Siis torkasin sinna asemele LEDi, see põleb nõrgalt ja selle jalgade pealt mõõtsin 1,91V. Takistit R3 vähendades pinge tõuseb (kui R3 = 450 oomi, on pinge 2,45V), aga seda on ikka liiga vähe.

Comment

Working...
                              X