Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

türistorite juhtimine...

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

türistorite juhtimine...

Oleks vaja siis skeemi, millega saaks türistoreid juhtida, et pinget reguleerida. Kasutada tahan 2 türistorit, et saada täisperiood. Ma mainin ära, et türistorid, mida juhtida tahan on 200A-ised. Lähevad nad ühte algelisse keevitusaparaati.
    * * *

Vs: türistorite juhtimine...

Tere!

Millisest trafost tahad keevitust ehitada? Sai nõukaajal neid tehtud 3- faasilisest ohutustrafodest (36V). praegu on liikvel 42 voldised. Milleks türistoridega jamada, dioodid silda, voolu piiramiseks reostaat ja töötab igavesti. Ei mingit elektroonikat. Türistori saab ju dioodi reziimis kasutada. Kui viitsin, otsin õhtul skeemi üles. Kui Sul ühefaasiline trafo, siis täisperioodaladi ehitamiseks on ikkagi 4 vaja.

Comment

Ma olen teinud kahele traadiga keevitusele reguleeritavad alaldid, kasutades "põhjana" skeemi ajakirjast "Radio" 1986 a. nr.8 lk.56-58.
      Toda on suht lihtne modida erineva arvu faaside tarvis.
      Aga elektroodiga keevituse reguleerimiseks see ei sobi. Selle voolu reguleerimiseks on kõige lihtsam kasutada võimsaid takisteid. Saab õige karakteristiku. On ka türistoridega aparaate, mis töötavad nii traadiga, kui elektroodiga (ВДУ-506 nt.)

Comment

Ma kasutan vana kinoaparaadi toiteploki trafot. Eelduste kohaset annab välja 48V. Trafo on 3 sambaga ja 380V. Türistorit tahan selle pärast kasutada, et see on mugav
        * * *

Comment

Kui on mugav, siis kasuta terviseks ja ära rohkem tüüta. Ehita kas või kosmoselaev aga enne tee türistori kasutamine endale selgeks.

Comment

Esmalt postitatud voltmeeter poolt
            Kui on mugav, siis kasuta terviseks ja ära rohkem tüüta. Ehita kas või kosmoselaev aga enne tee türistori kasutamine endale selgeks.
            Kuule jobu, selle pärast ma siin abi küsingi. Hoia oma suu kinni, kui midagi tarka öelda pole!
            * * *

Comment

Lõpetage sõimlemine !
              "Raadiolamp": Kõigepealt valgusta, millega soovid keevitama hakata. Kui elektroodiga, ( nagu mulle miskipärast tundub. Trafo andmete järgi.) siis türistoridega reguleerides see algeliseks (teema alguses Sa nii mainisid) jääda ei saa.

Comment

Keevitama hakkan jah elektroodiga. Elektroodi mõõtmed jäävad 2-3mm vahele. Türistorit tahan kasutada selle pärast, et ma saan valida täpselt vajaliku pinge, mitte nii, et elektrod liiga kõrvetab või siis liiga nõrk on. Ma siin sain ühe skemi, millest saaks midagi aretada, skeem on siis START M-i oma. Seal uurin, kuidas saab teha, kui üldse. Kui on mingeid paremaid lahendusi, siis pakkuge välja.
                * * *

Comment

Ega ma nüüd ka mingi eriline keevituse spetsialist ei ole, aga mõned tõed olen teada saanud.

Elektroodi jaoks on pinge niipalju määrav, et mida suurem, seda lihtsamalt süttib kaar. Aga reguleeritakse tegelikult voolu. Ja toiteallikas (trafo, alaldi) peab omama nn.langevat karakteristikut. Selle lahtiseletamise jätan targemaile.

Sul on kõige mõistlikum mu meelest tekitada sinna tavaline kolmefaasiline sildalaldi. See = 6 dioodi. Kui Sul dioode pole, saab ka türistore dioodina kasutada. Anoodi ja tüürelektroodi vahele tekitad sobivast dioodist ja takistist koosneva ahela. Amprine diood sobib tavaliselt täiesti ja takisti 50- 100 oomi. Alla vati takistit pole vast mõtet panna.

Ja sinna järgi ehitad nn. takistuskasti. Ise pole ühtegi sellist ehitanud, näinud mõnda olen. Ühel neist olid takistid tehtud roostevabast terasest latist, kõverakski keeratud. Mälu järgi ca2x20mm. Neid siis mitu ja lülitati kanglülititega.

See mu meelest lihtsaim variant. Keerulisemaid, neid leiab alati.
                  Tööstuslikud keevitused kasutavad voolu reguleerimiseks reeglina kas magnetšunte või suht keerulist elektroonikat.
                  viimati muutis kasutaja tcumen; 21 m 2007, 21:45.

Comment

Dioodidega muret pole, neid mul on küll. Eks ma uurin, kuidas teha. Takistitega jälle see asi, et kust ma võtan neid nii palju ja võimsaid. Ma olen siin mõelnud igasuguseid variante, kuidas teha.
                    * * *

Comment

Esmalt postitatud raadiolamp poolt
                      Takistitega jälle see asi, et kust ma võtan neid nii palju ja võimsaid. Ma olen siin mõelnud igasuguseid variante, kuidas teha.
                      Kui asja vastu huvi tõsine, võin uurida kuis neid nt. roostevabast teha. Aga see võtab paar päeva, või nii, aega. Too tegelane, kes täpselt õpetada oskab, ei ole alati saadaval.
                      Niisiis, kui tahad, et uurin, anna kas foorumis või kasvõi Pm-is teada.

Comment

Roostevaba keeramine on omaette muusika Pole ka roostevaba väga võtta. Ma räägin ühe tuttava elektroonikuga homme, et mis ta asjast arvab. Küsin temalt nõu, et mis tema arvab, kuidas oleks mõistlik teha. See takistite asi on mõeldav. Ma saan ühe inimese käest takistustraati ka kui vaja.
                        * * *

Comment

Esmalt postitatud raadiolamp poolt
                          Roostevaba keeramine on omaette muusika .
                          Mis ta nüüd teistmoodi muusika on, kui mõne teise lehtmetalli keeramine? Et toonivahe või?

Comment

Roostevaba on suht jäik. Oleneb, millised tal need takistid tehtud on ja kui paksust materjalist.
                            * * *

Comment

Paksust ma enne mainisin, ca 2mm. Ja ega teda siis vinklisse ei väänatud. Pikkuse ja takistuse kohta ei oska praegu midagi kosta.

Aga tundub et huvi on. Kannata mõni päev, teen omale asja selgeks ja annan vastuse siiasamma foorumisse.

Comment

Working...
                              X