Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Huvitav kell

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #16
    Vs: Huvitav kell

    Miks neid LED-de vaja? Hõõgpirnidega tule odavam ja retrom, 60-ndate hõngu.
    Vahetada 350W lampvõimendi jääksoojust Kaja Kallase elektrimolekulide vastu.

    Comment


      #17
      Vs: Huvitav kell

      Esmalt postitatud reuter poolt
      nali naljaks, aga DSC vanadel signalisatsioonikeskustel tuli aeg panna võrgusageduse järgi,
      Muide, Soomes loetakse võrgusagedust teistmoodi metoodikaga, seal peab nimelt olema võrguvoolu impulsside arv ööpäevas konstantne ja ööpäeva pikkust loetakse aatomkella järgi. Seega pole nii kriitiline, kas vooluvõrgu sagedus on konstantne või kõigub pisut - vajadusel antakse genekatele veidi hoogu juurde või lastakse veidi vabakäiguga joosta Seega kell, mis loeb juhtpulsse võrgust, käib ikkagi väga täpselt ööpäeva lõikes.

      Aga näiteks Soome telekanalite kaader on süngitud aatomkellaga, nii et kui on vaja eriti täpset sagedusega impulsse, siis võib kasutada kaadripulsse kella sünkroniseerimiseks. Olen isegi vastavat seadet näinud, mis tootis TV-signaalist "etalonsagedust". Lisaks on Saksamaal see kellade etalonsageduse saatja, mida mõned kellad oskavad vastu võtta. Ja uuema aja leiutis GPS...

      Soomes on müüdud digitaalseid lauakellasid, mis võtsid juhtpulsi võrguvoolust, oman isegi sellist. Eestis seda kasutades aga hakkas kell uskumatult palju taha jääma. Pidin installeerima kvartsgeneraatori, et kella täpseks saada, neid vidinaid müüakse poes muide.

      Narva generaatorid ilmselt on nii vanaaegsed, et ei saa rakendada sellist süsteemi. Veneajal oli ka kohustus säästa kütust, üks võimalus oli lasta genekad käima näiteks 49 Hz peale, sellega sai mingi kokkuhoiu kütusekulus ja parteilise pika pai + preemiarublad Aga tänapäeval võib olla tegelikult ka väike koonerdamise mekk juures EE poliitikal, kes teab...
      Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

      Comment


        #18
        Vs: Huvitav kell

        Esmalt postitatud RaunoK poolt
        Miks neid LED-de vaja? Hõõgpirnidega tule odavam ja retrom, 60-ndate hõngu.
        Ledidega on 70-date hõng, kas pole veel piisavalt retro?
        Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

        Comment


          #19
          Vs: Huvitav kell

          Esmalt postitatud lekillum poolt
          Saaks kella ehitamisega hakkama küll 74 ja 40 loogikaskeemide baasil. Küsimus on ajas. Hinda ei oska praegu öelda. Sõltub ajast ja komponentide hulgast, mis vaja läheb. Skeemi komponentidele võib kuluda hinnanguliselt 100 krooni ringis ilma LED-ideta. Skeemi sünteesile paar tundi.
          Mõtlesin siiski PICi või AVRi.

          Aga mis te sellest arvate?
          http://www.hanssummers.com/electronics/clocks/binary/

          Comment


            #20
            Vs: Huvitav kell

            Paistab suhteliselt algeline skeem olevat. Soovitaks kasutada 74LS seeria asemel seeriat 74HC või 74HCT. Samuti tuleks asendada 74LS393 74HC390-ga. Skeem saab hulga lihtsam ära jäävad mitmed loogikaelemendid ja dioodid. 1Hz impulsside saamiseks kasutada 32768 Hz kvartsgeneraatorit CD4060 baasil. Muidu huvitav lähenemine kellaaja indikeerimiseks. Kes kahendkoodi ei valda ei oska sealt midagi välja lugeda. Hea võhikute ees keksida.

            Comment


              #21
              Vs: Huvitav kell

              Esmalt postitatud GU50 poolt
              Narva generaatorid ilmselt on nii vanaaegsed, et ei saa rakendada sellist süsteemi. ... Aga tänapäeval võib olla tegelikult ka väike koonerdamise mekk juures EE poliitikal, kes teab...
              Natuke siis veel teemaväliselt Narva kohta...

              Nagu eelpool mainisin, on Eesti elektrisüsteem kokku ühendatud Venemaa Ühendelektrisüsteemiga ja seetõttu on selle suurega ka sünkroonis. Sellest eraldumata pole võimalik Narvas mitte kuidagi sagedust muuta ega märkimisväärselt mõjutada. Eelviimane, umbes kahetunnine eralduskatse viidi läbi 5. aprillil 2002, kui "suurest" eraldati üheskoos Eesti, Läti, Leedu, Kaliningradi võrk ja osa Valgevene võrgust. Viimane, sedakorda ainult Eesti võrgu eralduskatse viidi läbi 10...11. novembril 2006, kui kella 23.05 kuni 00.28 oli Eesti elektrivõrk täielikult lahus "suurest". Testiti võrgu toimimist nii aeglaste kui ka kiirete tarbimisvõimsuste muutumisel, kusjuures võrgusagedus jäi vahemikku 49,63...50,16Hz. Sageduse hoidmiseks olid Eesti EJ 8. turbogeneraatori ja Balti EJ 11. turbogeneraatori kiirusregulaatorite tundlikkused seatud väärtusele 10mHz (0,01Hz) ja ülejäänud väärtustele 150mHz (0,15Hz).

              Niisiis, Narva EJ uued plokid reguleerisid sagedust ootuspäraselt hästi.
              Keda täpsemalt huvitab, saab lugeda siit:


              Poleks ka mingi eriline probleem sageduse keskväärtust kella abil "paigal" hoida, aga sellist traditsiooni meiega praegu koos oleval "suurel" võrgul veel pole.
              Aitab vast teemavälisest jutust...
              Elektroonika töötab suitsu baasil.
              Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
              Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

              Comment


                #22
                Vs: Huvitav kell

                Esmalt postitatud Silver poolt
                Tere,

                Hakkas silma selline sait nagu http://www.tokyoflash.com/en/ ning seal olevad pehmelt öeldes huvitavad kellad. Ja mõtlesin, et kui raske oleks ehitada kella sellisel tööpõhimõttel http://www.tokyoflash.com/en/watches...ash/shinshoku/ ? Ehk siis 12 LEDi näitavad tunde, 3 LEDi veerand tunde ja 14 LEDi minuteid. Kas läheks väga raskeks? Eesmärk ei oleks mitte võimalikult väikseks seda asja ajada vaid siis laua peale mõeldud versioon.

                Silver
                Kogu seda teemat lugedes tekib küsimus, milleks on vaja aja lugemist nii keeruliseks teha? Meenub kunagi kuskil raadiosaates ühe kõneleja lause, et "talle meeldib kui aega öeldakse nagu sõjaväes, nt 15:50, mitte kümme enne nelja". Siis on asi konkreetne ja ei teki valearusaamu. Aga need disainkellad, kus loed LED-e kokku ja siis arvutad palju kell tegelikult on - see on ikka paras jama. Aega peab palju olema. Samahästi võiks kodus istuda ja liivakella mingi igat tsükli järel keerata ja siis paberile kriipse tõmmata ning välja arvutada, palju kellaaeg parasjagu on.
                Aeg on energiahulk, mis jääb põhjuse ja tagajärje vahele.

                Comment


                  #23
                  Vs: Huvitav kell

                  Ütleks et inimene harjub kõigega (isegi poomisnööriga, ainult alguses natuke sipleb, pärast aga jääb väga rahulikuks...).

                  Kui mu väike sugulane kella tundma õppis, polnud neil kodus ühtegi osutitega kella ja nii ta numbernäiduga kella tundmise päris selgeks saigi. Hiljem läks päris tükk aega kuni ta lisaks ka osutitega kella mõistatuslikkusest aru hakkas saama.

                  Mul on olnud kunagi võimalus käes hoida vanaaegset suuremat mõõtu taskukella (väga ilus ja täiesti käsitöö!), mis peale väikese nupu vajutamist hakkas lööma täistunde, seejärel kõrgeneva tooniga veerandtundide arvu ja lõpuks veel ka minutite arvu. Nii võis ka öösel pimedas täpse kellaaja ära kuulda... Sisu oli ikka tõeline meistritöö!
                  Elektroonika töötab suitsu baasil.
                  Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
                  Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

                  Comment


                    #24
                    Vs: Huvitav kell

                    Njah, pimedate kellad on ka omaette väljamõeldised. Aga töötavad. Pole vaja pim-pom -mi. Saab ka öösel pimedas kellaaega teada, sobib luurajatele väga hästi.
                    Aeg on energiahulk, mis jääb põhjuse ja tagajärje vahele.

                    Comment


                      #25
                      Vs: Huvitav kell

                      Eks jah see täielikult praktiline pole küll. Aga selle eest täiesti unikaalne asi.

                      Comment

                      Working...
                      X