Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

MP3-mängija juhtimine

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    MP3-mängija juhtimine

    Tere!

    Võhik vajab abi.

    Vaja integreerida üks MP3-mängija. Eesmärgiks siis käivitada eelnevalt valitud lugu mitte nupuvajutuse vaid välise signaali poolt. Et lihtsam oleks, valisin mehhaaniliste nuppude ja kruvidega lahtikäiva korpusega mängija.

    Lootsin, et asi on lihtne - tüüpi, et nupuvajutus ühendab kontrolleri jala läbi takisti maa või toitega, vms. Aga osutus, et nii lihtne see kahjuks polnud. Lüliti ühendab tõesti kaks kontakti. Üks kontakt on ühendatud siini peale, mis on mingile kogusele nuppudele ühine (ühe külje nupud). Siini ja maa vahel on 10k takistus. Juhtotstel on umbes 2.67V pinge (toitepinge on 3V). Kui nuppu vajutada, siis ühendatakse juhtotse otse siinile. Vool juhtotsast siinile on alla mikroampri (üsna keeruline mõõta).

    Probleem selles, et kui ma ühendan juhtotsa maaga - vahet pole kas otse või läbi takisti, siis see ei mõika. Pärast pikemat mässamist tundub, et oluline on, et juhtots just siiniga ühenduks. Nagu kontrollitaks vajutust mõlema sisendi koostöös.

    Praegu on plaan manna sinna juhtotsa ja siini vahele väljatransistor. Aga see madal pinge ja imetilluke vool teevad natuke ebakindlaks - et kas see hakkab tööle ja mis sorti transistor sinna valida.

    Äkki tekib kellelegi sellise segase seletuse peale mingeid ideid probleemi lahendamiseks.

    Arne

    #2
    Vs: MP3-mängija juhtimine

    Esmalt postitatud arnea poolt
    Äkki tekib kellelegi sellise segase seletuse peale mingeid ideid probleemi lahendamiseks.
    Ilmselt on tegemist maatriksklaviatuuriga,
    sellise kohta väike lihtsustatud seletus -
    http://www.dribin.org/dave/keyboard/one_html/
    Karta on et väljatransistoriga ei saa kõige parem,
    ilmselt on vaja galvaanilist lahtisidestust skeemist,
    mingi optopaariga ehk...
    Elektroonika töötab suitsu baasil.
    Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
    Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

    Comment


      #3
      Vs: MP3-mängija juhtimine

      Esmalt postitatud arnea poolt
      Eesmärgiks siis käivitada eelnevalt valitud lugu mitte nupuvajutuse vaid välise signaali poolt.
      Uudishimust küsin, kuidas see "eelnev valik" toimub? Käsitsi? Või player pidevalt standby-olekus õigel kohal? Ühesõnaga tutvusta veidi projekti sisu, kui saladus pole! Endal ka veidi sarnane plaan kusagil ajusopis...

      Comment


        #4
        Vs: MP3-mängija juhtimine

        Loo valik toimib käsitsi. Tegu on abivahendiga ühe tehnikaspordiala jaoks. Lugudeks on kõnesüntesaatori abil tehtud taiminguinfo - tüüpi sekundite lugemine kümne kaupa ja teatud olulistel hetkedel countdown nulli. Träkke on palju - eri harjutuste jaoks erinevad. Oluline on see, et träkk käivitub samast päästikust kust asi isegi ja seega saan alati täpse ajainfo. Kõrvaklappide asemele tuleb väike valjuhääldi. Pmst oli olemas ka sisseehitatud valjuhääldiga MP3 mängija aga sellel ei olnud eraldi stop nuppu ja mulle tundus stop/play nupu järjestikuse vajutamise abil loo algusesse kerimine töökindlamana. Player ise on Thomson Lyra - neid on selle nime all vist palju, mul on selline odav, valge, ruudukujuline ja OLED ekraaniga - Expert müüs.

        Arne

        Comment


          #5
          Vs: MP3-mängija juhtimine

          Optroniga peaks saama juhtida küll, tuleb vaid polaarsust jälgida. S.t. kumbal pleieri lüliti otsal kõrgem pinge. Ossiga vaadates saaks kindlasti aru, mis toimub.
          - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
          - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

          Comment


            #6
            Vs: MP3-mängija juhtimine

            Sain laenata ühe paralleelporti käiva ossi. Sellega oli näha, et kui kontaktid on ühendatud, siis käib iga 40ms tagant 100us impulss läbi. Hommikul käisin Tevalos ja ostsin peotäie takisteid ja väljatransistore. Hirmus kaua läks ostmisega aega, sestap optronite valikuni ei jõudnudki. Aga väljatranss töötas suurepäraselt. Mark oli 2SK117 - valiku põhjuseks oli eriti väike Gate-source cut-off voltage. Eile mängisin SwitcherCAD III-ga ja tundus, et madalate pingete korral on abiks kui see parameeter väike on.

            Arne

            Comment


              #7
              Vs: MP3-mängija juhtimine

              Pagan, need 2SK117-d olid miskid JFET-d, mis käituvad hoopis valesti ja tahavad suletud olemiseks negatiivset pinget. Pärast pikemat maadlemist ei suutnudki ma välja mõelda kuidas neid kasutada.

              Vaatasin optronite valikut siinsamas Elfas - tundusid väga erinevad. Millist te antud juhul soovitaks?

              Arne

              Comment


                #8
                Vs: MP3-mängija juhtimine

                Tavaline CNY35 või PC817 optron võiks sobida. Väljundi transi K tuleks ühendada + pulsside poolega ja E klaveri sisendi poolele. Aga...vahest on sisend hoopis kõrge ja vajutamisel tõmbab teine ots teda maha. Sel juhul tuleks vastupidi ühendada. Mismoodi signaalid klemmidel välja nägid - enne ja peale vajutust?
                - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

                Comment


                  #9
                  Vs: MP3-mängija juhtimine

                  Tänud nõuannete eest. Sain midagi makettplaadil toimima. Unustasin algul olulise asjaolu mainida - elektrilist sidestamist teise süsteemiga ei plaaninud - lihtsalt üks kahe kontaktipaariga lüliti mille üks paar juhib üht ja teine teist seadet. Oma skeemi toidan MP3 mängijast. Seega optroneid ei kasutanud, panin ikka väljatransid.

                  Aega läls meeletult - kogu füüsika meeldetuletamine, jms. Ilma SwitcherCAD-i ja ossita poleks vist kuhugi jõudnud. Kolm transsi suutsin ka läbi lasta oma ebapuhta käsitsemise tõttu. Hiljem hakkasin igaks juhuks jalgu mähkima enne kui skeemi muutma hakkasin. Ja esimese päeva lõpus lugesin kõik kolbide kohta käivad threadid ka läbi - peaks uus kolvi oma vana venelase asemele ostma. Logiseb ja ots on tüütult pirakas.

                  Tähelepanekuid:

                  1) PIC-iga tehes oleks asi kiiremalt, odavam ja parem tulnud. Analoogdisainiga on selliseid asju nagu "seda tee pärast seda kui" ikka jõle tüütu teha ja väga korrektselt ei saagi - näiteks eriti lühikeste nupuvajutuste korral ei toimi mu skeem õigesti. Ja pisike PIC maksab umbes samapalju kui kaks transistori ühekaupa ostes.

                  2) Kohalike poodide varustatus on alla käinud? S.t. tellida saab aga kohapeal pole praktiliselt midagi. Näiteks kõik tillukesed n-mosfetid suutsin ma ära osta. Kõigist neljast Tallinna poest.

                  Arne

                  Comment

                  Working...
                  X