Mida kasutate selleks? Ma olen kasutanud ainult minifreeši lõikekettaid, kuid need said otsa ning pole leidnud kohta, kust neid juurde saaks osta (mõistliku hinnaga). Alternatiive on vaja seega teada. Rauasaega annab midagi ära teha?
Teade
Collapse
Foorumi reeglid.
Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less
Trükiplaadi õigesse mõõtu lõikamine.
Collapse
X
-
Vs: Trükiplaadi õigesse mõõtu lõikamine.
Giljotiiniga.
Kruustangide vahele kinnitatav on hea, kui plaadi mõõdud alla 10cm. Peaasi et oleks terav ja terad käiks hästi kokku. Saab ise teha ja ilmselt leiab kasutatuna kusagilt balti jaama turult. Uut mine vaata Tööriistamarketist, 2k on umbkaudu hind.
Üle 10cm pikkuse on vaja juba korralikumat, surveteraga (maksab 13k, Tööriistamarketis)
CNC frees ei ole kodukasutajale eriline variant ja isegi lõikan oma plaate vahel giljotiiniga, odavam tuleb.
Comment
-
Vaibanoaga olen seni hakkama saanud.
Kasutan terasid mitte "viis krooni kümme tükki", vaid oluliselt paremaid-kallimaid.
Plaadi mõlemilt poolt soon sisse ja siis murran ettevaatlikult. Veidi karvane murdeserv saab siledaks nõelviiliga.
Kunagi sai tehtud terasest lausa spetsiaalne kaabits, ots meenutas natukene konksu. Iga tõmbega võttis u. 0,5 mm laiuse vao. Oli terav mitte pikisuunas nagu vaibanuga, vaid ristisuunas. Sellega oli igavesti mõnus töötada. Isegi millimeetri paksune vask- või alumiiniumleht sai õigesse mõõtu, kui tarvis oli.
Ka lihtsamate plaatide vaskradade lõikamine toimub vaibanoaga.
Varem sai ka rauasaega jamatud, aga päris sirgelt saagida polegi nii lihtne, hiljem tuleb ikkagi viilida. Pealegi hirmus tolmune töö, kogu elamine seda tekstoliidi pudi täis. Kel spetsiaalne töötuba ja kruustangid laua küljes, siis muidugi...:-)viimati muutis kasutaja sebastian; 11 m 2008, 02:41.
Comment
-
Esmalt postitatud sebastian poolt... Plaadi mõlemilt poolt soon sisse ja siis murran ettevaatlikult. Veidi karvane murdeserv saab siledaks nõelviiliga.
Kunagi sai tehtud terasest lausa spetsiaalne kaabits, ots meenutas natukene konksu. ... Sellega oli igavesti mõnus töötada.
Varem sai ka rauasaega jamatud, ...
Hea giljotiin on vast parim variant, aga seni olen kõige odavamalt läbi ajanud. Palju neid plaate oma tarbeks ikka läheb kui seeriatootmist või teiste jaoks tegemist ei harrasta...
Siiani kasutan samuti klassikalist lõikekonksu, mida nimetan saabriks. Rauasaelehest tehtu on ka päris hea kui õigesti teha. Käiates ei tohi mingil juhul üle kuumutada (muidu hiljem nürineb liiga kiiresti), see kipub väga kergesti juhtuma sest teraviku formeerimise ajal pole tekkival kuumusel eriti kuhugi minna... Hiljem ka tahab vahel teritamist (enamikel kordadel vaid mõne korra luisuga üle lükates), et seda "magusat" teravust taastada. Eks saabriga võib alguses harjumatu küll olla, aga üsna varsti tekib vilumus ja kiirus. Täpsesse mõõtu (0,1mm pean enda jaoks juba lubamatuks veaks, samuti sirgjoone samasuuri kõverusi) teha aitavad viilid ning sagedane kontroll metalljoonlauaga, varbsirkliga ja täpse metallvinkliga. Pole ju palju kulutada pool tundi (noh, alguses harjumuste puudumisel muidugi rohkem) selleks, et tip-top (servad korralikult sirged ja siledad, kõik mõõdus ja vinklis) väljanägemine saaks...Elektroonika töötab suitsu baasil.
Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.
Comment
-
rauasaega olen saaginud, aga see pudi ei kannata kriitikat. plekikäärid on suht head ja kusjuures just need vanad vene omad, pikkade lõugadega. kaasaegsetel on lõuad lühemad ja muuravad rohkem plaati. pärast kuuris käiaga servad üle ja valmis. mingid suuremd tükid lasi paps kunagi puidu sae peal parajaks.
pm on suht pehme materjal ja lõika/sae millega tahad. enamasti viil ja käi teevad lõppviimistluse
Comment
-
Mina lõikan plekikääridega ja pärast viiliga/käiaga üle.
Olen teinud tänapäevastest plekikääridest ka ühed lõikajad, lõikasin relakaga originaal terad maha ja panin asemele hõõvelpingi terad. Täitsa aitas lõigata, jõudu ka rohkem.
Aga siis sai neid ühele sõbrale laenatud ja see suutis need ära kaotada
Uusi pole teinud rohkem, kuigi peaks tegema. Paras nikerdamine on aga minu arust tasub ära.
Comment
-
ma tegin omale kunagi pisikese pingi. ketassae laadne. joonlauga ja puha. pane ainult mõõt peale ja lõika. serv jääb ka kena ja kannatab kriitikat.
kettaks on ainult relaka ketas. vene ajal nägin, et el. tehases lõigati nõnda tekstoliiti. kui esmaspäeval tööle jõuan, võin pildi ka panna...Iga loll oskab foorumi otsingut kasutada.
Mina ei oska,sest mina ei ole loll.
Comment
-
Esmalt postitatud k2iguvahetaja pooltminifreeši lõikekettad, kust neid juurde saaks osta (mõistliku hinnaga). Alternatiive on vaja seega teada
Comment
-
Ise lõikan kõik väiksed kui ka suured trükkplaadid välja kas siis platvorm lõikepingil või siis nurklihvijaga, kitsast 1mm paksust metalli lõikeketast kasutades. Kasuks tuleb nii rälakal kui ka teiste lõikusseadmete puhul mootori pöörete reguleerimise võimalus, kuna liiga suurel lõikeketta ringkiirusel hakkab tekstoliit, ketinaks vms. materjal suitsema ja trükkplaadi lõikusääred jäävad pruuniks. Sellist sorti lõikamis meetodi ksutamisel tuleb kasutada nii respiraatorit, kindaid ja vajaduel ka teisi abivarendeid, et vältida lõikusel eralduva kahjuliku tolmu sattumist eelkõige hingamisteedesse ning nahale. Tekstoliiditolm on mürgine ja ärritava toimega, tekidades naha allergiat, hingamisteede kahjustusi ja kõrivähi võimaliku tekke suurenemist.. Õhemat tekstoliidi baasil trükkplaadi materjali saab ka väga edukalt lõigata kangkääridega, käsikääridega ja muidugi eelnevates postitustes nimetatud giljotiiniga aga ma millegipärast arvan, et see viimane nimetatud tööpink pole just eriti paljudes kodudes olemas.
Comment
Comment