Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

LED-i regulaator

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: LED-i regulaator

Esmalt postitatud sebastian poolt
    Üks konkreetne skeem:
    http://radiolocation.tripod.com/LEDd...ampDimmer.html

LED array asemel võid muidugi kasutada ühte Luxeon valgusdioodi.

Lisaks on sul vaja ilmselt kollimaatoreid. Olen näinud neid Luxeonide jaoks kuni 45-kraadise kiirgusnurgaga. Peaksid vast sobima.
    Kasutan kah mingit umbes sellist skeemi, aga ilma reguleerimisvõimaluseta.
    Koosneb NDB6030L väljatransist (vanast arvuti emaplaadist välja kougitud), ühest tava transistorist mille kirju pole kahjuks võimalik tuvastada, 2 oomisest takistist, 100 kilooomisest takistist ning Luxeoni 0,5 W valgest LED'ist
    Kogemata ostsin "batwing" tunnusjoonega isendi ja selgus, et see annab siledale pinnale ühtlasema valguse kui tavaline üheküürulise tunnusjoonega isend.
    Kui kahe oomisele takistile lisada järjest mõnekümneoomine ning mõnevattine potekas, siis peaks saama väljundit reguleerida.
    viimati muutis kasutaja klm; 02 March 2008, 00:52.
    MINULE EI MEELDI KUI MÕNINGAD ISIKUD MINU POSTITUSI MUUDAVAD,
    KUI POSTITUS EI SOBI SIIS PALUKS SEE KUSTUTADA !

Comment

Lineaarregulaator LM317 baasil oleks vist tõesti mõistlikum.
      Jäi täitsa märkamata, et see asi ei pea sul ökonoomne olema. Mõte kisub nagu kiuste sinnapoole, et regulaator oleks võimalikult hea kasuteguriga

Endal LED-dest videovalgusti pooleli. Puhtalt selle pärast, et pole viitsinud sobivat prose radikat pooleks saagida, mis LED-e jahutaks.
      Minul toide 7,4V akult, seepärast ajan ka koledasti kasuteguri % taga.
      Dimmeri ja step-up konverterina kasutan MC34063A kivi.
      http://www.elfaelektroonika.ee/fooru...ghlight=luxeon

Comment

Batwing annab muidugi ühtlasema valguse, kuid päris ühtlase saab ainult valguskastiga.

Teemaalgatajale: Kriunu vähem, kui soovid täpsustusi siis jumala eest, küsi, mitte ära ruiga kui raske elu on ja kuidas keegi ei oska hinnata sinu hetke teadmiste taset.
        Ühest küljest ütled et oled loll aga teisest küljest kiidad takka mingeid kuradi suvalisi skeeme...

Comment

Katse

Katsetasin sebastiani poolt viidatud ja täindatud skeemi

Lisasin ka emitteri ja maa vahele 10k. Kasutasin soovitatud simulaatorit (4 järjestikust dioodi paralleelselt valge 5mm LED-iga + 5R). Detailid olid järgmised: IRF630, MPSA42, 1N4937. Probleem selles, et ei saa simulaatori LED-i täielikult kustuma. Õigeid LED-e mul ei ole veel. Ligikaudsed mõõtmistulemused:
          Pinna valgustatust õnnestus muuta 300 lx - 2700 lx (konstantne kaugus)
          Fotograafiliselt on see ~ 3 EV ehk sama säri korral 3 f (ava)
          Kui õige LED-iga sama olukord, siis oleks vaja reguleerimisulatus suuremaks saada.

Comment

Vahepel ukerdasin seda skeemi kokku ja ei märganud uuemaid soovitusi. Võtan neid kindlasti arvesse.
            KaruTEC
            Erinevalt sinu sõnakasutusest, ma andsin vaid viisakalt mõista, et sa oled minu küsimuse kohta vastanud hoopis muud. Samuti ma ei oskagi mingeid skeeme kiita. Jälle mööda.

Comment

Skeemi ei vitsi joonistada, lisan pildi. Väike transistor tundmatu. Toide 4 x AA e. 6 volti, aga peaks ka rohkem kanatama kuna skeem on voolu piiraja.

Comment

Vs: Katse

Esmalt postitatud gadag poolt
                Pinna valgustatust õnnestus muuta 300 lx - 2700 lx (konstantne kaugus)
                Fotograafiliselt on see ~ 3 EV ehk sama säri korral 3 f (ava)
                Kui õige LED-iga sama olukord, siis oleks vaja reguleerimisulatus suuremaks saada.
                Jutt skeemi juures väidab, et päris nullini voolu ei saa, sest Q1 ja D2 pingelangud on natuke erinevad. Lahenduseks pakutakse, et D2 asendada samamoodi transistoriga 2N2222, mille kollektor lahtiseks jätta (transistor töötab siis dioodina), selle baas Q1 baasile ja emitter NMOS-i ja R4 vahele.

"Simulaatorile" pane ikka 0,5...1 Ohm. 5 Ohm on liiga palju, dioode läbib nii nõrgem vool, kui reaalselt võimsa LED-i puhul. 0R47 või 1R0 on sobivad.
                Päris täpselt ei saa LED-i niikuinii imiteerida, aga see pole ka eriti oluline selles skeemis.

edit: ei märganud, et kasutad MPSA42 transsi...siis tuleb D2 asemele samasugune panna.
                viimati muutis kasutaja sebastian; 02 March 2008, 04:49.

Comment

sebastian
                  Peale takisti nominaali muutmist ja D asendamisel MPSA42 -ga, regulaator töötab simulaatoriga visuaalselt korrektselt. Mõõta on mul lihtsam siis, kui väljas on pime.
                  Tänan abi eest.

Comment

Kuidas asi edeneb?
                    Vaja endale kah midagi sellist teha - praegusel Luxeonil kriipisin lätse veidi ära
                    ja lisaks on ta kah liiga külma valgusega, soojem oleks parem.
                    Et ehitaks endale uue valgusti.

Comment

Tegin täpselt sebastiani soovituste kohaselt. Töötab korrektselt Luxeon Star 5500 K -ga. Pildistan ainult RAW formaadis. RAW konverterites värvibalansi muutmine on kadudeta.

Comment

Esmalt postitatud gadag poolt
                        Tegin täpselt sebastiani soovituste kohaselt. Töötab korrektselt Luxeon Star 5500 K -ga. Pildistan ainult RAW formaadis. RAW konverterites värvibalansi muutmine on kadudeta.
                        http://live.hot.ee/gallery/show_image?id=409318
                        Ilus teostus ja väga ilus tootepilt.
                        Ka mina pildistan RAW-i ja ka minu Luxeon on praegu 5500 K
                        Aga täitevalguseks kipub see kohati ninujaoks siniseks jääma, 3000 K oleks parem.
                        Näiteks sellel pildil http://lennuki.planet.ee/?pid=104 oleks 3000 K parem olnud.
                        Luxeoni tugevaks eeliseks on hõõglambi ees äärmiselt ühtlane valgustatus, vähemalt oli see enne läätse kriimustamist.
                        Samuti on mõnedes oludes abiks punktvalgus - see paneb kristallid särama.

Comment

Working...
                        X