Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Ups - powerware 3150

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Ups - powerware 3150

Tere.

Mul on 1 ups. Mudeli nimi on siis Powerware 3150.

Äike lõi sisse, tõenäoliselt on MOV-id otsa andnud. Oleks vaja väljavahetada. Kas keegi oskab öelda mida sinna asemele panna või teab kust skeemi saada?

Vs: Ups - powerware 3150

IDee.

Nii, ma lähtun sellest skeemist http://static.howstuffworks.com/gif/...or-diagram.gif

Ja eemaldan MOV-id, ja selle Choke coil-i, kaitsme panen uue. Ehk siis üritan eemaldada selle äikse tõkke süsteemi ja proovin kas ups tööle läheb. Tasub see proovimist?

EDIT: Kaitse asemel on relee, seega see jääb vist alles.

EDIT: Tundub et siiski ei tööta asi. Midagi on veel lühises, kuna aku kaitse põleb kohe läbi kui aku taha panna.
    viimati muutis kasutaja served; 10 m 2008, 22:11.

Comment

Esmalt postitatud served poolt
      Midagi on veel lühises, kuna aku kaitse põleb kohe läbi kui aku taha panna.
      Ilmselt on vähemalt üks FET lühises. Kui seal on selline skeem, kus trafo töötab kahte pidi, ehk siis normaalolukorras laetakse akut ja voolujõnksu korral lülitavad releed trafo võrgust lahti ja arvuti trafo külge ning FETid pannakse trafot väristama, siis on FETid läbi trafo kogu aeg võrku ühendatud. Kui sealt nüüd mingi kõva litakas tuleb, siis alati ei päästa ka varistorid. Varistorid lähevad tavaliselt lõhki, kui traati pidi tulev särakas üle jõu käib.
      Skeemi vist ei leia. Enamasti tuleb vajalik osa skeemist maha joonistada, kui muidu sotti ei saa. Võib võrrelda ka teiste UPSide skeemidega. Ma olen kümmekond skeemi netist välja pigistanud. Aga mitte selle firma omi. Väga pingsalt pole küll otsinud, sest neid tuleb järjest vähem remonti (et mitte öelda: peaaegu ei tulegi enam).
      Harjutamine teeb harjutajaks.

Comment

Aga ma panen pildi 2lt poolt. Üsna suured komponendid on peal, pindjoodet on vähe. äkki näitad näpuga ette?

Comment

OK, proovida võib.
          FET-id on tavaliselt plekist radikatel, 1-4 tk koos. Koivad on enamsti G-D-S, kui altpoolt vaadata ja transi tagumine külg jääb enda poole. Kui D-S vahel näitab mõlemat pidi väikest takistust, tuleb hakata FET-e maha jootma, kuni lühis kaob, sest läbi trafo on need alalispinge jaoks kõik paralleelis. Kui see juhtub teisel või enamal katsel, võib need mahajoodetud uuesti üle mõõta - ehk on mõni siiski terve.

Pilt võiks siis juba mõlemalt poolt olla. Kas ostsillograaf on käeulatuses, kui vaja peaks minema?

Comment

Nii siis, Tegin siis 6 pilti, ühelt poolt ja teiselt poolt. Kuna ma jootsin osa komponente maha siis ma kirjutan mis kus asus.

soovitan pildid arvutisse laadida, Jätsin suuremasse formaati et saaksid vajalikud korrad zoomida.

Pildil P7123023

On nurgas joonistatud punane ring. Seal olid siis järgmised komponendid:
            RV1, RV2, RV3 olid TVR 20561

C5 oli 0.1 uFK 275V~X2 MPX/Dain

C1 ja C13 olid JY472M

Comment

Käisin vahepeal heinaga võitlemas ja tulin nüüd võitjana tagasi.
              Ühendame igaks juhuks aku lahti ja mõõdame takistust kaitsme skeemipoolse otsa ja miinuse vahel. Kui kaitse kõrbes, siis peab seal enam-vähem lühist näitama.
              Pildil P7123020 on takistid R45 ja R59. Need lähevad FETide paisudele (G). D kohal on plaadis tühi auk ja S on ühenduses maaga. Võimsama variandi jaoks on veel teisegi paari jaoks kohad olemas.
              Esialgu pole vaja FETe maha joota. Kuna D-koib on ära kaksatud ja ühendus toimub radikate külge kruvitud juhtmetega, mis lähevad trafosse, siis piisab esialgu kruvi väljakeeramisest ja juhtme eemaldamisest. Kruvime juhtmed lahti ja mõõdame uuesti kaitsmel takistust. Nüüd peaks see olema kordi suurem. Mõõdame FETide D-köndi ja S-koiva vahel takistust. Korras transi puhul peab näit olema väga suur. Pole aega olnud teadust panna ja mõõta, kui suur täpselt, ja mitu oomi täpselt näitab kõrbenud FET. Mul selliste vigade jaoks eraldi pisike analoogtester, mis enamus aega oommeetri peale keeratud. Ei pea kogu aeg ragistama lülitiga, vaid krahman õiged juhtmed ja kohe mõõtma. Silmanurgast vaatan, kas näitab palju või vähe. Rohkem polegi mul vaja teada. Niisiis, kui näitab vähe - kolb kätte ja uus asemele. Ma torkan küll esialgu midagi ajutist sinna asemele, et proovida, sest seal võib veel vigu olla. Muidu tellin uued transid ja siis selgub, et midagi nii kapitaalselt mäda, et remont mõttetu.
              Kui vedas, siis peale juhtmete tagasikruvimist peaks UPS ellu ärkama. Ma torkan igaks juhuks auto halogeeni kaitsme asemele, sest kui mingil põhjusel on näiteks transi paisul alalispinge (protsessor, draiveri transs vigane näiteks), siis võib uuesti FETi maha põletada. Viisakas oleks enne ossiga vaadata, kas paisudele tuleb ikka juhtpulss.
              Esialgu siis niipaljukest.
              viimati muutis kasutaja Padasonic; 14 m 2008, 03:23.

Comment

Esialgu pole vaja FETe maha joota. Kuna D-koib on ära kaksatud ja ühendus toimub radikate külge kruvitud juhtmetega, mis lähevad trafosse, siis piisab esialgu kruvi väljakeeramisest ja juhtme eemaldamisest. Kruvime juhtmed lahti ja mõõdame uuesti kaitsmel takistust. Nüüd peaks see olema kordi suurem.
                Kuid takistus kaitsmel ei saa ju muutuda, kui 1 ots läheb akusse (- juhe) ja teine ots on siis ühendatud transiga, kui ma mõõdan täpselt kaitsme otstelt siis jääb ju takistus samaks. Või millistest kohtadest mõõdan selle takistuse? Transi jalalt?

Comment

Esmalt postitatud Padasonic poolt
                  Ühendame igaks juhuks aku lahti ja mõõdame takistust kaitsme skeemipoolse otsa ja miinuse vahel. Kui kaitse kõrbes, siis peab seal enam-vähem lühist näitama.
                  Kruvime juhtmed lahti ja mõõdame uuesti kaitsmel takistust. Nüüd peaks see olema kordi suurem.
                  Kirjutasin pisut ebamääraselt. Mõõdame mõlemal juhul kaitsme skeemipoolse otsa ja miinuse vahel. Selle punkti leiab kõige kiiremini üles. Võib ju ka plaadilt trafo keskväljavõttelt mõõta, kuidas mugavam tundub.

Comment

Selge, kõik on siia maani paigas.

Kas kaitsme soovitad lisada FET-ile? Või millele kaitse panna ja millisele jalale kui Fetile?

Nii. vigane fett ka leitud. Takistus on suht lõppmatu. Võtsin välja ja terve jootsin tagasi.
                    viimati muutis kasutaja served; 14 m 2008, 16:35.

Comment

Kas kaitsme soovitad lisada FET-ile? Või millele kaitse panna ja millisele jalale kui Fetile?
                      Kaitse on seal ju olemas. Palju see nüüd küll FETi kaitseb... pigem ei lase päris põlema minna ja aku jääb ka terveks. Kui ma endale teeks, siis paneks teise paari transse veel - kohad on ju olemas. Välk lööb muidugi ka 4 FETi rõõmuga lühisesse aga igapäevases kasutuses kannatab vajadusel veidi rohkem piinamist.
                      Nii. vigane fett ka leitud. Takistus on suht lõppmatu. Võtsin välja ja terve jootsin tagasi.
                      Kas ma sain õigesti aru, et vahetusse läks see FET, mis näitas lõpmatust? Vigane näitab lühist. Sel juhul sai korras transs ära vahetatud.
                      Niisiis, kui näitab vähe - kolb kätte ja uus asemele.

Comment

Aii kurja, see tähelepanematus mu 1 kord hauda viib...

Aga mis takistus peaks olema MOV-il kui need omadega õhtal on?
                        Praegu neil takistus puudub, nagu ma aru olen saanud peaks nende takistus vähenema kui pinge kasvab? Ja kui saab ntx äikesega pihta siis lühistab?

EDIT: Siiski siiski, eile oli veidi unine ilm, panin ikkagi suure takistusega transi plaadile tagasi.

Kui uusi hankida siis kahjuks täpselt neid IRFZ44V pole seal, on ainult IRFZ44N ja midagi sarnast, et mida ma peaksin silmas pidama seal? 44V-l on näiteks sellised parameetrid http://www.datasheetcatalog.org/data...rf/irfz44v.pdf

Aga 44N on nõrgem.

EDIT: tekkis veel 1 küsimus. Kas ma võin upsi katsetuseks tööle panna 1he transiga?
                        viimati muutis kasutaja served; 15 m 2008, 17:30.

Comment

Aga mis takistus peaks olema MOV-il kui need omadega õhtal on? Praegu neil takistus puudub, nagu ma aru olen saanud peaks nende takistus vähenema kui pinge kasvab? Ja kui saab ntx äikesega pihta siis lühistab?
                          Testriga mõõtes peaks ka enam-vähem lõpmatust näitama. Kui liiga kõva laksu saab, siis on pragu sees või lausa tükid väljas. Takistust pole mõõtnud, sest testri pinge nii madal. Varistor ärkab ellu aga näiteks alles 470V juures, mis tähendab, et võrgupinge on umbes 333V.
                          Kui uusi hankida siis kahjuks täpselt neid IRFZ44V pole seal, on ainult IRFZ44N ja midagi sarnast...
                          Mina olen tavaliselt IRFZ48N valinud. Antud juhul võib ka kasutada 4 x IRFZ44N ja lisada 2 puuduvat takistit - jääb suurem võimsusvaru. Proovimiseks sobivad ka lahjemad IRFZ, BUZ jne. Ei pea ju kohe täiskoormust taha surama. Käib mingi 40W pirn küll. Kui mingeid tagavarasid pole, siis on muidugi jama - äkki ei saagi käima ja kogemata võivad ostetud transid veel maha ka põleda.
                          Kas ma võin upsi katsetuseks tööle panna 1he transiga?
                          Parem mitte proovida. Suure tõenäosusega läheb trafo südamik küllastusse ja viimane FET kärvab ebavõrdses võitluses.
                          viimati muutis kasutaja Padasonic; 16 m 2008, 00:48.

Comment

Sain siis IRFZ48V 2 tk.

Jootsin külge jne. Tasuks veel midagi äkki kontrollida enne kui voolu taha suran?

Comment

Selle ajaga oleks ma vaeva vähendamiseks skeemijupi juba maha joonistanud. Saab palju parema ülevaate asjast. Vähemalt võrgust trafoni, aku laadimise, võrgupinge ja koormusvoolu kontrollimise ahelad. Pildi pealt skeemi maha joonistada on väga vaevaline tegevus. Enne uute FETide jootmist kontrollin alati ossiga, kas ikka tuleb juhtpulss. Kui rohkem vigaseid juppe ei leia, siis võib ju proovida. Igaks juhuks võiks vooluvõrku ühendada läbi 150-200W pirni ja aku kaitsme asemele panna auto halogeenpirni ning koormuseks 40W pirni. Kui kõik on korras, siis põleb peale releede plõgisemist ainult 40W pirn. Teised võivad kergelt hõõguda, olenevalt režiimist.

Ai pagan! Alles praegu märkasin, et sellel UPSil kaitse aku miinuses! Tavaliselt on plussis. Sedasi juhtub, kui unise peaga targutada. Ma tahan asja ikka käega katsuda ja kaugjuhtimise teel remontides olen vilets seletaja. Et mitte rohkem segadust tekitada, siis rohkem praegu ei kirjuta.

Comment

Working...
                              X