Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Ledide kohta küsimus

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Ledide kohta küsimus

    See mure, et kui ma tahan neli ledi (sinist) ühise + ja -juhtme pealt põlema panna siis kuidas seda tegema peab kuna kui neile ühise +i ja -se panen siis esimene põleb ilusti aga viimane vaevalt hõõgub ???

    #2
    METKU.NET-is abi

    viimane neist siis läbi äkki?
    panid parallelselt või jadamisi?
    KES SOOVIB, SEE PROOVIB

    t-linespeakers.org

    Comment


      #3
      ma panin paralleelselt ja sama jama mis jadamisigi :-/ ja sorry et kohe ei seletand et teine ja kolmas põlevad ka viletsamalt - tähendab 1led põleb ok teine tuhmimalt 3as veel tuhmimalt ja 4jas vaevalt hõõgub.

      Comment


        #4
        aga järsku viitsid nats seletada et ma ise ei saa päris hästi aru :-[ Mul on takk vahel mis teeb 12-> 3,5 et see tak võibolla siis vale ma ühendasin kõik ledide +id kokku ja miinused kokku ja üks led põleb ok aga teised kõik astmeliselt vähem. Ja ma ei saa sealt lingilt hästi aru, et mis see desired led current on? ja mis see voltage drop across led on? :-[

        Comment


          #5
          kui led on näiteks 3 volti ja sul on kaks ledi pandud ühte ahelasse ja toidad ntx 5 voldiga, siis teine led saab aint 2 volti. voltage drop - pingelangus

          Comment


            #6
            LED vajab püsivoolutoidet, kuna seda niikuinii talle ei anta siis parim lihtne lahendus on eeltakisti. Eeltakistiga ei saa kahte LEDi jadamisi panna, püsivooluallikaga saab. Kui sul on 4 LEDi siis igaühele eraldi eeltakisti.

            Comment


              #7
              Ka üks lolli küsimus - kas takistil on ka vahet kumba pidi ta + juhtme vahel on st. kumb ots on aku ja kumb LED´i poole?

              Comment


                #8
                ei takistil ei ole vahet kumb + ja kumb - poolel nii et lase käia
                aga ära unusta et takisteid on erineva väärtusega

                Comment


                  #9
                  JA ledid on ka erinevad... ühte kimpu st ühe takistiga saab panna ainult põlema täpselt identseid led'e, st sama partii omasid. Muidu läheb jamaks, ikka mõne tumedam. Kui on erinevad, siis igale led'ile või igale rühmale erinevatest oma takisti.
                  Muidugi seda ka, et kui on mitu led'i sama takisti taga, siis peab takisti ka vastavalt teise takistusega olema. Takilstil langev pinge sõltub teda läbivast voolust ja tema enda takistusest oomi seaduse kaudu ja kui sa siis tema voolu muudad temale näiteks rohkem koormust ühendades, siis kohe ka pinge muutub. Ja selle kompenseerimiseks pead uuesti arvutama.
                  Led'ide takkide arvutusest on juttu siin foorumis nii palju, et käsi ei tõuse enam uuesti kirjutama. Niiet otsing abiks, ükskord alles kirjutasin ise ka sellest paralleel ja jadaühendusest. NB otsingus pane see aegumispäevade arv suuremaks, mingi 999 või midagi sellist.

                  Comment


                    #10
                    Tänud. Seda ma olen teada saanud jah, et LED`id erinevad ja ka takistid erinevad. Need kõik olen lasknud välja arvutada ja peaks mul õiged olema .
                    Kuid ehk keegi viitsib minusugusele lollile ka väikese skeemi kritseldada. Nimelt on mul siis olemas aku, 2 takistit, 4 LED´i ja lüliti ning need oleks vaja nüüd kokku saada. LED´id on kahes erinevas paaris (2 ühesugust ja 2 ühesugust) ja kummagi paari kohta on takisti (mis kõik on õigesti välja arvutatud). Ehk viitsib keegi selle kohta skeemi teha ja see võiks olla siis midagi lihtsat, ilma eriliste ja lolli jaoks keeruliste sümboliteta, sest ma pole füüsikas eriline tegija (koolis sai küll õpitud, aga õpetaja ravis rohkem oma pead, kui õpetas. Seeaeg olime me aga rahul, et midagi tegema ei pea) Oleks väga tänulik, sest süsteem vajab kokku saamist ja eriti katsetus-eksitus meetodit kasutada ei tahaks.

                    Ette tänades,
                    Kristjan

                    Comment


                      #11
                      Nonii... Joonistada ei viici, kirjeldan.

                      Kõigepealt tuleb sul kuskilt toide. Ühele otsale pista lüliti vahele, et kui peaksid tahtma seda toidet välja lülitada jne...

                      Siis teed kaks sellist ahelat, mis koosnevad kahest samasugusest ledist ja ühest takistitst, kõik jadamisi.
                      Takisti takistus siis R=(U - 2xUled)/Iled
                      Kus U on su pinge, Uled on su ühe ledi pinge ja Iled on ledi vool. Kui samasugust ei müüda, siis võta esimene, mis sellest suurem tuleb.
                      Ofkoorss, led'id nii, et ühe plussist teise miinusele. Pluss on enamasti see suurem pool, kui temast läbi vaatad.

                      Ja nüüd viimane asi... Võtad kõik need üks ja veel mõni ahelat, mis eelmise lõigu järgi valmis tegid. Kõigi nende ahelate plussots läheb siis su toite plussi ja miinus toite miinusesse. Muidugi peale lülitit.

                      Ja veel 1 kommentaar. Lüliti pannakse plussjuhtmele enamasti vahele. Seda seepärast, et kõiksugu korpused jne ühendatakse miinusega ja hea oleks kui mingi ükskõik mis iganes asi näiteks mingi lühise kastiga teeb, siis võiks lüliti vahel olla...

                      Comment


                        #12
                        ee..kas nii moodi võib kah teha siis vä et kui ma ostan yhe 9v sinise ledi ja yhendan sellle kroono patareiga...(9v)..ning lyliti panen +juhtme vahele...et kas siis peax põhimõtelistelt kõik töötama ju..

                        Comment


                          #13
                          jess..
                          Nokia/Huawei/Sony/SonyEricsson/Motorola/LG/Samsung/Chinese MTK/Sagem

                          Comment


                            #14
                            Üks küsimus veel samasse masti, et kust või kuidas on võimalik välja uurida LED-de töövool! Kodus mõned LED-d mingist ajast jäänud, sinised ja punased, kuid kust nüüd seda töövoolu välja võluda, et saaks välja arvutada, kui suurt takki ta vajaks, et saask toppida autosse? On seda võimalik ise mõõta või on kuskil veebis parameetrid LED-dele olemas?
                            METKU.NET lehelt sai vihje vaid ligikaudsetele pingetele, kuid mitte vooludele:
                            - Red and green; 2 volts
                            - Blue and white; 3.5 - 4 volts

                            Comment


                              #15
                              kust või kuidas on võimalik välja uurida LED-de töövool!
                              LED võtab voolu umbes 10-15 mA. Midagi sinna kanti nad on.

                              Comment

                              Working...
                              X