Oli plaan teha pisike valgusti, mis saab toite akust, lülitub käima heli peale ja lükkab end ise välja pärast 5 min vaikust. Ja siis, kui on piisavalt valge, siis ta tööle ei tohiks hakata. Äkki keegi viitsib vaadata skeemi, kas on mingeid vigu või äkki midagi täitsa mööda pannud. Mikrofon tuleb arvatavasti 2.2k takistusega ja väljatrans veidi pisem. LED-id on valged, umbes 3...4V pingega. See fototransi tüüp on ka veel lahtine.
Teade
Collapse
Foorumi reeglid.
Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less
heliga LED-i lülitamine
Collapse
X
-
Vs: heliga LED-i lülitamine
See skeem tundub kuidagi kahtlane. Olen proovinud ka midagi sarnast kunagi meisterdada. Siis jäi asi pooleli. Valmis sai ainult heliga lülitamise osa. Paraku nii lihtsalt nagu antud skeemil näidatud hakkama ei saanud. Kuskile mikrofoniga lamp põlema teemasse sai skeem ka lisatud mille järgi hakkasin antud skeemi täiendama. Põhiliselt oli vaja viia alla skeemi toitevool. Segaseks jääb ka 4060 kasutamine. Samuti võiks olla valguse tundlikkuse reguleerimise võimalus. Kuigi siin võib olla mindud seda teed, et pärast ajaintervalli lõppu saab heliga uuesti aktiveerida. Proovisin maketil kokku ka panna antud skeemi, kuid tööle ei saanud. Lähemalt uurida, mis seal täpselt viga on ka ei viitsinud. Kuna idee tundus hea just see et töötab ainult pimedas
siis ladusin oma oskuste ja teadmiste põhjal uue skeemi kokku. Kui asja vastu suurem huvi ja aega ka rohkem siis panen skeemi ka üles.
-
Panin siia skeemijupi ka üles. Natuke skeemist endast ka. Seade reageerib helile, kui on piisavalt pime. Mikrofoni tundlikkust saab muuta takisti R1 väärtuse muutmisega vahemikus 30k kuni 150k, kusjuures väiksem takistuse väärtus on tundlikum. Valgustundlikkust muudetakse takistiga R8 10k kuni 10M. Väiksema takistuse väärtuse korral töötab skeem valgemas keskkonnas.
LED-ide põlemisaja määravad R11 ja C3. C3 maksimaalne lubatud väärtus on 100 mikrofaradit. t=R11*C3/2. Kuna skeemis on valgustundlikkusel suurem tähtsus siis pimedas tuleb arvestada sellega et süttivate LED-ide valgus ei langeks otse fototakistile. Vastasel korral läheb skeem tsüklisse. Vajadusel muuta R8 väärtus väiksemaks. Skeemi omapäraks on see et valgemaks muutudes lülituvad LED-id välja koheselt, kuid heli katkemisel R11 ja C3-ga määratud aja möödudes.
Comment
-
Päris hea varjant, lekillum, kuid ma ei saa aru, miks see mikri sisend nii keeruline peab olema. Ma siin oma katsetustega jõudsin sellise skeemini http://img361.imageshack.us/img361/125/lampv20wv6.jpg . Uue skeemi eelis on lihtsus, väga hea tundlikkus, väga väike voolu tarve valges või välja lülitatud asendis ja kiire sisse lülitumine. Diood ja pulll up takisti väljaka juures on vajalikud kuna kivi väljund "lekib" Väljaka tüüp on mul IRF9Z34NS, mikker ja fototrans on mingid 10 EEK-ised. Kui nüüd asi LM393 peale ehitada, siis tuleks vist takisteid veidi muuta, aga eks näeb. Puuduseks on skeemil võibolla see, et kui ledide valgus peegeldub fototransile, siis ei reageeri ta enam helile, ega lase timerit uuendada. Aga vähemalt ei lükka ta end kohe välja, kui on liiga tundlik valgusele. Selline asi sobib hästi öölambiks, sest ei pea pimedas lülitit otsima ega pimestama ennast 100W valgustiga.viimati muutis kasutaja virx5; 01 m 2008, 14:20.
Comment
-
Esmalt postitatud virx5 pooltPäris hea varjant, lekillum, kuid ma ei saa aru, miks see mikri sisend nii keeruline peab olema. Ma siin oma katsetustega jõudsin sellise skeemini http://img361.imageshack.us/img361/125/lampv20wv6.jpg . Uue skeemi eelis on lihtsus, väga hea tundlikkus, väga väike voolu tarve valges või välja lülitatud asendis ja kiire sisse lülitumine. Diood ja pulll up takisti väljaka juures on vajalikud kuna kivi väljund "lekib" Väljaka tüüp on mul IRF9Z34NS, mikker ja fototrans on mingid 10 EEK-ised. Kui nüüd asi LM393 peale ehitada, siis tuleks vist takisteid veidi muuta, aga eks näeb. Puuduseks on skeemil võibolla see, et kui ledide valgus peegeldub fototransile, siis ei reageeri ta enam helile, ega lase timerit uuendada. Aga vähemalt ei lükka ta end kohe välja, kui on liiga tundlik valgusele. Selline asi sobib hästi öölambiks, sest ei pea pimedas lülitit otsima ega pimestama ennast 100W valgustiga.
LM393 ja LM339 mikroskeemide parameetrid on üsna sarnased nii et vaevalt seal midagi muuta üldse tuleb. LM393 sobib sellepärast paremini et seal on kaks komparaatorit nelja asemel.
Proovisin algselt ka varianti, et valguse olemasolul ei anta mikrofonile miinustoidet peale kuid siis jäid LED-id püsivalt põlema.
Comment
-
Katseplaadi peal mul asi töötas aga peale jootmist ei tööta. Transi suutsin kuidagi läbi põletada, võibolla jootmisega. Peale transi vahetamist asi töötas küll valguse muutuse peale aga mikker täiesti tuim. Kui uued kivid tulevad, proovin sama sama skeemi uuesti 393 peal. Igaksjuhuks panen 1k taki kah väljundisse.
Comment
-
Sai skeemi väheke täiustatud. Ära sai kasutatud CD4098 teine monovibraator. Selle ülesandeks sai süttivate LED-ide valguse blokeerimine ja LED-ide põlemisaja formeerimine. Enam ei pea fotoelemendi tundlikkust takistiga R10 reguleerima selleks, et põlema hakkavate LED-ide valgus neid läbi fototakisti uuesti ei kustutaks. R10 väärtusega määratakse ära ainult ümbruse hämarustase, mille puhul saab skeemi heliga tööle rakendada. Mida suurem R10 väärtus seda pimedamas skeem töötab. Teiseks täiustuseks on transistori T2 lisamine koos R13 ja R14-ga. Selle ahela ülesandeks on vältida LED-ide kustumine heli olemasolul, kui need juba põlevad. Ilma selle ahelata kustuks LED-id hetkeks iga ajaintervalli järel, mille määravad R15 ja C6 olenemata sellest kas heli on. See on üsna ebameeldiv, kui ajaintervall on väga lühike.
Voolutarve ooteasendis on ühe kahe mA vahel. Kui mikrofoni tundlikkus on maha keeratud siis ka väiksem. Samuti vähendab voolutarvet kui alandada toitepinget. Töötab ka 3V-se toitepingega, kuid siis peavad LED-id olema paralleelühenduses igal ühel oma takisti. Samuti andis paremaid tulemusi mikroskeemi BA10393 kasutamine LM393 asemel.
Skeemi on suhteliselt hea kasutada heliallikate läheduses valgustuse juhtimiseks. Piisavalt pimedas teleka vaatamisel lülitub taustvalgustus sisse ja teleka väljalülitamisel on piisavalt aega et ruumist lahkuda. Teiseks heaks rakenduseks on öine WC-s käimine kottpimedas. Norskajatel ei soovita skeemi eriti kasutada.viimati muutis kasutaja lekillum; 05 m 2008, 21:50.
Comment
Comment